Kuntavaaleista pitää tehdä kulttuurivaalit
Kulttuurin välikysymys vaatii kulttuuria kuntavaaleihin
Suomi on repeytynyt kuihtuviin kuntiin ja kasvaviin keskuksiin. Mutta mikä voisi olla kolmas tie, ja missä on uusien kuntapäättäjien valta sote-Suomessa? Anna Tulusto ja Aleksis Salusjärvi jättävät uuden kulttuurin välikysymyksen.
Keskustellaan sivistyneesti, kukaan ei lyö ketään ja taide pelastuu!
Suomen, taitelijoiden ja taiteen tila keväällä 2016.
"Fantastisen ruotsalainen keskustelu. Me keskustellaan täällä asioista, ihan sivistyneesti, kukaan ei lyö ketään ja tällä tavalla taide pelastuu", sanoi #kulttuurinvälikymys-keskustelun kommentaattori, toimittaja Katja Ståhl. #kulttuurinvälikysymys kokosi huhtikuisena torstai-iltana Vanhalle Ylioppilastalolle taiteilijoita ja poliitikkoja puhumaan Suomen, taitelijoiden ja taiteen tilasta, kun eduskuntavaaleista on kulunut vuosi. Kevään 2017 saattavat tuottaa uusia välikysymyksiä kulttuurista.
#kulttuurinvälikysymys 2016
Tänä iltana Yle Teemalla: Politiikan ja taiteen kärkinimiä kevään kuumassa kulttuurikeskustelussa
Tässä on Kulttuurin välimysymyksen hurja joukko.
Mitä tapahtuu kun politiikan nuoret tähdet Sanni Grahn-Laasonen ja Li Andersson ottavat yhteen? Entä miten arvomaailmat rytisevät Leea Klemolan ja Sebastian Tynkkysen kohdatessa? He ja kahdeksan muuta ovat mukana torstaina 14.4. klo 19.30 alkavassa Kulttuurin välikysymyksessä, joka nähdään suorana Yle Teemalla.
#kulttuurinvälikysymys: Sebastian Tynkkynen teki videovastineen pakolaisrunolle
Sebastian Tynkkysen videovastine pakolaisrunolle
Perussuomalaisten nuorten puheenjohtaja Sebastian Tynkkynen teki oma-aloitteisesti videovastineen #kulttuurinvälikysymys -hankkeen pakolaisaiheiselle runovideolle. Tynkkynen on yksi keskustelijoista tämän illan Kulttuurin välikysymys -ohjelmassa, joka nähdään suorana Yle Teemalla klo 19.30 alkaen. Katso molemmat videot täältä.
Anssi Kela: ”Eikö jumalauta voitais vain olla?”
Kela peräänkuuluttaa ihmisten inhimillisen puolen näkemistä.
”Se mitä toivon tapahtuvan on, että keskityttäisiin mieluummin meitä yhdistäviin kuin erottaviin asioihin”, vastaa Anssi Kela, kun #kulttuurinvälikysymys kysyy, mitä Suomessa tapahtuu todella vuonna 2016. Suomi on jakautunut kahtia, mutta Kela peräänkuuluttaa ihmisten inhimillisen puolen näkemistä. #kulttuurinvälikysymys julkaisee Anssi Kelan uuden musiikkivideon.
Li Andersson: Taide on luovan talouden ydin
Andersson peräänkuuluttaa kulttuuripolitiikkaa.
Li Andersson (vas.) kertoo olevansa pettynyt hallituksen kulttuuripolitiikkaan lähinnä siksi, ettei sitä ole ollut. ”Vaalien alla oli enemmän keskustelua kulttuurista kuin aikoihin. Olisi ollut tervetullutta reagoida siihen jotenkin.” #kulttuurinvälikysymys kysyy mitä tapahtuu todella Suomessa vuonna 2016. Hanke huipentuu Yle Teemalla 14. huhtikuuta suoraan lähetykseen, jossa taiteilijat ja poliitikot kohtaavat keskusteluissa. Yksi keskustelijoista on Li Andersson.
Vihapuhe uhkaa myös kulttuuria - #kulttuurinvälikysymys selvitti uhkakuvat
Mitkä ovat suomalaisen kulttuurin uhkakuvat?
#kulttuurinvälikysymys lähetti kaikille kansanedustajille ja suurelle joukolle taiteen ammattilaisia kyselyn kulttuurin uhkakuvista. Vastanneiden näkemykset ovat linjassa: julkistalouden alasajo ja vihapuhe ovat kulttuurimme suurimmat uhat. #kulttuurinvälikysymys kysyy taiteilijoilta mitä tapahtuu todella Suomessa vuonna 2016. Hanke huipentuu suoraan lähetykseen Yle Teemalla 14. huhtikuuta. Keskustelua taiteen voimasta, uhista ja mahdollisuuksista.
Kaikki menee pieleen: sarjakuvataiteilijat Kaisa Leka, Ville Pirinen ja Juho Juntunen piirtävät maailmantuskassa
Sarjakuvataitelijat ja maailmanloppu
Juho Juntusen, Ville Pirisen ja Kaisa Lekan spontaani näkemys siitä, mikä mättää juuri nyt. Lapsuuden itsekkyys kulminoituu hiiltyneeseen maapalloon ja jumalan face palmiin. #kulttuurinvälikysymys kysyy taiteilijoilta mitä tapahtuu todella Suomessa vuonna 2016. Hanke huipentuu suoraan lähetykseen Yle Teemalla 14. huhtikuuta.
"Rajasitko mun tissit pois kuvasta? Miks?" Jenni Kokander paljaana taiteen vuoksi
Jenni Kokander on paljas Taiteilija.
”Yritin kirjoittaa "näkkileivästä", mutta asetelma tuntuikin teennäiseltä ja jotenkin pakoilulta. Mitä jos tekisinkin parodiaa itsestäni ja/tai taiteilijoista?” kirjoittaa näyttelijä Jenni Kokander sähköpostiviestissä. Tästä sai alkusa Me taiteilijat –video. Videossa päähenkilö, "Taiteilija" sanoo: "Me uskalletaan olla paljaana." Ja tämä on totta: hyvinkin paljaana. #kulttuurinvälikysymys kysyy taiteilijoilta mitä tapahtuu todella Suomessa vuonna 2016. Hanke huipentuu suoraan lähetykseen Yle Teemalla 14. huhtikuuta.
Pakolainen saapuu paratiisiin - Maija Vilkkumaa tulkitsee Hassan Blasimin runon
Hassan Blasimin runo pakolaisesta Maija Vilkkumaan lukemana
"He vievät sinut omaan paratiisiinsa, sitten piinaavat sinua yötä päivää kauhuillaan sinun silmissäsi, joista loistaa pelko ja toivo." Kirjoittaa Suomessa asuva irakilaiskirjailija Hassan Blasim runossaan Pakolainen paratiisissa jonka nimi on Eurooppa. Blasimin mielestä pakolaisista ei saisi puhua liikaa - ja myönteiselläkin julkisuudella on huonot puolensa. #kulttuurinvälikysymys kysyy taiteilijoilta mitä tapahtuu todella Suomessa vuonna 2016. Hanke huipentuu suoraan lähetykseen Yle Teemalla 14. huhtikuuta.
Youtube-taiteilija Tykkyläinen: "Toivon, että Suomessa menee kaikki persiilleen, niin pääsee taiteilijat pelastamaan"
Tykelevitsin Taidepäästö kädentaitojen puolesta
Lähes 30 miljoonan Youtube-katselun mies, taiteilija Kari "Tykylevits" Tykkyläinen teki Taidepäästön, joka on "kannanotto katoavien kädentaitojen puolesta, ja kaikkia lokerointeja ja normeja vastaan". Paitsi taiteellaan, Tykkyläinen vaikuttaa myös paikallispolitiikassa perussuomalaisten edustajana. #kulttuurinvälikysymys kysyy taiteilijoilta mitä tapahtuu todella Suomessa vuonna 2016. Hanke huipentuu suoraan lähetykseen Yle Teemalla 14. huhtikuuta.
Saituuden aika - Antti Nylénin pääsiäissaarna
Kauppakeskusten pääsiäisaukiolo on kuvottava kuva
"Kauppakeskus, kaiken hyvän ehtymätön vilja-aitta, on nyt auki pääsiäisenäkin. Jospa Graalin malja tai muu Ratkaisu olisi vihdoin tullut myyntiin?", kirjoittaa kirjailija, esseisti Antti Nylén #kulttuurinvälikysymys -hankkeen pääsiäissaarnassaan. #kulttuurinvälikysymys kysyy taiteilijoilta mitä tapahtuu todella Suomessa vuonna 2016. Hanke huipentuu suoraan lähetykseen Yle Temalla 14. huhtikuuta.
Perusasioista - Ihmiskäsitysten ja maailmankatsomusten raunioilla?
Aikuisen ihmisen pitää selvittää itselleen perusasiat
"Monesti ihminen hakeutuu samankaltaisten pariin, syntyy kuplia. Missä kuplan rajat menevät? Siinä, mistä alkaa toisenlaisuus, jota ei tiennyt edes olevan olemassa?" Näin kirjoittaa kirjailija Maria Matinmikko kolumnissaan. #kulttuurinvälikysymys kysyy taiteilijoilta mitä tapahtuu todella Suomessa vuonna 2016. Hanke huipentuu suoraan lähetykseen Yle Teemalla 14. huhtikuuta.
Klovnien aika
Vuonna 2016 ajatteleminen on yhä radikaalimpi teko.
Käsikirjoittaja, ohjaaja ja Sundancen elokuvafestivaaleilla ensimmäisenä suomalaisena kansainvälisen fiktion palkinnon voittanut Jenni Toivoniemi näki elokuvan Hannah Arendtista ja ryhtyi ajattelemaan ajattelemista. Toivoniemi kirjoittaa, että vuonna 2016 ajatteleminen on yhä radikaalimpi teko. Kun sananvapaudesta on tullut jokaisen oikeus huutaa mitä tahansa missä tahansa, on kenttä ymmärtämiselle ja harmaansävyille katoamassa. #kulttuurinvälikysymys kysyy taiteilijoilta mitä tapahtuu todella Suomessa vuonna 2016. Hanke huipentuu suoraan lähetykseen Yle Teemalla 14. huhtikuuta.
Timo Harakka: Julkinen valta on jäljessä siitä, mitä taiteessa tapahtuu
Timo Harakan mielestä kulttuuri on jäänyt ilman linjauksia.
”Ei ole näkemystä, minkälaisiin taidealoihin halutaan satsata tai minkälaista identiteettiä Suomi kulttuurin kautta rakentaisi.” Timo Harakan (sd.) mielestä kulttuuri on jäänyt hallituksessa ilman linjauksia, mikä ilmenee konkreettisesti kulttuuriministerin puuttumisena. #kulttuurinvälikysymys kysyy, mitä tapahtuu todella Suomessa vuonna 2016. Hanke huipentuu Yle Teemalla 14. huhtikuuta suoraan lähetykseen, jossa taiteilijat ja poliitikot kohtaavat keskusteluissa. Yksi keskustelijoista on Timo Harakka.
Ritva Elomaa: Kansallista kulttuuria pitää vaalia kuin timanttia tai kukkaa
Elomaa on tyytyväinen hallituksen kulttuuripolitiikkaan.
”Kulttuuri on hallitusohjelmassa, eikä edes kovin heikosti. Se tekee tavoitteiden saavuttamisesta paljon helpompaa. Kulttuuriinhan kuuluu myös liikunta.” #kulttuurinvälikysymys kysyy mitä tapahtuu todella Suomessa vuonna 2016. Hanke huipentuu Yle Teemalla 14. huhtikuuta suoraan lähetykseen, jossa taiteilijat ja poliitikot kohtaavat keskusteluissa.
Tuomo Puumala: Tulevaisuuden merkit ovat hyvät
Osuus sosiaali- ja terveystyön budjetista kulttuuriin.
”Haaveeni on, että pieni osuus sosiaali- ja terveystyön budjetista voitaisiin varata kulttuuriin. Ruotsissa tätä on jonkun verran tutkittu hyvin tuloksin”, sanoo Tuomo Puumala (kesk.), joka on hyvin tyytyväinen hallituksen kulttuuripolitiikkaan, etenkin raja-aitoja rikkoviin kärkihankkeisiin. #kulttuurinvälikysymys kysyy, mitä tapahtuu todella Suomessa vuonna 2016. Hanke huipentuu Yle Teemalla 14. huhtikuuta suoraan lähetykseen, jossa taiteilijat ja poliitikot kohtaavat keskusteluissa. Yksi keskustelijoista on Tuomo Puumala.
Outi Alanko-Kahiluoto: Hallitus tekee ison virheen ajaessaan sivistystä alas
Sivistyksen alasajo on hallituksen suuri virhe.
Sivistyksen alasajo on hallituksen kulttuuripolitiikan suurin virhe, sanoo Vihreiden kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluoto . Leikkaukset amputoivat etenkin taiteen yliopisto-opetusta ja tutkimusta. ”Se vähentää taiteen yhteiskunnallista arvostusta. Pidemmällä aikavälillä koko kulttuurin kenttä kärsii siitä.” #kulttuurinvälikysymys kysyy mitä tapahtuu todella Suomessa vuonna 2016. Hanke huipentuu Yle Teemalla 14. huhtikuuta suoraan lähetykseen, jossa taiteilijat ja poliitikot kohtaavat keskusteluissa.
#kulttuurinvälikysymys: Mikä meille lopulta on tärkeintä?
Ei talouspuhetta vaan puhetta kulttuurista.
#kulttuurinvälikysymys kysyy: Mitä tapahtuu todella? Millainen kulttuurimaa Suomi on vuonna 2016, kun eduskuntavaaleista on kulunut vuosi? Mikä on taiteilijan paikka? Ketä taide palvelee, vai kuuluuko sen palvella ketään? Pelastaako luova luokka Suomen? Hanke huipentuu Yle Teemalla 14. huhtikuuta suoraan lähetykseen, jossa taiteilijat ja poliitikot kohtaavat keskusteluissa.
Suomessa ollaan suistumassa pimeälle puolelle
Alexandra Salmela toivoo, että jotain tapahtuisi.
”Henkeä salpaava kysymys. Kysymys johon pelkää vastaavansa liian yksinkertaisesti”, aloitti kirjailija Alexandra Salmela, kun #kulttuurinvälikysymys kysyi häneltä, mitä Suomessa todella tapahtuu vuonna 2016.
#kulttuurinvälikysymys
#kulttuurinvälikysymys 2015
Back to the Future! Kulttuurin välikysymys kysyy taas
Kysy meiltä. Kaivamme vastaukset niiltä jotka ovat vastuussa
Uusi hallitus nimitettiin keväällä ja kulttuuriväki kauhistui. Syksyllä hallitusohjelma leikkasi julkistaloutta reippaasti - mutta kulttuuri säästyi amputaatioilta. Kulttuuri kyllä näivettyy, mutta näissä oloissa se on torjuntavoitto. Vai onko? Hallitus tekee kulttuurista sote-palvelun. Suomessa roihuaa myös taistelu monikulttuurisuudesta.
Jari Halonen tylyttää poliitikkoja
Katso miten Jari Halosen ja poliitikkojen kiista kuumenee
Yle Teeman Kulttuurin välikysymys -ohjelmassa ohjaaja Jari Halosta ei miellytä keskustelun luonne ja kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluoto (vihr.) ja ylijohtaja, kansanedustajaehdokas Juhana Vartiainen (kok.) saavat kuulla kunniansa. Mutta sanattomiksi eivät jää hekään. Keskustelu lähti kuumenemaan juontaja Aleksis Salusjärven hyötytaidekysymyksestä ja päätyi kiistelyyn siitä, kuka saa määrittää taidetta.
Tekeekö hallitusohjelma kunnista kulttuurin pyöveleitä?
Kulttuurin välikysymys ruotii hallitusohjelmaa.
Kulttuurin välikysymys perehtyi hallitusohjelman sivuun 16.. Kulttuurin hyvinvointivaikutukset ovat lyhyen listan ydintä. Kulttuuriväen on syytä pysyä valppaana, kun hallitus siirtää julkisten sivistyspalveluiden ylläpidon suoraviivaisemmin kunnille.
Miten käy kulttuurin Sipilän hallituksen vallan alla?
Hallitusratkaisu ei lupaa kulttuurille ruusuisia aikoja
Juha Sipilän hallitusta ovat muodostamassa kolme konservatiivipuoluetta, jotka ovat ideologisesti kaukana kaupunkilaistuneesta taideväestä. #kulttuurinvälikysymys -hankkeen toimittaja Aleksis Salusjärvi kiteyttää taiteen ja kulttuurin tulevaisuuden neljään valistuneeseen ennustukseen. Lupaamme seurata, miten ne käyvät toteen!
Taiteilija poliitikon sylissä ja Mustarastas
Kulttuurin välikysymys -ohjelmassa myös tehtiin taidetta
Yle Teeman Kulttuurin välikysymys -ohjelmassa paitsi keskusteltiin kiihkeästikin taiteesta, myös tehtiin sitä. Tanssitaiteilija Elina Pirinen hyödynsi performanssissaan poliitikkojen taidemääritelmien sanoja ja lauseita - ja yllätti kansanedustaja Päivi Lipposen. Koko ohjelman päätti myös #kulttuurinvälikysymys -hankkeeseen osallistuneiden Vuokko Hovatan ja Zarkus Poussan hieno tulkinta Aulikki Oksasen runoon perustuvasta laulusta Mustarastas. Katso tunnetta täynnä olevat hetket!
Antti Nylén: Jokainen taiteilija on marttyyri ja Kristus
#kulttuurinvälikysymys -hankkeessa kirjailija Antti Nylén sai tunnetun suomalaispoliitikon taidevastauksen, jonka mukaan "taide tekee sielulle hyvää kuten liikunta keholle". Lauseen innoittamana syntyi runomuotoinen essee, jossa hän hyvin poliittisesti epäkorrektisti puolustaa marttyyritaiteilijuutta. "Taiteilijoiden usuttaminen yrittäjyyteen on ristillä riippuvan Kristuksen pilkkaamista: autahan nyt itseäsi!", Nylén kirjoittaa.
”Mielikuva persaukisesta taitelijasta kurjuudessa on myytti”
Mielikuva persaukisesta taitelijasta on myytti
”Ennen taitelijat olivat käsityöläisiä, nykyään he ovat työttömiä”, muusikko Kim Rantala tiivistää taitelijan toimeentulon Ylen #kulttuurinvälikysymys -hankkeessa. Strada kysyy kuvataitelija Jussi Koitelalta ja johtaja Matti Apuselta, onko taide syy jäädä työttömäksi.
Monologi tartuntapinnan reunalta
Taiteilija tekee teoksiaan, poliitikon taidetta on puhuminen
Kun ohjaaja Tuukka Temonen sai eteensä sosiaalidemokraattien kansanedustajanTuula Peltosen (sd.)ajatuksen taiteen merkityksestä, Temosen ensimmäinen tunnetila oli epätoivo. Sitten seurasi ohikiitävä pohdinta siitä, miten koko tehtävästä saisi peruutettua takavasemmalle, kun päässä löi lähinnä tyhjää.
Nainen luki poliitikon sanat ja hyppäsi sillalta
Akrobaatti Heini Koskinen ja taiteen vaikutukset terveyteen.
"Taiteen mahdollisuudet tukea ihmisarvoista elämää, terveyttä ja hyvinvointia ovat lähes mittaamattomat." Näin määrittelee taiteen kansanedustaja Eeva-Johanna Eloranta (sd.). Sirkustaiteilija Heini Koskinen tarttui lauseeseen ja mietti taiteenalansa riskejä, ja sitä, mikä auttaa jaksamaan elämässä eteenpäin.
Sekametelisoppaa taiteen merkityksestä
Taiteessa on kyse siitä että ihmislaji ei taannu
Kansanedustaja Sanna Lauslahden mielestä taiteen merkitys on siinä, että se voimaannuttaa. ja tuo ilon ja valon elämään. Taiteilijapariskunta Vuokko Hovatan ja Zarkus Poussan mielestä tämä ei vielä riitä. Taiteen pitää myös herättää ajattelemaan, räjäyttää luutuneita ajatusmalleja ja tuottaa vuoropuhelua vapaalla assosiaatiolla ilman sääntöjä.
Laulajan leipä on murusia vaan
Bäckströmin laulajaveljekset ja taide-elämän edellytykset
Kansanedustaja Arto Pirttilahden (kesk.) ajatus taiteen merkityksestä sai Bäckströmin laulajaveljekset pohtimaan perverssejä: Eikö taiteen tekemisellä todellakaan saa elää? Molemmat elättävät tätä nykyä itsensä kokonaan taiteen tekemisellä, tosin pääsääntöisesti se tarkoittaa jopa reilusti köyhyysrajan alapuolella elämistä.
"Vahingoittaako taide aivoja pysyvästi?" Ville Niinistö, runoilija Vuola ja muita hyviä kysymyksiä
Runoilija Sinikka tarttuu Ville Niinistön taidepuheeseen.
Runoilija Sinikka Vuola iski kyntensä Vihreiden puheenjohtajan Ville Niinistön muodoltaan virheettömään, mutta Vuolan mielestä sisällöltään persoonattomaan taidepuheeseen. Syntyi synteesi sanoista, rytmeistä ja muodoista. Syntyikö siis taidetta?
Avantin raskaat sävelet
Taide on joskus myös raskasta.
Eräät tunnetut kääpiöt kulkevat hakut olalla hommiin ja laulavat ”Ain laulain työtäs teen.” Erään tunnetun kamariorkesteri Avantin muusikot kulkevat instrumentit koteloissaan hommiin, ja voisivat laulaa ”Ain soittain työtäs teen.”
Kansalaiset, medborgare! Taiteen sydän on vapaus!
DuvTeatterin näyttelijöiden puhe sinulle, suomalainen.
Kansanedustaja Mikaela Nylanderin määritelmä taiteen merkityksestä sai palkitun DuvTeaternin näyttelijät tavoittelemaan jotain, joka ei ole mahdollista - paitsi nimenomaan taiteessa.
Niillas Holmberg on hieman kiukkuinen
Niillas Holmberg on kiukkuinen eduskunnalle
Saamelainen kulttuurin moniottelija Niillas Holmberg luki kansanedustajan lauseen samana maaliskuisena päivänä, kun eteläisessä Suomessa istuva eduskunta äänin 162-28 hylkäsi hallituksen esityksen saamelaiskäräjien uudistamiseksi. Taiteilija halusi lähettää terveisiä pohjoisesta niille kansanedustajien sormille, jotka nappia painoivat.
Tanssija kyseenalaistaa taidelauseen askelmerkit
Katsojalla on oikeus tulkita näkemänsä.
Tanssija Ima Iduozeen käsittelyssä Paavo Arhinmäen ajatus taiteen merkityksestä totuuksien kyseenalaistajana kääntyy muotoon, jossa tanssija kyseenalaistaa oman kehonsa fysiologiset totuudet.
Maria Stereo, flirttaavat aivosolut ja taideteoksen tuho
Olenko pelle vai nero?
Kuvataiteilija Maria Stereo sai käsittelyynsä Kokoomuksen kansanedustaja Outi Mäkelän taidelauseen, lähti kuvittamaan sitä ja pettyi teokseensa. Mäkelän taiteen määritelmä on tämä: ”Taide saa aivosolut flirttailemaan. Taide avaa silmät näkemään ja auttaa elämään maailman ulottuvuuksissa.”
Juha Hurmeelle taide on oikullista ja riivattua
Taide ei ole strösseliä tai joulukuusenkoristeita.
Teatteriohjaaja ja kirjailija Juha Hurme luki keskustan kansanedustajan Aila Paloniemen taidelauseen, tarttui lelusaksofoniin ja lauloi laulun hanurista, joka sekosi.
Antti Nylén survoo pääministeri Stubbin taidelausetta
Taide usein ruhjoo tekijänsä.
Kirjailija ja esseisti Antti Nylén sai mietittäväkseen pääministeri Alexander Stubbin lauseen taiteen merkityksestä: "Taide tekee sielulle hyvää kuten liikunta keholle." Nylénin ensivaikutelma lauseesta oli, että onpa latteaa, miten tällaisesta edetä mihinkään suuntaan. ”Aika nopeasti keksin kuitenkin tekijän näkökulman taiteen hyödylliseen vaikutukseen”, Nylén sanoo. Esseetä kirjoittaessaan Nylén ei tiennyt kenen lauseesta oli kyse.
Paula Lehtomäen taidepuhe sai Kulttuurisissit singahtamaan kadulle
Kulttuurisissit ja Paula Lehtomäen kulttuurinäkemys
Ex-ministeri Paula Lehtomäen ajatukset taiteen merkityksestä pysähtymisenä sopivat ehkä hyvin rauhallisille keski-ikäisille. Annantalon nuoret Kulttuurisissit ovat eri mieltä: juokse, villi lapsi! #kulttuurinvälikysymys sai lyhytelokuvan, jossa liike virtaa ja vie mennessään.
Todellisuus hakusessa
Roukala haluaa tuoda näkyville kipeitä asioita.
Ministeri Antti Rinteen mielestä taide on merkityksellisintä muun muassa silloin, kun se tarjoaa välähdyksiä toisenlaisesta todellisuudesta ja saa ihmisen oman luovuuden liikkeelle. Hailuotolaisen valokuvaajan Aki Roukalan teos on osa kuvasarjaa, jossa hän haluaa näyttää välähdyksiä sellaisesta kipeästä todellisuudesta, jota poliitikot eivät välttämättä näe.
Vaara Kajaanissa - uraanikaivos keskustorille
Taide on väline muuttaa maailmaa paremmaksi.
Kajaanilainen teatteriryhmä Vaara-kollektiivi luki kansanedustaja Timo Korhosen lauseen "Taide on koko elämänaikainen ahaa-elämysten sarja.” Luki toisenkin kerran, pisti kypärät päähän, tarttui kaivoshakkuihin ja ryhtyi hommiin.
Asa ja jätkät: ”Ennen taiteilijat olivat käsityöläisiä, nyt he ovat työttömiä”
Taide loppuu, jos kukaan ei sitä tue.
Rap-muusikko Asa sai käsittelyynsä persupoliitikko Kauko Tuupaisen taiteen määritelmän: ”Elämä ilman taidetta on pelkkää arkista aherrusta.” Asa tietää, että muusikon työ on paljolti juuri sitä - arkista aherrusta. Työtä tehdään myös öisin, kun perheet nukkuvat.
Valokuvaaja Stefan Bremer, palava mies ja taide joka avaa aistit
Kuvaaminen vaatii uskallusta mennä vieraaseen ympäristöön.
Valokuvaaja Stefan Bremer sai käsittelyynsä neljä ruotsinkielistä sanaa: "Påverkar, berör, bildar och helar." (Vaikuttaa, koskettaa, sivistää ja parantaa.) Noilla sanoilla puolustusministeri ja RKP:n puheenjohtaja Carl Haglund määrittelee taiteen merkityksen. Sanoista syntyi neljän kuvan julistesarja. Kuvien pääelementtinä on tuli.
Roskat lentävät myrkkymaan yllä
Taide ja kulttuuri tekee ihmisestä ihmisen.
Taiteilija Niran Baibulat vei säkin roskia ja joukon nuoria Helsingin Itäkeskuksen kupeeseen, paikkaan, joka kertoo oman tarinansa ihmisen suhteesta ympäristöönsä. Ja siitä, mihin piittaamattomuus saattaa johtaa.
Kaj Stenvall maalasi Putinin jälkeen suomalaispoliitikon
Taide hätkähdyttää tavalla tai toisella.
Ankkamaalauksista tunnettu kuvataiteilija Kaj Stenvall sai monipolvisen taidemääritelmän, joka inspiroi häntä taiteen ja vallan suhteen kuvaamiseen. Syntyy maalaus, jossa varsin tutunnäköinen poliitikko altistuu taiteelle.
Veltto Virtasen taidemääritelmä vesiämpärissä
Taiteessakin luodaan uusia käsitteitä.
Koreografi ja nykytanssija Elina Pirinen upotti päänsä vesiämpäriin ja hoki perussuomalaisten kansanedustajan Pertti ”Veltto” Virtasen taiteen määritelmää. Se kuului näin: "Keskeinen, henkisesti vapauttava, inhimillisesti läsnäolevaistuttava ja yksilöllisesti yhdistävä." Elina Piristä Virtasen sanat itse asiassa riemastuttivat.
Laulaja Anna Eriksson ivaa taiteen markkinointia
Anna Eriksson on kapinallinen.
”Eihän me ymmärretty siitä yhtään mitään” sanoo ääni Anna Erikssonin taidevideossa. Video on poikkeus muiden #kulttuurinvälikysymys -videoiden joukossa, se on kokonaan tekijänsä omaa käsialaa. Lähtökohtana on ollut perussuomalaisten kansanedustajan Kike Elomaan vastaus kysymykseen taiteen merkityksestä: "Sivelee henkisesti - työllistää konkreettisesti". Anna Eriksson ei tiennyt kenen lause oli kyseessä.
Persun taidelause Anssi Kasitonnin generaattorissa
Mopon virittelystä on lyhyt matka kuvanveistoon.
Kuvanveistäjä, videotaiteilija ja muusikko Anssi Kasitonnille lähetettiin perussuomalaisten kansanedustan Reijo Hongiston luonnehdinta taiteen merkityksestä. Anssi Kasitonnia huvitti poliitikon sanojen pyörittely ja hän päätti pyöritellä niitä lisää.
Ilkka Kanervan taidelause kolahti katusoittajaan
Taide auttaa tajuamaan asioita uudella tavalla.
Juha Pekka Tapani Heikkinen on katusoittaja, jota eivät avoimet paikat pelota. Kun lompakosta ei löydy kolikon kolikkoa, puurorahat on lähdettävä tienaamaan ruuhka-aikaan Helsingin kaduille.
Puoluejohtaja Juha Sipilän vastauksesta syntyi romanimusiikkia
Sävel tulee mieleen heti, eikä enää lähde sieltä.
Laulu Tuulen tie syntyi, kun talo oli täynnä ihmisiä ja puheensorinaa. Hilja Grönfors istui sohvannurkassa ja kirjoitti. -Sävel tulee mieleen heti, eikä enää lähde sieltä. Siihen sitten sommittelen sanat, jotka sointuvat, Hilja kertoo. Laulun inspiraationa oli poliitikon vastaus kysymykseen, "mikä on taiteen merkitys".
Fingerpori-piirtäjä Jarla näkee poliitikot velttoina ja varovaisina
Pertti Jarlan sarjakuvaruudussa poliitikkoa ravistellaan.
Sarjakuvapiirtäjä Pertti Jarlan kuvassa poliitikkoa ravistellaan. Jarlan mielestä poliitikkojen ei pitäisi puhua taiteesta liian varovaisesti. Pertti Jarla on paitsi sarjakuvan tekijä, myös skeptikko. Hän piirsi parikymppisenä Pahkasikaan, 25-vuotta myöhemmin Jarlan kuuluisimman sarjakuvan Fingerporin tuntee melkein jokainen.
Taiteilija Anna Tuorin mielestä poliitikot romantisoivat taidetta
Tuorin teos on hänelle epätyypillinen
Anna Tuorin teos #kulttuurinvälikysymys -hankkeessa on pino epäonnistuneita maalauksia. Se syntyi reaktiona poliitikon vastaukseen taiteen merkityksestä. Tuori ei tiennyt, että vastauksen antaja oli Timo Soini.
Mopo teki toiveikkaan oodin Päivi Räsäsen herkistelystä
Yhdessätekemisen riemu ja voima!
Oodi! Kansallislaulu! Yhdessätekemisen riemu ja voima! Jazz-yhtye Mopo miltei herkistyi kristillisten puoluejohtajan Päivi Räsäsen taiteen määritelmästä.
Rosa Liksom taistelija-poseerausten jäljillä
Liksom haluaa saada ihmiset ajattelemaan.
Kuvataiteilija ja kirjailija Rosa Liksom ei halua viihdyttää, eikä hänen taiteensa perimmäisenä pyrkimyksensä ole herättää tunteita. Liksom haluaa saada ihmiset ajattelemaan. Tällä kertaa sotureita.
Kolumneja
Rahan diktatuuri vai sivistysvaltio?
Kirjalija Marjo Niemi, taiteilijan työ ja rahan diktatuuri.
”Taiteilijasta ei saa myyjää hyvällä tahdolla eikä kurssittamallakaan”, kirjoittaa kirjailija ja dramaturgi Marjo Niemi ja pohtii taiteilijan asemaa työtä tekevänä kansalaisena, jonka tulot koostuvat monista pienistä summista.
Mittaamaton kulttuuri
Minkä hintalapun laitat kulttuurille? Mitkä ovat kulttuurin ”dynaamiset vaikutukset”? Paljonko kulttuuri lisää työsi tuottavuutta? Jari Hanskan mukaan nämä trendikkäät kysymykset eivät ole tärkeitä vaan johtavat meitä harhaan.
Vaalit ilman kulttuuria, yhteiskunta ilman taidetta?
Kuvittele yhteiskunta ilman taidetta!
#kulttuurinvälikysymys pyysi neljältä eduskuntavaaliehdokkaalta eli Kike Elomaalta, Antti Kaikkoselta, Silvia Modigilta ja Fatbardhe Hetemajlta vaalilupaukset taiteen puolesta, koska kyllästyi siihen, etteivät taide ja kulttuuri ole vakavasti otettavia vaaliteemoja.
Edut ja oikeudet
Jan Forsström kirjoittaa eduista ja oikeuksista.
Elokuvantekijä Jan Forsström kirjoittaa, millaista on saada apuraha. Hän kirjoittaa kiitollisuudesta ja kiittämättömyydestä, huolehtimisesta ja holhoamisesta, ja myös siitä, että taiteen tukeminen on osa valistunutta ja demokraattista yhteiskuntamallia. Saan taiteilija-apurahan.
Taiteen puolella
Olen puolueellinen. Olen taiteen puolella. Siksi työni on #kulttuurinvälikysymys. Olen myös taiteilijoiden puolella. Haluan toimittajana auttaa heitä saamaan mielipiteensä kuuluviin, taiteensa näkyville. Yleisradiolta kysytään, mihin se pyrkii. Helmikuun ensimmäisenä päivänä Helsingin Sanomien päätoimittaja Kaius Niemi kirjoitti, että Ylen pitää kirkastaa tehtävänsä.
Taide on ihmiskunnan keuhkot
Nuoren Voiman Liiton käynnistämän ja yhteistyössä Ylen kanssa toteutettavan Taide 2015 -kampanjan idea lähti taiteen merkityksestä ja keskustelun tarpeesta. "Mitä kovemmat ajat, sitä tärkeämpää taide on", kirjoittaa kirjailija Marjo Niemi.
Purjehtimista taiteen vuoksi
Kulttuuripoliittiset näkemykset eivät tuo eduskuntavaaliehdokkaille yhtä paljon ääniä kuin keskiolutmyynnin puolustaminen. Kulttuuri- ja taidekysymykset tulevat kuitenkin nostamaan profiiliaan seuraavissa vaaleissa. Tämä johtuu siitä yksinkertaisesta syystä, että taiteen itseisarvo on uhattuna.
Teemu Mäki, Charlie Hebdo ja Ilmarinen
Onko provosoiminen tarpeen, taiteen nimissä tai muista syistä? Mistä tiedämme, että taiteilijat rikkovat tabuja vain perustellusti? Pitääkö yhteiskunnan suojella provokaattoreita? Minä en tiedä, mutta onneksi joku itseäni pätevämpi on ratkaissut ongelmat. Minä olen Charlie -näyttelyn kohtalo on ennakkotapaus: kirjastot eivät pysty toteuttamaan tehtäväänsä yksityisissä tiloissa, kirjoittaa Taide 2015 -kampanjan koordinaattori Jan Liesaho.