Hyppää pääsisältöön

Seksuaalinen hyväksikäyttö

Helluntaiseurakunnan työntekijän hyväksikäyttämä Kari ajautui vankilakierteeseen, tekijä selvisi ehdollisella – ”Siinä on mennyt viimeinenkin luottamus ihmiseen”

Hyväksikäyttö jättää uhrille vuosikymmenten häpeän ja kivun.

”Pienellä pojalla on ollut huonot mahdollisuudet tässä maailmassa”, kertoo seurakunnan työntekijän hyväksikäyttämä, nyt viisikymppinen Kari. Tekijä selvisi ehdollisella tuomiolla, uhri on istunut vankilassa useita kertoja.

Saarnaajan saalistamat

Petri ja Kari kertovat MOT:lle tarinansa.

Petri ja Kari kertovat MOT:lle tarinansa hyväksikäytön uhrista ja linnakundiksi. Seksuaalinen hyväksikäyttäjä rakentaa uhriinsa taitavasti luottamuksellisen suhteen. Sen rikkominen jättää vuosikymmenten jäljet.

Riskiryhmässä ovat etenkin ne lapset, jotka eivät saa riittävästi tukea ja hyväksyntää.

Katso ohjelma Yle Areenassa. TV1 maanantaina 18.2.2019 kello 20.

Verotus

Mies, joka selätti verottajan

Silti hän menetti koko omaisuutensa.

Turkka Rautajuuri ei hyväksynyt hänelle ja hänen yritykselleen määrättyjä veronkorotuksia. Lisäksi käräjäoikeus antoi hänelle puolentoista vuoden ehdollisen vankeustuomion törkeästä veropetoksesta ja törkeästä kirjanpitorikoksesta. Rautajuuri selätti verottajan hovioikeudessa, joka kaatoi tuomion. Rautajuuri ehti menettää sopassa koko omaisuutensa ja hakee nyt Verohallinnolta korvauksia. Verokarhu ei aio maksaa.

Katso ohjelma Yle Areenassa.

Lääkeväärennökset

Kymmenet potilaat saaneet vanhentunutta keuhkosyöpälääkettä Suomessa – MOT:n haastattelema kuolemansairas Pekka pelkää, että hänen hoitonsa teho heikkeni

Fimea: Potilasturvallisuus ei todennäköisesti vaarantunut.

Kymmenet suomalaiset ovat saaneet vanhaksi mennyttä lääkettä keuhkosyövän hoitoon poikkeuksellisessa väärennöstapauksessa. MOT:n haastattelema potilas pohtii, vaikuttiko vanhentunut lääke hänen hoitonsa onnistumiseen. Fimean mukaan potilasturvallisuus ei todennäköisesti ole vaarantunut.

Autovero

Autokaupan lobbarit lupaavat vihreämmän liikenteen, jos autovero poistetaan – uudet autot ovat kuitenkin päästöiltään luvattua huonompia

Autojen kasvihuonepäästöjä vähennetty myös vippaskonstein.

Autokauppiaat syyttävät autoveroa siitä, että suomalaiset autot ovat moniin Länsi-Euroopan maihin verrattuna ikivanhoja. Auton korkea ikä merkitsee myös isompia päästöjä uudempiin verrattuna. Onko uusi auto vähäpäästöisempi kuin kymmenen vuotta vanha? Keskimäärin kyllä, kertovat useat tietolähteet. Kuinka suuri tuo ero on? Vaikea sanoa. Autojen päästöluvuissa on lähteestä riippuen huikeita eroja.

Autoveron poiston väitetty vihreys

Autokauppiaat syyttävät autoveroa siitä, että suomalaiset autot ovat keskimäärin ikivanhoja moniin Euroopan maihin verrattuna. Uusien henkilöautojen myynninlisäys vähentäisi liikenteen päästöjä reippaasti, sanoo autoala.

Uudet autot eivät ole kuitenkaan liikenteessä niin vähäpäästöisiä kuin mitä mainoksissa on lupailtu. Autojen päästölukuja on kaunisteltu vuosikausia laillisilla vippaskonsteilla.

Katso ohjelma Yle Areenassa.

Tekijänoikeuskirjeet

Uusimpia sisältöjä

Oletko kärsinyt huonon sisäilman aiheuttamista oireista varusmiespalveluksen aikana? Kerro meille kokemuksistasi Ylen kyselyssä

Voit kertoa kokemuksistasi vapaamuotoisesti nimettömänä.

Teemme artikkelia huonon sisäilman varusmiehille aiheuttamista terveysoireista. Voit kertoa meille kokemuksistasi vapaamuotoisesti nimettömänä artikkelissa olevassa kyselyssä. Kysely on suunnattu varusmiespalvelustaan parhaillaan suorittaville ja reserviin siirtyneille.

Pakkosterilisaatiot

Koulukiusaaminen

Ylistettyä Kiva koulu -ohjelmaa käytetään jopa vahingollisella tavalla: ”Jättää aikamoisia traumoja kiusatulle”

Ohjelmalle tiukkaa kritiikkiä kiusaamisen uhreilta.

Paljon kehuttu Kiva koulu -ohjelma on koulukiusatuilta tulevan palautteen mukaan tehoton ja sitä käytetään jopa haitallisella tavalla, kertoo kiusaamisen vastaisen työn asiantuntija. Kiva koulun kehittäjän mukaan vika ei ole ohjelmassa, vaan siinä, että jotkut koulut käyttävät sitä väärin.

Peruskoulun rehtori selittää koulukiusaamista oppilaiden tarpeella korostaa seksuaalista suuntautumistaan: ”Eihän me heterotkaan”

MOT selvitti koulut, joissa kiusataan erityisen paljon.

Suomessa on alakouluja, joissa peräti joka kolmas kyselyyn vastannut oppilas kertoo tulleensa jatkuvasti kiusatuksi, käy ilmi MOT:n selvityksestä. Sysmässä oppilaiden vanhemmat syyttävät koulua siitä, että kiusaamista pidetään kiusatun omana vikana ja siitä kertominen vanhemmille saatetaan kostaa lapselle.

Lue kaikki jutut aiheesta koulutus

MOT:n hakukoneet

Matti Koivurinnan säätiö

Kauppaneuvos voitti jälleen

Kauppaneuvos Matti Koivurintaan kohdistuneet rikosepäilyt on nyt lopullisesti haudattu. Koivurintaa on epäilty törkeistä kirjanpitorikoksista ja luottamusaseman väärinkäytöstä hänen nimeään kantavassa säätiössä 1990-luvulta lähtien. Valtakunnansyyttäjävirasto on päätynyt siihen, että rikoksista ei ollut näyttöä, tai että syyteoikeus on vanhentunut.

Kauppaneuvokseen liittyvä vyyhti oli nyt jo kolmannen kerran viraston käsittelyssä. Apulaisvaltakunnansyyttäjä joutui ensin jopa kahteen kertaan, vuosina 2013 ja 2014 määräämään KRP:tä tutkimaan asiaa. Poliisitutkinta valmistui vasta 2016. Vuonna 2018 kihlakunnansyyttäjä teki syyttämättäjättämispäätöksen.

Katso Areenassa

PRH haluaa itselleen oikeuden erottaa säätiöiden hallituksia - "Ne on täysiä idiootteja", sanoo asianajaja

Nyt erottamisista päättää käräjäoikeus.

Patentti- ja rekisterihallitus haluaa suoran oikeuden erottaa säätiön hallitus tai hallituksen jäsen. Nyt erottamisasiat viedään käräjäoikeuden päätettäviksi. Asia on ajankohtainen turkulaisen Matti Koivurinnan säätiön tapauksessa. PRH piti säätiön perustajan toimintaa niin törkeänä, että haki vuonna 2016 kauppaneuvos Matti Koivurinnan erottamista säätiön hallituksesta. Käräjäoikeus ei erottanut Koivurintaa.

Osingonpesu

Lue kaikki jutut aiheesta kuluttajat

Lääkinnälliset laitteet

Mandariinipussista maailmanlaajuiseen implanttiskandaaliin – potilailla pitäisi olla oikeus tietää lääkinnällisten laitteiden vioista

#ImplantFiles nosti lääkinnälliset laitteet keskusteluun.

Mandariinipussista tehty tai lampailla testattu verkkoimplantti, joka asennetaan naisille gynekologisiin vaivoihin. Terveytensä menettäneet, huonon lonkkaproteesin saaneet suomalaiset tai pohjalainen teinipoika, jonka äiti luki sattumalta somesta insuliinipumpun ongelmista. Potilaat ympäri maailman kärsivät lääkinnällisten laitteiden heikosta valvonnasta ja siksi kansainvälinen toimittajaryhmä paneutui asiaan.

Hengenvaarallisia implantteja ja unohdettuja potilaita – miljardibisneksen valvonta ontuu

MOT on tutkinut lääkinnällisten laitteiden vaaratilanteita.

Tahattomia sähköiskuja, kudosta tuhoavia tekoniveliä ja liikaa insuliinia annostelevia pumppuja. Ihmiskehoon asennettavat lääkinnälliset laitteet eli implantit voivat tuottaa vakavia vaaratilanteita potilaille. MOT on tutkinut miljardibisnekseen liittyviä tiedonkulun ja valvonnan ongelmia kansainvälisessä yhteistyössä.

Lue kaikki jutut aiheesta terveys

Nuorisosäätiö

Sampo järjesteli miljoonavoitot Nuorisosäätiön lahjusvyyhdin pääepäilyille – finanssijätti on välttymässä rikostutkinnalta

Näin Nuorisosäätiö tehtaili miljoonavoittoja lähipiiriilleen

Nuorisosäätiön uusi johto on jättänyt kolme tutkintapyyntöä Sammon toiminnasta poliisille ja se aikoo hakea oikeudelta finanssijätin kanssa tehtyjen sopimusten purkamista. Sampo kertoo tekevänsä yhteistyötä poliisin kanssa Nuorisosäätiö-tutkinnassa.

Poliisi tutkii, mistä keskustavaikuttajien yhdistyksen rahat tulivat – taustalla osakekaupat Nuorisosäätiön kanssa

Poliisi tutkii mistä keskustayhdistys keräsi omaisuuttaan.

Nuorisosäätiön ex-johtajiin liittyvä rikostutkinta on laajentunut koskemaan keskustalaista yhdistystä ja sen lyhyessä ajassa kerättyä mittavaa omaisuutta. Yhdistyksen äkkirikastumisen taustalla ovat keskustan lähipiirissä toteutetut osakekaupat, joissa tehtiin satojen tuhansien eurojen myyntivoitto.

Lue kaikki jutut aiheesta Nuorisosäätiö

Kremlin sisäpiiriläisiä vai onnekkaita yrittäjiä? – Näin tuntematon suomalaiskaksikko hoitaa rikkaiden venäläisten bisneksiä

Kreml luottaa tuntemattomaan suomalaiskaksikkoon

Rikkaiden venäläisten kiinteistökauppoja Suomessa, venäläisen dieselin välitystä Ukrainassa. Yrityksiä, jotka löytyvät rahanpesuepäilyihin kytkeytyvistä tilisiirroista. Keitä ovat Suomen kansalaiset Svetlana Kotiranta ja Juri Tikhomirov, joihin Venäjän valtiokin luottaa bisneksissään?

Lapset ja nuoret

”Lapsia roikotetaan raajoista kantamalla ja kiinnipito jatkuu sängyssä” – vanhemmilta rikosilmoitus kehitysvammaisten kohtelusta tukikeskuksessa

Entiset työntekijät kertovat väkivallasta lapsia kohtaan.

Vanhemmat ja entiset työntekijät kertovat kehitysvammaisiin lapsiin ja nuoriin kohdistuvasta väkivaltaisesta hoitotavasta kuntayhtymän tukikeskuksessa Varsinais-Suomessa. Poliisille on tehty rikosilmoitus ja AVI:in kanteluita. Laitoksen johto kiistää jyrkästi epäkohdat.

Lue kaikki jutut aiheesta lapset ja nuoret

Rikostutkinta keskisuomalaisen demarivaikuttajan satojen tuhansien eurojen rakennuttamispalkkioista

Tutkinnassa muun muassa veropetos ja kavallus.

Poliisi tutkii onko Jyväskylän kaupunginhallituksen varajäsen syyllistynyt veropetokseen ja kavallukseen. ARAn tarkastus valtion korkotukilainojen käytöstä toi esiin väärinkäytöksiä, joiden perusteella verottaja teki työväenyhdistyksen entisestä puheenjohtajasta tutkintapyynnön poliisille. Epäilty itse kokee olevansa salaliiton uhri.

Kun yksinhuoltajaäiti sai kielteisen turvapaikkapäätöksen, vuokra tuplaantui – pimeillä asuntomarkkinoilla maahanmuuttajia käytetään härskisti hyväksi

Yhdessä yksiössä voi asua seitsemän irakilaista.

Pääkaupunkiseudulle on syntynyt maahanmuuttajia hyväksikäyttävät pimeät asuntomarkkinat. Vuokralaisilta on esimerkiksi vaadittu lainvastaisia lisävuokrasopimuksia. Ahtaisiin oloihin majoitetaan useita ihmisiä. Patjapaikan lisäksi heille myydään virallinen osoite muualta.

Lähi-idästä palannut suomalaisupseeri varoittaa: Eurooppaan pyrkii soluttautumaan Syyrian sisällissodan karaisemia ääriliikkeiden taistelijoita

Kenraali Koskela: Viranomaisten nyt syytä olla hereillä.

Rauhanturvaajana pitkän uran tehnyt prikaatikenraali evp. Mauri Koskela palasi kesällä Suomeen Lähi-idästä. Koskela on huolissaan Eurooppaan – ja mahdollisesti Suomeen – pyrkivistä, sodan karaisemista islamistisista taistelijoista. Viranomaisten olisi nyt hänen mukaansa syytä olla hereillä.

Tiinan poika David lähti Joensuusta Syyrian sisällissotaan: ”Hän soitti ja sanoi että hänet kohta teloitetaan”

Nyt hänellä on Syyriassa vaimo ja lapsi.

Keväällä 2013 Tiinan poika David hankki maastoauton, pimeänäkölaitteen ja muuta sotatantereella tarvittavaa varustusta. Hän jätti hyväpalkkaisen työnsä Suomessa ja lähti ajamaan kohti Syyriaa. David aikoi osallistua vastarintaan presidentti al-Assadin joukkoja vastaan. Nyt hänellä on Syyriassa vaimo ja lapsi. Suomen poliisi epäilee häntä terroristisista rikoksista.

Lähetä juttuvinkki

Veroparatiisit

Uusi tietovuoto paljastaa: ”Teidän vuoksi joudumme maksamaan veroja”– veroparatiisiasiakkaat raivoissaan Panaman paperit -asianajotoimistolle

Panamalaisesta lakitoimistosta on vuotanut lisää asiakirjoja

Kaksi vuotta jättimäisen Panaman paperit -veroparatiisivuodon jälkeen tulee uusi vuoto Panamasta. Se kertoo miten tuhannet vuodossa paljastuneet asianajotoimisto Mossack Fonsecan asiakkaat ympäri maailmaa reagoivat Panaman paperit -skandaaliin. Kulissien takana hermot olivat pinnalla.

Lue kaikki jutut aiheesta Panaman paperit

Nordea tiesi vuosia salatuista veroparatiisikuvioista – MOT:n haltuunsa saamat sähköpostit paljastavat, kuinka pankki auttoi asiakastaan pörssilain kiertämisessä

Nordea tiesi vuosien ajan Afarakin salaisista omistuksista

Nordea osti osakkeita ja hoiti veroparatiisiyhtiöiden rahaliikenteen tapauksessa, jossa kroatialainen liikemies Danko Končar piilotteli omistuksiaan suomalaisessa pörssiyhtiössä. Finanssivalvonta sai tiedon järjestelyistä jo vuonna 2013, mutta puuttui asiaan vasta viisi vuotta myöhemmin.

Rakentaminen

Piittaamaton rakentaminen raivostuttaa asukkaita Helsingin vuokrataloissa: ”Lapset leikkivät pihalla terävien peltien päällä” – naula upposi pikkupojan jalkaan

Vuokralaiset ihmettelevät työmiesten virheiden räikeyttä.

Moni asukas moittii Helsingin kaupungin omistamiin vuokrakerrostaloihin tehdyn remontin jälkeä. Erityisesti heitä sapettaa se, että työmiehet jättivät talon pihan kuntoon, joka aiheutti vaaraa lapsille ja kotieläimille. Urakoitsijan mukaan 10 miljoonan remontti Pihlajamäessä meni suunnitelmien mukaan. Asiantuntija taas pitää asukkaiden tyytymättömyyttä oikeutettuna ja sanoo, että piittaamattomuus on ongelma koko rakennusalalla.

”Välittömästi pois talosta!” Välitalojen uusi koti paljastui homepommiksi – lue vinkit, kuinka minimoit riskit ja tilaat kuntotarkastuksen fiksusti

MOT:n vinkit, kuinka talo kannattaa tutkia ennen kauppoja.

Parin vuoden remonttirupeama, jolloin perheen isää ei juuri kotona näy. Talon sisuskalut uusiksi – vaikka talo oli todettu kuntotarkastuksessa hyväksi. Näin kuvaavat mäntsäläläiset Välitalot omaa koettelemustaan hometalon kanssa. Vuotavia silmiä, flunssaa, vessassa ravaamista, poskiontelon tulehduksia ja huoli koko omaisuuden menettämisestä, kertoo kirkkonummelainen Minna Kalving perheensä hometalotarinaa.

Ovi putosi 25 metristä Heikin päähän – isä pelkää ettei poika toivu koskaan ennalleen: ”Puhe sellaista sekamelskaa että pikkuveli lähti sairaalasta itkien pois”

Nuori rakennusmies on maannut jo kuukausia sairaalassa.

Nuori rakennusmies Heikki sai vakavia vammoja, kun kymmenien kilojen ovikuorma putosi hänen päälleen rakennustyömaalla Helsingissä. Hän on ollut kuukausia sairaalassa ja hoito voi jatkua vuosia. Onnettomuudesta tehdystä selvityksestä nousee esiin kysymys siitä, onko työturvallisuudessa tehty laiminlyöntejä. Pääurakoitsija YIT ei halua kommentoida turmaa tai siihen johtaneita syitä.

Lue kaikki jutut aiheesta rakentaminen

Eläimet

Näin etenee broilerien ”tainnutus- ja tapporata” - viranomaiset ja työntekijät kertovat eläinten huonosta kohtelusta teurastamossa

Naapurin Maalaiskanasta on tehty eläinsuojelupäätöksiä.

Taintumattomia broilereita, linnun lyöminen ja eläviä lintuja raatojen joukossa. Naapurin Maalaiskana on saanut viranomaisilta useita huomautuksia eläinten huonosta kohtelusta teurastamossaan. Eettiseksi profiloitunut yritys on kasvanut muutamassa vuodessa kolmanneksi suurimmaksi broilerintuottajaksi Suomessa.

Suomeen tuotu katukoira piti lopettaa penikkataudin vuoksi – viranomaiset varoittavat löytökoirien riskeistä: ”Taudit eivät näy välttämättä päällepäin lainkaan”

Eläinlääkärit varoittavat katukoirien riskeistä.

Penikkataudin vuoksi lopetetun koiran mukana Venäjältä Suomeen tuotiin 22 muuta löytökoiraa. Ne on nyt eristetty. Eläinlääkärit varoittavat, että katukoirien tuonnin lisääntyessä kasvavat myös tautiriskit. Ulkomailta Suomeen tuodut koirat voivat aiheuttaa vaaran myös ihmisille.

”Terveydestä ja sairaudesta ei puhuttu mitään” – katukoiria maahantuovat yhdistykset eivät välttämättä kerro uusille omistajille riskeistä

Eläinlääkäri: "En suosittelisi katukoiraa lapsiperheeseen."

Kun Romaniasta Suomeen tuotu Nixu-koira vietiin kipujen vuoksi eläinlääkäriin, infektio oli jo tuhonnut sen sisäelimet. Katukoirilla esiintyy muita koiria useammin antibioteeille vastustuskykyisiä bakteereja. Koiria maahantuovat yhdistykset eivät välttämättä kerro riskeistä tuleville omistajille.

Lue kaikki jutut aiheesta eläimet

Kiinalaiset halpismeikit

Kiinasta tilatut meikit aiheuttivat Emilialle ja Annille ärhäkät tulehdukset – ”Pelkäsin, että sokeudun”

Kiinasta tilatussa kosmetiikassa voi piillä terveysriski.

MOT:n haastattelemat nuoret naiset ovat saaneet pahoja oireita kiinalaisista verkkokaupoista tilatuista meikeistä. Kattavaa tilastoa kiinalaisten verkkokauppojen myymän kosmetiikan aiheuttamista haitoista ei ole, sillä kosmetiikkahaitoista ei tehdä maakohtaista seurantaa. Suomeen saapui viime vuonna Kiinasta yhteensä noin 15 miljoonaa kirjelähetystä.

Uusimmat sisällöt - MOT