Hyppää pääsisältöön

Munavarkaat – kolme rikostarinaa miehistä, jotka himoitsivat linnunmunia

Kolme oikeuteen asti päätynyttä munarosvotarinaa.

Munavarkaat Kolme oikeuteen asti päätynyttä munarosvotarinaa Luonnonsuojelulaki kielsi munien keräämisen 1960-luvulla. Kaikkia se ei ole estänyt. Suomen luonnosta varastetaan linnunmunia vuosittain. Joillekin lintulajeille se on uhanalaistumisen syy tai uhkatekijä. Munia viedään pesistä kahdesta syystä.

Vauvan iholle sivellään metsäpulveria - "hyvä lika" voi suojata allergialta ja sitä tutkitaan nyt ensimmäistä kertaa ihmisellä

Metsän mikrobeista toivotaan apua allergian ehkäisyyn.

Emme enää altistu luonnon ja maaperän mikrobeille läheskään niin paljon kuin vaikkapa sata vuotta sitten. Puolustusjärjestelmämme ei kuitenkaan pysy urbanisoitumisessa perässä, vaan kehittää immuunivälitteisiä sairauksia. Tutkijat kehittävät ratkaisuja, joilla luontoaltistus lisääntyisi kaupunkikodeissa.

Katso vinkit sienten tunnistamiseen

Testaa hallitsetko yleisimmät sienten tuntomerkit.

Oletko aloitteleva sienestäjä? Tässä jutussa käydään läpi yleisimmät sienten tuntomerkit. Testaa, kuinka hyvin osaat ne.

Yle Luonnon kysely: Suomalaiset asettavat luonnon talouskasvun edelle – huoli luonnon monimuotoisuudesta kasvaa

Vallitsevaa ympäristöpolitiikkaa halutaan muuttaa.

Suomalaisten mielestä luonto ja ympäristö ovat jopa talouskasvua tärkeämpiä. Menneiden vuosien ympäristöpolitiikkaan ollaan tyytymättömiä, ja luonnon sekä luonnonvarojen taloudelliseen hyödyntämiseen suhtaudutaan kriittisesti. Myös luonnon monimuotoisuus huolettaa. Tämä ilmenee Yle Luonnon Taloustutkimuksella teettämässä kyselyssä, jossa kartoitettiin suomalaisten luontosuhdetta.

Yle Luonnon kysely: Suomalainen on yllättävän vahvasti luontoihminen – sienestys, kalastus ja kansallispuistot eivät silti kiinnosta useimpia

Luontoon lähtemisen pitäisi olla mieluisaa ja helppoa.

Suurin osa suomalaisista pitää itseään luontoihmisenä. Yle Luonnon kyselyssä jopa noin kahdeksan kymmenestä vastaajasta mieltää olevansa luontoihminen. Silti monet tavanomaiset luontoon liittyvät harrastukset eivät useampia kiinnostaneet. Esimerkiksi yli puolet vastaajista ei ollut retkeillut viimeisen puolen vuoden aikana kansallispuistossa. Suomalainen kuitenkin liikkuu metsässä ja muualla luonnossa ahkerasti. Lisäksi luontokuvaus on kasvattanut huimasti suosiotaan.

Maapallo avautuu IPCC:n raportista, Trumpista ja ilmastodenialisteista - katso viestiketju!

"Ääliöt lohduttaa sillä, että on kremppoja ennenkin ollut."

Tuore IPCC:n raportti varoittaa isojen jäätiköiden sulamisesta ja merenpinnan noususta. Kaikki eivät tunnu ottavan tilannetta tosissaan, mikä turhauttaa maapalloa: "Idiootit yrittävät lohduttaa sillä, että onhan sitä kaikenlaista kremppaa ennenkin ollut." Osansa saavat myös ilmastonmuutoksen kiistäjät ja aikuiset vaikutusvaltaiset trollit.

Aiempia juttuja

Tiesitkö, että

Tyrni on varsinainen supermarja – yötön yö tekee Lapin tyrneistä etelän tyrnejä terveellisempiä

Tyrnin terveysvaikutukset kiinnostavat tutkijoita.

Lapissa sijaitsevat maailman pohjoisimmat tyrnit ovat terveellisempiä kuin eteläiset sisaruksensa. Ympärivuorokautinen auringonvalo kerryttää marjaan ylimääräistä energiaa, jonka se purkaa erilaisiksi yhdisteiksi, joilla on terveyttä edistäviä vaikutuksia. Kaikki Lapin marjat eivät kuitenkaan hyödy valosta samalla tavalla.

Muuttolintujen matkassa: Opas syysmuuttajien tunnistamiseen

Testaa luontotietämyksesi

Tunnetko muurahaiset ja niiden tavat? Tee Yle Luonnon muurahaistesti!

Testaa tietosi muurahaisten ihmeellisestä maailmasta

Kuka keossa pomottaa? Pistääkö keltiäinen? Kuseeko viholainen? Muurahaisten maailma on kiehtova ja ihmeellinen. Ne ovat järjestelmällisen ahkeria uurastajia, jotka lypsävät ravintoa ja huolehtivat jälkeläisistään, mutta myös ryöstävät, tappavat ja taistelevat.

Miljoonan linnunpöntön logo.
Miljoonan linnunpöntön logo. miljoona linnunpönttöä

Uusimmat sisällöt - Luonto