Hyppää pääsisältöön

Järjestä tapahtuma vanhuksille

Työkalupakki pääkuva
Työkalupakki pääkuva Kuva: Yle lupa välittää

Haluat järjestää tapahtuman, mutta miten? Tässä on sinulle työkalupakki, josta saat apua.

Voit järjestää tapahtuman yhdessä kaverisi tai kaveriporukan, harrastusryhmäsi, luokkasi tai koulusi kanssa.

Innosta muita mukaan. Tarkista onko koulusi mukana. Jos ei ole, kerro opettajalle ja rehtorille, että haluatte mukaan.

Täytetään koko Suomi iloisilla kohtaamisilla!

Ideoi tapahtuma

Työkalupakki kuvituskuva, ideoi
Työkalupakki kuvituskuva, ideoi Kuva: Yle lupa välittää

Vain taivas on rajana tapahtumaideaa keksiessä! Tapahtuma voi olla pieni apu vanhuksen arjessa, se voi olla hetki kahvikupin ääressä, se voi olla juhla tai esitys.

Kuvia, videoita ja kertomuksia tapahtumista julkaistaan kampanjan nettisivustolla, ja joistakin tapahtumista kerrotaan myös tv-ohjelmissa. Palkitsemme parhaat happeningit!


Vallatkaa vanhainkoti!

Vanhainkodit ja vanhusten palvelutalot ovat mainioita paikkoja järjestää Lupa välittää –tapahtuma. Tapahtuma tavoittaa useita vanhuksia kerralla ja ilahduttaa varmasti.

Miltä kuulostaisi pikkujoulujuhla joululauluineen ja -herkkuineen, arvokas itsenäisyyspäivän vastaanotto tai vaikka levyraati?

Tai onko sinulla kädentaitoja? Järjestä hemmotteluhetki (kampaus, meikkaus), anna nettiapua tai tuunaa vaikka mummon rollaattori ja vaarin keppi


Menkää vanhuksen kotiin!

Tunnetko yksin asuvia vanhuksia? Lupa välittää –tapahtuman järjestäminen yksinäisen vanhuksen tai miksei useammankin kotona tuo vanhuksille joulumielen!

Kotivierailulla voi tehdä vaikka mitä! Järjestä glögikestit, koristele vanhuksen koti itsetehdyillä joulukoristeilla tai kirjoittaa joulukortteja yhdessä.

Joskus voi olla tärkeintä auttaa vaikka lumitöissä, joskus hakea vanhus kotoa ja käydä hänen kanssaan kahvilla tai torilla.


Kutsukaa vanhukset koululle!

Mitä jos kutsuisit naapuruston vanhukset tai ikääntyneet koulunne entiset oppilaat vierailulle kouluunne? Ohjelmanumerona voisi olla esimerkiksi perinteinen kuusijuhla tai voisitte kokata yhdessä jouluaterian kotitaloustunnilla.

Tai kutsu ikäihmiset seuraamaan oppituntia ja keskustelemaan siitä, minkälaista koulussa on nyt ja millaista oli ennen; oliko kouluruoka hyvää ja kuinka kova kuri oli oppitunneilla.


Järjestäkää tapahtuma turuilla ja toreilla!

Lupa välittää -tapahtuman voi järjestää missä vain! Metsäretki makkaran paistoineen tai vaikka rollaattorikulkue vanhainkodin asukkaille piristävät talvista arkea varmasti!

Punainen Risti auttaa!

Työkalupakki kuvituskuva, Punainen Risti auttaa
Työkalupakki kuvituskuva, Punainen Risti auttaa Kuva: Yle lupa välittää

Tarkoitus on, että sinä ja ystäväsi ideoitte iloisen tapahtuman. Käytännön asioissa saat apua Suomen Punaiselta Ristiltä. Ota yhteyttä SPR:n paikallisosastoon tai lähimpään piiritoimistoon. SPR:n ihmiset auttavat löytämään lähistön yksinäiset vanhukset ja solmimaan yhteydet palvelutaloihin ja vanhainkoteihin. He myös tietävät, miten tapahtumaan pitää valmistautua:

  • miten vanhukset kohdataan
  • millaisia tapahtumia vanhukset kaipaavat sekä
  • mitä tapahtuman järjestämisessä pitää ottaa huomioon

Pyydä SPR:n (tai muun järjestön: urheiluseuran, 4H-kerhon, Partion, seurakunnan) ihminen koululle kertomaan vapaaehtoistyön tekemisestä.

Järjestä tapahtuma

Työkalupakki kuvituskuva, järjestä tapahtuma, aikajana
Työkalupakki kuvituskuva, järjestä tapahtuma, aikajana Kuva: Yle lupa välittää

Kun tapahtuman idea on kirkastunut ja tarkentunut, käy se läpi SPR:n kontaktin kanssa. Vahvista suunnitelma myös tapahtumapaikan vastaavan kanssa.

Tapahtuman yksityiskohtaisessa suunnittelussa ja järjestämisessä auttaa tapahtumajärjestäjän muistilista.

Jos järjestät tapahtuman vanhainkodissa tai palvelutalossa, muista kerrata SPR:n ihmisten kanssa laitoksen käyttäytymissäännöt.

Jos järjestät avoimen yleisötapahtuman, niin pyydä SPR:n esiapupäivystyksen ryhmää osallistumaan tapahtumaan.

Kerro ja viesti tapahtumasta. Jos koulussanne tai paikkakunnallanne toimii Ylen Uutisluokka, myös sen kanssa voit tehdä yhteistyötä. Koululaisten tekemiä uutisia julkaistaan koulujen verkkosivuilla sekä Ylen kanavilla ja verkossa. Tapahtumasta kannattaa vinkata myös paikalliselle medialle ja kutsua heidät mukaan tapahtumaan.

Vie ilmoitukset ja kutsu tuttuja vanhuksia tapahtumaan.

Merkitse tapahtumasi myös Lupa välittää -tapahtumakartalle.

Kun merkintäsi on valmis, paina "lähetä." Käsittelemme merkintäsi mahdollisimman pian ja julkaisemme sen kartalla.

Jaa kokemus

Työkalupakki kuvituskuva, jaa
Työkalupakki kuvituskuva, jaa Kuva: Yle lupa välittää

Voitte välittää tunnelmia tapahtumista ja niiden valmisteluista Instagramissa, Twitterissä ja Facebookissa tunnisteella #lupavälittää. Ottakaa tapaamisissa ja tapahtumissa Minä ja Vanha -selfieitä tai -kuvia ja laittakaa ne jakoon sosiaalisessa mediassa tunnisteella #lupavälittää. Kun otat Minä ja vanha –selfieitä ja -kuvia, muistathan kertoa ja näyttää vanhukselle minne kuvat laitetaan.

Välittäkää tunnelmia tapahtumasta Lupa välittää -kampanjasivulle. Kuvat ja tekstit voit ladata täällä.

Täältä voit tulostaa diplomin Lupa välittää -tapahtuman järjestämiseen osallistuneelle.