Hyppää pääsisältöön

Kuntapoliitikko, yrititkö edes lukea pientä pränttiä – sote-ulkoistuksissa kukoistaa myös toiveajattelu

Sote-ulkoistus ei aina suojaa palveluja

Forssan seudulla puuhattiin viime vuonna terveydenhuollon isoa ulkoistusta, jonka tarkoitus oli suojata palveluja valtion keskittämispolitiikalta. On kuitenkin hankala arvioida, olisiko myttyyn mennyt ulkoistus auttanut Forssan palvelujen säilymistä oikeasti. Myös Meri-Lapin ulkoistushankkeeseen liittyy vielä isoja kysymysmerkkejä siitä, kuinka hyvin se voi toteutuessaan säilyttää kaikki sairaalan nykyiset palvelut.

Iso mies poistui saleilta - RIP Marko Lönnqvist

Entisten voimailijoiden sydänvaivat yllättivät

Tasan kaksi viikkoa sitten esitettiin tekemäni MOT-ohjelma Lihakset hinnalla millä hyvänsä. Sen oli tarkoitus kertoa, kuinka vaarallista on omin päin tehostaa kuntosaliharjoittelua hormonikuureilla. En silti arvannut, kuinka kohtalokkaan aiheen kanssa olen tekemisissä.

MOT:lle langettava päätös Julkisen sanan neuvostolta

JSN:n langettava päätös MOT:lle.

Julkisen sanan neuvosto on antanut MOT:lle langettavan päätöksen. Langettava päätös liittyy ohjelmaan, jossa käsiteltiin psykiatrian alan hoitosuosituksia. Yhden ohjelmassa esitetyn väitteen paikkansapitävyyttä ei perusteltu ja se perustui vain yhden nimettömän lähteen arvioon

“Sehän vielä tappaa jonkun” - sähköasentajien koulutus huolestuttaa opettajia Itä-Suomessa

Aluehallintovirasto on varoittanut kyseistä oppilaitosta

Opettajat ja alueen työnantajat ovat huolissaan itäsuomalaisesta ammattikoulusta valmistuvien sähköasentajien ammattitaidosta. MOT:n haastattelemat opettajat pelkäävät, että osa valmistuneista nuorista sähköasentajista saattaa olla vaaraksi sekä itselleen että muille tai he pärjäävät heikosti työelämässä. Oppilaitoksen johdon mukaan opetus on ollut asianmukaista.

Lähetä juttuvinkki

“Hormonit tulivat mukaan vasta kun siirryin kuntosalille” – moni dopingia käyttävä kuntoilija on nuori mies, joka voi saada elinikäiset terveysvauriot

Dopingaineet siirtyneet kilpaurheilusta myös kuntosaleille

Doping ei ole vain kilpaurheilun ongelma, myös moni kuntoilija haluaa tavoitella lihaksia dopingin avulla. Kuntoilijakäyttäjien tarkkaa määrää ei tiedetä, mutta väestötutkimusten mukaan kokeilleita on kymmeniä tuhansia. Heistä moni käyttää aineita nuoressa iässä, jolloin terveyden kanssa voi olla ongelmia koko loppuiän

Dopingtestaus erotti lajiliitot

Näin bodausliittojen tiet erkanivat

Bodaripiireissä herätti viime syksynä hämmennystä Suomen Fitnessurheilu ry:n eli SFU:n yksipuolinen ilmoitus siitä, että vuoden 2018 alusta lähtien kansainvälistä IFBB:tä (International Federation of Bobybuilding & Fitness) edustaa Suomessa SFU eikä Suomen Kehonrakennusliitto SKL ry kuten tähän asti.

Nuorisosäätiöllä miljoonavelat ”varjopankille” – sama yhtiö lainannut satoja tuhansia myös säätiön johtajien yhtiölle

MOT selvitti Nuorisosäätiön ja varjopankin kytköksiä

Nuorisosäätiö on rahoittanut toimintaansa miljoonien lainalla pikavippejäkin myöntävältä GF Money -yritykseltä ja järjestellyt sille suuria voittoja tonttikaupoissa. Säätiön johtajien yritys puolestaan on saanut suuren lainan GF Moneyltä. Toimitusjohtajan mielestä yhtiön liikesuhteet Nuorisosäätiöön ovat täysin normaaleja.

Suomeen tuotu katukoira piti lopettaa penikkataudin vuoksi – viranomaiset varoittavat löytökoirien riskeistä: “Taudit eivät näy välttämättä päällepäin lainkaan”

Eläinlääkärit varoittavat katukoirien riskeistä.

Penikkataudin vuoksi lopetetun koiran mukana Venäjältä Suomeen tuotiin 22 muuta löytökoiraa. Ne on nyt eristetty. Eläinlääkärit varoittavat, että katukoirien tuonnin lisääntyessä kasvavat myös tautiriskit. Ulkomailta Suomeen tuodut koirat voivat aiheuttaa vaaran myös ihmisille.

“Terveydestä ja sairaudesta ei puhuttu mitään” – katukoiria maahantuovat yhdistykset eivät välttämättä kerro uusille omistajille riskeistä

Eläinlääkäri: "En suosittelisi katukoiraa lapsiperheeseen."

Kun Romaniasta Suomeen tuotu Nixu-koira vietiin kipujen vuoksi eläinlääkäriin, infektio oli jo tuhonnut sen sisäelimet. Katukoirilla esiintyy muita koiria useammin antibioteeille vastustuskykyisiä bakteereja. Koiria maahantuovat yhdistykset eivät välttämättä kerro riskeistä tuleville omistajille.

Vain murto-osa upporikkaan Lotta Svärd Säätiön rahoista päätyy lotille – yli 90-vuotias lotta kuuli avustuksesta sattumalta: ”En tiiä mihin säästävät”

Murto-osa lotista saa avustusta Lotta Svärd Säätiöltä.

Jopa 80 miljoonan euron omaisuuden kartuttanut Lotta Svärd Säätiö tiedottaa erittäin niukasti raha-avustuksistaan lotille. MOT on haastatellut useita lottia, jotka eivät ole koskaan kuulleetkaan, että Lotta Svärd Säätiöltä voisi hakea avustusta. Anna-Kreeta Loukola teki ensimmäisen anomuksensa 93-vuotiaana.

Aiempia aiheita

Helsingin Psykoterapiainstituutti ei ollut verovelkarekisterissä enää helmikuussa - MOT täsmentää

HPI:lla ei ollut verovelkaa helmikuussa - toimitus täsmentää

MOT käsitteli 12.2. Helsingin Psykoterapiainstituutin ja Valviran välistä kiistaa psykoterapeuttikoulutuksesta. Valvira ei pidä noin sadan instituutista valmistuneen opiskelijan koulutusta riittävänä psykoterapeutin töihin Suomessa. Ohjelmassa kerrottiin myös, että Helsingin Psykoterapiainstituutti (HPI) oli verohallinnon verovelkarekisterissä.

Venäläinen sähköisku

Voiko energiapolitiikkaa erottaa muusta politiikasta?

Kun venäläinen Rosatom tuli Fennovoiman ydinvoimalan laitostoimittajaksi, puhuttiin vain bisneksestä ja energiasta. Rosatom ei kuitenkaan pelkästään toimita Suomeen ydinvoimalaa, se myös omistaa kolmanneksen Fennovoimasta. Onko suomalainen tapa ajatella, että energia-asiat ovat vain energia-asioita, liian hyväuskoinen? Voiko energiapolitiikkaa erottaa muusta politiikasta? Venäjän tiedustelu on Supon mukaan pyrkinyt aktiivisesti vaikuttamaan Suomen energiaratkaisuihin ja tiedustelu on aktiivista tälläkin hetkellä. Suomalaisasiantuntijan mukaan tämä kertoo siitä, että energiasektori on Venäjälle tärkeä ja se pyrkii sitä edistämään. Fennovoiman ydinvoimala Pyhäjoella on tärkeä osa Venäjän suurvaltapolitiikkaa.

Kommentti: Miksi Supo puhuu mutta Fortum vaikenee?

Supo joutuu puolustamaan demokratiaa

Mikä televisio-ohjelman aihe voi olla sellainen, josta pidättyväisyydestään tunnettu Suojelupoliisi voi puhua, mutta energiayhtiö Fortum ei? Miksi MOT:n pitää käydä Tšekissä asti kyselemässä Suomelle turvallisuuspoliittisesti todella tärkeästä aiheesta? Vastaus on molempiin se sama: koska puhumme Fennovoiman ydinvoimahankkesta Pyhäjoella, sen turvallisuuspoliittisesta näkökulmasta.

"Vähän kuin uskonlahko" - opiskelijoiden pettymys kiisteltyyn psykoterapiakoulutukseen purkautuu rajuna kritiikkinä

Valvira ja oppilaitos tehneet toisistaan rikosilmoitukset

Kiistelty psykoterapiakouluttaja jäi kiinni terveydenhuollon lupaviranomaiselle valehtelusta kun omat opiskelijat todistivat kouluttajaansa vastaan. Myös poliisi on aloittanut esitutkinnan asiasta. MOT haastatteli useita pettyneitä opiskelijoita. Helsingin psykoterapiainstituutissa on ollut enimmillään liki 400 psykoterapeuttiopiskelijaa.

Kommentti: Mainosmiehen outo kuolema Ugandassa

Liikemiehellä ei kytköksiä puolustusteknologiaan

Tapasin Ugandassa hämärissä olosuhteissa kuolleen suomalaisliikemiehen viime syksynä. Haastattelin ovimiesfirman toimitusjohtajaa ohjelmaan, joka käsitteli turva-alan keskittymistä. Ugandassa kuollut liikemies oli tämän firman pääomistaja. Ravintoloiden järjestysmiesbisneksessä toimiva firma oli yritysoston myötä kasvanut alansa markkinajohtajaksi.

MOT-selvityksiä

MOT tutki kuka saa eniten yritystukia

MOT julkistaa yritystukien kanta-asiakkaiden saamat tuet

S-ryhmä ja ST1:n Mika Anttonen, ahvenanmaalaiset laivanvarustajasuvut, suomalainen raskas teollisuus ja kaupunkien energiayhtiöt ovat suuromistajina yhtiöissä, joille valtio maksaa eniten suoria yritystukia. Tiedot ilmenevät MOT:n kokoamista tuoreista yritystukitiedoista. Kanta-asiakkaista kaikkein tuetuimpia ovat paljon energiaa käyttävät kansainväliset teollisuuskonsernit.

Tutki kiinnostavimpia yrityskauppoja

MOT:n lista kiinnostavimmista yritysmyynneistä 20 vuodelta

MOT on koonnut tietokannan kiinnostavimmista ulkomaille myydyistä yrityksistä kahdenkymmenen vuoden ajalta. Voit tutkia taulukkoa haluamiesi muuttujien mukaan. Taulukko liittyy maanantaina 22.5. esitettävään ohjelmaan MOT: Näin Suomi myytiin.

AVIn asbestitarkastuksista valtaosa johtaa toimenpiteisiin

Vanhoissa remonttikohteissa on tehtävä asbestikartoitus

Vuoden 2016 alussa voimaan tullut uusi asbestilaki määrää asbestitarkastuksen pakolliseksi ennen vuotta 1994 rakennetuissa remonttikohteissa. Jos tarkastus paljastaa asbestia saavat purkutöitä tehdä vain henkilöt, jotka on rekisteröity asbestipurkutyöluparekisteriin.