Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Metsien kätkemä pääkuva

Jakso 1: Saaristomeri

Matkapäiväkirja: Saaristomeren salaisuudet

Metsien kätkemän matkaipäiväkirja Saaristomereltä.

Saaristomeren salaisuudet Kasnäs - Bengtskär - Örö - Stora Buskär Aamu sarastaa vielä vaaleanpunaisena, kun lähdemme ajelemaan kohti Saaristomeren kansallispuistoa ja Kasnäsin satamaa. Jos kotoa herätessä lähtö olikin hieman tahmea, niin varhaisen aamun maisemat herättelevät mielen. Nyt kädessä on kupillinen kuumaa kahvia ja fiilis katossa.

Jakso 2: Lohjan lehdot ja taikatammi

Matkapäiväkirja: Lohjan lehdot ja taikatammi

Kalkkipitoinen maa tekee Lohjan luonnosta ainutlaatuisen.

Lohja on lähellä meitä pääkaupunkiseutulaisia, mutta moni ei tiedä Lohjasta oikeastaan muuta kuin sen, että Lohja/Lojo-­kyltti vilahtaa motarilla kun ollaan ajettu noin vajaa tunti Helsingistä Turkuun päin. Jotkut saattavat tietää Lohjan Tytyrin valtavista kalkkikivikaivoksista. Me päätimme lähteä tutustumaan Lohjan erikoisuuksiin.

Jakso 3: Ahvenanmaan aarteet

Jakso 4: Paasveen Pirut ja Paholaiskivet

Matkapäiväkirja: Paasveen pirut ja Paholaiskivet

Saimaa on täynnä ihmeitä

230 miljoonaa vuotta sitten tapahtui suuri katastrofi: meteori syöksyi avaruudesta kohti Pohjoista pallonpuoliskoa ja iskeytyi keskelle nykyisin Saimaana tuntemaamme aluetta. Tämän törmäyksen seurauksena syntyi kraatteri, jossa Paasvesi nykyään sijaitsee. Kummalliset tapahtumat ovat seuranneet Paasveen tarinaa vuosisatoja. Paasveen päällä on havaittu erikoinen valoilmiö, nopeasti liikkuva kirkas valopallo, josta on havaintoja jo ainakin 1700-luvulta lähtien. Paikalliset kutsuvat ilmiötä Paasveen piruksi. Saimaannorpat vartioivat matkaamme läpi pyhien vesireittien Koloveden kansallispuistossa. Mutta retkemme määränpää on tällä kertaa varsin pirullinen: yritämme jäjittää Paasveen pirun, ja sen jälkeen vuorossa on Läpisyöksyn saaren vanhat paholaiskivet.

Jakso 5: Myyttinen Koli

Matkapäiväkirja: Myyttinen Koli

Tänään astumme sisälle kansallismaisemaan.

Koli ei kummempia esittelyitä kaipaa – sen laelta alas katsellessa ei voi erehtyä olevansa muualla kuin Suomessa, niin tuttu tuo maisema on monista tauluista, valokuvista ja runoista. Miljoonia vuosia sitten tässä kohosi lähes Alppien kokoinen vuoristo. Jääkauden hyväily ja vuosituhansia kestänyt rapautuminen ovat siloittaneet Karelidien vuoriston, mutta Kolin huiput kohoavat edelleen jylhinä Pielisen rannoilla retkeilijöiden ja taiteilijoiden ihailtavana.

Jakso 6: Kalajoen dyyneiltä Kallankareille

Matkapäiväkirja: Kalajoen dyyneiltä Kallankareille

Tällä seudulla kaikki maa on uutta.

Seikkailumme kolmas päivä alkaa aamuvarhaisella Rahjan satamasta. Ulkomerellä, jossain viidentoista kilometrin päässä, odottaa määränpäämme, Kallankarit. Olemme vastikään kuulleet, että Kallankarit on maamme toinen itsehallintoalue Ahvenanmaan lisäksi. Juttu kuulostaa sen verran uskomattomalta, että pakkohan ne on itse päästä todistamaan.

Jakso 7: Kainuun korpimailla

Matkapäiväkirja: Kainuun korpimailla

Kainuun luonto omanlaisensa - ja aina ylämys.

Suomussalmen Vängänkylästä löytyy Suomen vanhimpiin kulkuväyliin kuuluva, mykistävän kaunis ja lähestulkoon unohdettu retkeilyreitti. Täältä myös muuan Kainuun korvissa työhönsä tympääntynyt nuori lääkäri, Elias Lönnrot, aloitti runojenkeruumatkansa Vienan Karjalaan ja pääsi sukeltamaan todellisen intohimonsa, suomen kielen ja kulttuurin lähteille. Tavoitteena oli tallentaa katoavaa kansanperinnettä viimeisiltä runonlaulajilta. Noiden reissujen tuloksena syntyi aikoinaan Kalevala – kansalliseepoksemme.

Jakso 8: Lemmenjoki ja mahtiseidat

Matkapäiväkirja: Lemmenjoki ja mahtiseidat

Inari on mahtavien seitojen ja tarinoiden koti.

Lapin luonto jättää ihmiseen pysyvän jäljen, sellaisen, josta ei edes halua päästää irti. Varsinkin Lapin kohteita valittaessa kärsimme runsaudenpulasta – eri vuodenaikoina on niin paljon nähtävää laajalla alueella, että on vaikea ensin kohdentaa kolmipäiväinen retki johonkin tietylle alueelle. Valitsemme kohteeksemme Inarin-seudun, ja siltikin liikumme satojen kilometrien laajuisella alueella, niin kuin paimentolaiset ikään.