Hyppää pääsisältöön

Viking Sallyn selvittämätön mysteeri

Yle Areena

Kaikki MOT-dokumentit Areenassa

Katso kaikki MOT-dokumentit Yle Areenassa. Ohjelma on kesätauolla syyskuun alkuun saakka. MOT-toimitus tekee juttuja verkkoon kesän ajan.

Lähetä juttuvinkki

Onko sinulla tietoja, joita meidän pitäisi tutkia?

Onko sinulla tietoja, joita meidän pitäisi tutkia? Haluatko kertoa aiheesta meille luottamuksellisesti? Teemme tutkivaa journalismia yhteiskunnallisesti tärkeistä aiheista. Pyrimme paljastamaan epäkohtia ja selvittämään, mitä ilmiöiden taustalla on.

Pandoran paperit

Kriisinhallinta

Ruoka-apu

Kaivoshanke Tuohivirta

Ylen saamat dokumentit: Suomalaiset sijoittivat vähintään 40 miljoonaa euroa huijaukseksi paljastuneeseen OneCoin-virtuaalivaluuttaan

OneCoiniin lähti mukaan myös kymmeniätuhansia suomalaisia.

Virtuaalivaluutta OneCoinin johtajia vastaan on nostettu rikossyytteet Yhdysvalloissa ja yksi heistä on tunnustanut virtuaalivaluutan olevan huijausta. OneCoiniin lähti mukaan myös kymmeniätuhansia suomalaisia. Suurin osa tulee menettämään rahansa, mutta osa ehti tienata suuret summat. Yksi heistä on Kari Wahlroos.

Naapuririidat

Datakeskukset

Ilolan henkirikos

Kuuntele MOT-sarja: Todistaja

MOT läpivalaisee tunnetun Ilolan henkirikostapauksen kulun. Taposta langetettu tuomio perustuu hyvin paljon avaintodistajan lausuntoon siitä, että hän näki väkivallanteon. Mutta miksi hänen kertomuksensa muuttui niin radikaalisti ja monta kertaa poliisikuulusteluissa ja oikeudenkäynneissä?

Jakso 2: Puhuiko avaintodistaja totta?

Toimittaja sai soiton vankilasta taposta tuomitulta Ari-Pekalta ja alkoi selvittää tunnetun oikeustapauksen taustoja. Puhuiko avaintodistaja totta siitä, että hän näki Ari-Pekan kuristavan uhria? Jaksossa kuullaan, mitä todistaja kertoi Ilolan tapauksesta läheisilleen. Tapauksesta keskustelevat MOT:n Jouni Munukka ja Kati Pehkonen.

Potilastietojärjestelmät

Koronan vaikutukset

Tosi-tv

Kierrätys

MOT seurasi puoli vuotta lähettimien avulla käytettyjä vaatteita Afrikkaan asti – Fida yllättyi: ”Oho! Ei mennyt meidän käsikirjoituksen mukaan”

Vaatteita kuskataan maihin, joissa ei ole jätehuoltoa.

MOT ompeli lähettimiä käytettyihin vaatteisiin, jotka vietiin keräyspisteisiin vuodenvaihteessa. Nyt vaatteet ovat saapuneet määränpäihinsä, eikä lopputulos ilahduta tutkijaa: ”Hirveä show, että ne kuskataan toiselle puolelle maapalloa jätteeksi maihin, joissa ei ole jätehuoltoa.”

MOT laittoi lähettimiä kierrätysvaatteisiin – näin lahjoittamasi vaatteet päätyvät välikäsien kautta maasta toiseen

Lahjoitetuista käytetyistä vaatteista murto-osa jää Suomeen.

Keräyslaatikoihin lahjoitetuista käytetyistä vaatteista vain pieni osa jää Suomeen. Niiden lopullisesta määränpäästä on vaikea saada tietoja ja on mahdollista, että huonokuntoisia vaatteita päätyy jätteeksi esimerkiksi Afrikan maihin. MOT pyrki selvittämään vaatteiden reittejä myös lähettimien avulla.

Henkirikosten uhrien omaiset

Ruoka

Finnlines

Kela

Sähkönsiirto

HUS

Nuorisosäätiö

Alusvaateketju Change Lingerie

Terveydenhoito

Ihmelääke aiheutti kahdeksan suomalaispotilaan kuoleman ja se vedettiin markkinoilta – nyt lääkettä käytetään haittavaikutuksista huolimatta Suomessa enemmän kuin koskaan

Klotsapiinilla on ristiriitainen maine.

Klotsapiinille ei ole löydetty yhtä tehokasta korvaajaa skitsofrenian hoidossa, mutta sen haittavaikutukset ovat vakavia. Suomessa lääke on suosittu, vaikka juuri täällä tapahtuneet kuolemat johtivat lääkkeen maailmanlaajuiseen poisvetoon 45 vuotta sitten.

Kauneus

Kiinasta tilatut meikit aiheuttivat Emilialle ja Annille ärhäkät tulehdukset – ”Pelkäsin, että sokeudun”

Kiinasta tilatussa kosmetiikassa voi piillä terveysriski.

MOT:n haastattelemat nuoret naiset ovat saaneet pahoja oireita kiinalaisista verkkokaupoista tilatuista meikeistä. Kattavaa tilastoa kiinalaisten verkkokauppojen myymän kosmetiikan aiheuttamista haitoista ei ole, sillä kosmetiikkahaitoista ei tehdä maakohtaista seurantaa. Suomeen saapui viime vuonna Kiinasta yhteensä noin 15 miljoonaa kirjelähetystä.

Geenitiedot

Lähetimme koiran ja ihmisen dna:ta suomalaisille geenitestiyrityksille – asiantuntijat löysivät saamistamme raporteista virheellisiä ja vastuuttomia tuloksia

Asiantuntijat lyttäävät testit horoskooppitason viihteeksi.

Tieteellisellä tutkimuksella mainostavien geenitestiyritysten tulosraporteista löytyi Ylen selvityksessä virheellisiä ja harhaanjohtavia tietoja. Asiantuntijat lyttäävät testit horoskooppitason viihteeksi. Pahimmillaan ne voivat tuudittaa väärään käsitykseen omista sairausriskeistä.

Monen suomalaisen geeniperimä on voinut päätyä lääkeyhtiöiden analysoitavaksi heidän tietämättään – näin geenitiedoista tehtiin kauppatavaraa

Biopankkeihin on säilötty miljoonia näytteitä suomalaisilta.

Sadat tuhannet suomalaiset ovat antaneet luvan verinäytteensä lisäämisestä biopankkeihin. Monelle on kuitenkin voinut jäädä epäselväksi, millaisiin tarkoituksiin näytettä voidaan käyttää. Biopankeista löytyy myös 10 miljoonaa näytettä, joiden käyttöön ei kysytty kansalaisten lupaa.

Broilerintuotanto

Näin etenee broilerien ”tainnutus- ja tapporata” - viranomaiset ja työntekijät kertovat eläinten huonosta kohtelusta teurastamossa

Naapurin Maalaiskanasta on tehty eläinsuojelupäätöksiä.

Taintumattomia broilereita, linnun lyöminen ja eläviä lintuja raatojen joukossa. Naapurin Maalaiskana on saanut viranomaisilta useita huomautuksia eläinten huonosta kohtelusta teurastamossaan. Eettiseksi profiloitunut yritys on kasvanut muutamassa vuodessa kolmanneksi suurimmaksi broilerintuottajaksi Suomessa.

Velkojen perintä

Veikkaus

Verkkohuijaukset

Kuluttaja-aiheita

Koulukiusaaminen

Ylistettyä Kiva koulu -ohjelmaa käytetään jopa vahingollisella tavalla: ”Jättää aikamoisia traumoja kiusatulle”

Ohjelmalle tiukkaa kritiikkiä kiusaamisen uhreilta.

Paljon kehuttu Kiva koulu -ohjelma on koulukiusatuilta tulevan palautteen mukaan tehoton ja sitä käytetään jopa haitallisella tavalla, kertoo kiusaamisen vastaisen työn asiantuntija. Kiva koulun kehittäjän mukaan vika ei ole ohjelmassa, vaan siinä, että jotkut koulut käyttävät sitä väärin.

Peruskoulun rehtori selittää koulukiusaamista oppilaiden tarpeella korostaa seksuaalista suuntautumistaan: ”Eihän me heterotkaan”

MOT selvitti koulut, joissa kiusataan erityisen paljon.

Suomessa on alakouluja, joissa peräti joka kolmas kyselyyn vastannut oppilas kertoo tulleensa jatkuvasti kiusatuksi, käy ilmi MOT:n selvityksestä. Sysmässä oppilaiden vanhemmat syyttävät koulua siitä, että kiusaamista pidetään kiusatun omana vikana ja siitä kertominen vanhemmille saatetaan kostaa lapselle.

Työperäinen hyväksikäyttö

MOT kertoi keväällä rakentajien hyväksikäytöstä Olympiastadionin työmaalla – Andris odottaa edelleen palkkojaan, uhkailtu ja potkut saanut Ilir kertoo menettäneensä kaiken toivon

Uhkailuepäilyn tutkinta on alkutekijöissään.

Kosovolaismieheen kohdistuneeen uhkailuepäilyn tutkinta on alkutekijöissään. Yksi ulkomaalainen työmies on Rakennusliiton tietojen mukaan saanut maksamatta jätettyjä palkkojaan perittyä MOT:n jutun ilmestymisen jälkeen.

Kiina

Uhkaavassa puhelinsoitossa Harria vaadittiin lopettamaan Kiinan arvostelu tai hänen tyttärilleen käy huonosti – näin Kiina vainoaa toisinajattelijoitaan Suomessa

Kiinalaistaustaiset henkilöt kertovat MOT:lle häirinnästä.

Kiinalaistaustaiset suomalaiset kertovat MOT:lle toistuvasta tarkkailusta ja häirinnästä. He syyttävät siitä Kiinan hallintoa ja Suomen-suurlähetystöä. Suurlähetystö ei kommentoi asiaa. Suojelupoliisin mukaan pakolaisvakoilusta on tullut pysyvä ilmiö Suomessa.

Kiinalaiset maksoivat useita Mika Niikon matkoja – kansanedustajan Kiina-yhteydet vielä tiedettyä laajemmat

Niikon kiinalaisystävä sanoo syntynyttä kohua naurettavaksi.

Perussuomalaisten kansanedustajien Mika Niikon ja Ville Vähämäen isäntänä Kiinassa on toiminut myös kiinalainen järjestö, jonka vaikuttamisyrityksistä Suojelupoliisi on varoittanut. Niikon kiinalaisystävä sanoo, että kohu on naurettava ja vahingoittaa hänen liiketoimiaan.

Kuvareportaasi thainaisista Suomessa

Terveysaiheita

Kansainvälinen selvitys: Troikan rahanpesula

Kaksoiselämää viettänyt miljardööri loi valtavan salaisen rahan verkoston – liikemies on tukenut prinssi Charlesin hyväntekeväisyyttä

Hyvämainen oligarkki loi valtavan salaisen rahan verkoston.

Salattujen pöytälaatikkoyhtiöiden järjestelmää oli luomassa hyvämaineinen venäläinen oligarkki Ruben Vardanian, joka on Nordean suurasiakas. Tietovuoto paljastaa ensimmäisen kerran yksityiskohtaisesti, kuinka Venäjän valtaeliitti piilotti ja siirsi valtavia rahavirtoja, joiden alkuperään liittyy myös rikoksia.

Haamujohtajia, pöytälaatikkoyhtiöitä ja pimeitä rahavirtoja – tietovuoto paljastaa, miten Nordea kytkeytyy valtavan rahanpesukoneiston toimintaan

Vuoto paljastaa valtavan rahanpesukoneiston

Suuri tietovuoto paljastaa, että Nordean tileille on päätynyt satoja miljoonia euroja osin epäilyttävistä lähteistä peräisin olevaa rahaa. Vuodetuista asiakirjoista selviää, että rahaliikenteessä on ollut merkkejä rahanpesuun viittaavista riskitekijöistä.

Uusimmat sisällöt - MOT