Hyppää pääsisältöön

Ympäristörikoksia katoilee esitutkinnassa, sanoo tutkija – "Tällä hetkellä ympäristörikos suorastaan kannattaa"

Ympäristörikollisuus on voimakkaasti piilorikollisuutta.

Ympäristöarvot ovat nykyään paljon esillä, ja ne koetaan tärkeiksi, mutta samalla ympäristön turmelemiseen liittyvien rikosten määrä on kasvussa. Tutkimuksen mukaan jopa kolme neljästä rikosepäilystä ei kuitenkaan koskaan päädy syyttäjälle. Ympäristörikoksien selvittäminen on haastavaa, ja monesti jutut jäävät pimeiksi. Jos juttu päätyy oikeuteen saakka, seuraamus on yleensä sakkoja.

Muuttolintujen matkassa: Opas syysmuuttajien tunnistamiseen

Lyijymyrkytys on merikotkien suurin yksittäinen kuolinsyy - tuleeko lyijylle täyskielto metsästyksessä?

Lyijyn täyskieltoa käsitellään Euroopan Unionissa

Vaikka merikotkien määrä on voimakkaassa kasvussa, laji ei ole päässyt eroon myrkkykuolemista. Kun 70-luvulla DDT vei lajin sukupuuton partaalle, nyt kuolleisuutta aiheuttaa metsästyksessä käytetty lyijy. Myös miljoonan vesilinnun arvellaan menehtyvän ammuksien sisältämän lyijyn takia Euroopassa vuosittain. Lyijyammusten täyskielto lähti käsittelyyn Euroopan Unionissa tänä kesänä.

"Kuvittelen, että varikset ovat oboeita ja harakat fagotteja" Luonto innoitti Sibeliusta mestarillisiin sävellyksiin

Luonto oli säveltäjälle ehtymätön inspiraation lähde.

"Kuvittelen, että varikset ovat oboeita ja harakat fagotteja" Luonto innoitti Sibeliusta mestarillisiin sävellyksiin Luonto oli Jean Sibeliusen ehkä tärkein inspiraation lähde. Vesipisarat satoivat nuoteiksi, sävelet soivat väreissä. D-duurissa paistoi aurinko, ja F-duurissa kuului metsän vihreys. Näin huudahti Sibelius erästä talvista kuvaa katsellessaan.

Tyrni on varsinainen supermarja – yötön yö tekee Lapin tyrneistä etelän tyrnejä terveellisempiä

Tyrnin terveysvaikutukset kiinnostavat tutkijoita.

Lapissa sijaitsevat maailman pohjoisimmat tyrnit ovat terveellisempiä kuin eteläiset sisaruksensa. Ympärivuorokautinen auringonvalo kerryttää marjaan ylimääräistä energiaa, jonka se purkaa erilaisiksi yhdisteiksi, joilla on terveyttä edistäviä vaikutuksia. Kaikki Lapin marjat eivät kuitenkaan hyödy valosta samalla tavalla.

Majava – metsänomistajan riesa vai ahkera luonnonsuojelija?

Majavien läsnäolo hyödyttää muita eläimiä.

Metsiemme uuttera eläininsinööri majava työskentelee ahkerasti luonnon monimuotoisuuden puolesta. Tuore tutkimus paljastaa, että majavalammilla elää lähes kaksi kertaa enemmän nisäkäslajeja kuin tavallisilla metsälammilla. Myös nisäkkäiden yksilömäärä on isompi. Eikä tässä vielä kaikki: majavien läsnäolo hyödyttää kaloja, sammakoita, hyönteisiä ja vesilintuja.

Tunnistatko espanjansiruetanan? Tämä nilviäinen rouskuttaa puutarhasi ja kuolleet lajitoverinsa tappotahdilla

Espanjansiruetana aiheuttaa massatuhoja puutarhoissa.

Espanjansiruetana (Arion vulgaris) on haitallinen vieraslaji, joka aiheuttaa massatuhoja puutarhoissa ja käy jopa linnunpoikasten kimppuun. Sateisina kesinä sen kanta leviää nopeasti, sillä jokainen yksittäinen etana voi tuottaa satoja munia. Laji voi olla haitallinen myös ihmisille ja kotieläimille, joten sen torjunnassa ei auta hempeillä.

Testaa luontotietämyksesi

Tunnetko muurahaiset ja niiden tavat? Tee Yle Luonnon muurahaistesti!

Testaa tietosi muurahaisten ihmeellisestä maailmasta

Kuka keossa pomottaa? Pistääkö keltiäinen? Kuseeko viholainen? Muurahaisten maailma on kiehtova ja ihmeellinen. Ne ovat järjestelmällisen ahkeria uurastajia, jotka lypsävät ravintoa ja huolehtivat jälkeläisistään, mutta myös ryöstävät, tappavat ja taistelevat.

Miljoonan linnunpöntön logo.
Miljoonan linnunpöntön logo. miljoona linnunpönttöä

Uusimmat sisällöt - Luonto