Hyppää pääsisältöön

Lottien jättipotti

Moni lotta vaaransi henkensä talvi- ja jatkosodassa. Vuosikymmenten jälkeen heitä jälleen arvostetaan, ja Lotta Svärd Säätiö on onnistunut kartuttamaan itselleen miljoonaomaisuuden. Mutta kuinka hyvin sen tuotoilla autetaan jo hyvin iäkkäitä lottia? Ja mitä rahoille tapahtuu, kun lottia ei enää ole?

MOT maanantaina 26.2. Yle Areena kello 16.00 ja TV1 kello 20.00.

Venäläinen sähköisku

Voiko energiapolitiikkaa erottaa muusta politiikasta?

Kun venäläinen Rosatom tuli Fennovoiman ydinvoimalan laitostoimittajaksi, puhuttiin vain bisneksestä ja energiasta. Rosatom ei kuitenkaan pelkästään toimita Suomeen ydinvoimalaa, se myös omistaa kolmanneksen Fennovoimasta. Onko suomalainen tapa ajatella, että energia-asiat ovat vain energia-asioita, liian hyväuskoinen? Voiko energiapolitiikkaa erottaa muusta politiikasta? Venäjän tiedustelu on Supon mukaan pyrkinyt aktiivisesti vaikuttamaan Suomen energiaratkaisuihin ja tiedustelu on aktiivista tälläkin hetkellä. Suomalaisasiantuntijan mukaan tämä kertoo siitä, että energiasektori on Venäjälle tärkeä ja se pyrkii sitä edistämään. Fennovoiman ydinvoimala Pyhäjoella on tärkeä osa Venäjän suurvaltapolitiikkaa.

Kommentti: Miksi Supo puhuu mutta Fortum vaikenee?

Supo joutuu puolustamaan demokratiaa

Mikä televisio-ohjelman aihe voi olla sellainen, josta pidättyväisyydestään tunnettu Suojelupoliisi voi puhua, mutta energiayhtiö Fortum ei? Miksi MOT:n pitää käydä Tšekissä asti kyselemässä Suomelle turvallisuuspoliittisesti todella tärkeästä aiheesta? Vastaus on molempiin se sama: koska puhumme Fennovoiman ydinvoimahankkesta Pyhäjoella, sen turvallisuuspoliittisesta näkökulmasta.

Kommentti: Mainosmiehen outo kuolema Ugandassa

Liikemiehellä ei kytköksiä puolustusteknologiaan

Tapasin Ugandassa hämärissä olosuhteissa kuolleen suomalaisliikemiehen viime syksynä. Haastattelin ovimiesfirman toimitusjohtajaa ohjelmaan, joka käsitteli turva-alan keskittymistä. Ugandassa kuollut liikemies oli tämän firman pääomistaja. Ravintoloiden järjestysmiesbisneksessä toimiva firma oli yritysoston myötä kasvanut alansa markkinajohtajaksi.

"Vähän kuin uskonlahko" - opiskelijoiden pettymys kiisteltyyn psykoterapiakoulutukseen purkautuu rajuna kritiikkinä

Valvira ja oppilaitos tehneet toisistaan rikosilmoitukset

Kiistelty psykoterapiakouluttaja jäi kiinni terveydenhuollon lupaviranomaiselle valehtelusta kun omat opiskelijat todistivat kouluttajaansa vastaan. Myös poliisi on aloittanut esitutkinnan asiasta. MOT haastatteli useita pettyneitä opiskelijoita. Helsingin psykoterapiainstituutissa on ollut enimmillään liki 400 psykoterapeuttiopiskelijaa.

Miljardivoitot hetkessä – näin Putinin suomalainen ystävä rikastui osakekaupoissa

Poliisia pyydettiin selvittämään osakekauppoja.

Helsingin poliisille vuonna 2013 tehdyn tutkintapyynnön mukaan venäläis-suomalainen liikemies Gennadi Timtšenko vaurastui yli miljardi euroa kun hänelle myytiin alihintaan kaasuyhtiön osakkeita. Tutkintapyyntö ei johtanut toimenpiteisiin. Tilinpäätöstiedoista käy kuitenkin ilmi, että Timtšenko teki osakekauppoja, joiden ajankohta ja saatu voitto täsmäävät tutkintapyynnön tietoihin.

AVIn asbestitarkastuksista valtaosa johtaa toimenpiteisiin

Vanhoissa remonttikohteissa on tehtävä asbestikartoitus

Vuoden 2016 alussa voimaan tullut uusi asbestilaki määrää asbestitarkastuksen pakolliseksi ennen vuotta 1994 rakennetuissa remonttikohteissa. Jos tarkastus paljastaa asbestia saavat purkutöitä tehdä vain henkilöt, jotka on rekisteröity asbestipurkutyöluparekisteriin.

Aiempia aiheita

Sisäilmasta sairastuneet kätilöt hävisivät vuosikymmenen oikeustaistelun

Työpaikan home sairastutti, ei korvauksia.

Kolme Keski-Pohjanmaalla työskennellyttä kätilöä on hävinnyt oikeustaistelunsa, jossa he yrittivät saada korvauksia työkykynsä menetyksistä. Kätilöt sairastuivat 2000-luvun alussa samantyyppisiin oireisiin kuin pääkaupunkiseudulla työskennelleet kollegansa. Vuosikymmenen jatkuneelle taistelulle on nyt pantu piste, kun Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on antanut ratkaisunsa.

MOT-selvityksiä

MOT tutki kuka saa eniten yritystukia

MOT julkistaa yritystukien kanta-asiakkaiden saamat tuet

S-ryhmä ja ST1:n Mika Anttonen, ahvenanmaalaiset laivanvarustajasuvut, suomalainen raskas teollisuus ja kaupunkien energiayhtiöt ovat suuromistajina yhtiöissä, joille valtio maksaa eniten suoria yritystukia. Tiedot ilmenevät MOT:n kokoamista tuoreista yritystukitiedoista. Kanta-asiakkaista kaikkein tuetuimpia ovat paljon energiaa käyttävät kansainväliset teollisuuskonsernit.

Tutki kiinnostavimpia yrityskauppoja

MOT:n lista kiinnostavimmista yritysmyynneistä 20 vuodelta

MOT on koonnut tietokannan kiinnostavimmista ulkomaille myydyistä yrityksistä kahdenkymmenen vuoden ajalta. Voit tutkia taulukkoa haluamiesi muuttujien mukaan. Taulukko liittyy maanantaina 22.5. esitettävään ohjelmaan MOT: Näin Suomi myytiin.

Ylelle langettava päätös JSN:ltä

Julkisen sanan neuvoston langettava päätös

Julkisen sanan neuvosto JSN on antanut Ylelle langettavan päätöksen, joka liittyy virheisiin eduskunnassa runsaasti vierailleiden henkilöiden nimilistassa ja virheiden korjaukseen. Nimilista julkaistiin MOT-ohjelman verkkosivuilla.

Mahtisukuja ja kahdella tuolilla istuvia päättäjiä kunnissa

Kuntapäättäjien matkat ja kiinteistökaupat luupin alla.

MOT:n saamat kymmenet kansalaisvinkit paljastavat kuntapäättäjien kaksoisrooleja ja epäilyjä hyvä veli – tai sisko –verkostoista ja suosimisesta. Yksilöityjä epäilyjä tuli noin 60-70, ja niistä on tähän mennessä varmennettu reilu kaksikymmentä. Juttusarjan ensimmäinen osa julkaistiin helmikuussa nimellä Hyvät Veljet kunnissa. Sarjan toisessa osassa jatketaan vinkkien uutisointia mm Turun Kakolasta, Kittilän Leviltä ja Tuusulasta. Juttuja pääsee lukemaan karttaa klikkaamalla.

Historian suurin tietovuoto

Veroparatiisien salaiset kansiot

MOT on mukana kansainvälisessä tutkivien toimittajien verkostossa, joka on uutisoinut maailman suurimmasta tietovuodosta eli ns. Panama-papereista. Asiakirjoista on paljastunut muun muassa useiden valtionpäämiesten ja miljardöörien laittomia toimia veroparatiiseissa. Suomalaisittain kiinnostavimmat löydöt koskevat toistaiseksi Nordeaa ja Metsoa. Tästä linkistä pääset kaikkiin tv-ohjelmiin ja verkkoartikkeleihin.

Toimitus

 • Renny Jokelin
  Renny Jokelin Kuva: Yle renny jokelin
 • Magnus Berglund
  Magnus Berglund Kuva: Yle magnus berglund
 • Kai Byman
  Kai Byman Kuva: Yle kai byman
 • ohjaaja Marko Niemi
  ohjaaja Marko Niemi Kuva: Yle niemi
 • Minna Knus-Galán
  Minna Knus-Galán Kuva: Yle knus-galan
 • Tiina Lundell
  Tiina Lundell Kuva: Yle lundell
 • Kirsi Skön
  Kirsi Skön Kuva: Yle skön
 • Hannu Sokala
  Hannu Sokala Kuva: Yle hannu sokala
 • Lauri Miettinen katsoo kameraan, mustavalkoinen kuva.
  Lauri Miettinen katsoo kameraan, mustavalkoinen kuva. Kuva: Ilmari Fabritius / Yle MOT,toimittaja lauri miettinen