Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Uusimmat sisällöt - Kuningaskuluttajan näkökulmat

  • Näkökulma: Miksi VR tippui kyydistä?

    Juna on kallistunut paljon nopeammin kuin pääkilpailijansa.

    Kun aloitin opiskeluni kaksikymmentä vuotta sitten, oli itsestään selvää, että menin pääkaupungista kotiin Ouluun junalla, en takuulla hikisellä ja epämukavalla bussilla. Lentolippujen hirmuisia hintoja ei tullut edes vilkuiltua: Veturi vei, ja muut vikisivät. Oliko junalippu erityisen edullinen Kurren kultaisena vuonna -95?

  • Näkökulma: Kuka päättää puolestani, mitä luonnollinen ruoka on?

    Nestle ajaa ISO-standardia luonnollisuudelle.

    Kun aloin selvitellä, mitä elintarvikkeita saa mainostaa luonnollisuudella, yllätyin. Ruoan luonnollisuuteen tai puhtauteen liittyviä väittämiä valvotaan meillä varsin löyhästi, maailmalla luonnollisuuslupausten kenttä on vielä villimpi. Sekavuuteen vastaa nyt jättiyhtiö Nestle. Se on esittänyt ISO-standardia, jonka seurauksena osa nykyisistä lisäaineista saatetaan määritellä luonnollisiksi. Suomesta valmisteluissa on mukana joukko elintarvikealan yrityksiä.

  • Näkökulma: Kuka varoittaisi teiniä Youtuben halpatyöstä?

    Youtube on houkutteleva mainoskanava vailla pelisääntöjä.

    Suosituimmista tubettajista on tullut teini-idoleja, joiden videoita nuoret fanittavat suorastaan intohimoisesti. Viimeistään nyt myös yritykset ovat ymmärtäneet Youtuben valtavan mainoksellisen arvon. Röyhkeimmät mainostajat yrittävät ostaa pääsylipun nuorten maailmaan pilkkahinnalla.

  • Näkökulma: Byrokratia ja pubistuminen nujertavat ostarit

    Asukkaat, yrittäjät ja tutkijat pelastavat ostareita.

    Kun asukkailta kysyttiin, mitä palveluja he haluavat kunnostettavalle lähiostoskeskuselle, kukaan ei halunnut sinne kaljabaaria. Siitä huolimatta lähes jokaisella ostarilla on sellainen. Ostarit ovat joutuneet ’pubistumisen’ kierteeseen, jonka katkaiseminen liian usein törmää byrokratiaan.

  • Näkökulma: Opiskelija, kuluta etusi!

    Tuleva työpaikka voi olla opiskelijan törsäilyn varassa.

    Opiskeluaika on mielletty elämänvaiheeksi, jolloin eletään vähän köyhemmin, tingitään mukavuuksista ja mieliteoista. Mitä vähemmän ottaa lainaa, käy töissä tai saa vanhemmilta taloudellista tukea, sitä enemmän on pakko tinkiä, kaikesta. Se ei hyödytä ketään. Opiskelijan tulot ovat usein niin pienet, että niistä ei isoa pääomaa säästä.

  • Näkökulma: Reilua kuin kermavaahto

    Meillä on liikaa roinaa. Tavarat eivät mahdu kaappeihin ja pinot pölyttyvät nurkissa. Shoppailu on kuin ylensyönti. Siihen liittyy jotakin häpeällistä. Eettinen kuluttaja voi ratkaista ostovimmansa hankkimalla reiluja tuotteita. Mutta kuinka reilua Reilu kauppa oikeastaan on ja kuinka reiluutta voi mitata?

  • Näkökulma: Aina ei jaksa tapella

    Hyvin hoidetut reklamaatiot olisivat kilpailuvaltteja.

    Kuluttajansuojalain noudattaminen ja hyvin hoidetut reklamaatiot olisivat kilpailuvaltteja nykyaikana, kun kotimainen kauppa taistelee eloonjäämisestään ulkomaisten verkkokauppojen kanssa. Elämme aikoja, jolloin asiakas äänestää tietokoneellaan.