Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Musiikin syntymäpäiväkalenteri pääkuva

Piirtäminen teki Lassi Rajamaasta onnellisen

Tutustu Musiikin syntymäpäiväkalenterin kuvittajaan.

Kun Lassi Rajamaa oli Sibelius-Akatemian rehtori 1990-luvulla, hän ei tiennyt mitään hienompaa kuin olla arvostetun taidelaitoksen johtaja. Vanhemmiten hän on tullut toisiin ajatuksiin; elämä olisi ollut sittenkin onnellisempaa taiteilijana. Lue Musiikin syntymäpäiväkalenterin piirtäjän Lassi Rajamaan tarina.

TAMMIKUU

Kansallissosialistisen Saksan tähtikoloratuuri Die Piltti

Muistamme syntymäpäivänä 2. tammikuuta.

Tammikuun 2. päivänä syntynyt koloratuurisopraano Lea Piltti (1904–1982) teki huomattavan uran kansallissosialistisessa Saksassa, jossa häntä kutsuttiin lempinimellä Die Piltti. Sulkeutunut, intohimoisesti kutomista harrastanut Piltti tunnettiin erityisesti Mozartin Taikahuilun Yön kuningattarena.

Pikkulintujen puolustaja säveltäjä Karl Collan

Muistamme syntymäpäivänä 3. tammikuuta.

Tammikuun 3. päivänä syntynyt itseoppinut säveltäjä Karl Collan (1828–1871) innostui pikkulintujen suojelijan Zachris Topeliuksen runosta ja sävelsi yhden kauneimmista suomalaisista joululauluista. Sylvian joululaulussa Sisiliassa talvehtiva mustapääkerttu ikävöi Suomessa häkkiin suljettua rakastettuaan.

Lepakkopianisti Gergely Bogányi

Onnittelemme syntymäpäivänä 4. tammikuuta!

Tammikuun 4. päivänä syntynyt, Suomeen 13-vuotiaana muuttanut unkarilais-suomalainen pianisti Gergely Bogányi (s. 1974) kehitteli ultramodernin flyygelin, jota on sen ulkomuodon vuoksi kutsuttu myös Lepakkopianoksi.

Tapiolan kuoron isä Erkki Pohjola

Muistamme syntymäpäivänä 4. tammikuuta.

Tammikuun 4. päivänä syntynyt Erkki Pohjola (1931–2009) ei ollut laulanut kuorossa eikä opiskellut kuoronjohtoa, kun hän 1963 perusti Tapiolan Yhteiskoulun kuoron. Pohjolan johdolla Tapiolan kuorosta kasvoi kansainvälisen kuoromaailman tuntema vokaali-instrumentti.

Richard Faltin omistautui Suomen musiikkielämän kehittämiselle

Muistamme syntymäpäivänä 5. tammikuuta.

Tammikuun 5. päivänä Danzigissa syntynyt saksalainen Richard Faltin (1835–1918) oli 20-vuotias Leipzigin konservatorion huippuoppilas, kun hän tuli musiikinopettajaksi Viipuriin. Muutettuaan perheineen Helsinkiin 1869 Faltin jatkoi Fredrik Paciuksen uraauurtavaa työtä ja omisti elämänsä Suomen musiikkielämän kehittämiselle.

Pianisti Ilmo Ranta on liedin tietopankki

Onnittelemme syntymäpäivänä 6. tammikuuta!

Tammikuun 6. päivänä syntynyt pianisti Ilmo Ranta (s. 1956) kuuluu maamme kysytyimpiin lied-pianisteihin. Jos missä tarvitaan soittamisen lisäksi laajaa laulu- ja kamarimusiikin asiantuntemusta, tiedetään kuka kannattaa kutsua paikalle.

Identtiset huippusopraanot Anu ja Piia Komsi

Onnittelemme syntymäpäivänä 9. tammikuuta!

Tammikuun 9. päivänä syntyneet identtiset kaksoset Anu ja Piia Komsi (s. 1967) ovat päässeet sinne, minne he pohjalaisella sisulla ovat kauan tähdänneet. He ovat korkeita sopraanoita maailman huipulla.

Varietee- ja oopperalaulaja Jenny Spennert

Muistamme syntymäpäivänä 9. tammikuuta.

Tammikuun 9. päivänä syntynyt varieteetähti Jenny Spennert (1879–1950) joutui juoksemaan miehiä karkuun 1900-luvun vaihteen Helsingissä ja naiset taas pitivät häntä huonomaineisena naisena. Jenny sai tarpeekseen varietee-näyttelijän elämästä, hän matkusti jatkamaan musiikkiopintojaan Pariisiin ja loi uran kansainvälisenä oopperalaulajana.

Säihkyvä operettitähti Mary Hannikainen

Muistamme syntymäpäivänä 12. tammikuuta.

Tammikuun 12. päivänä syntynyt sopraano Mary Spennert (1900–1974) oli sievä, vaalea kiharapää, kun hän isänsä tahtoa uhmaten vuonna 1921 karkasi Berliiniin. Laulaminen oli Marylla verissä. Laulamisen lisäksi hän osasi myös tanssia ja näytellä. Mary ei ollut kiinnostunut oopperasta, hän tunsi kuuluvansa operettiin.

Säveltäjä ja harpisti Väinö Hannikainen oli muusikkoveljessarjan nuorin

Muistamme syntymäpäivänä 12. tammikuuta.

Tammikuun 12. päivänä syntynyt Väinö Hannikainen (1900–1960) soitti nuorena pianoa ja isoveljien perintöä noudattaen koulun rukouksissa myös urkuja. Joskus Väinö joutui oikeaksi urkuriksi Jyväskylän kirkkoon, mutta hänestä tuli lopulta harpisti ja säveltäjä, joka toimi Helsingin kaupunginorkesterin sooloharpistina yli 30 vuotta.

Suomalaisen modernismin Grand Old Man Paavo Heininen

Muistamme syntymäpäivänä 13. tammikuuta

Tammikuun 13. päivänä syntynyt Paavo Heininen (1938–2022) kiinnostui parikymppisenä nuorukaisena 12-säveljärjestelmästä ja on siitä lähtien ollut uskollinen modernismin ihanteille. 1970-80-lukujen vaihteessa Heinisestä tuli nuorten Korvat auki –säveltäjien vaikutusvaltainen opettaja.

Kapellimestari Eero Lehtimäki on meidän Eero

Onnittelemme syntymäpäivänä 13. tammikuuta!

Tammikuun 13. päivänä syntynyt kapellimestari Eero Lehtimäki (s. 1989) on saanut syntymälahjakseen positiivisuuden auran. Iloinen ja välitön Eero on toimissaan rajaton, hän on valmistunut musiikkiammattien lisäksi diplomi-insinööriksi ja harrastaa kaikkea mahdollista baletista purjehdukseen. Ensimmäisen kapellimestarikiinnityksensä hän aloitti Joensuussa syksyllä 2019.

Kuoronjohtaja, leppoisa ja monipuolinen Seppo Murto

Onnittelemme syntymäpäivänä 13. tammikuuta!

Tammikuun 13. päivänä syntynyt kuoronjohtaja ja kanttori Seppo Murto (s. 1955) on monipuolisuudessaan yksi maamme harvoista: useiden kuorojen ja orkestereiden idearikas johtaja, kuoronjohdon opettaja, kanttori ja urkutaiteilija, soinnikasääninen radiojuontaja ja monissa luottamustehtävissä toiminut mies.

Musiikin moniosaaja, säveltäjä ja kapellimestari Jaakko Kuusisto

Muistamme syntymäpäivänä 17. tammikuuta.

Tammikuun 17. päivänä syntynyt säveltäjä, kapellimestari ja viulisti Jaakko Kuusisto (1974–2022) oli jo pelkästään titteileidenkin perusteella monipuolinen muusikko. Monipuolisen muusikon työn ohella hän osallistui moniin hallinnollisiin asiantuntijatehtäviin. Jaakko Kuusisto menehtyi parantumattomaan aivokasvaimeen helmikuussa 2022.

Nuori kapellimestarikomeetta Klaus Mäkelä

Onnittelemme syntymäpäivänä 17. tammikuuta!

Tammikuun 17. päivänä syntynyt Klaus Mäkelä (s. 1996) on huippulahjakas nuori kapellimestarikomeetta. Hän aloitti kapellimestariopinnot Jorma Panulan johdolla 12-vuotiaana ja kiitää nyt johtamassa eri puolilla maailmaa.

Säveltäjä Pehr Henrik Nordgren ja Korvaton Hoichi

Muistamme syntymäpäivänä 19. tammikuuta.

Tammikuun 19. päivänä syntynyt säveltäjä Pehr Henrik Nordgren (1944–2008) matkusti Tokioon 1970 opiskelemaan sävellystä ja perinteistä japanilaista musiikkia. Kolme vuotta myöhemmin palatessaan hänellä oli tuliaisina japanilainen nuorikko ja pianosävellys Korvaton Hoichi pianotaiteilija Izumi Tatenolle.

Pitelemätön pianisti Iiro Rantala

Onnittelemme syntymäpäivänä 19. tammikuuta!

Tammikuun 19. päivänä syntynyt Iiro Rantala (s. 1970) on Suomen pitelemättömin pianisti, Trio Töykeiden perustaja, säveltäjä, tv- ja radio-ohjelmien pianisti-juontaja ja liikunnanharrastaja, joka kertoo rauhattomuuden olevan yksi keskeisiä voimavarojaan.

Pelimannihenkinen heittäytyjä Minna Pensola nauttii työstään

Onnittelemme syntymäpäivänä 22. tammikuuta!

Tammikuun 22. päivänä syntynyt viulisti Minna Pensola (s. 1979) saa virtaa esiintymisestä. Virtaa tarvitaankin, sillä Minna on sekä kansainvälinen viulutaiteilija, kamarimuusikko, opettaja ja organisaattori että ruuhkavuosia elävä kahden pienen tytön äiti.

Ennätyksellinen tuubisti Harri Lidsle

Onnittelemme syntymäpäivänä 25. tammikuuta!

Tammikuun 25. päivänä syntynyt tuubisti Harri Lidsle (s. 1969) on ennätysten mies. Tämä Sinfonia Lahden muusikko on varmasti kaikkein ahkerimmin esiintyvä suomalainen tuubisti yli tuhannella konsertillaan. Ennätysmäisiä ovat myös vuosittaiset kilometrilukemat tuubistin mittarissa.

Modernisti Tampereelta, säveltäjä Usko Meriläinen

Muistamme syntymäpäivänä 27. tammikuuta.

Tammikuun 27. päivänä syntynyt säveltäjä Usko Meriläinen (1930–2004) on yksi keskeisiä suomalaisia modernisteja. Tamperelaisen pukutehtaan johtajan Yrjö Meriläisen poika jätti Tampereen lyseon kesken, opiskeli Sibelius-Akatemiassa, käväisi Kuopiossa, ja palasi pysyvästi Tampereelle 1957.

Iskelmätähti, oopperalaulaja ja joogi Ture Ara

Muistamme syntymäpäivänä 29. tammikuuta.

Tammikuun 29. päivänä syntynyt baritoni Ture Ara (1903–1979) piti ensikonsertin 1927 ja laajensi seuraavaksi iskelmämusiikkiin. Emma-valssin menestyksen myötä Arasta tuli Suomen ensimmäinen iskelmätähti. Oopperauran jälkeen henkisyyteen taipuvainen Ara oli arvostettu jooga-opettaja.

HELMIKUU

Pianisti Laura Mikkolan koti on Pariisissa

Onnittelemme syntymäpäivänä 3. helmikuuta!

Helmikuun 3. päivänä syntynyt Laura Mikkola (s. 1974) on kansainvälisesti menestyneimpiä pianistejamme, joka sai Suomi-palkinnon poikkeuksellisen nuorena, vain 21-vuotiaana vuonna 1995. Pariisilaistumisesta huolimatta Mikkola on tuttu näky myös Suomessa, erityisesti vuodesta 2003 asti järjestämillään Iitin musiikkijuhlilla.

Kaikkien aikojen Boris, oopperalaulaja Martti Talvela

Muistamme syntymäpäivänä 4. helmikuuta.

Helmikuun 4. päivänä syntynyt bassojen basso, armoitettu tulkitsija ja herkkä jättiläinen. Näitä termejä on käytetty oopperalaulaja Martti Talvelasta. Suomessa Martti Talvela (1935–1989) muistetaan ehkä parhaiten Joonas Kokkosen Viimeisten kiusausten -oopperan Paavo Ruotsalaisen roolista, mutta hänen varsinainen läpimurtoroolinsa oli Boris Godunov.

Laulajatar ja säveltäjän leski Alma Kuula

Muistamme syntymäpäivänä 5. helmikuuta.

Helmikuun 5. päivänä syntyneestä laulajatar Alma Kuulasta (1884–1941) voisi helposti tehdä elokuvan, joka koettelisi ankarasti katsojan kyynelkanavia. Kielletty rakkaus naimisissa olevan säveltäjä Toivo Kuulan kanssa, häät piinaavien odotteluvuosien jälkeen, pieni tytär ja lopulta Toivon traaginen kuolema vain neljän avioliittovuoden jälkeen.

Ooppera oli kapellimestari Ulf Söderblomin suuri rakkaus

Muistamme syntymäpäivänä 5. helmikuuta.

Helmikuun 5. päivänä syntynyt Suomen kansallisoopperan pitkäaikaisin ylikapellimestari Ulf Söderblom (1930–2016) ehti johtaa ooppera- ja balettiesityksiä kuudella vuosikymmenellä. Huippuvuosi oli 1975, jolloin hän johti muutaman kuukauden sisällä kaksi kotimaista kantaesitystä, Aulis Sallisen Ratsumiehen ja Joonas Kokkosen Viimeiset kiusaukset.

Kuolema merkitsi säveltäjä Erkki Melartinin

Muistamme syntymäpäivänä 7. helmikuuta.

Helmikuun 7. päivänä syntynyt säveltäjä Erkki Melartin (1875–1937) eli koko elämänsä kuolema kintereillään. Melartin oli 16-vuotias koulupoika, kun lääkäri antoi hänelle kaksi vuotta elinaikaa. Silloin hän päätti lopettaa koulunkäynnin ja omistaa jäljellä olevan aikansa kaikkein tärkeimmälle, musiikille.

Säveltäjä Outi Tarkiaisen sydän on Lapissa

Onnittelemme syntymäpäivänä 7. helmikuuta!

Helmikuun 7. päivänä syntyneen säveltäjä Outi Tarkiaisen (s.1985) teoksissa jazz ja moderni taidemusiikki elävät syvässä vuorovaikutuksessa. Samalla kun Outi Tarkiainen on noussut nopeasti kansainväliseksi säveltäjäksi, hän on palannut juurilleen pohjoiseen: ”Kun on Lapista, sydän kaipaa sinne”.

Säveltäjä Lotta Wennäkoski menestyy maailmalla

Onnittelemme syntymäpäivänä 8. helmikuuta!

Helmikuun 8. päivänä syntyneellä Lotta Wennäkoskella (s. 1970) on viime vuosina pitänyt kiirettä. Sävellystilauksia on kotimaassa riittänyt ja hanat ulkomaille aukesivat erityisesti, kun BBC:n sinfoniaorkesteri vuonna 2017 tilasi teoksen Promien päätöskonserttiin.

Suomalaisen käyrätorvensoiton kantaisän Holger Fransmanin sydämen kohdalle oli ilmestynyt reikä

Muistamme syntymäpäivänä 10. helmikuuta.

"Helmikuun 10. päivänä syntynyt Holger Fransman (1909–1997) oli suuri auktoriteetti, mutta myös herkkätunteinen mies", kertoo Syntymäpäiväkalenterin kuvittaja Lassi Rajamaa. "Fransmanin muotokuva riippui Sibelius-Akatemiassa Pikkusalin seinällä. Joidenkin juhlien jälkeen siihen oli ilmestynyt sydämen paikkeille reikä. Tämä reikä vaivasi Fransmania läpi koko elämän."

Kapellimestari Eva Ollikainen palasi kansainväliselle uralle vakavan työuupumuksen jälkeen

Onnittelemme syntymäpäivänä 12. helmikuuta!

Helmikuun 12. päivänä syntynyt, vakavan työuupumuksen jälkeen musiikin uudelleen löytänyt kapellimestari Eva Ollikainen (s. 1982) kertoo syntyneensä äärimmäisen energisenä ihmisenä, "sellaisena duracell-pupuna". Toista kertaa kansainvälistä kapellimestarin uraa tekevä Eva Ollikainen asuu perheineen Tanskan Odensessa ja aloittaa syksyllä 2020 nelivuotisen kautensa Islannin sinfoniaorkesterin ylikapellimestarina.

Laulajatar Betty Boijen liian lyhyt elämä

Muistamme syntymäpäivänä 14. helmikuuta.

Ruotsista Suomeen muuttanut Boijen aatelisperhe oli musikaalinen. Helmikuun 14. päivänä syntynyt perheen nuorin tytär Betty (1822–1854) alkoi luoda laulajan uraa Suomessa, siirtyi Ruotsiin ja lähti valloittamaan Amerikkaa ruotsalaisen opettaja-aviomiehensä kanssa. Sairaus kuitenkin keskeytti Bettyn matkan ja hän kuoli Tukholmassa vain 32-vuotiaana.

Sopraano Soile Isokosken Tuhkimo-tarina

Onnittelemme syntymäpäivänä 14. helmikuuta!

Helmikuun 14. päivänä syntyneelle sopraano Soile Isokoskelle (s. 1957) laulajaksi ryhtyminen ei ollut mitenkään itsestään selvää. Soile haaveili tuomarin urasta, valmistui merkonomiksi ja sai töitä postista. Laulunopettaja toisensa perään kannusti häntä kuitenkin lauluopintoihin. Lappeenrannan laulukilpailuissa 1987 laulajatar singahti täydestä tuntemattomuudesta kirkkaaksi tähdeksi laulutaivaalle - ja loppu onkin historiaa.

Traumatisoitunut kuoronjohtaja Heikki Klemetti

Muistamme syntymäpäivänä 14. helmikuuta.

Helmikuun 14. päivänä syntyneellä kuoronjohtaja Heikki Klemetillä (1876–1953) oli tapana ärjyä laulajilleen tukka pörrössä ja silmät kiiluen. Ääri-isänmaallinen Klemetti innostui 1930-luvulla lapuanliikkeestä ja IKL:stä. Hän julkaisi monet muistelmat, mutta vaikeni visusti nuoruutensa traumaattisista tapahtumista, jotka selittävät hänen hillitöntä käytöstään ja poliittisia mielipiteitään.

Säveltäjä Selim Palmgrenin lyhyt suruaika

Muistamme syntymäpäivänä 16. helmikuuta.

Kaikki kävi kovin nopeasti ja joku saattoi asiaa paheksuakin. Kun helmikuun 16. päivänä syntyneen Selim Palmgrenin (1878–1951) puolison, kuuluisan laulajattaren Maikki Järnefelt-Palmgrenin kuolemasta oli kulunut reilut puoli vuotta, alkoi uusi avioliitto.

Rakkaus L. Onervaan oli tuhota säveltäjä Leevi Madetojan

Muistamme syntymäpäivänä 17. helmikuuta.

Helmikuun 17. päivänä syntynyt Leevi Madetoja (1887–1947) oli Helsingin musiikkiopistosta valmistunut 23-vuotias säveltäjä, kun Eino Leino esitteli hänet Onervalle. Radikaali kirjailija L. Onerva oli Leinon rakastettu. Myös Madetoja rakastui Onervaan ja joutui mukaan pitkään, raastavaan kolmiodraamaan.

Viulutaiteilija Paavo Pohjola ei halua kouluttaa kilpailijoita

Onnittelemme syntymäpäivänä 22. helmikuuta!

Helmikuun 22. päivänä syntynyt viulutaiteilija ja pedagogi Paavo Pohjola (s. 1934) ei halua kouluttaa kilpailuvoittajia, vaan hyviä, monipuolisia muusikoita. Pohjola korostaa yhteissoiton merkitystä, sillä harvoista tulee solisteja, suurin osa jousisoittajista löytää paikkansa orkesterista.

Ensimmäinen suomalainen säveltäjä Erik Tulindberg unohtui kokonaan

Muistamme syntymäpäivänä 22. helmikuuta.

Helmikuun 22. päivänä syntynyt Suomen ensimmäinen taidemusiikin säveltäjä, klassismia edustava Erik Tulindberg (1761–1814) unohdettiin kokonaan yli sadaksi vuodeksi. Hänen kuusi jousikvartettoaan löytyivät sattumalta Helsingin yliopiston kirjastosta 1925, ja viulukonserttonsa Tukholman musiikkiakatemian kirjastosta 1956.

Tauno Hannikainen on Taiteilijakukkulan ainoa klassinen kapellimestari

Muistamme syntymäpäivänä 26. helmikuuta.

Helmikuun 26. päivänä syntynyt kapellimestareiden reissumieheksi kutsuttu Tauno Hannikainen (1896–1968) ehti johtaa orkestereita yli 60 maassa. Jyväskyläläiseen Hannikaisen musiikkiperheeseen syntynyt Tauno oli alkujaan sellisti ja pianisti. Amerikan-vuosinaan hän otti Yhdysvaltain kansalaisuuden, mutta viimeiset vuotensa hän toimi Helsingissä.

Viihdeviulisti Linda Lampenius ei pysty elämään ilman klassista

Onnittelemme syntymäpäivänä 26. helmikuuta!

Helmikuun 26. päivänä syntyneen Linda Lampeniuksen (s. 1970) tähti syttyi yhdessä yössä keväällä 1996, kun hän soitti Sibelius-Akatemian sinfoniaorkesterin konserttimestarina elokuvan 100-vuotisjuhlien suorassa tv-lähetyksessä. Media ihmetteli, kuka oli tämä häikäisevän kaunis ja taitava viulisti. Elokuvagaala oli lähtölaukaus Linda Lampeniuksen kansainväliselle viihdetaiteilijan uralle, jota suomalaiset ovat saaneet seurata henkeään haukkoen.

Levytysten kautta uran luonut kapellimestari Osmo Vänskä amerikkalaistui

Onnittelemme syntymäpäivänä 28. helmikuuta!

Helmikuun 28. päivänä syntynyt Osmo Vänskä (s. 1953) on ainoa suomalainen kapellimestari, jonka tie kansainväliseen menestykseen on käynyt äänilevyjen kautta. Lahdesta aloittanut, tarkkana harjoittajana tunnettu Vänskä on toiminut Minnesotan orkesterin musiikillisena johtajana vuodesta 2003 ja aikoo jäädä Yhdysvaltoihin.

MAALISKUU

Kapellimestari Leif Segerstam on shamaanien sukua

Onnittelemme syntymäpäivänä 2. maaliskuuta!

Maaliskuun 2. päivänä syntyneen kapellimestari Leif Segerstamin (s. 1944) johtamiselle on ominaista valtava elinvoima ja sitoutuneisuus. ”Kun johdan orkesteria, minusta säteilee jotain, ja siitä syntyvät suuret tulkinnat”, shamaanien suvusta polveutuva kansainvälinen maestro sanoo.

Suomen ensimmäisen primadonna assolutan Johanna von Schoultzin komea tähdenlento

Muistamme syntymäpäivänä 6. maaliskuuta.

Maaliskuun 6. päivänä syntynyt Johanna von Schoultz (1813-1883) oli lapsitähti, lahjakkuus, joka aloitti lauluopinnot jo kymmenvuotiaana. Hänen 15-vuotiaana Tukholmassa pitämässään ensikonsertissa oli lähes 3000-päinen konserttiyleisö. Silti tämä Euroopan kuuluisimpiin lukeutunut tähti kuoli vaatimattomissa oloissa kotonaan helsinkiläisen talon piharakennuksessa aviomiehen ollessa virkamatkalla.

Intohimoinen kanaharrastaja Orest Bodalew aloitti pianistina Viipurissa

Muistamme syntymäpäivänä 7. maaliskuuta.

Maaliskuun 7. päivänä syntyneen Orest Bodalewin (1907–1965) asettuminen Viipuriin vain 11-vuotiaana on erikoinen tarina. Bodalew kertoo vallankumouksen heittäneen hänet Muolaan järven rannalle, mistä viulisti Boris Sirpo hänet korjasi. Bodalewista tuli Suomen kansalainen 1945 ja lopulta myös palkittu kanankasvattaja.

Säveltäjä Kalevi Aho aloitti mandoliinilla

Onnittelemme syntymäpäivänä 9. maaliskuuta!

Maaliskuun 9. päivänä syntynyt Kalevi Aho (s. 1949) oli 10-vuotias koulupoika Forssassa, kun hänen opettajansa perusti mandoliiniyhtyeen, otti Kalevin mukaan ja opetti nuotit. Se oli lähtölaukaus Ahon uralle säveltäjänä. Nykyään Kalevi Aho on kansainvälisesti menestyneimpiä säveltäjiämme ja osallistuu mielellään myös yhteiskunnalliseen keskusteluun. Ahon laajaan sävellystuotantoon sisältyy mm. menestysooppera Hyönteiselämää.

Tähtisopraano Helena Juntusen agenttitarina

Onnittelemme syntymäpäivänä 9. maaliskuuta!

Maaliskuun 9. päivänä syntyneen sopraano Helena Juntusen (s. 1976) laulajanura lähti todelliseen nousukiitoon 2000-luvun lopulla, kun tunnettu kansainvälinen agentuuri ryhtyi järjestämään hänen keikkojaan. Viisi vuotta myöhemmin agentti ilmoitti yllättäen päättävänsä sopimuksen.

Savonlinnalaisen tenorin Jorma Silvastin Grand Tour

Onnittelemme syntymäpäivänä 9. maaliskuuta!

Maaliskuun 9. päivänä syntynyt oopperalaulaja Jorma Silvasti (s. 1959) ei vielä 14-vuotiaana tiennyt, että Olavinlinnassa vietetään kesäisin oopperajuhlat. Vuotta myöhemmin liittyessään oopperakuoroon hän jo tiesi. Tuleva kesä on 60-vuotiaan oopperajohtajan neljäskymmenesviides Savonlinnan oopperajuhlakesä.

Radikaalit ystävät, säveltäjä Erkki Salmenhaara ja runoilija Pentti Saarikoski

Muistamme syntymäpäivänä 12. maaliskuuta.

Maaliskuun 12. päivänä syntynyt Erkki Salmenhaara (1941–2002) oli radikaali nuori säveltäjä 1960-luvun alun kulttuuripoliittisesti kiihkeinä vuosina. Salmenhaara oli paikalla, kun kansainvälisen avantgarden kuumat nimet Stockhausen, Nono ja Ligeti vierailivat Suomessa ja Jyväskylän kesäyössä väiteltiin taiteesta. Myös ystävä ja hengenheimolainen, runoilija Pentti Saarikoski vaikutti monin tavoin Salmenhaaran elämään.

Kapellimestari Susanna Mälkki mursi korkeimman lasikaton

Onnittelemme syntymäpäivänä 13. maaliskuuta!

Maaliskuun 13. päivänä syntynyt Susanna Mälkki (s. 1969) on kansainväliset mitat täyttävä kapellimestari, joka aloitti muusikon uransa sellistinä. Nyt 50 vuotta täyttävä Mälkki johtaa maailman tärkeimmillä konserttilavoilla ja on miehisellä alalla kotonaan yhtä hyvin nykymusiikin, klassikkoteosten kuin oopperankin parissa.

Maamme-laulun saksalainen säveltäjä Fredrik Pacius ajautui Helsinkiin ja suomalaistui

Muistamme syntymäpäivänä 19. maaliskuuta.

Maaliskuun 19. päivänä syntynyt Fredrik Pacius (1809–1891) saapui Helsinkiin 25-vuotiaana. Hän ryhtyi opettamaan musiikkia Keisarillisessa Aleksanterin yliopistossa, toimi aktiivisesti Helsingin musiikkielämässä ja avioitui. Myöhemmällä iällä Pacius yritti palata takaisin Saksaan, muttei onnistunut sillä koko hänen elämänsä oli asettunut Suomeen.

Pohjolan Puccini, säveltäjä Tauno Pylkkänen oli punaorpo

Muistamme syntymäpäivänä 22. maaliskuuta.

Maaliskuun 22. päivänä syntyneestä punaorvosta, Tauno Pylkkäsestä (1918–1980) kasvoi varhaiskypsä ja lahjakas nuori säveltäjä. Pylkkäsen oopperat olivat omana aikanaan niin suosittuja, että häntä kutsuttiin lempinimellä ”Pohjolan Puccini”. Menestyksestä huolimatta säveltäjä alkoholisoitui ja koki traagisen kohtalon aikana, jolloin homoseksuaalisuutta pidettiin rikoksena.

Mesenaatti Mirjam Helin oli isän tyttö

Muistamme syntymäpäivänä 29. maaliskuuta.

Maaliskuun 29. päivänä syntynyt Mirjam Helin (1911–2006) oli laulaja ja laulunopettaja, mutta ennen kaikkea hänet muistetaan kansainvälisen Mirjam Helin – laulukilpailun mesenaattina. Joka viides vuosi järjestettävä kovatasoinen kilpailu oli Mirjamin idea ja haave, mutta mistä olivat peräisin Mirjamin miljoonat?

HUHTIKUU

Viulutaituri ja Radion sinfoniaorkesterin kapellimestari Erik Cronvall

Muistamme syntymäpäivänä 3. huhtikuuta.

Huhtikuun 3. päivänä syntynyt viulisti ja kapellimestari Erik Cronvall (1904–1979) kuuluu sukupolveen, joka joutui elämään läpi kahden sodan. Sisällissodan aikaan hän oli teinipoika, jolla ei vielä ollut varmuutta tulevaisuuden ammatista. Talvisodan syttyminen sotki jo ammatissa toimineen viulistin suunnitelmia.

Baritoni Jorma Hynninen on suomalaisen miehen kärsimyksen tulkki

Onnittelemme syntymäpäivänä 3. huhtikuuta.

Huhtikuun 3. päivänä syntynyt baritoni Jorma Hynninen (s. 1941) on tehnyt tiukan ja tinkimättömän urakan perisuomalaisten miesten oopperarooleissa. Hynninen on ollut mm. Leevi Madetojan Pohjalaisten Jussi, Aarre Merikannon Juha, Aulis Sallisen Punaisen viivan Topi ja Einojuhani Rautavaaran Aleksis Kivi. Uuden vaimonsa Hynninen hurmasi kuitenkin Mozartin Figaron häiden kreivinä.

Säveltäjä Aulis Sallisessa sykkii teatteripulssi

Onnittelemme syntymäpäivänä 9. huhtikuuta!

Huhtikuun 9. päivänä syntynyt säveltäjä Aulis Sallinen (s. 1935) ei innostunut aluksi oopperasta, vaan piti sitä pölyttyneenä taidemuotona. Kutsu Olavinlinnan oopperasävellyskilpailuun 1974 muutti kaiken. Ratsumiehen myötä Sallisesta tuli kerralla valtakunnan juhlittu oopperasäveltäjä.

Sibelius-kapellimestari Paavo Berglundin salaisuus

Muistamme syntymäpäivänä 14. huhtikuuta.

Huhtikuun 14. päivänä syntyneen Paavo Berglundin (1929–2012) kausi Radion sinfoniaorkesterin ylikapellimestarina 1960-luvulla aloitti Suomessa uudenlaisen orkesterikulttuurin. Berglund tutki tarkkaan partituureja, harjoitutti perusteellisesti orkesteria ja loi merkittävän kansainvälisen uran Sibelius-kapellimestarina.

Mezzosopraano Monica Groop on monipuolinen laulaja ja huippupedagogi

Onnittelemme syntymäpäivänä 14. huhtikuuta!

Huhtikuun 14. päivänä syntynyt mezzosopraano Monica Groop (s.1958) on kansainvälisesti menestynyt oopperalaulaja. Kuudenkympin rajapyykin ylittänyt Groop harmittelee, että vaikka ääni olisi yhä kunnossa, ei hänen ikäisilleen naisille ole kunnollisia oopperarooleja.

Säveltäjä Väinö Raitio piti kissaa kauneimpana Jumalan luomana olentona

Muistamme syntymäpäivänä 15. huhtikuuta.

Sortavalassa 15. huhtikuuta syntynyt Väinö Raitio (1891–1945) oli luonteeltaan syrjäänvetäytyvä. Musiikkiopinnot alkoivat Jyväskylässä äidin antamilla pianotunneilla. Raition pianistihaaveet olivat korkeimmillaan kolmen Ruovedellä vietetyn kesän jälkeen, mutta lopulta Raitiosta tuli yksi Suomen 1920-luvun modernistisäveltäjistä.

Viuluprofessori Réka Szilvayn pitkä taistelu

Onnittelemme syntymäpäivänä 16. huhtikuuta!

Huhtikuun 16. päivänä syntynyt Taideyliopiston Sibelius-Akatemian viulumusiikin professori Réka Szilvay (s. 1972) oli pikkutyttönä mukana suositussa Viuluviikarit musiikkimaassa -televisiosarjan kaikissa 55 osassa. Viulunsoitosta tuli Réka Szilvaylle intohimo, mutta se, että hän pystyy nykyään soittamaan, on pitkän taistelun tulos.

Pianisti Emil Holmström menetti sydämensä vanhalle Bösendorferille

Onnittelemme syntymäpäivänä 17. huhtikuuta!

Huhtikuun 17. päivänä syntynyt pianisti Emil Holmström (s. 1980) innostui vasta opiskelujensa jälkeen romantiikan ajan musiikista ja ryhtyi soittamaan sitä muusikkoystäviensä kanssa periodisoittimilla. Emil tutustui 1800-luvun flyygeleihin ja rakastui niin syvästi ja halusi sellaisen myös itselleen. Kun etsintöjen jälkeen unkarilaisesta maakartanosta löytyi 140-vuotias huonokuntoinen Bösendorfer, alkoi mittava remontti.

Kukaan ei koskaan nähnyt laulunopettaja Alli Hannikaisen nauravan

Muistamme syntymäpäivänä 21. huhtikuuta.

Huhtikuun 21. päivänä syntynyt Alli Hannikainen (1867–1949) on suotta jäänyt sekä miehensä P.J. Hannikaisen että kuuluisien muusikkopoikiensa varjoon. Musiikkiperheen äiti Alli toimi koko elämänsä musiikin parissa laulunopettajana ja kuoronjohtajana. Pianonsoitonopettajana hän oli myös yrittäjä ja tehonaisena kasvatti kaikkien toimiensa ohessa viisi lasta.

Sibeliuksen suosikkisopraano Ida Ekman

Muistamme syntymäpäivänä 22. huhtikuuta.

Huhtikuun 22. päivänä syntyneen Ida Ekmanin (1875–1942) taipuisaa, kaunissointista sopraanoa ihaili mm. Sibelius, jonka musiikkia laulajatar teki tunnetuksi sekä kotimaassa että ulkomailla. Nuoren Idan sanotaankin olleen rakastunut säveltäjään. Idan aviomies, pianisti Karl Ekman ja Jean Sibelius olivat läheisiä ystäviä jo nuoruusvuosilta.

Kapellimestari Jukka-Pekka Saraste oli erilainen nuori

Onnittelemme syntymäpäivänä 22. huhtikuuta!

Huhtikuun 22. päivänä syntynyt kapellimestari Jukka-Pekka Saraste (s. 1956) kulki koulupoikana kotikaupungissaan Lahdessa yksin viuluineen. Hän oli erilainen nuori, kapinallinen, jota koulukaverit eivät ymmärtäneet. Jukka-Pekka joutui myös valitsemaan kahden auktoriteetin, venäläistä koulua edustavan ankaran viulunsoiton opettajansa ja vapaata kasvatusta kannattavan boheemin isänsä välillä.

Oopperalaulaja Aino Ackté oli kiihkeä kuin Salome

Muistamme syntymäpäivänä 23. huhtikuuta.

Huhtikuun 23. päivänä syntynyt oopperalaulaja Aino Ackté (1876–1944) oli kansainvälisen uransa huipulla, kun hän kesällä 1906 pääsi seuraamaan Richard Straussin johtaman Salomen harjoituksia. Juuri kantaesityksensä saanut Salome oli sensaatiomainen menestys ja aiheutti kulttuuriskandaalin. Aino päätti, että Salomesta tulisi hänen roolinsa, olivat vaikeudet mitkä tahansa.

Kansallisbaritoni Matti Lehtisen ura ei lopu koskaan

Muistamme syntymäpäivänä 24. huhtikuuta

Kun Ylen äänitearkistossa tekee haun Matti Lehtinen, saa tulokseksi yli tuhat osumaa. Huhtikuun 24. päivänä syntyneen Matti Lehtisen (1922–2022) lyyrinen ja taipuisa ääni soi Yle Radio 1:n ohjelmistossa lakkaamatta. Näin luontaiset laulajanlahjat omaava baritoni jatkaa vuosikymmenestä toiseen yhtenä yleisön ehdottomista suosikkilaulajista.

Muumiooppera teki Ilkka Kuusistosta säveltäjän

Onnittelemme syntymäpäivänä 26. huhtikuuta!

Huhtikuun 26. päivänä syntyneestä säveltäjä Ilkka Kuusistosta (s.1933) on kerrottu, että isänsä Taneli Kuusiston tapaan hän ehti muodostaa säveltämisestä vain osan monitahoisesta työkentästään. Avioero, uusi elämä ja erityisesti uusi kirjahylly vaikuttivat siihen, että hänestä tuli lopulta oopperasäveltäjä.

Säveltäjä Eero Hämeenniemi kohtasi Intiassa tsunamin

Onnittelemme syntymäpäivänä 29. huhtikuuta!

Huhtikuun 29. päivänä syntyneellä säveltäjä Eero Hämeenniemellä (s. 1951) on ollut vuosia tapana viettää joulunaika Etelä-Intiassa. Eero oli Chennaissa myös Tapaninpäivänä 2004 ja matkalla tapaamaan intialaista muusikkoystäväänsä, kun hyökyaaltoa pakeneva väkijoukko pysäytti hänet.

Klarinettitaiteilija Kari Kriikku aloitti sotilasmuusikkona

Onnittelemme syntymäpäivänä 29. huhtikuuta!

Huhtikuun 29. päivänä syntynyt klarinetisti Kari Kriikku (s. 1960) halusi 16-vuotiaana niin palavasti muusikoksi, että jätti koulun ja lähti varuskuntaan soitto-oppilaaksi. Tie Peräseinäjoelta maailmankuuluksi klarinettitaiteilijaksi kulki Kaartin kasarmin kautta.

TOUKOKUU

Pianotaiteilija Ralf Gothónin eli lapsuutensa kovassa kurissa

Onnittelemme syntymäpäivänä 2. toukokuuta!

Toukokuun 2. päivänä syntynyt Ralf Gothóni (s. 1946) oli innokas, herkkä pikkupoika, kun hänen isänsä havaitsi hänen suuren lahjakkuutensa ja ryhtyi kouluttamaan häntä. Ankaran isän kovassa kurissa Ralf ehti jo lopettaa pianonsoiton, kunnes 16-vuotiaana löysi pianon uudelleen, pääsi parhailla pisteillä Sibelius-Akatemiaan ja raivasi tiensä vapauteen.

Laulajatar Aulikki Rautawaara oli ihailtu tähti

Muistamme syntymäpäivänä 2. toukokuuta.

Toukokuun 2. päivänä syntynyt Aulikki Rautawaara (1906–1990) oli häikäisevä kaunotar ja sielukas taiteilija, jota ihailivat kaikki, huippukapellimestareista aina marsalkka Mannerheimiin. Die Rautawaara liikkui 1930–1940-luvulla eurooppalaisissa kulttuurisalongeissa kuin kotonaan, ja hänestä kiinnostuivat niin äänilevyteollisuus kuin elokuvatuottajatkin.

Viulisti Antti Tikkasen vanhemmat tukivat auliisti poikansa soittoharrastusta

Onnittelemme syntymäpäivänä 3. toukokuuta!

Toukokuun 3. päivänä Oulaisissa syntynyt Meta4-kvartetin primas Antti Tikkanen (s. 1980) päätti jo 10-vuotiaana, että hänestä tulee viulisti. Antti osallistui ahkerasti kotipaikallaan Pohjois-Pohjanmaalla ”soittotouhuihin”. Vuosikaudet isä-Tikkanen hyppäsi kyselemättä auton rattiin ja kyyditsi pojan musiikkiharrastuksen pariin.

Säveltäjä ja kuoronjohtaja Knut Kangas uskoi musiikkiin ja työväenliikkeeseen

Muistamme syntymäpäivänä 11. toukokuuta.

Suomen sisäpoliittinen tilanne vaikutti ratkaisevasti toukokuun 11. päivänä syntyneen oululaisen Knut Kankaan (1883–1941) elämään ja kohtaloon. Köyhistä oloista säveltäjäksi ja kapellimestariksi ponnistanut Kangas oli ensimmäiseltä ammatiltaan tullimies. Tässä roolissa hänet nimitettiin punaisten tullineuvostoon Helsinkiin helmikuussa 1918.

Sellisti Arto Noras omaa vahvan tahdon

Onnittelemme syntymäpäivänä 12. toukokuuta!

Toukokuun 12. päivänä syntynyt, kansainvälisesti tunnetuimpiin taiteilijoihimme lukeutuva sellisti Arto Noras (s.1942) on tahtoihminen, pitkäaikainen festivaalijohtaja, sellokilpailujohtaja ja Sibelius-Akatemian selloprofessori emeritus.

Yleisradiomies, musiikintutkija Toivo Haapanen oli vastuunkantaja

Muistamme syntymäpäivänä 15. toukokuuta.

Toukokuun 15. päivänä syntynyt Toivo Haapanen (1889–1950) oli muusikko ja taiteilija, mutta hoiti vastuuntuntoisena miehenä myös hallinnolliset tehtävät. Hän oli Yleisradion musiikkipäällikkö, Radio-orkesterin ylikapellimestari, Helsingin yliopiston musiikkitieteen professori ja huolehti lisäksi myös lukuisista luottamustoimista. Siinä oli yhdelle miehelle liikaa.

Säveltäjä Olli Kortekangas hurahti oopperaan

Onnittelemme syntymäpäivänä 16. toukokuuta.

Toukokuun 16. päivänä syntyneen Olli Kortekankaan (s. 1955) surrealistinen esikoisooppera Short Story vuonna 1980 oli nuoren vihaisen Korvat auki –säveltäjän vastaveto Suomen viralliselle Karvalakki-oopperakulttuurille. Short Storyn jälkeen Kortekangas on säveltänyt lukuisia oopperoita. Hän kutsuu oopperaa fantastiseksi taidemuodoksi ja nauttii oopperoista myös vapaa-ajallaan.

Kaikkien aikojen voittoisin suomalaispianisti maailmalla on Antti Siirala

Onnittelemme syntymäpäivänä 16. toukokuuta!

Toukokuun 16. päivänä syntynyt Antti Siirala (s. 1979) voitti 18-vuotiaana Wienissä kansainvälisen Beethoven-kilpailun. Lisää voittoja tuli 2000-luvun alussa Lontoossa, Dublinissa ja Leedsissä. Konserttipianistin uran ohella Antti Siirala toimii pianonsoiton professorina Münchenissä ja osa-aikaisena professorina Sibelius-Akatemiassa.

Suomen italialaisin tenori Veikko Tyrväinen

Muistamme syntymäpäivänä 16. toukokuuta.

Toukokuun 16. päivänä syntynyt Veikko Tyrväinen (1922–1986) kuuluu Suomen unohtumattomimpiin tenoreihin. Leoncavallon Pajatso saatiin Tyrväisen laulamana talteen televisioon, mutta radiolaulajaa hänestä ei tullut. Sattumusten myötä Neuvostoliiton radiosta äänitteitä löytyy kymmenittäin.

Pianotaiteilija Meri Louhoksesta tuli pianistien rakentaja

Onnittelemme syntymäpäivänä 17. toukokuuta!

Toukokuun 17. päivänä syntynyt pianotaiteilija Meri Louhos (s. 1927) on opiskellut pianonsoittoa ja pianopedagogiikkaa eri puolilla maailmaa. Hän on opettanut lukuisia piano-oppilaita, pianonsoiton opettajiksi valmistuvia ja ollut mukana toimittamassa uutta pianokoulua. Kotkalaisen rakennusmestarin tyttärestä tuli pianistien rakentaja.

Pianisti Alie Lindbergistä ei tullut kansallissankaria vaikka syytä olisi ollut

Muistamme syntymäpäivänä 19. toukokuuta.

Toukokuun 19. päivänä syntynyt Alie Lindberg (1849–1933) oli kotoisin keskiluokkaisesta ahvenanmaalaisesta kodista. Hän onnistui luomaan upean kansainvälisen konserttipianistin uran 1800-luvun lopun Euroopassa. Lindberg lopetti solistiset esiintymiset vähän yli 30-vuotiaana avioiduttuaan ja asetuttuaan puolisonsa kanssa Tukholmaan.

Sebastian Hilli on noussut nopeasti sukupolvensa kansainvälisesti palkituksi säveltäjäksi

Onnittelemme syntymäpäivänä 20. toukokuuta!

Toukokuun 20. päivänä syntynyt Sebastian Hilli (s. 1990) kävi pianotunneilla ja soitti Bachia, Mozartia ja Sibeliusta. Suhde klassiseen musiikkiin jäi kuitenkin etäiseksi, kunnes hän 17-vuotiaana tutustui Magnus Lindbergin musiikkiin. Nuorukainen näki esikuvan ja rohkaistui kokeilemaan säveltämistä. Muutamassa vuodessa Sebastian Hillistä on tullut kansainvälisesti palkittu säveltäjä, jonka teokset peilaavat tarkkanäköisesti aikaamme.

Viulutaiteilija Heimo Haitto erotettiin pienenä perheestään

Muistamme syntymäpäivänä 22. toukokuuta.

Toukokuun 22. päivänä syntyneen Heimo Haiton (1925–1999) isä teki sopimuksen Boris Sirpon kanssa: 9-vuotias poika jäisi Viipurin musiikkiopiston johtajan kasvatettavaksi eikä saisi tavata vanhempiaan ennen kuin täyttäisi 18 vuotta. Heimosta tuli kuuluisa viuluvirtuoosi, joka 14-vuotiaana pakeni talvisotaa Amerikkaan ja ajautui lopullisesti eroon perheestään.

Euroopan tärkeät konserttisalit ja äänitysstudiot kuuluivat 1930-luvulla pianisti Margaret Kilpisen arkeen

Muistamme syntymäpäivänä 25. toukokuuta.

Toukokuun 25. päivänä syntynyt Margaret Kilpinen (1896–1965) tuli tunnetuksi Euroopassa saksalaisen lied-laulajan Gerhard Hüschin pianistina ja miehensä Yrjö Kilpisen teosten esittäjänä. Esiintymiset ja levytykset kamarilaulaja Hüschin kanssa tarkoittivat konsertteja Euroopan tärkeissä saleissa ja työskentelyä radio- ja levytysstudioissa.

Säveltäjä Helvi Leiviskä sävelsi ilman muusaa

Muistamme syntymäpäivänä 25. toukokuuta.

Toukokuun 25. päivänä syntynyt säveltäjä Helvi Leiviskä (1902-1982) oli suomalaisten naissäveltäjien uranuurtaja. Papintyttären tie säveltäjäksi ei ollut suora eikä helppo ja sisälsi vaikeita valintoja. Helvi Leiviskä piti kiinni kutsumuksestaan ja sävelsi vaikka öisin ja kofeiinitablettien voimalla.

Laulupedagogi Liisa Linko-Malmio vapautti villivarsa Karita Mattilan

Muistamme syntymäpäivänä 28. toukokuuta.

Toukokuun 28. päivänä syntynyt Liisa Linko-Malmio (1917- 2017) teki huomattavan kansainvälisen uran oopperalaulajana. Musiikkiperheen vesa hän aloitti pianistina, mutta vaihtoi sitten lauluun. Todellisen intohimonsa, opettamisen hän löysi 1960-luvulla. Liisa Linko-Malmion opissa ovat olleet monet suomalaiset huippulaulajat, Karita Mattila heistä tunnetuimpana.

Villi ja mahdoton musiikkivaikuttaja Seppo Nummi

Muistamme syntymäpäivänä 30. toukokuuta.

Toukokuun 30. päivänä syntynyt Seppo Nummi (1932–1981) ihaili jo koulupoikana Yrjö Kilpistä ja sävelsi 16-vuotiaana 150 yksinlaulua. Säveltämisen lisäksi tämä renessanssi-ihminen mm. toimi musiikkikriitikkona, ideoi musiikkikirjastot, johti Jyväskylän kesää ja Helsingin juhlaviikkoja. Seppo Nummi oli vaikea ihminen, mutta aina villi, kiinnostava ja täynnä energiaa.

KESÄKUU

Oopperalaulaja Hanna Granfelt oli Richard Straussin lemmikki

Muistamme syntymäpäivänä 2. kesäkuuta.

Kesäkuun 2. päivänä syntynyt sopraano Hanna Granfelt (1884–1952) loi 1900-luvun ensimmäisinä vuosikymmeninä häikäisevän uran kansainvälisenä oopperalaulajana. Aino Acktélle kahdeksan vuotta nuorempi Hanna oli kova kilpailija. Säveltäjä ja kapellimestari Richard Strauss taas piti tästä boheemista luonnonlapsesta aivan erityistä huolta. Hannan dramaattiseen elämään mahtui rakkauksia aina valkoisesta kenraalista punakaartilaiseen.

Kansainvälisen uran luonut pianisti Olli Mustonen on palkittu levyttäjä

Onnittelemme syntymäpäivänä 7. kesäkuuta!

Kesäkuun 7. päivänä syntynyt Olli Mustonen (s. 1967) on paitsi pianisti, myös säveltäjä ja kapellimestari. Hän kiertää ympäri maailmaa konsertoiden ja hänen laaja levytyskataloginsa sisältää useita palkittuja kokonaisuuksia. Mustosen lepopaikka, koti, sijaitsee maalaismaisemissa Hausjärvellä Erkylän kartanon mailla.

Emeritusprofessori Matti Hyökki on Suomen kuorolaulun joviaali Grand Old Man

Onnittelemme syntymäpäivänä 8. kesäkuuta!

Kesäkuun 8. päivänä syntynyt emeritusprofessori Matti Hyökki (s. 1946) on kuoromusiikin uranuurtaja Suomessa: hänet kutsuttiin hoitamaan Sibelius-Akatemiaan perustettua ensimmäistä kuoronjohdon lehtoraattia, hänen kaudellaan lehtoraatista tuli professuuri ja hän on maamme ensimmäinen kuoronjohdosta väitellyt tohtori. Hyökki on myös Ylioppilaskunnan Laulajien pitkäaikaisin johtaja.

Sopraano Camilla Nylund on huipulla maailman oopperanäyttämöillä

Onnittelemme syntymäpäivänä 11. kesäkuuta!

Kesäkuun 11. päivänä syntynyt sopraano Camilla Nylund (s. 1968) tuli suomalaisyleisön tietoisuuteen 1996, kun hän voitti Lappeenrannan laulukilpailut yhdessä Johanna Rusasen kanssa. Kansainvälinen läpimurto tapahtui 2004 Kölnissä Richard Straussin Salomena, minkä jälkeen ura on jatkunut komeana. Rusalkan nimiroolia keväällä Pariisissa seuraa ensi syksynä debyytti New Yorkin Metropolitanissa Ruusuritarin Marsalkattarena.

Kapellimestari Atso Almila puolustaa maaseutuorkestereita

Onnittelemme syntymäpäivänä 13. kesäkuuta!

Kesäkuun 13. päivänä syntynyt Atso Almila (s. 1953) on helsinkiläisen kulttuuriperheen vesa, josta tuli suosittu kapellimestari, säveltäjä ja kapellimestarien kouluttaja. Kuopiolaistunut Atso on innokas kulttuurikeskustelija, joka puolustaa suomalaisia maaseutuorkestereita.

Sota teki Einar Englundista säveltäjän

Muistamme syntymäpäivänä 17. kesäkuuta.

Kesäkuun 17. päivänä syntyneen säveltäjä Einar Engundin (1916–1999) omaelämäkerta Sibeliuksen varjossa voisi olla toiselta nimeltään Sodan varjossa. Katkeran sävyn saaneessa kirjassaan Englund kertoo muiden muistojen ohessa sotilasvuosista, jotka jättivät jälkensä sekä elämään että sävellyksiin.

Musiikkisuvun patriarkka Taneli Kuusisto

Muistamme syntymäpäivänä 19. kesäkuuta.

Kesäkuun 19. päivänä syntynyt Taneli Kuusisto (1905–1988) oli säveltäjä, pianisti, urkuri, kuoronjohtaja, musiikkikirjoittaja ja Yleisradiomies. Hän huolehti lukuisista luottamus- ja asiantuntijatehtävistä, toimi Sibelius-Akatemian kirkkomusiikkiosaston opettajana, johtajana, vararehtorina ja rehtorina. Kuusiston musiikkisuvun patriarkka jätti laajan toimintamallinsa perinnöksi myös lapsilleen ja lapsenlapsilleen.

Säveltäjä Heino Kaski oli sydämeen käypä melodikko

Muistamme syntymäpäivänä 21. kesäkuuta.

Kesäkuun 21. päivänä syntynyttä Heino Kaskea (1885–1957) pidettiin nuorena lupaavana lahjakkuutena, mutta hänestä ei tullut sellaista säveltäjää kuin odotettiin. Kaski ei pyrkinyt moderniin ilmaisuun, vaan säilyi kansallisromantikkona läpi elämänsä. Varsinkin pienet mestariteokset pianolle ovat sydämeen käypiä ja erittäin suosittuja yhä.

Säveltäjä Magnus Lindbergin orkesteriteos Kraft on kulttimaineessa

Onnittelemme syntymäpäivänä 27. kesäkuuta!

Kesäkuun 27. päivänä syntynyt säveltäjä Magnus Lindberg (s. 1958) oli jo lukiopoikana kiinnostunut modernismista musiikissa ja tietokoneista. Sävellysdiplomin jälkeen hän matkusti ensin Pariisiin ja sitten Berliiniin ja sävelsi kulttimaineeseen kohonneen läpimurtoteoksensa Kraft.

20-luvun Suomessa teilattu säveltäjä Aarre Merikanto ajautui morfinistiksi

Muistamme syntymäpäivänä 29. kesäkuuta.

Kesäkuun 29. päivänä syntyneen Aarre Merikannon (1893–1958) tuotannon huippukausi oli 1920-luku. Hänen epäonnekseen musiikin valtapiirit olivat jämähtäneet kansallisromantiikkaan ja nuori säveltäjä tuli teilatuksi. 20-luvulle osui myös Merikannon oopiumilääkitys, joka johti lähes kaksikymmenvuotiseen morfinismiin.

Urkutaiteilija Kalevi Kiviniemi on velhojen sukua

Onnittelemme syntymäpäivänä 30. kesäkuuta!

Kesäkuun 30. päivänä syntyneestä Kalevi Kiviniemestä (s. 1958) piti tulla jalkapalloilija, mutta onneksi musiikki voitti. Vikkelistä jaloista on ollut hyötyä urkutaiteilijana, sillä Suomen tunnetuinta konserttiurkuria on tituleerattu urkujen titaaniksi ja velhoksi sekä improvisaation mestariksi.

Kapellimestari Esa-Pekka Salosen salainen ase on taito säveltää

Onnittelemme syntymäpäivänä 30. kesäkuuta!

Kesäkuun 30. päivänä syntyneen Esa-Pekka Salosen (s. 1958) tähti kansainvälisenä kapellimestarina syttyi yhdessä yössä Lontoossa 1983. Sitä ennen lahjakas käyrätorvensoittaja tähtäsi tosissaan säveltäjäksi ja opiskeli kapellimestariksi vain johtaakseen omia ja kavereittensa biisejä. Kansainvälisen kapellimestarin kiireiden keskellä Esa-Pekka on pitänyt kiinni säveltämisestä. Taito katsoa partituuria säveltäjän silmin on erottanut hänet myös kilpailijoistaan.

HEINÄKUU

Ernst Fabritius vaihtoi viulutaiteilijan uran maanviljelykseen

Muistamme syntymäpäivänä 2. heinäkuuta.

Heinäkuun 2. päivänä syntynyt Ernst Fabritius (1842–1899) oli lahjakas 15-vuotias jättäessään kotikaupunkinsa Viipurin ja lähtiessään Leipzigin konservatorioon. Ura viulutaiteilijana oli hyvässä vauhdissa, kun 22-vuotias Fabritius yllättäen piti jäähyväiskonsertin. Pojalleen Fabritius kertoi myöhemmin kyllästyneensä soittamaan aina vain samoja konserttoja - vai oliko syynä lopettamiseen sittenkin käsivamma?

Viulutaiteilija Anja Ignatius oli tiikeriäidin tytär

Muistamme syntymäpäivänä 2. heinäkuuta.

Heinäkuun 2. päivänä syntynyt Anja Ignatius (1911–1995) oli 4-vuotias, kun hänen äidilleen valkeni, että tytär oli musikaalisesti poikkeuksellisen lahjakas. Sen jälkeen tamperelainen insinöörinrouva teki kaikkensa tyttären kansainvälisen viulutaiteilijan uran eteen - yhtä poikkeusta lukuunottamatta.

Säveltäjä Toivo Kuula oli äkäpussi suomalaisuusintoilija

Muistamme syntymäpäivänä 7. heinäkuuta.

Heinäkuun 7. päivänä syntynyt pienikasvuinen mutta voimiltaan väkevä vaasalaispoika Toivo Kuula (1883–1918) ei 12-vuotiaana pelännyt käydä sylipainiin isojenkaan sotamiesten kanssa. Vaikka ruotsi oli todistuksessa 10, alkoi kiihkoilu ruotsalaisuutta vastaan jo kouluvuosina.

Monessa liemessä keitetty oopperalaulaja Matti Salminen

Onnittelemme syntymäpäivänä 7. heinäkuuta!

Heinäkuun 7. päivänä syntyneellä oopperalaulaja Matti Salmisella (s. 1945) on työläistausta. Hänen isänsä oli piinkova kommunisti, jonka mielestä laulaminen oli herrojen kotkotusta. Äidin kuoleman jälkeen lauluharrastus oli jäädä kokonaan, mutta ulkopuolisten tuella Matista tuli ensin Kansallisoopperan kuorolainen ja myöhemmin kansainvälisesti menestynyt kuningasbasso.

Pianotaiteilija Liisa Pohjola sai voimaa äitiydestä

Onnittelemme syntymäpäivänä 9. heinäkuuta!

Heinäkuun 9. päivänä syntynyt pianotaiteilija ja pianopedagogi Liisa Pohjola (s. 1936) pelkäsi nuorena, että hänen uransa päättyisi ensimmäisen lapsen syntymään. Pelko osoittautui turhaksi, päinvastoin, äitiyden myötä ura vasta todenteolla alkoi.

Pianotaiteilija Ernst Linko nousi tamperelaisesta työläiskodista musiikkielämän huipulle

Muistamme syntymäpäivänä 14. heinäkuuta.

Heinäkuun 14. päivänä syntyneen Ernst Lingon (1889–1960) äidinisä oli Tampereen verkatehtaalla veranvanuttaja ja isä varastonhoitaja. Työläisperheessä harrastettiin musiikkia ja kannustettiin lahjakasta poikaa hankkimaan musiikista itselleen ammatti. Ernst Lingosta tuli pianotaiteilija, säveltäjä, Sibelius-Akatemian rehtori ja pianonsoiton professori.

Pianotaiteilija Paavali Jumppasen sydämessä on erityinen paikka Beethovenille

Onnittelemme syntymäpäivänä 17. heinäkuuta!

Beethoven on ollut heinäkuun 17. päivänä syntyneen Paavali Jumppasen (s. 1974) suosikkisäveltäjä lapsesta lähtien. Kansainvälisesti menestyneimpiin muusikoihimme kuuluva Jumppanen on ensimmäisenä Suomessa levyttänyt Beethovenin 32 pianosonaattia. Pianotaiteilija on konsertoinut myös Kiteellä Puhoksen seurojentalolla esittäen Beethovenia Jumppasten sukuseuralle.

Mezzosopraano Lilli Paasikiven paras rooli on oopperanjohtaja

Onnittelemme syntymäpäivänä 22. heinäkuuta!

Heinäkuun 22. päivänä syntynyt mezzosopraano Lilli Paasikivi (s. 1965) on herkästi innostuva, energinen ja räväkkä taiteilijapersoona. Hän lähtee mielellään mukaan uusiin avauksiin ja heittäytyy niihin täysillä. Aloittaessaan Suomen kansallisoopperan taiteellisena johtajana elokuussa 2013 Lilli lupasi rohkeita linjanvetoja.

Cembalisti Elina Mustonen toteuttaa lapsuuden rakkauttaan teatteria

Onnittelemme syntymäpäivänä 24. heinäkuuta!

Heinäkuun 24. päivänä syntynyt cembalisti Elina Mustonen (s. 1961) on siitä poikkeuksellinen suomalaismuusikko, että hänen pääinstrumenttinsa on alusta pitäen ollut cembalo. Nyt soittamisen rinnalle on noussut rakas harrastus lapsuudesta, näyttämö. Oppia lavatyöskentelyyn Elina on hakenut muun muassa Lontoosta.

Säveltäjä Kimmo Hakolan ensimmäinen sinfonia syntyi surutyönä

Onnittelemme syntymäpäivänä 27. heinäkuuta!

Heinäkuun 27. päivänä syntynyt säveltäjä Kimmo Hakola (s. 1958) kypsytti ensimmäistä sinfoniaansa kymmenen vuotta. Hakola selätti nuoruutensa rimakauhun ja sinfonia valmistui 60-vuotispäiväksi. Sinfonian toisen osan In memoriam Hakola omisti edesmenneille ystävilleen.

Pianisti Edvard Fazerista tuli ooppera-Fazer veljiensä karamelli-Fazerin ja musiikki-Fazerin rinnalle

Muistamme syntymäpäivänä 29. heinäkuuta.

Heinäkuun 29. päivänä syntynyt Edvard Fazer (1861–1943) sai konserttipianistin koulutuksen, mutta hän tuli tunnetuksi ennen kaikkea ooppera- ja balettijohtajana ja monipuolisena impressaarina. Fazer järjesti pietarilaisen Mariinski-teatterin baletin ensimmäisen Euroopan-kiertueen vuotta ennen Sergei Djagilevia, joka ryhtyi balettiseurueen manageriksi Fazerin jälkeen ja johti sen kuuluisuuteen.

Oopperalaulaja Johanna Rusanen-Kartanon ääni on löytänyt paikkansa

Onnittelemme syntymäpäivänä 30. heinäkuuta!

Nähdessään isänsä Verdin Nabuccon nimiroolissa 8-vuotias Johanna oli niin vaikuttunut, että päätti ryhtyä itsekin isona oopperalaulajaksi. Heinäkuun 30. päivänä Kuopiossa (s. 1971) syntynyttä dramaattista sopraanoa, Johanna Rusasta pidettiin jo hyvin nuorena erityislahjakkuutena. Kovalla työllä hänen sopraanonsa on kehittynyt muhkeaksi ja taipuisaksi instrumentiksi.

ELOKUU

Ismo Eskelinen ponnisti Sonkajärveltä kitaristien eturiviin

Onnittelemme syntymäpäivänä 2. elokuuta!

Elokuun 2. päivänä syntynyt Ismo Eskelinen (s. 1971) oli 10-vuotias pikkupoika Sonkajärvellä, kun hän kuuli radiosta espanjalaista kitaramusiikkia. Silloin hän tiesi, että haluaa isona kitaristiksi. Kirjaston kitarakurssien ja kansalaisopiston kautta hän raivasi tiensä kilpailuvoittajaksi ja yhdeksi nimekkäimmistä suomalaisista kitaristeista.

Säveltäjä Oskar Merikanto oli Sibeliusta suositumpi mutta ystävien kiusaama

Muistamme syntymäpäivänä 5. elokuuta.

Elokuun 5. päivänä syntynyt Oskar Merikanto (1868–1924) oli 1900-luvun vaihteessa Suomen kotien tunnetuin säveltäjä ja kansan silmissä Sibeliusta suositumpi. Akseli Gallen-Kallela maalasi Merikannon kuuluisaan Symposion-tauluunsa, kutsuen tätä vähättelevään sävyyn lanttupääksi. Rajuimmillaan Robert Kajanus kutsui ystäväänsä pelkäksi paskaksi.

Kim Borgista tuli vahingossa kansainvälinen oopperabasso

Muistamme syntymäpäivänä 7. elokuuta.

Elokuun 7. päivänä 2019 on kulunut 100 vuotta oopperabasso Kim Borgin (1919–2000) syntymästä. Borg olisi voinut tehdä uran yhtä hyvin valokuvaajana tai insinöörinä, mutta hän oli kiinnostunut monista asioista ja kertoi joutuneensa laulajaksi puoliksi vahingossa.

Karjalan satakieli, oopperalaulaja Anna Mutanen oli myös unennäkijä

Muistamme syntymäpäivänä 8. elokuuta.

Elokuun 8. päivänä syntynyt oopperalaulaja Anna Mutasen todellinen innostus laulamiseen alkoi 15-vuotiaana Viipurissa. Anna erosi koulusta oppikoulun kolmannelta luokalta ja alkoi isän vastustuksesta huolimatta opiskella laulua Viipurin Kirkkomusiikkiopistossa. Anna Mutasesta tuli 1940–50-luvuilla koko kansan rakastama karjalaisuuden tulkki, "Karjalan satakieli".

Kapellimestari Jorma Panula oli ensi kerran sinfoniakonsertissa 18-vuotiaana

Onnittelemme syntymäpäivänä 10. elokuuta!

Elokuun 10. päivänä 1930 Kauhajoella syntynyt Jorma Panula oli 18-vuotias istuessaan ensimmäisen kerran elämässään sinfoniakonsertissa. Ravelin Bolero Helsingin yliopiston juhlasalissa oli niin mahtava elämys, että Jorma ryhtyi seuraamaan kaikkia orkesteriharjoituksia partituurin kanssa. Alkoi Panulan pitkä tie kapellimestariksi ja ennen kaikkea arvostetuksi kapellimestarien kouluttajaksi.

Harpistina Jaltalla ja Bakussa toiminut Lilly Kajanus-Blenner oli moderni nainen ja Jokelan kartanon kultturelli emäntä

Muistamme syntymäpäivänä 11. elokuuta.

Elokuun 11. päivänä syntynyt Lilly Kajanus-Blenner (1885–1963) oli yksi kapellimestari Robert Kajanuksen kahdeksasta lapsesta ja toinen tämän harpistityttäristä. Hän oli eksoottinen ja hienostunut persoona, joka Jokelan kartanon emäntänä vaikutti suuresti alustalaisten taidekasvatukseen.

Kapellimestari Armas Järnefeltin ja laulajatar Maikki Pakarisen intohimoinen rakkaustarina

Muistamme syntymäpäivänä 14. elokuuta.

Elokuun 14. päivänä syntynyt kapellimestari ja säveltäjä Armas Järnefelt (1869–1958) opiskeli nuorena Pariisissa kuuluisan Jules Massenet’n johdolla. Ennen kuolemaansa maestro tunnusti kuitenkin, että oli Pariisissa kiinnostunut jostain vallan muusta kuin Massenet’n opetuksesta; hän oli rakastunut laulajatar Maikki Pakariseen.

Säveltäjä Sulho Ranta oli nuori kapinallinen

Muistamme syntymäpäivänä 15. elokuuta.

Elokuun 15. päivänä syntynyt Sulho Ranta (1901–1960) oli tuottelias säveltäjä, kapellimestari, musiikkikriitikko ja musiikkikirjoittaja. Ranta aloitti 1920-luvulla radikaalina modernistina, mutta muutti tyyliään 30-luvulta lähtien. Hänen tunnetuin laulunsa on joululaulu Taas kaikki kauniit muistot.

Oopperalaulaja Kirsi Tiihonen on ainoa suomalainen Mirjam Helin -laulukilpailun voittaja

Onnittelemme syntymäpäivänä 19. elokuuta!

Elokuun 19. päivänä syntynyt, Sibelius-Akatemiasta 1993 valmistunut dramaattinen sopraano Kirsi Tiihonen (s. 1963) voitti opiskeluaikanaan useita laulukilpailuja. Voittojen kruunu tuli Kansainvälisestä Mirjam Helin -laulukilpailusta Helsingissä 1994. Yli 20 vuotta kestäneen oopperalaulajan uran tehnyt Kirsi Tiihonen on asettunut Berliiniin.

Oopperajohtaja Alfons Almi joutui aloittamaan vastuunkannon jo 10-vuotiaana orpopoikana

Muistamme syntymäpäivänä 20. elokuuta.

Elokuun 20. päivänä syntynyt oopperalaulaja Alfons Almi (1904-1991) jäi lapsena orvoksi pienten sisarustensa kanssa. Nuorena aloitetut rengin työt johdattivat hänet maatalousoppilaitokseen ja lopulta meijerin johtajaksi. Innokas kuorolaulaja Almi oli ollut jo opiskeluaikana, mutta Sortavalassa hän tutustui oopperaan ja päärooli Aidassa vei hänet Suomalaiseen Oopperaan.

Viulisti Eriikka Maalismaa tietää mitä tahtoo

Onnittelemme syntymäpäivänä 20. elokuuta!

Elokuun 20. päivänä syntynyt Eriikka Maalismaa on viulisti, joka heittäytyi freelanceriksi turvalliselta orkesterimuusikon uralta Helsingin kaupunginorkesterista 2016. Nyt hän toimii kamarimuusikkona ja erilaisten tapahtumien taiteellisena suunnittelijana ja organisaattorina. Eriikka Maalismaan ja pianisti Emil Holmströmin Schumann-levy palkittiin Emma-gaalassa Vuoden parhaana klassisena 2019.

Savonlinnan oopperajuhlien nuori johtaja Ville Matvejeff lauloi itsensä Karita Mattilan pianistiksi

Onnittelemme syntymäpäivänä 22. elokuuta!

Elokuun 22. päivänä syntynyt Ville Matvejeff (s. 1986) oli poikkeuksellisen nuori, 33-vuotias, aloittaessaan nelivuotiskautensa Savonlinnan oopperajuhlien taiteellisena johtajana syksyllä 2019. Matvejeff on myös poikkeuksellisen monipuolinen muusikko: Jyväskylä Sinfonian ylikapellimestari, säveltäjä ja ammattipianisti, joka lauloi itsensä Karita Mattilan partneriksi.

Taiteilijapari Maikki ja Armas Järnefeltin rakkaustarinan katkera loppu

Muistamme syntymäpäivänä 26. elokuuta.

Elokuun 26. päivänä syntynyt laulajatar Maikki Järnefelt (1871–1929) oli boheemi taiteilija ja ihailtu diiva. Hän oli moderni nainen, joka halusi kaiken, miehen, perheen ja kansainvälisen oopperauran. Maikin ja kapellimestari, säveltäjä Armas Järnefeltin intohimoinen rakkaustarina päättyi 15 avioliittovuoden jälkeen katkeraan eroon.

Säveltäjä Jukka Tiensuu pääsi Sibelius-Akatemiaan rimaa hipoen

Onnittelemme syntymäpäivänä 30. elokuuta!

Elokuun 30. päivänä syntynyt säveltäjä Jukka Tiensuu (s. 1948) kertoo olleensa niin huono pianisti, ettei kukaan Sibelius-Akatemian sisäänpääsylautakunnan opettajista halunnut ottaa häntä oppilaakseen. Rehtori Taneli Kuusisto halusi kuitenkin antaa nuorukaiselle mahdollisuuden.

Pianisti Kosti Vehasen taiteilijauran huippua Washingtonissa saapui kuulemaan 75.000 ihmistä

Muistamme syntymäpäivänä 31. elokuuta.

Elokuun 31. päivänä syntynyt Kosti Vehanen (1887–1957) oli suurten kansainvälisten tähtien luottosäestäjä, joka piti taiteilijauransa huippuna esiintymistä tummaihoisen Marian Andersonin kanssa Washingtonissa huhtikuussa 1939. Vehasen tappioksi pianistin nimi on unohdettu asiayhteydestä kokonaan ja suuri ulkoilmakonsertti muistetaan vain Andersonin esiintymisenä.

SYYSKUU

Räiskyvä oopperadiiva Karita Mattila jatkaa voittokulkuaan

Onnittelemme syntymäpäivänä 5. syyskuuta!

Syyskuun 5. päivänä syntyneen sopraano Karita Mattilan (s. 1960) kansainvälinen ura sai lentävän lähdön Cardiffin laulukilpailuista 1983. Räiskyvästä temperamentistaan ja armottomasta työmoraalistaan tunnettu rakastettu diiva jatkaa voittokulkuaan maailman oopperalavoilla ja valmistautuu 60-vuotisjuhliinsa.

Oopperalaulaja Taru Valjakasta piti tulla viulutaiteilija

Onnittelemme syntymäpäivänä 16. syyskuuta!

Syyskuun 16. päivänä syntynyt sopraano Taru Valjakka (s. 1938) muistetaan erityisesti Aulis Sallisen menestysoopperoiden Ratsumiehen ja Punaisen viivan naisrooleista. Valjakkaa on pidetty arvossa varsinkin modernin musiikin esittäjänä. Syynä tähän on hänen vankka muusikon koulutuksensa, Taru Valjakasta piti tulla ensin viulutaiteilija.

Veitikka ja hurmuri, säveltäjä Uuno Klami Pariisissa 1924–1925

Muistamme syntymäpäivänä 20. syyskuuta.

Syyskuun 20. päivänä syntynyt säveltäjä, akateemikko Uuno Klami (1900–1961) tunnettiin vaiteliaana miehenä. Nuoren, 24-vuotiaan säveltäjän kirjeet Pariisista 1924–1925 paljastavat kuitenkin aivan toisenlaisen Klamin. Ujo, sulkeutunut säveltäjä olikin iloinen veitikka ja hurmuri, jolla oli loistava huumorintaju.

Konserttimestari Tero Latvala harrastaa hevosia ja arvoviuluja

Onnittelemme syntymäpäivänä 24. syyskuuta!

Syyskuun 24. päivänä syntynyt viulisti Tero Latvala (s. 1966) osaa yllättää; Kansallisoopperasta nuori konserttimestari vaihtoi Tapiola Sinfoniettaan, mistä siirtyi Lappeenrannan kaupunginorkesteriin. Lappeenrannan jälkeen hän keikkaili Turussa, Tampereella, Lahdessa ja Helsingissä, kunnes palasi Oopperaan. Uusin kiinnitys Latvalalla on Lohjan kaupunginorkesteriin. Konserttimestarien konserttimestarilla on varaa valita.

LOKAKUU

Selloprofessori emeritus Erkki Rautio on vaikuttaja Musiikkitalo-hankkeen takana

Onnittelemme syntymäpäivänä 5. lokakuuta!

Lokakuun 5. päivänä syntynyt Erkki Rautio (s. 1931) syntyi musikaaliseen perheeseen, jossa kaikki soittivat. Muusikon ammatti ei ollut hänelle kuitenkaan itsestäänselvyys. Rautio teki lopulta kansainvälisen solistiuran, jalosti useita sellistisukupolvia Sibelius-Akatemiassa, toimi neljä kertaa Tshaikovski-kilpailun tuomaristossa ja aloitti prosessin joka johti Musiikkitalon rakentamiseen.

Viulisti Pekka Kuusiston karisma on vastustamatonta

Onnittelemme syntymäpäivänä 7. lokakuuta!

Lokakuun 7. päivänä syntynyt Pekka Kuusisto (s. 1976) on toistaiseksi ainoa suomalainen, joka on voittanut Kansainvälisen Jean Sibelius -viulukilpailun. Vuoden 1995 kilpailuvoiton jälkeen Kuusisto on onnistunut luomaan loistavan kansainvälisen solistiuran ja esiintynyt maailman parhaiden orkestereiden kanssa. Musiikillisten raja-aitojen rikkominen kuuluu Kuusiston vahvoihin tunnusmerkkeihin.

Säveltäjä Einojuhani Rautavaara paini mahtavien enkeleiden kanssa

Muistamme syntymäpäivänä 9. lokakuuta.

Lokakuun 9. päivänä syntyneestä säveltäjä Einojuhani Rautavaarasta (1928-2016) tuli 1980–1990-luvuilla Suomen kansainvälisesti tunnetuin säveltäjä Jean Sibeliuksen jälkeen. Tie säveltäjäksi ei ollut kuitenkaan helppo eikä itsestään selvä. Nuori Rautavaara oli taitava ja ahkera säveltäjä, mutta oman äänensä hän löysi vasta 1970-luvulla.

Sielukkaan viulutaiteilija Arvo Hannikaisen lyhyt elämä

Muistamme syntymäpäivänä 11. lokakuuta.

Lokakuun 11. päivänä syntynyt Arvo Hannikainen (1897-1942) oli Hannikaisen lahjakkaan veljessarjan viulisti. Ennen varhaista kuolemaansa hän ehti toimia Helsingin kaupunginorkesterin konserttimestarina, solistina ja kapellimestarina, Konservatorion viulunsoiton opettajana ja Trio Hannikaisen primaksena. Kesälomillaan hän matkusti Pariisiin.

Kapellimestari Hannu Lintu pelkää eniten jämähtämistä

Onnittelemme syntymäpäivänä 13. lokakuuta!

Lokakuun 13. päivänä syntynyt Radion sinfoniaorkesterin ylikapellimestari Hannu Lintu (s. 1967) ottaa uuden askeleen urallaan tammikuussa 2022. Silloin Lintu aloittaa Suomen Kansallisoopperan ja -baletin ylikapellimestarina ja heittäytyy päätyökseen oopperan pariin. Ulkomaiset kapellimestarivierailut eivät kuitenkaan pääty.

Emigranttisäveltäjä Ernest Pingoud’n ihanteellinen itsemurha

Muistamme syntymäpäivänä 14. lokakuuta.

Lokakuun 14. päivänä syntynyt säveltäjä Ernest Pingoud (1887–1942) pakeni 1918 Venäjän vallankumousta Suomeen. Uuden kotimaan ahdasmielinen ilmapiiri ja nuiva suhtautuminen modernismiin masensivat vähitellen aikaansa edellä olevan säveltäjän. Kesällä 1942 Pingoud teki itsemurhan tavalla, jota hän oli aina pitänyt ihanteellisimpana tapana kuolla.

Säveltävä tyttö Kaija Saariaho oli kummajainen

Muistamme syntymäpäivänä 14. lokakuuta.

Lokakuun 14. päivä syntyeen säveltäjä Kaija Saariahon (1952–2023) kansainvälinen maine on syntynyt erityisesti hänen oopperatuotannostaan. Sävellystyössään hän hyödyntää elektroniikkaa akustisten soitinten ja lauluäänen rinnalla. Tie tunnetuksi säveltäjäksi on vaatinut paljon työtä ja Saariaho on varmasti monille naisille todellinen esikuva.

Erotessaan Jehovan todistajista kapellimestari Anna-Maria Helsing alkoi johtaa orkestereiden lisäksi omaa elämäänsä

Onnittelemme syntymäpäivänä 17. lokakuuta!

Lokakuun 17. päivänä syntyneen Anna-Maria Helsingin (s. 1971) lapsuutta väritti uskonto. Vasta teini-ikä toi särön turvallisena näyttäytyneeseen elämään. Helsing alkoi voida huonosti, mutta ratkaisun hän teki vasta 30-vuotiaana. Ero Jehovan todistajista tarkoitti perheen ja ystävien menettämistä, mutta antoi tilalle mahdollisuuden ryhtyä kapellimestariksi.

Katsokaa, kuinka sopraano Ritva Auvinen tulee lavalle!

Onnittelemme syntymäpäivänä 18. lokakuuta!

Lokakuun 18. päivänä syntynyt sopraano Ritva Auvinen (s. 1932) valmistui ensin voimistelunopettajaksi ja toimi vuosia jumppamaikkana ennen kuin heittäytyi laulun maailmaan. Joonas Kokkosen Viimeisten kiusausten Riitta syksyllä 1975 oli Ritva Auvisen läpimurtorooli, joka nosti hänet lopullisesti suurten suomalaisten oopperalaulajien joukkoon.

Talkootanssien säveltäjä Ilmari Hannikainen oli aikansa suurin suomalainen pianisti

Muistamme syntymäpäivänä 19. lokakuuta.

Lokakuun 19. päivänä syntynyt Ilmari Hannikainen (1892–1955) oli dualistinen persoona, joka konsertoivana taiteilijana viihtyi kansainvälisissä musiikkipiireissä, mutta joka toisaalla sävelsi korutonta hengellistä musiikkia Piilopirtissään Päijänteen rannalla. Hänen teosluettelonsa ulottuu Talkootanssit-musiikkinäytelmästä yli sataan yksinlauluun, pianokonserttoon ja pianokappaleisiin.

Kapellimestari John Storgårds valloittaa kansainvälisen musiikkimaailman Rovaniemeltä käsin

Onnittelemme syntymäpäivänä 20. lokakuuta!

Lokakuun 20. päivänä syntynyt helsinkiläinen kapellimestari ja viulisti John Storgårds (s. 1963) vieraili johtamassa Lapin kamariorkesteria, kun löysi Rovaniemeltä rauhan ja rakkauden. Nyt Storgårds on tehnyt jo vuosia valloitusretkiä kansainväliseen musiikkimaailmaan Rovaniemeltä käsin ja virittänyt samalla Lapin kamariorkesterin huippukuntoon.

Musiikkimies Tapani Länsiö on kulkenut isän ja isoisän jalanjälkiä

Onnittelemme syntymäpäivänä 22. lokakuuta!

Lokakuun 22. päivänä syntynyt monipuolinen musiikkimies Tapani Länsiö (s. 1953) on omien sanojensa mukaan tehnyt koko elämänsä samoja asioita kuin isänsä ja isoisänsä. Isä ja isoisä ovat jättäneet poikaan vahvan jäljen, sillä jäädessään isättömäksi Tapani oli kolmen ja isoisän kuollessa hän oli 12-vuotias.

Aikansa suurin dramaattinen sopraano Anita Välkki ei pelännyt mitään

Muistamme syntymäpäivänä 25. lokakuuta.

Lokakuun 25. päivänä syntynyttä oopperalaulaja Anita Välkkiä (1926–2011) on kutsuttu suomalaiseksi valkyyriaksi. Nimi on osuva, sillä Välkin kansainvälinen laulajaura lepäsi vakuuttavasti Wagnerin oopperarooleissa. Läpimurtonsa Välkki teki Tukholmassa 1960, minkä jälkeen näyttävä ura New Yorkin Metropolitania myöten alkoi rytinällä. Välkki oli myös arvostettu laulupedagogi, joka kasvatti merkittävän laulajasukupolven Sibelius-Akatemiassa.

Maestro Sakari Oramo palaa kotiin kapellimestarien kouluttajaksi

Onnittelemme syntymäpäivänä 26. lokakuuta!

Lokakuun 26. päivänä syntynyt kapellimestari Sakari Oramo (s. 1965) aloittaa tammikuussa 2020 Sibelius-Akatemian orkesteri- ja kapellimestarikoulutuksen professorina. Akatemialla ollaan syystä onnellisia; on poikkeuksellista, että Oramon kaltainen kansainvälinen ja kysytty kapellimestari ottaa kutsun vastaan ja omistautuu viideksi vuodeksi koulutukselle.

MARRASKUU

Kuoronjohtaja Marjukka Riihimäen ura alkoi Tiernapoika-keikoista vantaalaisissa ravintoloissa

Onnittelemme syntymäpäivänä 2. marraskuuta!

Viulua soittava isosisko viitoitti marraskuun 2. päivänä syntyneen musiikkineuvos Marjukka Riihimäen (s. 1946) tien opintoihin Sibelius-Akatemiaan. Opintojen aikana kuorolegenda Harald Andersén sytytti liekin, joka johdatti Riihimäen lopullisesti kuorojen pariin. Kuoronjohtaja Marjukka Riihimäki on huomioitu lukuisin palkinnoin, viimeksi Kulttuurirahaston suurpalkinnolla 2019.

Kapellimestari Santtu-Matias Rouvali hurmaa olemalla oma itsensä

Onnittelemme syntymäpäivänä 5. marraskuuta!

Marraskuun 5. päivänä syntyneen kapellimestari Santtu-Matias Rouvalin (s. 1985) ura lähti rytinällä käyntiin syyskuussa 2009, kun hän sai kutsun paikkaamaan sairastunutta kapellimestaria Radion sinfoniaorkesterin konserttiin. Vuonna 2013 hän aloitti Tampere Filharmonian ylikapellimestarina ja lennokkaana persoonana hän on onnistunut kasvattamaan klassisen musiikin yleisöjä.

Kapellimestari Georg Schnéevoigt oli piikikäs originelli

Muistamme syntymäpäivänä 8. marraskuuta.

Marraskuun 8. päivänä syntynyt Georg Schnéevoigt (1872–1947) oli saksalaissyntyisen kapellimestarin poika, taustaltaan sellisti, joka hämmästytti erityisesti orkesterien puhaltajat taidollaan osata soittaa kaikkia orkesterin soittimia. Harva kansainvälisesti menestynyt suomalaiskapellimestari on unohtunut merkitykseensä nähden niin väärin kuin hän.

Viimeinen akateemikko Joonas Kokkonen

Muistamme syntymäpäivänä 13. marraskuuta.

Marraskuun 13. päivänä syntynyt Joonas Kokkonen (1921–1996) oli Suomen viimeinen musiikin akateemikko. Suuri yleisö muistaa hänet Viimeiset kiusaukset -oopperasta. Kokkonen oli vallankäyttäjä, joka omien laskujensa mukaan vaikutti samaan aikaan 40 eri instituution johtokunnassa.

Oboisti Aale Lindgren musisoi rennosti ja rakkaudella

Onnittelemme syntymäpäivänä 17. marraskuuta!

Marraskuun 17. päivänä syntynyt Aale Lindgren (s. 1951) on tehnyt mittavan 43 vuoden uran Helsingin kaupunginorkesterin oboistina. Yleisön suosikki on opittu tuntemaan reiluna ja huumorintajuisena muusikkona ja romanikulttuurin puolestapuhujana.

Räiskyvä kuoromies ja tutkimusmatkailija Erik Bergman

Muistamme syntymäpäivänä 24. marraskuuta.

Marraskuun 24. päivänä syntynyt säveltäjä Erik Bergman (1911–2006) oli sotien jälkeisessä Suomessa modernisti, joka etsi kiihkeästi kaikkea uutta ja löysi sitä usein vieraista kulttuureista. Räiskyvä akateemikko oli laaja-alainen musiikkivaikuttaja, kuoromies ja ikuinen kauhukakara.

Säveltäjä Jouni Kaipainen kuoli kesken täyden luomiskauden

Muistamme syntymäpäivänä 24. marraskuuta.

Marraskuun 24. päivänä syntynyt Jouni Kaipainen (1956–2015) oli erittäin tuottelias säveltäjä ja musiikkikirjoittaja. Hän kuoli syöpään 58-vuotiaana. Kaipainen kuului suomalaissäveltäjien kärkeen ja oli modernismia uudistaneen Korvat auki -yhdistyksen perustajajäseniä. "Jouni oli porukan tähti", on kapellimestari Esa-Pekka Salonen todennut.

Kapellimestari Juha Kangas on Kokkolan musiikkielämän rakentaja

Onnittelemme syntymäpäivänä 27. marraskuuta!

Kun marraskuun 27. päivänä syntynyt kapellimestari Juha Kangas (s. 1945) palasi viuluopintojen jälkeen Helsingistä takaisin Keski-Pohjanmaalle, hän ryhtyi Kokkolassa viuluopettajan työn ohessa Keski-Pohjanmaan musiikkiopiston oppilasorkesterin kapellimestariksi. Työskentely lapsiorkesterin kanssa oli alusta pitäen tavoitteellista ja johti lopulta Keski-Pohjanmaan kamariorkesterin syntymiseen ja orkesteritoiminnan vakiintumiseen Kokkolassa.

JOULUKUU

Ulkomuodoltaan komea kapellimestari Robert Kajanus päätyi taideteosten malliksi

Muistamme syntymäpäivänä 2. joulukuuta.

Paitsi että joulukuun 2. päivänä syntynyt säveltäjä ja kapellimestari Robert Kajanus (1856–1933) oli suomalaisen musiikkielämän tienraivaaja, Sibeliuksen tukija ja oman aikansa vaikutusvaltaisin organisaattori, hän oli ulkomuodoltaan veistoksellisen komea ja päätyi taidemaalari Akseli Gallen-Kallelan ja kuvanveistäjä Emil Wikströmin malliksi.

Sebastian Fagerlund nousi nopeasti sukupolvensa säveltäjien eturiviin

Onnittelemme syntymäpäivänä 6. joulukuuta!

Joulukuun 6. päivänä syntynyt Sebastian Fagerlund (s. 1972) oli kirjoittanut musiikkia koko pienen ikänsä, mutta epäili pitkään, olisiko hänestä oikeasti säveltäjäksi. Kun päätös ryhtyä säveltämään vihdoin kypsyi, Fagerlund nousi nopeasti yhdeksi sukupolvensa merkittävimmistä säveltäjistä.

Kansallissäveltäjä Jean Sibeliuksen pitkä elämä lyhyesti

Muistamme syntymäpäivänä 8. joulukuuta.

Kun nimen Johan Christian Julius Sibelius (1865–1957) saanut poikavauva syntyi Hämeenlinnassa joulukuun 8. päivänä, kukaan voinut aavistaa millaisen määrän musiikkia hän tulisi säveltämään, millainen määrä kirjoja hänestä tultaisiin kirjoittamaan ja millainen määrä tutkimustietoa hänestä tultaisiin julkaisemaan.

P.J. Hannikainen perusti Ylioppilaskunnan Laulajat kielitaistelun keskellä

Muistamme syntymäpäivänä 9. joulukuuta.

Joulukuun 9. päivänä syntynyt P.J. Hannikainen (1854-1924) oli nurmekselaisen kanttorin poika, joka ylioppilaana Helsingissä joutui keskelle kansallista heräämistä ja kielitaistelua. Hän teki elämäntyönsä Jyväskylän seminaarin musiikinlehtorina ja sävelsi lukuisia rakastettuja koulu- ja kuorolauluja, mutta hänen nuoruuden urotekonsa oli Ylioppilaskunnan Laulajien perustaminen syksyllä 1882.

Rokkari Sauli Zinovjevista tuli nykysäveltäjä

Onnittelemme syntymäpäivänä 14. joulukuuta!

Joulukuun 14. päivänä syntynyt säveltäjä Sauli Zinovjev (s. 1988) oli skeittaaja ja rokkibändin kitaristi, kunnes pianotaiteilija György Cziffran Liszt-tulkinta muutti kerrasta hänen suhteensa musiikkiin. Tällä hetkellä Zinovjev on yksi kiinnostavimmista nuorista säveltäjänimistä, jolle sataa sävellystilauksia niin kotimaisilta kuin ulkomaisilta orkestereilta.

Pianisti Cyril Szalkiewicz oli yksi Viipurin musiikin ihmelapsista

Muistamme syntymäpäivänä 21. joulukuuta.

Joulukuun 21. päivänä syntynyt pianisti Cyril Szalkiewicz (1914–1969) oli ensimmäinen Sibeliuksen pianotuotannon kokonaislevyttäjä. Vapaa-ajallaan hän oli kekseliäs ja etevä kokki, ja monipuolisuudessaan hänestä olisi voinut tulla myös taidemaalari. Rento eleganssi oli Viipurissa piano-opintonsa aloittaneen Szalkiewiczin ulkoinen tavaramerkki.

Madama Butterfly sai kapellimestari Dalia Stasevskan ryhtymään muusikoksi

Onnittelemme syntymäpäivänä 30. joulukuuta!

Joulukuun 30. päivänä syntyneen, heinäkuussa BBC:n sinfoniaorkesterin päävierailijana aloittaneen Dalia Stasevskan (s. 1984) ura on tiiviissä nousukiidossa. Taiteilijana hän puhuu raja-aitojen ylittämisestä ja ylistää haastatteluissa niin Puccinia kuin yhdysvaltalaista rap-artistia Kanye Westiäkin. Rauhan kapellimestari on aina löytänyt luonnosta.