Hyppää pääsisältöön

Vastasyntyneen vauvan kuolema oli vain senteistä kiinni – hoitajat kertovat vakavista puutteista potilasturvallisuudessa Uudessa lastensairaalassa

Sairaalan johdon mukaan tarvittaviin toimiin on ryhdytty.

Vuosi sitten avatun Uuden lastensairaalan hoitajat ovat huolissaan potilasturvallisuudesta. MOT:n haastattelemat hoitajat kertovat henkilökunnan määrään ja itse sairaalarakennukseen liittyvistä vakavista ongelmista. Hoitajien huolen jakaa myös useampi vanhempi. Sairaalan johdon mukaan kaikkiin tarvittaviin toimiin on ryhdytty.

Lähetä juttuvinkki

Onko sinulla tietoja, joita meidän pitäisi tutkia?

Onko sinulla tietoja, joita meidän pitäisi tutkia? Haluatko kertoa aiheesta meille luottamuksellisesti? Teemme tutkivaa journalismia yhteiskunnallisesti tärkeistä aiheista. Pyrimme paljastamaan epäkohtia ja selvittämään, mitä ilmiöiden taustalla on.

Espresso House

Yötöitä 190 tuntia kuussa, ruskeaa vettä hanasta, kuskaamista kesärenkailla pakkasilla – Espresso Housen keskuskeittiön työntekijät kertovat kokemuksistaan

Ylen MOT-toimituksen haastattelemat Espresso Housen keskuskeittiön entiset työntekijät pitävät työoloja pahimmillaan jopa hengenvaarallisina ja tuotteiden hygieniatasoa heikkona. Espresso House myöntää ongelmat, mutta kertoo ratkaisseensa niitä.

Rakennusyhtiö Sisco

"Ei kiinnosta v*ttuakaan missä käytte suihkussa" – Satu ja Tuomo ovat pulassa poliisinkin tutkiman rakennusfirman takia ja heillä voi olla jopa satoja kohtalotovereita

Asunnoissa vakavia ongelmia, yhtiö laiminlyönyt korjaukset. 

Poliisi tutkii suomalaisen rakennusyhtiö Siscon toimia. Entiset työntekijät kertovat MOT:lle järjestelmällisistä laiminlyönneistä rakentamisen laadussa, ja rakennusvalvojat kokevat tulleensa painostetuiksi. Asukkaat pelkäävät, että korjauskustannukset jäävät heidän kontolleen.

Lisäravinteet

Nuorisosäätiö

Pandoran paperit

Kriisinhallinta

Ruoka-apu

Kaivoshanke Tuohivirta

Ylen saamat dokumentit: Suomalaiset sijoittivat vähintään 40 miljoonaa euroa huijaukseksi paljastuneeseen OneCoin-virtuaalivaluuttaan

OneCoiniin lähti mukaan myös kymmeniätuhansia suomalaisia.

Virtuaalivaluutta OneCoinin johtajia vastaan on nostettu rikossyytteet Yhdysvalloissa ja yksi heistä on tunnustanut virtuaalivaluutan olevan huijausta. OneCoiniin lähti mukaan myös kymmeniätuhansia suomalaisia. Suurin osa tulee menettämään rahansa, mutta osa ehti tienata suuret summat. Yksi heistä on Kari Wahlroos.

Naapuririidat

Ilolan henkirikos

Kuuntele MOT-sarja: Todistaja

MOT läpivalaisee tunnetun Ilolan henkirikostapauksen kulun. Taposta langetettu tuomio perustuu hyvin paljon avaintodistajan lausuntoon siitä, että hän näki väkivallanteon. Mutta miksi hänen kertomuksensa muuttui niin radikaalisti ja monta kertaa poliisikuulusteluissa ja oikeudenkäynneissä?

Jakso 2: Puhuiko avaintodistaja totta?

Toimittaja sai soiton vankilasta taposta tuomitulta Ari-Pekalta ja alkoi selvittää tunnetun oikeustapauksen taustoja. Puhuiko avaintodistaja totta siitä, että hän näki Ari-Pekan kuristavan uhria? Jaksossa kuullaan, mitä todistaja kertoi Ilolan tapauksesta läheisilleen. Tapauksesta keskustelevat MOT:n Jouni Munukka ja Kati Pehkonen.

Tosi-tv

Kierrätys

MOT seurasi puoli vuotta lähettimien avulla käytettyjä vaatteita Afrikkaan asti – Fida yllättyi: ”Oho! Ei mennyt meidän käsikirjoituksen mukaan”

Vaatteita kuskataan maihin, joissa ei ole jätehuoltoa.

MOT ompeli lähettimiä käytettyihin vaatteisiin, jotka vietiin keräyspisteisiin vuodenvaihteessa. Nyt vaatteet ovat saapuneet määränpäihinsä, eikä lopputulos ilahduta tutkijaa: ”Hirveä show, että ne kuskataan toiselle puolelle maapalloa jätteeksi maihin, joissa ei ole jätehuoltoa.”

MOT laittoi lähettimiä kierrätysvaatteisiin – näin lahjoittamasi vaatteet päätyvät välikäsien kautta maasta toiseen

Lahjoitetuista käytetyistä vaatteista murto-osa jää Suomeen.

Keräyslaatikoihin lahjoitetuista käytetyistä vaatteista vain pieni osa jää Suomeen. Niiden lopullisesta määränpäästä on vaikea saada tietoja ja on mahdollista, että huonokuntoisia vaatteita päätyy jätteeksi esimerkiksi Afrikan maihin. MOT pyrki selvittämään vaatteiden reittejä myös lähettimien avulla.

Finnlines

Kela

Ruoka

Alusvaateketju Change Lingerie

Terveydenhoito

Ihmelääke aiheutti kahdeksan suomalaispotilaan kuoleman ja se vedettiin markkinoilta – nyt lääkettä käytetään haittavaikutuksista huolimatta Suomessa enemmän kuin koskaan

Klotsapiinilla on ristiriitainen maine.

Klotsapiinille ei ole löydetty yhtä tehokasta korvaajaa skitsofrenian hoidossa, mutta sen haittavaikutukset ovat vakavia. Suomessa lääke on suosittu, vaikka juuri täällä tapahtuneet kuolemat johtivat lääkkeen maailmanlaajuiseen poisvetoon 45 vuotta sitten.

Kauneus

Kiinasta tilatut meikit aiheuttivat Emilialle ja Annille ärhäkät tulehdukset – ”Pelkäsin, että sokeudun”

Kiinasta tilatussa kosmetiikassa voi piillä terveysriski.

MOT:n haastattelemat nuoret naiset ovat saaneet pahoja oireita kiinalaisista verkkokaupoista tilatuista meikeistä. Kattavaa tilastoa kiinalaisten verkkokauppojen myymän kosmetiikan aiheuttamista haitoista ei ole, sillä kosmetiikkahaitoista ei tehdä maakohtaista seurantaa. Suomeen saapui viime vuonna Kiinasta yhteensä noin 15 miljoonaa kirjelähetystä.

Geenitiedot

Lähetimme koiran ja ihmisen dna:ta suomalaisille geenitestiyrityksille – asiantuntijat löysivät saamistamme raporteista virheellisiä ja vastuuttomia tuloksia

Asiantuntijat lyttäävät testit horoskooppitason viihteeksi.

Tieteellisellä tutkimuksella mainostavien geenitestiyritysten tulosraporteista löytyi Ylen selvityksessä virheellisiä ja harhaanjohtavia tietoja. Asiantuntijat lyttäävät testit horoskooppitason viihteeksi. Pahimmillaan ne voivat tuudittaa väärään käsitykseen omista sairausriskeistä.

Monen suomalaisen geeniperimä on voinut päätyä lääkeyhtiöiden analysoitavaksi heidän tietämättään – näin geenitiedoista tehtiin kauppatavaraa

Biopankkeihin on säilötty miljoonia näytteitä suomalaisilta.

Sadat tuhannet suomalaiset ovat antaneet luvan verinäytteensä lisäämisestä biopankkeihin. Monelle on kuitenkin voinut jäädä epäselväksi, millaisiin tarkoituksiin näytettä voidaan käyttää. Biopankeista löytyy myös 10 miljoonaa näytettä, joiden käyttöön ei kysytty kansalaisten lupaa.

Broilerintuotanto

Näin etenee broilerien ”tainnutus- ja tapporata” - viranomaiset ja työntekijät kertovat eläinten huonosta kohtelusta teurastamossa

Naapurin Maalaiskanasta on tehty eläinsuojelupäätöksiä.

Taintumattomia broilereita, linnun lyöminen ja eläviä lintuja raatojen joukossa. Naapurin Maalaiskana on saanut viranomaisilta useita huomautuksia eläinten huonosta kohtelusta teurastamossaan. Eettiseksi profiloitunut yritys on kasvanut muutamassa vuodessa kolmanneksi suurimmaksi broilerintuottajaksi Suomessa.

Verkkohuijaukset

Kiina

Uhkaavassa puhelinsoitossa Harria vaadittiin lopettamaan Kiinan arvostelu tai hänen tyttärilleen käy huonosti – näin Kiina vainoaa toisinajattelijoitaan Suomessa

Kiinalaistaustaiset henkilöt kertovat MOT:lle häirinnästä.

Kiinalaistaustaiset suomalaiset kertovat MOT:lle toistuvasta tarkkailusta ja häirinnästä. He syyttävät siitä Kiinan hallintoa ja Suomen-suurlähetystöä. Suurlähetystö ei kommentoi asiaa. Suojelupoliisin mukaan pakolaisvakoilusta on tullut pysyvä ilmiö Suomessa.

Kiinalaiset maksoivat useita Mika Niikon matkoja – kansanedustajan Kiina-yhteydet vielä tiedettyä laajemmat

Niikon kiinalaisystävä sanoo syntynyttä kohua naurettavaksi.

Perussuomalaisten kansanedustajien Mika Niikon ja Ville Vähämäen isäntänä Kiinassa on toiminut myös kiinalainen järjestö, jonka vaikuttamisyrityksistä Suojelupoliisi on varoittanut. Niikon kiinalaisystävä sanoo, että kohu on naurettava ja vahingoittaa hänen liiketoimiaan.

Kuvareportaasi thainaisista Suomessa

Uusimmat sisällöt - MOT