Hyppää pääsisältöön

Sisältöä aiheesta Metsien kätkemä

Pääsisältö

Jaksot

Näin tehtiin Metsien kätkemä

Ikimuistoiset kuvat vaativat joskus paljon työtä. Metsien kätkemän kuvausryhmä matkusti Kilpisjärven erämaahan, jossa pakkanen laskee talviöinä yli -30 asteeseen. Palkintona oli henkeä salpaavan upea revontulinäytös.

Jakso 1: Saaristomeren salaisuudet

Kausi 1, 1/9. Unelmoimme majakanvartijan elämästä kuin Muumipappa, purjehdimme kaljaasilla viikinkireittejä Bengtskäristä Örön vanhaan sotilastukikohtaan ja saunomme salaperäisellä laguunisaarella.

Jakso 2: Lohjan lehdot ja Paavolan tammi

Kausi 1, 2/9. Lohjan luonto on innostanut taiteilijoita Lönnrotista Amorphiksen laulajaan, Tomi Joutseneen. Matkustamme suomalaiseen sielunmaisemaan, lehtoihin ja luoliin, sekä kohtaamme pyhän tammen.

Jakso 3: Ahvenanmaan aarteet

Kausi 1, 3/9. Ahvenanmaan mystiset kivilabyrintit, vanhat viikinkisatamat ja Geta-vuoren jännittävät luolat tarjoavat paljon tutkittavaa. Täällä ovat piileskelleet aikoinaan niin sotilaat kuin noidatkin!

Jakso 4: Paasveen piru ja Paholaiskivet

Kausi 1, 4/9. Saimaa pitää sisällään monia salaisuuksia. Meteoriitin törmäyksestä syntyneellä Paasveellä näkyy outoja valoilmiöitä, ja muinaisilla uhrikivillä nousevat edelleen ihokarvat pystyyn.

Jakso 5: Myyttinen Koli

Kausi 1, 5/9. Miljoonia vuosia sitten Koli oli Himalajan korkuinen vuoristo. Vaikuttava se on edelleen, ja täynnä tarinoita. Millaisia tarinoita Pielinen ja Pirunkirkko meille tänään kertovat?

Jakso 6: Kalajoen dyyneiltä Kallankareille

Kausi 1, 6/9. Kalajoki kohosi merestä vasta kivikauden lopulla - ja nousee yhä. Kuljemme kiemuraiselta Siiponjoelta dyyneille ja vierailemme kalastajien ja hylkeenpyytäjien Kallankareilla.

Jakso 7: Kainuun korpimailla

Kausi 1, 7/9. Astelemme Lönnrotin jalanjäljillä Vienan polkujen maisemissa, ihmettelemme Kalmosärkkien kuoppia ja pääsemme kokemaan Karhun kunniaksi järjestettävän rituaalin Julma-Ölkyn rotkojärvellä.

Jakso 8: Lemmenjoki ja mahtiseidat

Kausi 1, 8/9. Inarissa myytit elävät vielä. Kuljemme Ukonsaaren seidalta Ravadaskönkään putoukselle. Lopulta nousemme jumalten vuorelle, Pyhä-Nattaselle, paikkaan, jota moni sanoo kauneimmaksi näkemäkseen.

Jakso 9: Nuotiotarinat

Kausi 1, 9/9. Matkan päätteeksi istahdetaan vielä nuotiolle ja käydään läpi matkamme kauneimmat ja tunteikkaimmat hetket. Tarinoita reissuilta ja ennennäkemätöntä materiaalia kameroiden takaa.

Jakso 1: Kuninkaantiellä

Kausi 2, 1/6. Tänään astelemme läntisellä Uudellamaalla pitkin Kuninkaantietä ja saamme maistiaisen siitä, millaisten linnojen ja lehtojen läpi tuo muinainen postireitti kulki. Vieraana ratsastusjousiampuja Anna Minkkinen.

Jakso 2: Hämeen Härkätiellä

Kausi 2, 2/6. Hämeen Härkätie on vanhimpia historiallisia teitämme. Sen varrelle osuu upeita luontokohteita sekä muisnaisjäännöksiä kuten Torronsuo ja Letkun kylän mystiset kuppikivet. Vieraana arkeologi Ilari Aalto.

Jakso 3: Rautalammin reitti

Kausi 2, 3/6. Rautalampi oli muinoin Sisä-Suomen emäpitäjä. Ikiaikainen vesireitti kuljettaa meitä kivikautisilta asuinpaikoilta karsikkosaarille. Lopuksi laskeudumme tietäjien voimapaikkaan. Vieraana shamaaniviulisti Tuomas Rounakari.

Jakso 4: Luontopääkaupunki

Kausi 2, 4/6. Helsinki lienee ainut Euroopan pääkaupunki, jonka päärautatieasemalta pääsee viherreittejä pitkin erämaahan. Tänään lumoudumme Haltialan, Lammassaaren ja Vallisaaren luonnosta. Vieraana vihreä vaikuttaja Riikka Karppinen.

Jakso 5: Talvinen Saimaa

Kausi 2, 5/6. Matkaamme Etelä-Karjalassa vanhoja vesireittejä pitkin. Höyryävän Vuoksen ja uljaan Haukkavuoren kautta kuljemme täydenkuun valossa Astuvansalmen kalliomaalauksille. Vieraana valokuvaaja Anna-Katri Hänninen.

Klipit

Traileri: Metsien kätkemä

Metsien kätkemä vie katsojat suomalaiseen luontoon kokemaan mielikuvitusta kutkuttavia paikkoja. Ohjelmasarjan toisella kaudella juontajat Antti Huttunen ja Reetta Ranta kulkevat läpi Suomen kertoen tarinoita paikoista, jotka sijaitsevat muinaisten kulkuväylien kainalossa.

Katso Metsien kätkemä kokonaisuudessaan Yle Areenassa.

(Sarjan alkuperäinen traileri vuodelta 2018)

Kekrinä juhlitaan kunnolla!

Kekri, eli nykyisen pyhäinpäivän aika, oli muinaisille suomalaisille vuoden suurin juhla. Satovuoden päättymistä ja elämän kiertokulkua juhlittiin tekemällä taikoja, syömällä ja etenkin juomalla!

Superluonnonpäivä

Onko vatsasi kovalla? Kutiseeko alapäässä? Vaivaako peräpukamat? Ei hätää! Suomen luonnossa lymyilee joukko vaatimattomia supersankareita, jotka voivat pelastaa sinut. Aktivoi sisäinen metsästäjä-keräilijäsi ja lähde villiin supersankarijahtiin superluonnonpäivän kunniaksi!

Metsien kätkemän uudet jaksot 25.10.2018 alkaen, Yle TV1 ja Yle Areena.

Karhu - metsän pelätty kuningas, jonka nimeä ei saanut lausua turhaan

Karhunpäivää vietetään 13.7. Karhu oli pohjoisten kansojen suuri toteemieläin, esi-isä ja pyhä veli. Kuinka monta kiertoilmausta tiedät tälle jumalhahmolle?
Metsien kätkemän uudet jaksot 25.10. alkaen Areenassa!

Näin saat lemmen leiskumaan juhannuksena

Vuoden pisimpänä päivänä seisoo paitsi päivä myös juhannussalko, ja ajankohta onkin mitä otollisin lemmentaikojen tekoon. Tässä seitsemän taikaa, joilla varmistat hedelmällisen mittumaarin!

Suomen kansan rivot runot

Oletko kyllästynyt “vittu” tai “fuck” -sanojen käyttöön ja kuunteluun? Ei hätää – vaihtoehtoja löytyy! Aikoinaan tälle maalle rynnistäneet heimot, joita nykyisin yhteisnimellä “suomalaiset” kutsutaan, ovat osanneet nimetä eroottiset ruumiiosamme herkullisesti. Kalevalan päivän kunniaksi tässä niistä pieni kooste!

Metsien kätkemä extra: Kainuun koripaimalla -selfiecam

Tämä oli ehkä yksi kuvausten jännimmistä hetkistä. Antti ja Reetta odottavat Julma-Ölkyn rotkon reunalla Miika Vanhapihan samanistista rituaalia, kunhan aurinko ensin laskisi.

Metsien kätkemä extra: Kalajoen dyyneiltä kallankareille -selfiecam

Tästä ei vaan kala voi muuttua paremmaksi. Antti ja Reetta maistelevat Pasi Pääkkösen vasta pyytämää ja savustamaa siikaa Maakallalla.

Metsien kätkemä extra: Lunacam

Rajansa kaikella. Jopa Lunalla, vaikka vanha rouva venyikin kuvauksissa aivan uusiin temppuihin. Tämä keppi on kuitenkin liikaa.

Metsien kätkemä extra: Paasveen piru ja paholaiskivet -selfiecam

Kolovedellä ei näkynyt yhtään muuta liikkujaa. Ukon vuoren maisemista sai nauttia todellisessa rauhassa ja täydellisessä hiljaisuudessa, jonka rikkoo vain ohjaajan radiopuhelinviesti.

Metsien kätkemä exta: Luolavarustevinkit

Suomalaiset luolat eivät ole suurensuuria, mutta oikeilla varusteilla niissä vierailu on hauskempaa ja turvallisempaa. Näillä varusteilla nimittäin pärjäät liki kaikissa suomalaissa luolissa!

Metsien kätkemä extra: Saaristomeren Salaisuudet -selfiecam

Sarjatekeminen ei ollut totisesti pelkää auringonpaistetta. Saimme kuvauksiin sadepäiviä enemmän kuin kylliksi. Kuvauskalusto ei kestänyt vesisadetta yhtä hyvin kuin juontajat, joten tässä harvinaista herkkua näistä kosteammista hetkistä.

Metsien kätkemä extra: Myytinen koli -selfiecam

Mentiin aivan syyskuun loppua. Aurinko paistoi kirkkaalta taivaalta ja Pielinen oli peilityyni. Parempaa säätä ei näin kauniin paikan kokemiseen olisi voinut toivoa.

Metsien kätkemä extra: Lemmenjoki ja mahtiseidat -selfiecam

Päiväretkeily ei ole varusteurheilua. Mukana kannattaa kantaa vain sen verran, mitä tarvitsee. Tosin tarpeellisen tavaran määrä sitten vaihtelee melkoisesti yksilöittän, minkä Antti ja Reettakin havaitsivat…

Metsien kätkemä extra: Ahvenanmaan aarteet -selfiecam

Ahvenanmaan jatulintarhojen mysteeri kiehtoi Reettaa ja hän päätti ottaa selvää, mistä niissä on kysymys.