Hyppää pääsisältöön

ALV-petokset

ALV-petoksilla viedään joka vuosi kymmeniä miljoonia Suomen kassasta – "Törkeää ja suunnitelmallista", sanoo poliisi

EU-mailta viedään jopa 60 miljardia vuodessa.

Virolainen mies sai keväällä 2017 kolmen vuoden vankilatuomion varastettuaan satojatuhansia euroja arvonlisäveropetoksilla. Poliisin mukaan liiketoiminta näytti paperilla oikealta, mutta todellisuudessa kauppaa ei käyty. Vastaavilla petoksilla EU-mailta viedään jopa 60 miljardia vuodessa.

Verovarkaat suomalaisten kukkarolla

Varkaat vievät vuosittain miljoonia suomalaisia veroeuroja.

Verovarkaat vievät joka vuosi kymmeniä miljardeja euroja EU-mailta. Joukossa on miljoonia suomalaisia veroeuroja. MOT osallistui eurooppalaiseen Grand Theft Europe -hankkeeseen, joka tutki EU:n sisämarkkinoilla tapahtuvia ALV-petoksia.

MOT: Verovarkaat suomalaisten kukkarolla
Ma 13.5. Yle Areena klo 12 ja TV1 klo 20

Kotihoito

Muistisairas äiti löytyi koputtelemasta naapureiden ikkunoita jalat paleltuneina – MOT:n selvityksessä paljastui useita vaaratilanteita ja kuolintapauksia kotihoidossa

Vanhusten kotihoito on paikoin kaoottisessa tilassa.

Vanhuksia katoaa. Hoitajia on liian vähän ja he uupuvat työtaakan alle. Työaikoja manipuloidaan. Vanhusten kotihoito on kaoottisessa tilassa monilla paikkakunnilla. Viranomaiset ovat puuttuneet ongelmiin kymmeniä kertoja ympäri Suomea.

Vanhus, vartija ja vaippa

Yhä huonompikuntoiset vanhukset asuvat kotona.

Yhä huonompikuntoiset vanhukset asuvat kotona. Hoitajapulan vuoksi kotihoito on yhä niukempaa. Kunnat ovat ulkoistaneet turvapuhelipäivystyksiään. Kun hoitajia ei löydy, vanhukset joutuvat tyytymään jopa vartijoihin.

Katso ohjelma Yle Areenassa.

Varuskuntien sisäilmaongelmat

”Porukat yskivät verta pitkin lattioita” – nyrkkeilijälupaus Mico Hakkaraisen terveys romahti kasarmilla, jonka sisäilmaongelmista Puolustusvoimat tiesi vuosia

Vaikka oireet olivat rajuja, varusmiehiä vähäteltiin.

Varusmiehiä on majoitettu Parolassa kasarmissa, jonka sisäilmaongelmat ovat olleet jo pitkään tiedossa. Puolustusvoimien mukaan kukaan ei ole sairastunut, mutta MOT:n haastateltavat ja kysely kertovat toisin. Vastuuta korjauksista on palloteltu Puolustusvoimien ja Senaatti-kiinteistöjen välillä.

Pikavipit

Sisäilmatutkimukset

Vain osa sisäilmatutkimuksista on viranomaisten hyväksymiä – terveysongelmien vuoksi talostaan paennut vihtiläisperhe turvautui kiisteltyyn menetelmään

Kodin sisäilmaongelma ei aina ratkea helposti.

Sisäilmaongelmien yleisyys on tuonut markkinoille uusia mittausmenetelmiä, joita tarjotaan sekä kunnille että yksityisille kiinteistönomistajille. Uudet sisäilman myrkyllisyysmittaukset eivät ole kuitenkaan viranomaisten hyväksymiä ja niiden tuloksia on moitittu epäluotettaviksi.

Lumilapio-ehdokkaat

Sokerideittailussa seksiä saattavat myydä alaikäiset – tältä näyttää piilokamerakuva, kun sugardaddyt tapaavat 23-vuotiasta Elinaa esittävän toimittajan

Poliisi tutkii sokerideittailuun liittyvää raiskausta.

Ylen MOT:n ja A-studion selvitys paljastaa, että sokerideittailun varjolla käydään usein avointa seksikauppaa. Selvitimme sokerideittailun todellista luonnetta esiintymällä 23-vuotiaana sokerityttönä. Poliisilla on jo tutkinnassa 17-vuotiaan tytön epäilty raiskaus, johon liittyy sokerideittailu.

Elcoteqin konkurssi

Muutto Unkariin oli viimeinen yritys pelastaa Elcoteq – hanke kariutui pankkiirin turvahuoneessa

Viime hetken perumisesta syytetään pankkeja.

Elektroniikkavalmistaja Elcoteqia yritettiin vielä hetki ennen konkurssia pelastaa Unkarissa käydyissä neuvotteluissa. Suomalaisyrityksellä oli maassa iso tehdas, ja sen pääomistaja Antti Piippo oli tunnettu hahmo maassa. Unkarin-suurlähettiläs Jari Vilén paljastaa, miten muutto Unkariin romuttui paikallisen suurpankkiirin turvahuoneessa.

Näin pankit kaatoivat pörssiyhtiön

Ex-Elcoteqilaiset kävivät sotaan pankkeja vastaan.

Elcoteq kuului Euroopan suurimpiin elektroniikan valmistajiin. Vuonna 2011 yhtiö ajautui konkurssiin, kun se ei pystynyt saamaan toiminnalleen jatkorahoitusta.

Katso ohjelma Yle Areenassa klo 12 ja Yle TV1 klo 20.

Entiset elcoteqlaiset lähtivät taisteluun pankkeja vastaan – pankit ”ajoivat yhtiön konkurssiin tahallisesti ja tietoisesti”

Elcoteqin konkurssi ei kiinnosta viranomaisia.

Joukko elektroniikkavalmistaja Elcoteqin entisiä johtia ja omistajia on käynyt sotaan yhtiötä rahoittaneita pankkeja vastaan. Ainakaan toistaiseksi taistelu ei ole tuonut tulosta: viranomaiset eivät ole ryhtyneet tutkimaan, ajoivatko pankit ”tahallisesti ja tietoisesti” yhtiön konkurssiin.

Panaman paperit

Panaman paperien avulla kerätty miljardi euroa maailmalla – Suomen verottaja on määrännyt maksuun muutamia miljoonia: ”Tapaukset ovat aikaa vieviä”

Suomessa verottaja tutkinut kymmeniä tapauksia.

Kolme vuotta valtavan veroparatiisivuodon julkaisemisen jälkeen viranomaiset eri maista ovat tutkineet satoja veronkierto- ja muita talousrikoksia, jotka liittyvät Panaman papereihin. Suurimmat summat on kerätty Britanniassa, Saksassa ja Espanjassa veromätkyinä ja sakkoina. Suomessa verottaja on saanut valmiiksi ”muutamia tapauksia”.

Lue kaikki jutut aiheesta Panaman paperit

Terrorismin rahoitus

MOT: Starttirahaa pyhään sotaan

Näin Suomesta rahoitetaan terrorismia.

Suomesta terrorismia rahoitetaan pienillä lahjoituksilla ja liiketoiminnalla. Vierastaistelijoiksi lähteneiden taustalta löytyy myös petoksia ja kulutusluottoja, joita on otettu matkojen rahoittamiseen. Rahoituskeinot ovat samanlaisia ympäri Eurooppaa.

Katso ohjelma Yle Areenassa.

Podcast: Terroristit Euroopassa

Euroopan yleisradioyhtiöt ovat tutkineet terroristien toimintaa ja toiminnan rahoitusta. Selvityksessä tarkastellaan Isisiin Suomesta liittyneiden henkilöiden liiketoimintaa ja yritysyhteyksiä. MOT:n toimittajat Ville Juutilainen ja Kati Pehkonen kertovat Terroristit Euroopassa -podcast-sarjan jaksossa noista tutkimuksista ja niiden tuloksista.

Vaalirahoitus

MOT selvitti piiloon jäävää vaalitukea: Etujärjestöiltä yli 100 000 euroa kolmen suurimman puolueen kärkipoliitikoille, osa ay-järjestöistä maksaa palkkaa vaalityöstä

Etujärjestöiltä tukea suurten puolueiden kärkipoliitikoille.

Yritysten etujärjestöjen tuki keskittyy kolmen suurimman puolueen kärkipoliitikoille. Kokonaissumma on MOT:n selvityksen mukaan noussut yli sadantuhannen euron, vaikka osa järjestöistä ei kerro tukiaan ja vaaleihin on vielä kolme viikkoa aikaa.

Rikosperusteiset karkotukset

Yksi tarjosi 12-vuotiaalle olutta ennen yhdyntää, toinen puri raiskaamaansa naista kasvoihin – muun muassa näitä seksuaalirikollisia Suomi ei karkottanut

MOT tutki rikosten perusteella tehdyt karkotuspäätökset.

Joka kolmas vähintään yhteen seksuaalirikokseen syyllistynyt ulkomaalainen jätettiin viime vuonna karkottamatta. Tämä käy ilmi MOT:n tutkimista rikosten perusteella tehdyistä karkotuspäätöksistä. Osa henkilöistä sai jäädä Suomeen työ- ja perhesiteiden takia. Monia ei voitu karkottaa kotimaahansa heidän oman turvallisuutensa vuoksi.

Rikosten perusteella karkotettavien irakilaisten määrä kolminkertaistui – mukana myös henkilöitä, joilla ei ollut yhtään rikostuomiota

Karkotettavissa rikollisissa yhä enemmän irakilaisia.

Maahanmuuttovirasto on perustellut kahden henkilön karkottamista Irakiin myös rikoksilla, vaikka näillä ei ole ollut yhtään tuomiota rikoksista. Tieto selviää MOT:n tutkimista rikosperusteisista karkotuspäätöksistä. Niistä entistä useampi koskee turvapaikanhakijamaiden kansalaisia.

Troikan rahanpesula

Haamujohtajia, pöytälaatikkoyhtiöitä ja pimeitä rahavirtoja – tietovuoto paljastaa, miten Nordea kytkeytyy valtavan rahanpesukoneiston toimintaan

Vuoto paljastaa valtavan rahanpesukoneiston

Suuri tietovuoto paljastaa, että Nordean tileille on päätynyt satoja miljoonia euroja osin epäilyttävistä lähteistä peräisin olevaa rahaa. Vuodetuista asiakirjoista selviää, että rahaliikenteessä on ollut merkkejä rahanpesuun viittaavista riskitekijöistä.

Kaksoiselämää viettänyt miljardööri loi valtavan salaisen rahan verkoston – liikemies on tukenut prinssi Charlesin hyväntekeväisyyttä

Hyvämainen oligarkki loi valtavan salaisen rahan verkoston.

Salattujen pöytälaatikkoyhtiöiden järjestelmää oli luomassa hyvämaineinen venäläinen oligarkki Ruben Vardanian, joka on Nordean suurasiakas. Tietovuoto paljastaa ensimmäisen kerran yksityiskohtaisesti, kuinka Venäjän valtaeliitti piilotti ja siirsi valtavia rahavirtoja, joiden alkuperään liittyy myös rikoksia.

Tietovuoto paljastaa valtavan hämärän rahaliikenteen verkoston

  • Troikan rahanpesulaksi nimetty vuoto sisältää tietoja satojen miljardien eurojen tilisiirroista.
  • Tilisiirtojen lisäksi vuodossa on muun muassa yritysten asiakirjoja sekä sähköposteja. Aineisto on vuosilta 2005–2017.
  • Vuodon keskeinen aineisto koskee tilisiirtoja, jotka on tehty liettualaisista Ūkio Bankasista ja Snoras-pankista. Viranomaiset ovat sulkeneet molemmat pankit.
  • Aineisto luovutettiin kansainväliselle toimittajajärjestö OCCRP:lle ja liettualaiselle verkkouutissivusto 15min.lt:lle.
  • Ylen MOT on Suomessa ainoa media, jolla on pääsy aineistoon.
  • Lue myös: Mitä uusi tietovuoto paljastaa? Viisi kysymystä ja vastausta Troikan pesulasta

Lue kaikki jutut aiheesta veroparatiisit

Vanhustenhoito

Yrityssalaisuudet

”Katkeruuden tunteelle ei oikeastaan anna valtaa” – työntekijä vei mukanaan yrityssalaisuudet ja pienen perheyrityksen menestystarina muuttui vuosien oikeustaisteluksi

Yrityssalaisuudet vienyt tuomittiin, uutta työnantajaa ei.

Perheyrityksen entinen työntekijä vei mukanaan yhtiön yrityssalaisuudet – piirustusarkistot ja sopimusasiakirjat. Työntekijä tuomittiin yrityssalaisuuden rikkomisesta, mutta uusi työnantaja ei saanut tuomiota yrityssalaisuuden väärinkäytöstä.

MOT: Perheyritykseltä vietiin tuhkatkin pesästä

Yrityksen työntekijä vei yrityssalaisuudet kilpailijalle.

Menestyneen yrityksen työntekijä vei yrityssalaisuudet kilpailijalle. Menestys lähti hänen mukanaan ja uusi työnantaja korjasi hedelmät.

Entiselle työntekijälle tuli kova tuomio yrityssalaisuuden rikkomisesta. Uusi työnantaja ei kuitenkaan saanut tuomiota yrityssalaisuuden väärinkäytöstä.

Tapauksella voi olla vakavia seurauksia suomalaiselle tuotekehitykselle ja osaamiselle.

Katso Areenassa

Stora Enso ja maakiistat

Vartijat tulivat kirveiden kanssa ja uhkasivat tappaa, elleivät kyläläiset häivy – Stora Enson puoliksi omistama selluyhtiö vie maita kovilla otteilla Brasiliassa

Veracel ei omista tätä maata, Antonio Ferreira sanoo.

– Meillä on oikeus tähän maahan, mutta yhtiö tulee tänne ja tuhoaa koko omaisuutemme. Tämä on valtion maata. Veracel ei omista sitä, Antonio Ferreira sanoo. Antonio Ferreira ja muut Santa Cruz Cabrálian kyläläiset ovat taistelleet Veracelia vastaan vuosikausia. He ovat järjestäytyneet.

Seksuaalinen hyväksikäyttö

Helluntaiseurakunnan työntekijän hyväksikäyttämä Kari ajautui vankilakierteeseen, tekijä selvisi ehdollisella – ”Siinä on mennyt viimeinenkin luottamus ihmiseen”

Hyväksikäyttö jättää uhrille vuosikymmenten häpeän ja kivun.

”Pienellä pojalla on ollut huonot mahdollisuudet tässä maailmassa”, kertoo seurakunnan työntekijän hyväksikäyttämä, nyt viisikymppinen Kari. Tekijä selvisi ehdollisella tuomiolla, uhri on istunut vankilassa useita kertoja.

Saarnaajan saalistamat

Petri ja Kari kertovat MOT:lle tarinansa.

Petri ja Kari kertovat MOT:lle tarinansa hyväksikäytön uhrista ja linnakundiksi. Seksuaalinen hyväksikäyttäjä rakentaa uhriinsa taitavasti luottamuksellisen suhteen. Sen rikkominen jättää vuosikymmenten jäljet.

Riskiryhmässä ovat etenkin ne lapset, jotka eivät saa riittävästi tukea ja hyväksyntää.

Katso Areenassa

Lääkeväärennökset

Kymmenet potilaat saaneet vanhentunutta keuhkosyöpälääkettä Suomessa – MOT:n haastattelema kuolemansairas Pekka pelkää, että hänen hoitonsa teho heikkeni

Fimea: Potilasturvallisuus ei todennäköisesti vaarantunut.

Kymmenet suomalaiset ovat saaneet vanhaksi mennyttä lääkettä keuhkosyövän hoitoon poikkeuksellisessa väärennöstapauksessa. MOT:n haastattelema potilas pohtii, vaikuttiko vanhentunut lääke hänen hoitonsa onnistumiseen. Fimean mukaan potilasturvallisuus ei todennäköisesti ole vaarantunut.

Uusimpia sisältöjä

MOT Areenassa

Nuoriin kohdistuva seksuaalinen häirintä

Sokerideittailussa seksiä saattavat myydä alaikäiset – tältä näyttää piilokamerakuva, kun sugardaddyt tapaavat 23-vuotiasta Elinaa esittävän toimittajan

Poliisi tutkii sokerideittailuun liittyvää raiskausta.

Ylen MOT:n ja A-studion selvitys paljastaa, että sokerideittailun varjolla käydään usein avointa seksikauppaa. Selvitimme sokerideittailun todellista luonnetta esiintymällä 23-vuotiaana sokerityttönä. Poliisilla on jo tutkinnassa 17-vuotiaan tytön epäilty raiskaus, johon liittyy sokerideittailu.

Tyttökalentereita ammattikoulun henkilökunnan huoneissa – korkeiden seksuaalisen häirinnän lukujen amikset selittävät tuloksia myös maahanmuuttajien määrällä

Opettajien ”äijäkulttuuri” ahdistaa ammattikoululaisia.

Ammattikoulun opettajien ”äijäkulttuuri” nousee esiin nuorten kertomuksissa seksuaalisesta häirinnästä oppilaitoksissa. Moni ammattikoulu, jossa esiintyi Kouluterveyskyselyn mukaan eniten häirintää, puolestaan selittää korkeita lukuja maahanmuuttajaopiskelijoiden käytöksellä.

Koulukiusaaminen

Ylistettyä Kiva koulu -ohjelmaa käytetään jopa vahingollisella tavalla: ”Jättää aikamoisia traumoja kiusatulle”

Ohjelmalle tiukkaa kritiikkiä kiusaamisen uhreilta.

Paljon kehuttu Kiva koulu -ohjelma on koulukiusatuilta tulevan palautteen mukaan tehoton ja sitä käytetään jopa haitallisella tavalla, kertoo kiusaamisen vastaisen työn asiantuntija. Kiva koulun kehittäjän mukaan vika ei ole ohjelmassa, vaan siinä, että jotkut koulut käyttävät sitä väärin.

Peruskoulun rehtori selittää koulukiusaamista oppilaiden tarpeella korostaa seksuaalista suuntautumistaan: ”Eihän me heterotkaan”

MOT selvitti koulut, joissa kiusataan erityisen paljon.

Suomessa on alakouluja, joissa peräti joka kolmas kyselyyn vastannut oppilas kertoo tulleensa jatkuvasti kiusatuksi, käy ilmi MOT:n selvityksestä. Sysmässä oppilaiden vanhemmat syyttävät koulua siitä, että kiusaamista pidetään kiusatun omana vikana ja siitä kertominen vanhemmille saatetaan kostaa lapselle.

Lue kaikki jutut aiheesta koulutus

MOT:n hakukoneet

Kuluttaja-aiheita

Näin etenee broilerien ”tainnutus- ja tapporata” - viranomaiset ja työntekijät kertovat eläinten huonosta kohtelusta teurastamossa

Naapurin Maalaiskanasta on tehty eläinsuojelupäätöksiä.

Taintumattomia broilereita, linnun lyöminen ja eläviä lintuja raatojen joukossa. Naapurin Maalaiskana on saanut viranomaisilta useita huomautuksia eläinten huonosta kohtelusta teurastamossaan. Eettiseksi profiloitunut yritys on kasvanut muutamassa vuodessa kolmanneksi suurimmaksi broilerintuottajaksi Suomessa.

Kiinasta tilatut meikit aiheuttivat Emilialle ja Annille ärhäkät tulehdukset – ”Pelkäsin, että sokeudun”

Kiinasta tilatussa kosmetiikassa voi piillä terveysriski.

MOT:n haastattelemat nuoret naiset ovat saaneet pahoja oireita kiinalaisista verkkokaupoista tilatuista meikeistä. Kattavaa tilastoa kiinalaisten verkkokauppojen myymän kosmetiikan aiheuttamista haitoista ei ole, sillä kosmetiikkahaitoista ei tehdä maakohtaista seurantaa. Suomeen saapui viime vuonna Kiinasta yhteensä noin 15 miljoonaa kirjelähetystä.

Lue kaikki jutut aiheesta kuluttajat

Pakkosterilisaatiot

Osingonpesu

Lääkinnälliset laitteet

Mandariinipussista maailmanlaajuiseen implanttiskandaaliin – potilailla pitäisi olla oikeus tietää lääkinnällisten laitteiden vioista

#ImplantFiles nosti lääkinnälliset laitteet keskusteluun.

Mandariinipussista tehty tai lampailla testattu verkkoimplantti, joka asennetaan naisille gynekologisiin vaivoihin. Terveytensä menettäneet, huonon lonkkaproteesin saaneet suomalaiset tai pohjalainen teinipoika, jonka äiti luki sattumalta somesta insuliinipumpun ongelmista. Potilaat ympäri maailman kärsivät lääkinnällisten laitteiden heikosta valvonnasta ja siksi kansainvälinen toimittajaryhmä paneutui asiaan.

Hengenvaarallisia implantteja ja unohdettuja potilaita – miljardibisneksen valvonta ontuu

MOT on tutkinut lääkinnällisten laitteiden vaaratilanteita.

Tahattomia sähköiskuja, kudosta tuhoavia tekoniveliä ja liikaa insuliinia annostelevia pumppuja. Ihmiskehoon asennettavat lääkinnälliset laitteet eli implantit voivat tuottaa vakavia vaaratilanteita potilaille. MOT on tutkinut miljardibisnekseen liittyviä tiedonkulun ja valvonnan ongelmia kansainvälisessä yhteistyössä.

Lue kaikki jutut aiheesta terveys

Nuorisosäätiö

Sampo järjesteli miljoonavoitot Nuorisosäätiön lahjusvyyhdin pääepäilyille – finanssijätti on välttymässä rikostutkinnalta

Näin Nuorisosäätiö tehtaili miljoonavoittoja lähipiiriilleen

Nuorisosäätiön uusi johto on jättänyt kolme tutkintapyyntöä Sammon toiminnasta poliisille ja se aikoo hakea oikeudelta finanssijätin kanssa tehtyjen sopimusten purkamista. Sampo kertoo tekevänsä yhteistyötä poliisin kanssa Nuorisosäätiö-tutkinnassa.

Poliisi tutkii, mistä keskustavaikuttajien yhdistyksen rahat tulivat – taustalla osakekaupat Nuorisosäätiön kanssa

Poliisi tutkii mistä keskustayhdistys keräsi omaisuuttaan.

Nuorisosäätiön ex-johtajiin liittyvä rikostutkinta on laajentunut koskemaan keskustalaista yhdistystä ja sen lyhyessä ajassa kerättyä mittavaa omaisuutta. Yhdistyksen äkkirikastumisen taustalla ovat keskustan lähipiirissä toteutetut osakekaupat, joissa tehtiin satojen tuhansien eurojen myyntivoitto.

Lue kaikki jutut aiheesta Nuorisosäätiö

Kremlin sisäpiiriläisiä vai onnekkaita yrittäjiä? – Näin tuntematon suomalaiskaksikko hoitaa rikkaiden venäläisten bisneksiä

Kreml luottaa tuntemattomaan suomalaiskaksikkoon

Rikkaiden venäläisten kiinteistökauppoja Suomessa, venäläisen dieselin välitystä Ukrainassa. Yrityksiä, jotka löytyvät rahanpesuepäilyihin kytkeytyvistä tilisiirroista. Keitä ovat Suomen kansalaiset Svetlana Kotiranta ja Juri Tikhomirov, joihin Venäjän valtiokin luottaa bisneksissään?

Lapset ja nuoret

”Lapsia roikotetaan raajoista kantamalla ja kiinnipito jatkuu sängyssä” – vanhemmilta rikosilmoitus kehitysvammaisten kohtelusta tukikeskuksessa

Entiset työntekijät kertovat väkivallasta lapsia kohtaan.

Vanhemmat ja entiset työntekijät kertovat kehitysvammaisiin lapsiin ja nuoriin kohdistuvasta väkivaltaisesta hoitotavasta kuntayhtymän tukikeskuksessa Varsinais-Suomessa. Poliisille on tehty rikosilmoitus ja AVI:in kanteluita. Laitoksen johto kiistää jyrkästi epäkohdat.

Lue kaikki jutut aiheesta lapset ja nuoret

Rikostutkinta keskisuomalaisen demarivaikuttajan satojen tuhansien eurojen rakennuttamispalkkioista

Tutkinnassa muun muassa veropetos ja kavallus.

Poliisi tutkii onko Jyväskylän kaupunginhallituksen varajäsen syyllistynyt veropetokseen ja kavallukseen. ARAn tarkastus valtion korkotukilainojen käytöstä toi esiin väärinkäytöksiä, joiden perusteella verottaja teki työväenyhdistyksen entisestä puheenjohtajasta tutkintapyynnön poliisille. Epäilty itse kokee olevansa salaliiton uhri.

Kun yksinhuoltajaäiti sai kielteisen turvapaikkapäätöksen, vuokra tuplaantui – pimeillä asuntomarkkinoilla maahanmuuttajia käytetään härskisti hyväksi

Yhdessä yksiössä voi asua seitsemän irakilaista.

Pääkaupunkiseudulle on syntynyt maahanmuuttajia hyväksikäyttävät pimeät asuntomarkkinat. Vuokralaisilta on esimerkiksi vaadittu lainvastaisia lisävuokrasopimuksia. Ahtaisiin oloihin majoitetaan useita ihmisiä. Patjapaikan lisäksi heille myydään virallinen osoite muualta.

Lähi-idästä palannut suomalaisupseeri varoittaa: Eurooppaan pyrkii soluttautumaan Syyrian sisällissodan karaisemia ääriliikkeiden taistelijoita

Kenraali Koskela: Viranomaisten nyt syytä olla hereillä.

Rauhanturvaajana pitkän uran tehnyt prikaatikenraali evp. Mauri Koskela palasi kesällä Suomeen Lähi-idästä. Koskela on huolissaan Eurooppaan – ja mahdollisesti Suomeen – pyrkivistä, sodan karaisemista islamistisista taistelijoista. Viranomaisten olisi nyt hänen mukaansa syytä olla hereillä.

Tiinan poika David lähti Joensuusta Syyrian sisällissotaan: ”Hän soitti ja sanoi että hänet kohta teloitetaan”

Nyt hänellä on Syyriassa vaimo ja lapsi.

Keväällä 2013 Tiinan poika David hankki maastoauton, pimeänäkölaitteen ja muuta sotatantereella tarvittavaa varustusta. Hän jätti hyväpalkkaisen työnsä Suomessa ja lähti ajamaan kohti Syyriaa. David aikoi osallistua vastarintaan presidentti al-Assadin joukkoja vastaan. Nyt hänellä on Syyriassa vaimo ja lapsi. Suomen poliisi epäilee häntä terroristisista rikoksista.

Matti Koivurinnan säätiö

Kauppaneuvos voitti jälleen

Kauppaneuvos Matti Koivurintaan kohdistuneet rikosepäilyt on nyt lopullisesti haudattu. Koivurintaa on epäilty törkeistä kirjanpitorikoksista ja luottamusaseman väärinkäytöstä hänen nimeään kantavassa säätiössä 1990-luvulta lähtien. Valtakunnansyyttäjävirasto on päätynyt siihen, että rikoksista ei ollut näyttöä, tai että syyteoikeus on vanhentunut.

Kauppaneuvokseen liittyvä vyyhti oli nyt jo kolmannen kerran viraston käsittelyssä. Apulaisvaltakunnansyyttäjä joutui ensin jopa kahteen kertaan, vuosina 2013 ja 2014 määräämään KRP:tä tutkimaan asiaa. Poliisitutkinta valmistui vasta 2016. Vuonna 2018 kihlakunnansyyttäjä teki syyttämättäjättämispäätöksen.

Katso Areenassa

PRH haluaa itselleen oikeuden erottaa säätiöiden hallituksia - "Ne on täysiä idiootteja", sanoo asianajaja

Nyt erottamisista päättää käräjäoikeus.

Patentti- ja rekisterihallitus haluaa suoran oikeuden erottaa säätiön hallitus tai hallituksen jäsen. Nyt erottamisasiat viedään käräjäoikeuden päätettäviksi. Asia on ajankohtainen turkulaisen Matti Koivurinnan säätiön tapauksessa. PRH piti säätiön perustajan toimintaa niin törkeänä, että haki vuonna 2016 kauppaneuvos Matti Koivurinnan erottamista säätiön hallituksesta. Käräjäoikeus ei erottanut Koivurintaa.

Lähetä juttuvinkki

Veroparatiisit

Uusi tietovuoto paljastaa: ”Teidän vuoksi joudumme maksamaan veroja”– veroparatiisiasiakkaat raivoissaan Panaman paperit -asianajotoimistolle

Panamalaisesta lakitoimistosta on vuotanut lisää asiakirjoja

Kaksi vuotta jättimäisen Panaman paperit -veroparatiisivuodon jälkeen tulee uusi vuoto Panamasta. Se kertoo miten tuhannet vuodossa paljastuneet asianajotoimisto Mossack Fonsecan asiakkaat ympäri maailmaa reagoivat Panaman paperit -skandaaliin. Kulissien takana hermot olivat pinnalla.

Lue kaikki jutut aiheesta Panaman paperit

Nordea tiesi vuosia salatuista veroparatiisikuvioista – MOT:n haltuunsa saamat sähköpostit paljastavat, kuinka pankki auttoi asiakastaan pörssilain kiertämisessä

Nordea tiesi vuosien ajan Afarakin salaisista omistuksista

Nordea osti osakkeita ja hoiti veroparatiisiyhtiöiden rahaliikenteen tapauksessa, jossa kroatialainen liikemies Danko Končar piilotteli omistuksiaan suomalaisessa pörssiyhtiössä. Finanssivalvonta sai tiedon järjestelyistä jo vuonna 2013, mutta puuttui asiaan vasta viisi vuotta myöhemmin.

Rakentaminen

Piittaamaton rakentaminen raivostuttaa asukkaita Helsingin vuokrataloissa: ”Lapset leikkivät pihalla terävien peltien päällä” – naula upposi pikkupojan jalkaan

Vuokralaiset ihmettelevät työmiesten virheiden räikeyttä.

Moni asukas moittii Helsingin kaupungin omistamiin vuokrakerrostaloihin tehdyn remontin jälkeä. Erityisesti heitä sapettaa se, että työmiehet jättivät talon pihan kuntoon, joka aiheutti vaaraa lapsille ja kotieläimille. Urakoitsijan mukaan 10 miljoonan remontti Pihlajamäessä meni suunnitelmien mukaan. Asiantuntija taas pitää asukkaiden tyytymättömyyttä oikeutettuna ja sanoo, että piittaamattomuus on ongelma koko rakennusalalla.

”Välittömästi pois talosta!” Välitalojen uusi koti paljastui homepommiksi – lue vinkit, kuinka minimoit riskit ja tilaat kuntotarkastuksen fiksusti

MOT:n vinkit, kuinka talo kannattaa tutkia ennen kauppoja.

Parin vuoden remonttirupeama, jolloin perheen isää ei juuri kotona näy. Talon sisuskalut uusiksi – vaikka talo oli todettu kuntotarkastuksessa hyväksi. Näin kuvaavat mäntsäläläiset Välitalot omaa koettelemustaan hometalon kanssa. Vuotavia silmiä, flunssaa, vessassa ravaamista, poskiontelon tulehduksia ja huoli koko omaisuuden menettämisestä, kertoo kirkkonummelainen Minna Kalving perheensä hometalotarinaa.

Ovi putosi 25 metristä Heikin päähän – isä pelkää ettei poika toivu koskaan ennalleen: ”Puhe sellaista sekamelskaa että pikkuveli lähti sairaalasta itkien pois”

Nuori rakennusmies on maannut jo kuukausia sairaalassa.

Nuori rakennusmies Heikki sai vakavia vammoja, kun kymmenien kilojen ovikuorma putosi hänen päälleen rakennustyömaalla Helsingissä. Hän on ollut kuukausia sairaalassa ja hoito voi jatkua vuosia. Onnettomuudesta tehdystä selvityksestä nousee esiin kysymys siitä, onko työturvallisuudessa tehty laiminlyöntejä. Pääurakoitsija YIT ei halua kommentoida turmaa tai siihen johtaneita syitä.

Lue kaikki jutut aiheesta rakentaminen

Eläimet

Näin etenee broilerien ”tainnutus- ja tapporata” - viranomaiset ja työntekijät kertovat eläinten huonosta kohtelusta teurastamossa

Naapurin Maalaiskanasta on tehty eläinsuojelupäätöksiä.

Taintumattomia broilereita, linnun lyöminen ja eläviä lintuja raatojen joukossa. Naapurin Maalaiskana on saanut viranomaisilta useita huomautuksia eläinten huonosta kohtelusta teurastamossaan. Eettiseksi profiloitunut yritys on kasvanut muutamassa vuodessa kolmanneksi suurimmaksi broilerintuottajaksi Suomessa.

Suomeen tuotu katukoira piti lopettaa penikkataudin vuoksi – viranomaiset varoittavat löytökoirien riskeistä: ”Taudit eivät näy välttämättä päällepäin lainkaan”

Eläinlääkärit varoittavat katukoirien riskeistä.

Penikkataudin vuoksi lopetetun koiran mukana Venäjältä Suomeen tuotiin 22 muuta löytökoiraa. Ne on nyt eristetty. Eläinlääkärit varoittavat, että katukoirien tuonnin lisääntyessä kasvavat myös tautiriskit. Ulkomailta Suomeen tuodut koirat voivat aiheuttaa vaaran myös ihmisille.

”Terveydestä ja sairaudesta ei puhuttu mitään” – katukoiria maahantuovat yhdistykset eivät välttämättä kerro uusille omistajille riskeistä

Eläinlääkäri: "En suosittelisi katukoiraa lapsiperheeseen."

Kun Romaniasta Suomeen tuotu Nixu-koira vietiin kipujen vuoksi eläinlääkäriin, infektio oli jo tuhonnut sen sisäelimet. Katukoirilla esiintyy muita koiria useammin antibioteeille vastustuskykyisiä bakteereja. Koiria maahantuovat yhdistykset eivät välttämättä kerro riskeistä tuleville omistajille.

Lue kaikki jutut aiheesta eläimet

Uusimmat sisällöt - MOT