Hyppää pääsisältöön

Lähetä juttuvinkki

Onko sinulla tietoja, joita meidän pitäisi tutkia?

Onko sinulla tietoja, joita meidän pitäisi tutkia? Haluatko kertoa aiheesta meille luottamuksellisesti? Teemme tutkivaa journalismia yhteiskunnallisesti tärkeistä aiheista. Pyrimme paljastamaan epäkohtia ja selvittämään, mitä ilmiöiden taustalla on.

Pelasta maailma muovijätteeltä ja tienaa – paljon lupaavan yrityksen taustalta löytyy MOT:n selvityksessä epäilyttäviä piirteitä

MOT tutki Thaimaassa toimivan yrityksen taustoja

Onecoinin parissa puuhanneet henkilöt rakensivat yritysidean, joka hyödyntää ihmisten intoa luonnonsuojeluun, kryptovaluuttoihin ja verkostomarkkinointiin. Nyt Thaimaassa muovia öljyksi muuttavan yrityksen johto on suomalaisissa käsissä. MOT:n haastattelemat asiantuntijat pitävät yrityksen menetelmiä epäuskottavina.

#UberFiles -tietovuoto

Vartijat tulivat kirveiden kanssa ja uhkasivat tappaa, elleivät kyläläiset häivy – Stora Enson puoliksi omistama selluyhtiö vie maita kovilla otteilla Brasiliassa

Veracel ei omista tätä maata, Antonio Ferreira sanoo.

Stora Enso on sekaantunut tulehtuneisiin maakiistoihin Brasiliassa. Sen puoliksi omistaman Veracelin väitetään antaneen lahjuksia ja syyllistyneen väkivaltaan pienviljelijöitä ja maattomia kohtaan. Taistelua viljelysmaista käydään keinoja kaihtamatta.

Helsingin telakka päätyi Kremlin luottomiehen omistukseen – ”Putin käyttää valtaa myös oligarkkien kautta”, sanoo tutkija

Helsingin telakka päätyi Kremlin luottomiehelle.

Helsingin telakan uusi pääomistaja Vladimir Kasyanenko on suomalaisille tuntematon venäläinen liikemies. Hänellä on koti Monacossa, mökki Miehikkälässä, Belgian passi ja pitkä bisnesura Putinin hallinnossa toimivan miehen kanssa. Nyt hän omistaa keskellä Helsinkiä telakan, joka tekee Venäjälle tärkeitä aluksia.

MOT-selvitys: Suomalainen yhtiö operoi kolmea lentokonetta, jotka omistaa pakotelistalla olevan Gazprombankin johtaja

Venäjän hyökättyä Ukrainaan kaksi koneista on siirretty Helsinki-Vantaalta Uzbekistaniin. Suomalaisyhtiö kertoo toimivansa kaikkien pakotesääntöjen mukaan.

MOT:n avustaja pestautui Hesburgerille töihin, tutut ongelmat paljastuivat heti – selvitimme, paranivatko työpaikkojen olot julkisen keskustelun jälkeen

MOT haastatteli kymmeniä työntekijöitä Hesburgerista, Mustista ja Mirristä, Change Lingeriestä ja Espresso Housesta. Selvityksessä ilmeni hidasta kehitystä julkisuudessa esillä olon jälkeen, mutta myös uusia ongelmia.

Yötöitä 190 tuntia kuussa, ruskeaa vettä hanasta, kuskaamista kesärenkailla pakkasilla – Espresso Housen keskuskeittiön työntekijät kertovat kokemuksistaan

Ylen MOT-toimituksen haastattelemat Espresso Housen keskuskeittiön entiset työntekijät pitävät työoloja pahimmillaan jopa hengenvaarallisina ja tuotteiden hygieniatasoa heikkona. Espresso House myöntää ongelmat, mutta kertoo ratkaisseensa niitä.

Pandoran paperit 2021 #pandorapapers

Pankkien paperit 2020 #fincenfiles

Troikan pesula 2019 #troikalaudromat

Haamujohtajia, pöytälaatikkoyhtiöitä ja pimeitä rahavirtoja – tietovuoto paljastaa, miten Nordea kytkeytyy valtavan rahanpesukoneiston toimintaan

Vuoto paljastaa valtavan rahanpesukoneiston

Suuri tietovuoto paljastaa, että Nordean tileille on päätynyt satoja miljoonia euroja osin epäilyttävistä lähteistä peräisin olevaa rahaa. Vuodetuista asiakirjoista selviää, että rahaliikenteessä on ollut merkkejä rahanpesuun viittaavista riskitekijöistä.

Kaksoiselämää viettänyt miljardööri loi valtavan salaisen rahan verkoston – liikemies on tukenut prinssi Charlesin hyväntekeväisyyttä

Hyvämainen oligarkki loi valtavan salaisen rahan verkoston.

Salattujen pöytälaatikkoyhtiöiden järjestelmää oli luomassa hyvämaineinen venäläinen oligarkki Ruben Vardanian, joka on Nordean suurasiakas. Tietovuoto paljastaa ensimmäisen kerran yksityiskohtaisesti, kuinka Venäjän valtaeliitti piilotti ja siirsi valtavia rahavirtoja, joiden alkuperään liittyy myös rikoksia.

Miljardivoitot hetkessä – näin Putinin suomalainen ystävä rikastui osakekaupoissa

Poliisia pyydettiin selvittämään osakekauppoja.

Helsingin poliisille vuonna 2013 tehdyn tutkintapyynnön mukaan venäläis-suomalainen liikemies Gennadi Timtšenko vaurastui yli miljardi euroa kun hänelle myytiin alihintaan kaasuyhtiön osakkeita. Tutkintapyyntö ei johtanut toimenpiteisiin. Tilinpäätöstiedoista käy kuitenkin ilmi, että Timtšenko teki osakekauppoja, joiden ajankohta ja saatu voitto täsmäävät tutkintapyynnön tietoihin.

Kremlin sisäpiiriläisiä vai onnekkaita yrittäjiä? – Näin tuntematon suomalaiskaksikko hoitaa rikkaiden venäläisten bisneksiä

Kreml luottaa tuntemattomaan suomalaiskaksikkoon

Rikkaiden venäläisten kiinteistökauppoja Suomessa, venäläisen dieselin välitystä Ukrainassa. Yrityksiä, jotka löytyvät rahanpesuepäilyihin kytkeytyvistä tilisiirroista. Keitä ovat Suomen kansalaiset Svetlana Kotiranta ja Juri Tikhomirov, joihin Venäjän valtiokin luottaa bisneksissään?

Vastasyntyneen vauvan kuolema oli vain senteistä kiinni – hoitajat kertovat vakavista puutteista potilasturvallisuudessa Uudessa lastensairaalassa

Sairaalan johdon mukaan tarvittaviin toimiin on ryhdytty.

Vuosi sitten avatun Uuden lastensairaalan hoitajat ovat huolissaan potilasturvallisuudesta. MOT:n haastattelemat hoitajat kertovat henkilökunnan määrään ja itse sairaalarakennukseen liittyvistä vakavista ongelmista. Hoitajien huolen jakaa myös useampi vanhempi. Sairaalan johdon mukaan kaikkiin tarvittaviin toimiin on ryhdytty.

Rakennusyhtiö Sisco

"Ei kiinnosta v*ttuakaan missä käytte suihkussa" – Satu ja Tuomo ovat pulassa poliisinkin tutkiman rakennusfirman takia ja heillä voi olla jopa satoja kohtalotovereita

Asunnoissa vakavia ongelmia, yhtiö laiminlyönyt korjaukset. 

Poliisi tutkii suomalaisen rakennusyhtiö Siscon toimia. Entiset työntekijät kertovat MOT:lle järjestelmällisistä laiminlyönneistä rakentamisen laadussa, ja rakennusvalvojat kokevat tulleensa painostetuiksi. Asukkaat pelkäävät, että korjauskustannukset jäävät heidän kontolleen.

Lisäravinteet

Nuorisosäätiö

Pandoran paperit

Ruoka-apu

Kaivoshanke Tuohivirta

Ylen saamat dokumentit: Suomalaiset sijoittivat vähintään 40 miljoonaa euroa huijaukseksi paljastuneeseen OneCoin-virtuaalivaluuttaan

OneCoiniin lähti mukaan myös kymmeniätuhansia suomalaisia.

Virtuaalivaluutta OneCoinin johtajia vastaan on nostettu rikossyytteet Yhdysvalloissa ja yksi heistä on tunnustanut virtuaalivaluutan olevan huijausta. OneCoiniin lähti mukaan myös kymmeniätuhansia suomalaisia. Suurin osa tulee menettämään rahansa, mutta osa ehti tienata suuret summat. Yksi heistä on Kari Wahlroos.

Tosi-tv

Kierrätys

MOT seurasi puoli vuotta lähettimien avulla käytettyjä vaatteita Afrikkaan asti – Fida yllättyi: ”Oho! Ei mennyt meidän käsikirjoituksen mukaan”

Vaatteita kuskataan maihin, joissa ei ole jätehuoltoa.

MOT ompeli lähettimiä käytettyihin vaatteisiin, jotka vietiin keräyspisteisiin vuodenvaihteessa. Nyt vaatteet ovat saapuneet määränpäihinsä, eikä lopputulos ilahduta tutkijaa: ”Hirveä show, että ne kuskataan toiselle puolelle maapalloa jätteeksi maihin, joissa ei ole jätehuoltoa.”

MOT laittoi lähettimiä kierrätysvaatteisiin – näin lahjoittamasi vaatteet päätyvät välikäsien kautta maasta toiseen

Lahjoitetuista käytetyistä vaatteista murto-osa jää Suomeen.

Keräyslaatikoihin lahjoitetuista käytetyistä vaatteista vain pieni osa jää Suomeen. Niiden lopullisesta määränpäästä on vaikea saada tietoja ja on mahdollista, että huonokuntoisia vaatteita päätyy jätteeksi esimerkiksi Afrikan maihin. MOT pyrki selvittämään vaatteiden reittejä myös lähettimien avulla.

Alusvaateketju Change Lingerie

Uusimmat sisällöt - MOT