Hyppää pääsisältöön

Paratiisin paperit kahdella kuvalla

Kaksi tietografiikkaa jättimäisestä tietovuodosta

Paratiisin paperit on yksi maailman suurimmista tietovuodoista. Lähes neljäsataa toimittajaa 67 maasta on tutkinut vuodettuja asiakirjoja kuukausien ajan. Aineistossa on tietoa muun muassa Applesta, Facebookista ja Nikesta, selviää MOT:n julkaisemista tietografiikoista.

Duodecim: ”Ei rakenteellista korruptiota, mutta ehkä yksilöitä”

”Käypä hoito -suositukset eivät kovin korkeatasoisia.”

Helsingin yliopiston professori Teppo Järvinen sai syyskuussa Lääkäriliitolta julkisen varoituksen epäkollegiaalisesta käyttäytymisestä. Varoituksen syynä oli Järvisen vuotta aiemmin pitämä luento Suomen Psykologiliiton kansainvälisessä tilaisuudessa. Tilaisuuden aiheena oli rakenteellinen korruptio.

Aiempia aiheita

Pyöröovi-ilmiö ja kaksoisroolit siivittävät sujuvaa päätöksentekoa

Pyöröovi-ilmiö ja kaksoisroolit sujuvoittavat päätöksiä.

Tampereen esimerkki osoitti, että niin sanottu pyöröovi-ilmiö on voimissaan myös Suomessa. Kukaan ei tiedä, kuinka pieni piiri Suomen kunnissa päättää maapolitiikasta. MOT selvitti Tampereen jättihankkeiden taustoja ohjelmassa Kaupunkien ja rakentajien piilodiilit. Samat henkilöt saattavat olla vaikuttamassa päätöksiin useassa roolissa.

Lobbarit iskevät vielä kun EU-lakeja pannaan täytäntöön

Suuryritykset jyräävät kansalaisjärjestöt lobbauksessa

Suuryritysten lobbarit pystyvät vaikuttamaan Euroopan unionin lainsäädäntöön vielä täytäntöönpanovaiheessa. Jopa aivan pienillä, prosentin kymmenyksen suuruisilla muutoksilla voi yritykselle olla iso taloudellinen merkitys.

MOT-selvityksiä

Tutki kiinnostavimpia yrityskauppoja

MOT:n lista kiinnostavimmista yritysmyynneistä 20 vuodelta

MOT on koonnut tietokannan kiinnostavimmista ulkomaille myydyistä yrityksistä kahdenkymmenen vuoden ajalta. Voit tutkia taulukkoa haluamiesi muuttujien mukaan. Taulukko liittyy maanantaina 22.5. esitettävään ohjelmaan MOT: Näin Suomi myytiin.

Mahtisukuja ja kahdella tuolilla istuvia päättäjiä kunnissa

Kuntapäättäjien matkat ja kiinteistökaupat luupin alla.

MOT:n saamat kymmenet kansalaisvinkit paljastavat kuntapäättäjien kaksoisrooleja ja epäilyjä hyvä veli – tai sisko –verkostoista ja suosimisesta. Yksilöityjä epäilyjä tuli noin 60-70, ja niistä on tähän mennessä varmennettu reilu kaksikymmentä. Juttusarjan ensimmäinen osa julkaistiin helmikuussa nimellä Hyvät Veljet kunnissa. Sarjan toisessa osassa jatketaan vinkkien uutisointia mm Turun Kakolasta, Kittilän Leviltä ja Tuusulasta. Juttuja pääsee lukemaan karttaa klikkaamalla.

Historian suurin tietovuoto

Veroparatiisien salaiset kansiot

MOT on mukana kansainvälisessä tutkivien toimittajien verkostossa, joka on uutisoinut maailman suurimmasta tietovuodosta eli ns. Panama-papereista. Asiakirjoista on paljastunut muun muassa useiden valtionpäämiesten ja miljardöörien laittomia toimia veroparatiiseissa. Suomalaisittain kiinnostavimmat löydöt koskevat toistaiseksi Nordeaa ja Metsoa. Tästä linkistä pääset kaikkiin tv-ohjelmiin ja verkkoartikkeleihin.

Toimitus

 • Renny Jokelin
  Renny Jokelin Kuva: Yle renny jokelin
 • Magnus Berglund
  Magnus Berglund Kuva: Yle magnus berglund
 • Kai Byman
  Kai Byman Kuva: Yle kai byman
 • ohjaaja Marko Niemi
  ohjaaja Marko Niemi Kuva: Yle niemi
 • Minna Knus-Galán
  Minna Knus-Galán Kuva: Yle knus-galan
 • Tiina Lundell
  Tiina Lundell Kuva: Yle lundell
 • Kirsi Skön
  Kirsi Skön Kuva: Yle skön
 • Hannu Sokala
  Hannu Sokala Kuva: Yle hannu sokala
 • Lauri Miettinen katsoo kameraan, mustavalkoinen kuva.
  Lauri Miettinen katsoo kameraan, mustavalkoinen kuva. Kuva: Ilmari Fabritius / Yle MOT,toimittaja lauri miettinen