Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Eränkävijät pääkuva

Jakso 12 - Viimeinen jahtipäivä

Jakso 8 - Näätäpuhelin

Jakso 6 - Narvalainen keinolumi

Jakso 5 - Harvinaisia havaintoja

Perhoset paljastavat ilmastonmuutoksen

Perhoset soveltuvat hyvin ilmastonmuutoksen tutkimiseen.

On ennustettu, että sään ääri-ilmiöt sekä talven lämpötilat tulevat kasvamaan. Perhosten elinkaari on varsin lyhyt, joten olosuhteiden muutos näkyy niissä erityisen herkästi. Siksi perhoset soveltuvat erinomaisesti ilmastonmuutoksen tutkimiseen.

Perhossaari

Manu lähtee ystävänsä Jaakko Kullbergin kanssa kartoittamaan Jussarön perhostilannetta. Ilmastonmuutos on vaikuttanut lajistoon, joten pyydyksistä voi löytyä yllätyksiä.

Jakso 4 - Metsän kuningas

Finnmark - rautujärvien luvattu paikka

Finnmarkin vedet houkuttelevat suomalaisiakin kalastajia.

Finnmark on Norjan pohjoisin lääni. Sen puhdas luonto ja kirkkaat vedet houkuttelevat suomalaisiakin kalastajia nauttimaan omasta rauhasta. On kuitenkin asioita, joita ulkomaalaisen retkeilijän tulee ottaa huomioon Finnmarkin apajille suunnatessa.

Jakso 3 - Suuren saaliin perässä

Tuhansien metsästäjien kausi alkaa vesistöiltä

Vuosittain sorsastukseen osallistuu jopa satojatuhansia.

Elokuun lopussa monelle suomalaiselle metsästäjälle koittaa syksyn kohokohta. Osa suuntaa metsiin, mutta yhä useamman kausi alkaa järvien ja lampien varsilta. Vuosittain sorsastukseen osallistuu jopa satojatuhansia metsästäjiä.

Jakso 2 - Metsästyskauden avaus

Tervan tiellä kalassa

Kuhmon vesistöiltä löytyy paikka jokaiselle kalastajalle.

Tervansoutajien mukaan nimetty Tervareitti on historiallinen kulkuväylä Oulujoen latvavesistöissä. Kuhmon koskilla kiemurtelevan reitin varrelle jää monipuolisia patikointipaikkoja, mutta myös erinomaisia kala-apajia.

Jakso 1 - Uusia perheenjäseniä

Suojaudu rapurosvoilta Manun tapaan

Manu Soininmäen salainen rapusumppu saa varkaat ymmälleen.

Manu Soininmäellä on tapana ratkaista elämänsä epäkohdat omaperäisesti. Salaisen rapusumpun periaate on yksinkertainen, mutta sen toteuttamiseen on vaadittu aivotyötä.

Eränkävijöiden toinen tuotantokausi

Uusia kasvoja ja revanssin hakua - tätä on luvassa Eränkävijöiden toisella tuotantokaudella

Eränkävijät- tv-sarja jatkuu Yle TV1:llä sunnuntaina 1.10.

Eränkävijät- tv-sarja jatkuu Yle TV1:llä sunnuntaina 1.10. Toisella tuotantokaudella pureudutaan syvemmin Eränkävijöiden ajatusmaailmaan ja laajennetaan käsitystä nykyajan metsästyksestä. Päähenkilöiden elämää seurataan loppukesästä aina huhtikuun viimeisille kevätjäille asti.

Eränkävijät lumosi myös kirjailija Mika Kuljun

Eränkävijät-kirja esittelee Suomen luonnon monimuotoisuutta.

Eränkävijät sai tällä viikolla kokonaan uuden ulottuvuuden, kun tv-sarjan päähenkilöiden taustoista kertova kirja näki päivänvalon. Kirjassa kerrotaan muun muassa, miten päähenkilöiden kipinä metsästykseen ja kalastukseen syttyi sekä vinkkejä aloittelijoille ja kokeneemmille eränkävijöille.

Eränkävijöiden toinen tuotantokausi sukeltaa luonnollisen elämäntavan ytimeen

Eränkävijöiden uusi kausi alkaa Ylellä lokakuussa 2017.

Suosittu Eränkävijät TV-sarja jatkuu Yle TV1:llä ja Areenassa sunnuntaina 1.10.2017. Uusi tuotantokausi tuo tuttujen Eränkävijöiden rinnalle uusia päähenkilöitä sekä entistä upeampia metsästys- ja kalastuskohteita. Sarja sukeltaa syvemmälle eränkävijöiden elämään.

Jakso 12: Viimeiset oljenkorret

Mies ja suomenlapinkoira pilkillä tunturissa.
Mies ja suomenlapinkoira pilkillä tunturissa. eränkävijät

Lue lisää:

Arktinen erämaa ei tunne armoa

Kalastusretkillä tunturialueilla täytyy varautua kaikenlaisiin sääoloihin, niin talvella kuin kesälläkin. Sää tunturissa voi vaihtua täydestä auringonpaisteesta hurjaan lumituiskuun hetkessä. Tuuli näyttelee suurinta roolia tunturissa. Ei ole niinkään ongelmallista olla avotunturissa tyynellä säällä 20 - 30° pakkasessa kuin nollakelissä tuulen ollessa 20 tai jopa yli 40 m/s.

Jakso 11: Häirikkösusi

Jakso 10: Totuuden hetki

Jakso 9: Tunturikoe

Metsästäjät kävelevät auringonlaskuun kahden metsästyskoiran kanssa.
Metsästäjät kävelevät auringonlaskuun kahden metsästyskoiran kanssa. eränkävijät

Lue lisää:

Kanakoirien erikoiskokeissa koetaan suuria tunteita

Kanakoirien erikoiskokeet ovat metsästyskokeita, joiden tarkoituksena on saada tietoa koirien metsästysominaisuuksista jalostusta varten ja edistää koirien metsästyskäyttöä. Kokeet tarjoavat myös ympäristön, jossa koiraharrastajat pääsevät vaihtamaan kokemuksia ja ystävystymään samanhenkisten ihmisten kanssa.

Jakso 8: Helpompia saaliita

Metsästäjäveljekset isänsä kanssa.
Metsästäjäveljekset isänsä kanssa. eränkävijät

Jakso 7: Odottamattomia vaikeuksia

Jakso 6: Pohjoista kohti

Eränkävijät jakso 6: Pohjoista kohti

Sanna ja Antti valmistautuvat koko perheen voimin Muotkan reissulle tunturimaisemiin. Mukaan lähtee myös uusi tulokas, Sukka-pentu, josta on tuleva Pudasjärven kanalintumetsien kauhu.

Turusen suurpetoveljekset ovat löytäneet tiensä Ilomantsista katsottuna eksoottisille maille; Taivalkosken poronhoitoalueelle. Karhunmetsästys Pohjois-Pohjanmaalla eroaa suuresti kotiseudun jahdista, mikä asettaa uusia haasteita toiminnalle.

Aki on selvittänyt vaaralliset kosket ja mittaharjusten pyynti voi alkaa. Riikka puolestaan on saapunut kansantaiteesta ja -taruista tutuille Kolin vaaroille.

Jakso 5: Koskemattomilla kuohuilla

Eränkävijät jakso 5: Koskemattomilla kuohuilla

Riikka, Jaakko ja Jarmo palaavat Nuorttijoelle harjus- ja taimenpyyntiin. Jaakon epäilyistä huolimatta koskesta löytyy saalista, ottipelin valinta vain vaatii hieman pähkäilyä.

Team Karhukoplan karhujahti on vienyt Arin ja Tuomon Kuhmon tuntemattomille metsille, mikä tekee jahdista hankalampaa. Sanna ja Antti puolestaan ovat päättäneet pysytellä kotimaisemissa raskaan Nikkaluoktan reissun jälkeen. Riekkojen lisäksi tänään kiikarissa on myös metso, jonka pudotus nousisi kauden kohokohdaksi.

Aki ja Äijä suuntaavat uusille apajille Tornionjoelle. Runsaat kalavedet houkuttelevat kahta seikkailijaa, eivätkä kuohuvat kosket pelota luonnonvoimia uhmaavaa Akia.

Jakso 4: Maalla, vesillä ja ilmassa

Jakso 3: Mestarin opissa

Jakso 2: Karhun jäljille

Maailman paras harjuspaikka löytyy Suomesta

Harjusten pyynnissä onnistuminen vaatii omistautumista

Suomen Lapissa pystytään harjoittamaan vähintään yhtä tasokasta tai jopa parempaa harjuksen kalastusta kuin ulkomailla. Useat perhokalastajat tulevatkin maailmalta Suomen Lappiin kalastamaan.

Jakso 1: Jahti alkaa

Mikä on Eränkävijät?

Lue lisää:

Eränkävijät on sarja metsästyksestä ja kalastuksesta nykypäivän Suomessa

Yle TV1:n uusi sarja Eränkävijät seuraa neljän intohimoisen eränkävijän tarinaa metsästyksen ja kalastuksen parissa. Eri puolilta Suomea kotoisin olevia päähenkilöitä yhdistävät samat arvot ja rakkaus luontoon.

Kun pohjoisessa tunturit ovat lumen peitossa ja järvet jäässä, kuljetaan etelässä vielä sulassa maassa ja kalastetaan virtaavissa vesissä.

Eränkävijät Yle TV1:llä alkaen 2.10.2016.

Katso, missä Eränkävijät seikkailevat kauden aikana

Eräharrastus voi johdattaa intohimoisen metsästäjän uusille maille.

Vaikka kaikki Eränkävijät viettävät aikaansa runsaasti kotimaastoissaan, saa kalastus- ja metsästysvietti toteuttamaan reissuja jopa Suomen rajojen ulkopuolelle. Oheisesta kartasta voit tutustua paikkoihin, joissa Eränkävijät seikkailevat syksyn retkillään.