Hyppää pääsisältöön

Vauvani maksaa 70 000 euroa

Suomeen tuodaan sijaissynnytettyjä vauvoja ulkomailta.

Sijaissynnytykset on Suomessa kielletty, silti maahan tulee vuosittain vauvoja ulkomaisilta klinikoilta. Suomessa toimii jo myös kansainvälinen sijaissynnytysagentuuri, joka välittää sijaissynnyttäjiä Ukrainasta, Albaniasta ja Yhdysvalloista. Ohjelmassa tavataan muun muassa ukrainalainen Maria, joka on toiminut kaksi kertaa sijaissynnyttäjänä.

–Lastentarhanopettajat alkoivat puhua. Eräänä päivänä lapseni tuli tarhasta ja sanoi: ”Äiti onko se totta, että myyt lapsesi?”

Yle Areena 24.9. klo 12.00 ja TV1 klo 20.00

Ympäristön ykkönen

Biotalousyritys käräjöi ympäristöviranomaisia vastaan.

Biotalousyritys on käräjöinyt ympäristöviranomaisten päätöksiä vastaan jo vuosia. Samaan aikaan se on saanut mittavasti yhteiskunnan tukea ja luonnonsuojeluväen tunnustuksen tuottamalleen sähkölle.

Yle Areena 17.9. klo 12.00 ja TV1 klo 20.00

Rehtori vertaa oppilaiden kokemaa seksuaalista häirintää kouluruokaan: ”Pitää vain kestää” – MOT selvitti huikeat erot yläkoulujen välillä

Moni rehtori yllättynyt oman koulunsa luvuista.

Suomessa on yläkouluja, joissa oppilaat raportoivat kouluterveyskyselyssä kokevansa seksuaalista häirintää jopa viisinkertaisesti keskiarvoon verrattuna. Kysyimme kouluilta, mistä tämä johtuu ja mitä ne ovat tehneet ilmiön kitkemiseksi. MOT laati myös kyselyn, jossa kenellä tahansa nuorella oli mahdollisuus kertoa koulussa kokemastaan ahdistelusta. Vastaukset ovat rajua luettavaa.

Thainaiset Suomessa

Seksikauppaa yhteiskunnan takapihalla

Hierontapaikkojen thainaiset elävät suljettujen ovien takana

Vuosina 2007-2010 Suomessa pohdittiin laajasti, kuinka yhteiskunnan ulkopuolella eläviä thaihierojia tulisi auttaa ja tukea. Kahdeksan vuotta myöhemmin naisten elämä jatkuu samanlaisena kuin ennen, ulkopuolisena.

Näin etenee broilerien ”tainnutus- ja tapporata” - viranomaiset ja työntekijät kertovat eläinten huonosta kohtelusta teurastamossa

Naapurin Maalaiskanasta on tehty eläinsuojelupäätöksiä.

Taintumattomia broilereita, linnun lyöminen ja eläviä lintuja raatojen joukossa. Naapurin Maalaiskana on saanut viranomaisilta useita huomautuksia eläinten huonosta kohtelusta teurastamossaan. Eettiseksi profiloitunut yritys on kasvanut muutamassa vuodessa kolmanneksi suurimmaksi broilerintuottajaksi Suomessa.

Lasten ja nuorten kanssa työskentelee ammattiryhmä, jonka rikosrekistereitä ei tarkista kukaan – Järjestöt: Pahin skenaario, että lasta käytetään seksuaalisesti hyväksi

Oikeusministeriö: Ei kyse huolimattomuusvirheestä laissa.

Terveydenhuollon parissa työskentelee Suomessa noin 24 000 itsenäistä ammatinharjoittajaa, joiden rikostaustoja ei automaattisesti tarkista kukaan. Lakiin jäänyt katve huolestuttaa lastensuojelujärjestöjä ja viranomaisia.

Nordea tiesi vuosia salatuista veroparatiisikuvioista – MOT:n haltuunsa saamat sähköpostit paljastavat, kuinka pankki auttoi asiakastaan pörssilain kiertämisessä

Nordea tiesi vuosien ajan Afarakin salaisista omistuksista

Nordea osti osakkeita ja hoiti veroparatiisiyhtiöiden rahaliikenteen tapauksessa, jossa kroatialainen liikemies Danko Končar piilotteli omistuksiaan suomalaisessa pörssiyhtiössä. Finanssivalvonta sai tiedon järjestelyistä jo vuonna 2013, mutta puuttui asiaan vasta viisi vuotta myöhemmin.

Ovi putosi 25 metristä Heikin päähän – isä pelkää ettei poika toivu koskaan ennalleen: ”Puhe sellaista sekamelskaa että pikkuveli lähti sairaalasta itkien pois”

Nuori rakennusmies on maannut jo kuukausia sairaalassa.

Nuori rakennusmies Heikki sai vakavia vammoja, kun kymmenien kilojen ovikuorma putosi hänen päälleen rakennustyömaalla Helsingissä. Hän on ollut kuukausia sairaalassa ja hoito voi jatkua vuosia. Onnettomuudesta tehdystä selvityksestä nousee esiin kysymys siitä, onko työturvallisuudessa tehty laiminlyöntejä. Pääurakoitsija YIT ei halua kommentoida turmaa tai siihen johtaneita syitä.

Nuorisosäätiö

Panaman paperit

Uusi tietovuoto paljastaa: ”Teidän vuoksi joudumme maksamaan veroja”– veroparatiisiasiakkaat raivoissaan Panaman paperit -asianajotoimistolle

Panamalaisesta lakitoimistosta on vuotanut lisää asiakirjoja

Kaksi vuotta jättimäisen Panaman paperit -veroparatiisivuodon jälkeen tulee uusi vuoto Panamasta. Se kertoo miten tuhannet vuodossa paljastuneet asianajotoimisto Mossack Fonsecan asiakkaat ympäri maailmaa reagoivat Panaman paperit -skandaaliin. Kulissien takana hermot olivat pinnalla.

Lähetä juttuvinkki

Kiinalaiset halpismeikit

Kiinasta tilatut meikit aiheuttivat Emilialle ja Annille ärhäkät tulehdukset – “Pelkäsin, että sokeudun”

Kiinasta tilatussa kosmetiikassa voi piillä terveysriski.

MOT:n haastattelemat nuoret naiset ovat saaneet pahoja oireita kiinalaisista verkkokaupoista tilatuista meikeistä. Kattavaa tilastoa kiinalaisten verkkokauppojen myymän kosmetiikan aiheuttamista haitoista ei ole, sillä kosmetiikkahaitoista ei tehdä maakohtaista seurantaa. Suomeen saapui viime vuonna Kiinasta yhteensä noin 15 miljoonaa kirjelähetystä.

Rakennusvirheet

Piittaamaton rakentaminen raivostuttaa asukkaita Helsingin vuokrataloissa: ”Lapset leikkivät pihalla terävien peltien päällä” – naula upposi pikkupojan jalkaan

Vuokralaiset ihmettelevät työmiesten virheiden räikeyttä.

Moni asukas moittii Helsingin kaupungin omistamiin vuokrakerrostaloihin tehdyn remontin jälkeä. Erityisesti heitä sapettaa se, että työmiehet jättivät talon pihan kuntoon, joka aiheutti vaaraa lapsille ja kotieläimille. Urakoitsijan mukaan 10 miljoonan remontti Pihlajamäessä meni suunnitelmien mukaan. Asiantuntija taas pitää asukkaiden tyytymättömyyttä oikeutettuna ja sanoo, että piittaamattomuus on ongelma koko rakennusalalla.

Ammattikoulutus

”Poikani selvisi kaikesta huolimatta hengissä, muutama sairaalatarkkailua vaativa sähköisku tuli koettua” – kymmenen kysymystä ammattikoulutuksen huolista opetusministerille

Ministeri korostaa koulujen vastuuta nuorista opiskelijoista

Ammattikoulutuksesta on säästetty viiden vuoden aikana 379 miljoonaa euroa ja samaan aikaan käynnissä on valtava uudistuminen. Koulutuksen tila huolestuttaa oppilaita, opettajia ja työnantajia. Ylen MOT pyysi opetusministeri Sanni Grahn-Laasosta vastaamaan kritiikkiin.

“Sehän vielä tappaa jonkun” - sähköasentajien koulutus huolestuttaa opettajia Itä-Suomessa

Aluehallintovirasto on varoittanut kyseistä oppilaitosta

Opettajat ja alueen työnantajat ovat huolissaan itäsuomalaisesta ammattikoulusta valmistuvien sähköasentajien ammattitaidosta. MOT:n haastattelemat opettajat pelkäävät, että osa valmistuneista nuorista sähköasentajista saattaa olla vaaraksi sekä itselleen että muille tai he pärjäävät heikosti työelämässä. Oppilaitoksen johdon mukaan opetus on ollut asianmukaista.

Terveydenhoito

Hengenvaarallinen lääkitys, juurikanavaan juuttunut neula – useat Suomessa lupansa menettäneet lääkärit palvelevat suomalaisia nyt Virossa

Oikeutensa menettäneet lääkärit hoitavat suomalaisia Virossa

Hoito jatkuu lahden takana Erikoislääkäri ei osannut nimetä ibuprofeenia vahvempaa kipulääkettä. Hammaslääkäri poisti hampaita asentaakseen tilalle implantteja. MOT:n selvityksessä löytyi yhteensä 13 virolaistaustaista lääkäriä, joiden ammattioikeuksiin on puututtu Suomessa. Osa heistä on siirtynyt ammattioikeuksien rajoittamisen jälkeen Viroon, jossa he markkinoivat palveluitaan myös suomeksi.

Laura Huhtasaaren gradu

Selvitysmies ei löytänyt Huhtasaaren plagioinnin päälähdettä: ”Se on mahdollista ja noloa” – Jyväskylän yliopiston mukaan uusi selvitys mahdollinen

Jyväskylän yliopisto saattaa aloittaa uuden selvityksen

Laura Huhtasaaren gradusta asiantuntijaselvityksen tehnyt emeritusprofessori Jarkko Hautamäki yllättyy tiedosta, että Huhtasaari plagioi graduaan lähteestä, jota hän itse ei selvityksessään löytänyt. Yle pyysi Hautamäeltä kommenttia sen jälkeen kun Svenska Ylen selvitys paljasti plagioinnin laajuuden.

Peliriippuvuus

Varastomiehen kuukauden pelikassa kymppitonneja, tulot 2000 – MOT:n selvitys paljastaa, miten suomalaisten pelirahat päätyvät ulkomaille

MOT:n selvitys paljastaa pelaamisen salatut rahavirrat

Keskituloiset suomalaiset pelaavat vuodessa jopa sadoilla tuhansilla euroilla ulkomaisia rahapelejä. MOT:n haltuunsa saama poikkeuksellinen aineisto kertoo, kuinka rahavirrat liikkuvat Suomen ja Maltan veroparatiisin välillä. Tappiollista pelaamista rahoitetaan usein pikavipeillä ja muilla luotoilla.

”Tytär kävi töissä, että sai ostettua pikkuveljelle kengät, äiti pelasi rahat” – joensuulainen neljän lapsen äiti Anitta Piiroinen hävisi lähes 100 000 euroa ulkomaisissa verkkopeleissä

Perheenäiti hävisi noin 100 000 € ulkomaisiin nettipeleihin

Suomessa on yli sata tuhatta ongelmapelaajaa, joista moni joutuu velkakierteeseen pelaamisen seurauksena. Yksi heistä on joensuulainen Anitta Piiroinen, joka paitsi hävisi huimat summat rahaa, valehteli perheelleen pelaamisestaan.Tutkijan mukaan peliongelmien salailu on hyvin tyypillistä.

Katukoirat

Suomeen tuotu katukoira piti lopettaa penikkataudin vuoksi – viranomaiset varoittavat löytökoirien riskeistä: “Taudit eivät näy välttämättä päällepäin lainkaan”

Eläinlääkärit varoittavat katukoirien riskeistä.

Penikkataudin vuoksi lopetetun koiran mukana Venäjältä Suomeen tuotiin 22 muuta löytökoiraa. Ne on nyt eristetty. Eläinlääkärit varoittavat, että katukoirien tuonnin lisääntyessä kasvavat myös tautiriskit. Ulkomailta Suomeen tuodut koirat voivat aiheuttaa vaaran myös ihmisille.

“Terveydestä ja sairaudesta ei puhuttu mitään” – katukoiria maahantuovat yhdistykset eivät välttämättä kerro uusille omistajille riskeistä

Eläinlääkäri: "En suosittelisi katukoiraa lapsiperheeseen."

Kun Romaniasta Suomeen tuotu Nixu-koira vietiin kipujen vuoksi eläinlääkäriin, infektio oli jo tuhonnut sen sisäelimet. Katukoirilla esiintyy muita koiria useammin antibioteeille vastustuskykyisiä bakteereja. Koiria maahantuovat yhdistykset eivät välttämättä kerro riskeistä tuleville omistajille.

Stalinin puhdistukset

Tämän kerrostalon lähes kaikki suomalaiset tapettiin Stalinin puhdistuksissa – pietarilaisen talon synkkä historia paljastuu

Stalin puhdistuksissa kuoli jopa 30 000 suomalaista.

Stalinin puhdistuksissa 1930-luvun loppupuolella kuoli mahdollisesti 25 000- 30 000 suomalaista tai suomalaissyntyistä. Määrä on jopa kaksinkertainen aiempiin arvioihin verrattuna. Suomalaiset olivat painopistealue Neuvostoliiton johtajan Josif Stalinin toimeenpanemissa vainoissa. Tästä esimerkin tarjoaa Pietarin keskustassa sijaitsevan asuintalon kalmantuoksuinen historia.

Lotta Svärd Säätiö

Vain murto-osa upporikkaan Lotta Svärd Säätiön rahoista päätyy lotille – yli 90-vuotias lotta kuuli avustuksesta sattumalta: ”En tiiä mihin säästävät”

Murto-osa lotista saa avustusta Lotta Svärd Säätiöltä.

Jopa 80 miljoonan euron omaisuuden kartuttanut Lotta Svärd Säätiö tiedottaa erittäin niukasti raha-avustuksistaan lotille. MOT on haastatellut useita lottia, jotka eivät ole koskaan kuulleetkaan, että Lotta Svärd Säätiöltä voisi hakea avustusta. Anna-Kreeta Loukola teki ensimmäisen anomuksensa 93-vuotiaana.

”Joulukortti väestörekisteristä kaikille mummeleille” - kansalaiset innostuivat keksimään tapoja, joiden avulla Lotta Svärd Säätiö löytää lotat

MOT:n juttu lotista herätti kansalaisten huolen

MOT:n juttu siitä, miten upporikas Lotta Svärd Säätiö jakaa melko niukasti avustuksia lotille, herätti katsojat ja lukijat. Varsinkin säätiön huoleen siitä, että lottia on vaikea löytää ja siten auttaa, on nyt tarjolla runsaasti hyviä neuvoja.