Hyppää pääsisältöön

Metsän viisi vihreää veljestä – Haapa

Lue Anni Kytömäen koskettava teksti haavasta

Haapa huomaa tuulen ensimmäisenä. Sen lehdet ovat puunlehdiksi kovat, niin kovanaamaiset että ovat vaatineet oman verbinkin – haavat eivät suhise kuten muut, ne havisevat.

Elävät puut

Puut kertovat toisilleen, jos joku hyökkää

Uusi luontosarja Elävät puut alkaa TV1:ssä 9.9. klo 18.15.

Tiesitkö, että puut viestivät keskenään? Kun toukka hyökkää puun kimppuun ja alkaa nakertaa sen lehtiä, alkaa prosessi, jota ihmisaistit eivät havaitse. Ylen uusi neliosainen Elävät puut -luontosarja avaa puiden salaperäistä ja varsin näkymätöntä elämää uudella tavalla ja upeaa, kuvaaja Jari Salosen tarkkaa, ympärivuotista luontokuvausta hyödyntäen.

Katso kaikki Mennään metsään -ohjelmat Areenasta!

Yle juhlii metsää ja jokamiehenoikeuksia.

Yle juhlii metsää ja jokamiehenoikeuksia Mennään metsään -kampanjalla Suomen luonnon päivästä 25.8.2018 alkaen ja päättää kampanjan Mennään metsään -viikkoon 1.-7.10.2018.

Mielistele Mielikkiä, lepyttele Tapiota! Metsän henget päättivät ihmisen kohtalosta vielä muutama sata vuotta sitten – riskejä henkien palvonnassa ei otettu

Mikä oli Tapion pöytä, mihin vaikutti karhun ruokatorvi?

Vielä sata vuotta sitten suomalaiset lepyttelivät ja palvoivat metsän henkiä ja haltioita välttyäkseen vahingoilta ja onnettomuuksilta. Koko ihmisen elämä oli tiukasti sidoksissa metsään. Tiedätkö sinä, mikä oli karsikkopuu tai Tapion pöytä? Entä mihin tarvittiin karhun ruokatorvea ja kynttä?

Kop, kop – kuuleeko haltia, kun koputan puuta? Puiden henkiä on palvottu ja pelätty – tällaisia voimia eri puulajeihin on liitetty

Pyhät puut määräsivät ihmisen kohtalon.

Metsän ja puiden rituaalinen palvonta on kuulunut suomalaisten elämään vuosisatoja. Pyhät puut käsitettiin haltijoiden asuinpaikaksi ja portiksi ihmisen ja henkimaailman välillä. Lue, millaisia merkityksiä ovat mänty, koivu, kataja, kuusi, leppä, pihlaja ja tammi saaneet suomalaisessa perinteessä.

Unohdetusta kaarnikasta voisi tulla mustikan veroinen hittimarja

Variksenmarja on erinomainen mehu- ja hillomarja.

Suomalainen supermarja, terveellinen kuin mikä, helppo poimia, mehukas ja maukas säilöä, sato onnistuu lähes aina – tämänkö me jätämme karhuille? Vieläkin moni luulee variksenmarjaa syömäkelvottomaksi, vaikka kaarnikassa on elimistöä suojaavia antioksidantteja jopa enemmän kuin muissa luonnonmarjoissa. Ota parhaat säilöntäreseptit talteen.

Syksyn herkullisin kakku syntyy kaarnikasta

Bloggaaja Annin variksenmarjakakku - täydellinen makuelämys!

Leivontablogia pitävä Anni sai haastavan tehtävän. Hänen piti suunnitella ja leipoa Ylen Mennään metsään -kampanjaa varten helppo, herkullinen ja näyttävä kakku variksenmarjasta eli kaarnikasta – marjasta, jota ei juurikaan poimita. Liekö syynä se, että marja maistuu monen suussa vähän oudolta. Mutta kaarnikka on ihmemarja, ja sen Annikin sai kokea. Kakusta tuli aivan uskomattoman herkullinen, täydellinen makuelämys. Kaiken lisäksi kakku on niin helppo ja nopea leipoa, että kuka tahansa onnistuu tällä reseptillä.

Mikä on Mennään metsään -kampanja?

Suojellaan jokamiehenoikeuksia menemällä metsään.

Suojellaan jokamiehenoikeuksia menemällä metsään! Yle juhlii metsää ja jokamiehenoikeuksia Mennään metsään -kampanjalla Suomen luonnon päivästä 25.8.2018 alkaen. Tule mukaan viemään jokamiehenoikeuksia Unescon aineettoman kulttuuriperinnön listalle.

Vad är Vi drar till skogs för en kampanj?

Vi drar till skogs och skyddar allemansrätten!

Vi drar till skogs och skyddar allemansrätten! Det finns all anledning att fira skogen, eftersom skogen är finländarnas käraste naturform och en källa till hälsa och frid. En grund för vår urgamla relation till skogen är att vi har världens mest omfattande allemansrätt, alltså rätt att dra till skogs.

Tutustu polkujuoksureitteihin ja ilmoittaudu mukaan!

Suomalaisten rakkain luontokohde on metsä. Siellä liikkuminen ja oleskelu tekee ihmisen onnelliseksi. Mennään metsään -kampanjan aikana lähes jokaisessa Suomen 40 kansallispuistossa järjestetään polkujuoksun yhteislenkki. Ilmoittaudu mukaan juoksemaan tai kävelemään - ilmoittautuminen avautuu aina pari viikkoa ennen tapahtumaa. Nähdään poluilla!

Minä ja mun puu: Karttapuun tarina

Anne oli pienenä leikkimässä metsässä. Ilta alkoi hämärtyä, eikä polkua kotiin löytynyt, sillä kaikki reitit näyttivät samanlaisilta. Onneksi metsässä kasvoi "karttapuu", joka pelasti hädässä ja josta tuli metsän kuuluisuus. Minä ja mun puu -kampanja kerää rakkaimpien puiden tarinoita ja kertoo miksi metsä - ja tietyt puut - merkitsevät suomalaisille niin paljon.

#minäjamunpuu

Uusimmat sisällöt - Mennään metsään