Digitalkoot jatkuvat!
Nettiä ikä kaikki -kampanja sai kesällä 2018 suomalaiset liikkeelle: Kampanjan haasteessa opetettiin yli 5000 digitaitoa, ja neuvoimme yli tuhatta ihmistä ympäri Suomea kirjastokiertueella. Kiitos kaikille osallistuneille!
Auttaminen ei tähän lopu!
Tältä sivulta sekä Ylen Digitreenit -sivustolta löydät apua, ohjeita ja vinkkejä - sekä digitaitoiselle auttajalle että aloittelevalle netin käyttäjälle.
Digitreenien peruskurssilla voitte yhdessä treenailla perustaitoja.
Pidetään kaikki sukupolvet yhdessä verkossa!
Täältä löydät apua
Opi neljä digitaitoa Mikko Kekäläisen johdolla
Ota netti haltuun näillä ohjeilla
Miten sähköpostiosoite luodaan? Kuinka verkkopankkitunnuksia oikein käytetään? Miten WhatsApp-sovellus toimii? Onko Areenaa mahdollista katsoa puhelimella? Mikko Kekäläisen ohjeilla pystyt ottamaan digimaailman nopeasti haltuun.
Digitreenit – opettele digitaitoja omaan tahtiin
Vinkkejä ja oivalluksia arjen digiipulmiin.
Digitreeneistä löydät apua ja niksejä älypuhelinten, tietokoneiden ja digipalvelujen käyttöön. Vinkkijuttuja tai -visoja on eri aiheista kymmenittäin. Jos haluat oppia digiajan perustaitoja, avaa Digitreenien peruskurssi alta! Sieltä saat itseluottamusta ja rohkeutta digin käyttöön.
Onko läheisesi netin ja digin ulkopuolella etkä itse pysty auttamaan? Auta häntä löytämään digitukea
Digiapua löytää, kun osaa etsiä.
Sadattuhannet suomalaiset ovat kokonaan pudonneet digijunasta - tai heidän taitonsa ovat hyvin hataria. Aina läheiset eivät osaa tai pysty auttamaan. Onneksi järjestöt, kirjastot ja monet muut toimijat tarjoavat erilaista digitukea.
Opettele neljä hyödyllistä perustaitoa arjen iloksi
Näin luot sähköpostiosoitteen
Oman Gmail-sähköpostiosoitteen hankkiminen askel askeleelta.
Ilman omaa sähköpostiosoitetta ei verkossa oikein pärjää. Sähköposti- eli meiliosoitetta vaaditaan moniin palveluihin kirjautumisessa. Tietenkin sähköposteja on myös mukava kirjoittaa ja saada!
Näin katsot tai kuuntelet ohjelman Yle Areenasta
Yle Areena -sovelluksen käyttö on helppoa.
Yle Areenasta löytyy vaikka mitä: Läjäpäin tv-sarjoja, urheilun erikoislähetyksiä, radiokuunnelmia, suoria lähetyksiä, konsertteja, lastenohjelmia… Tässä jutussa neuvotaan Areenan käyttö puhelimella tai tabletilla.
Näin lähetät viestin WhatsApp-sovelluksella
Ota WhatsApp käyttöön – ohjeet askel askeleelta.
Nykyään läheiset ja tuttavat tavoittaa parhaiten WhatsAppilla tai muilla pikaviestisovelluksilla. Mukana on myös tulostettava ohje: Näin lähetät ensimmäisen viestin.
Näin tunnistaudut verkkopankkitunnuksilla
Verkkopankkitunnukset ovat kuin sähköinen henkilötodistus.
Haluatko hoitaa netissä veroasioitasi, katsoa reseptejäsi tai vaikka tilata uuden passin? Monille julkisen palvelun sivuille pääsee kirjautumaan omilla verkkopankkitunnuksilla. Opettele tärkeä digitaito ja tulosta ohjeet.
Jutut
Suomalaiset tunnustavat: Tätä digitaitoa en osaa
Digitaitojaan avaa 49 ihmistä joka puolelta Suomea.
Nettiä ikä kaikki - iloa digistä -kiertueella kysyttiin kaiken ikäisiltä kävijöiltä, mitä digitaitoja he eivät osaa. Ihmiset antoivat myös kehuja tai moitteita sille netti- tai digipalvelulle, jota he ovat viimeksi käyttäneet. Mukana on 49 rohkeata suomalaisia kymmenestä kaupungista.
Juha Hietanen: Nettitaidot elinkautisvangin tasolla?
Jokainen voi auttaa digitalkoissa omalla tavallaan.
Osallistuin ainutlaatuiseen Nettiä ikä kaikki -kampanjaan Kajaanissa.Tajusin miten valtava haaste koko yhteiskunnalla on edessään. Digitalkoot ovat soten kokoinen möhkäle, joka on hoidettava, tai meidän kaikkien käy huonosti.
Ylen Nettiä ikä kaikki -kampanja oli menestys – ja digitalkoot jatkuvat!
Ylen digitaitokampanja päättyi, digisavotta ei.
Ylen Nettiä ikä kaikki -kampanja nosti digisyrjäytymisen monin tavoin esiin. Kampanjan nettihaasteessa opastettiin senioreille yli 5000 digitaitoa vain neljässä viikossa. Sen lisäksi lähes 1500 ihmistä sai vinkkejä ja apua kasvokkain kirjastokiertueella ympäri Suomen.
Korppu, kuusnelonen ja C-kasetti? Testaa, miten hyvin tunnet entisaikojen vekottimet!
Osaisitko käyttää näitä historiaan jääneitä vimpaimia?
Miten toimii lankapuhelin? Miten vanhalla kunnon Nokia 3310:lla kirjoitetaan? Testaa, hallitsetko menneiden vuosikymmenten huippulaitteet.
Nipa löysi älypuhelimen hyödyt ja Irma uskaltaa vetää johdon seinästä – digitaitojen puutetta ei tarvitse pähkäillä yksin
Digipulmien kanssa ei tarvitse jäädä yksin.
Sukulainen, ystävä tai naapuri tulevat usein apuun, kun digilaitteiden tai -palvelujen kanssa menevät langat solmuun. Nipaa, 64 auttavat omat lapset ja Irma, 72 saa opastusta vapaaehtoisilta eläkäisiltä.
Digimaailman tapojen opettelu on kuin uuteen kulttuuriin tutustumista – käytettävyydestä hyötyvät sekä aloittelijat että diginatiivit
Hyvä käytettävyys auttaa digitaitojen opettelussa.
Oletko miettinyt, kuinka moni tietokoneella tekemäsi asia vaatii edelleenkin tuplaklikkaamista – ja mitä tapahtuisi, jos et pystyisi siihen? Digimaailmaan loikkaaminen saattaa jäädä klikkauksen päähän, jos verkkosivun suunnittelija unohtaa käytettävyyden.
Nettiä ikä kaikki -kampanja innosti yritykset auttamaan – tuloksena nettiopas senioreille, neuvontaa kasvokkain ja saavutettavuustalkoot
Yritykset auttavat senioreja digiin monin hankkein.
Ylen Nettiä ikä kaikki -kampanja on osoittanut, että järjestöjen ja viranomaisten lisäksi myös yritykset haluavat kantaa kortensa kekoon suomalaisten digitaitojen parantamiseksi. Suomalaiset yritykset ovat osallistuneet kampanjaan monin tavoin.
Skrollaus, striimaus ja evästeet – tunnetko digiajan ilmaukset?
Testaa, kuinka hyvin tunnet digikielen sanaston.
Digikielessä riittää omaperäisiä tai englannista väänneltyjä sanoja. Ne jäävät mieleen, jos niitä käyttää usein. Testaa, osaisitko sinä opettaa näitä sanoja muillekin!
Ylen tutkimus selvitti: Sähköposti tuottaa eniten päänvaivaa digiapua tarvitseville
Neljä viidestä suomalaisesta auttaa läheisiään digiasioissa.
Yle selvitti, kuinka paljon suomalaiset auttavat aikuisia läheisiään verkko- ja digitaidoissa. Varsinkin perheenjäsenten tai sukulaisten auttaminen on hyvin yleistä. Apua kaivataan yllättävän perinteisissä taidoissa, kuten tietokoneen ja sähköpostin käytössä.
"Anna kun minä hoidan, niin ei mene koko päivää" – onko tämä tuttu tunne, kun autat vanhempaasi digissä?
Mikrotukihenkilö, älä sorru näihin virheisiin.
Moni auttaa ystäviään ja läheisiään digin maailmaan. Melkein huomaamatta tulee tehtyä virheitä, jotka lannistavat aloittelijan orastavan digi-innon. Vältä näitä virheitä, niin pääset itsekin vähemmällä!
Digipapat koodaavat ja digimummot tubettavat – perinteiset käsitykset vanhuksista joutavat romukoppaan
Seniorit surffaavat somessa siinä kuin nuoremmatkin.
Nettiä ikä kaikki -kampanjan haasteessa suomalaiset opettivat senioreille yli 5000 digitaitoa. Joukossa on yllättäviäkin asioita: Miksei vanhuskin haluaisi deittailla tai pelata mobiilipelejä?
Sotajuttuja, ompeluohjeita ja videopuheluita – some mullisti Lean ja Pentin elämän
Netti on mullistanut Lean, 74 ja Pentin, 92 elämän.
Suosikkitubettaja naaG opetti digitaitoja energiselle eläkeläisparille Lealle ja Pentille. Mitä kohtaamisesta seurasi ja mitä heille kuuluu nyt, vuoden kuluttua ensitapaamisesta?
-
Uskaltaako sinne nettiin mennä? Asiantuntijoiden vinkit pelkojen voittamiseen
Onko viihdesivulla virus? Pääseekö joku verkkopankkiini?
-
Marianne Heikkilä: ”Digisyrjäytyminen voi vaarantaa perusoikeudet”
Digitaitojen osaamattomuus voi johtaa syrjäytymiseen.
-
"Ruutuun tuli sellainen laatikko ja kuului vain piip-piip" – tarinoita äitien mikrotukihenkilöiltä
“Mummini oli onnessaan, kun opetin hänelle <3 eli sydämen".
-
Anna-Liisa Tilus: ”Somen ansiosta työssäni on enemmän vuorovaikutusta”
Anna-Liisa Tilus on mukana Nettiä ikä kaikki -kampanjassa.
Kuuluisiko yhteiskunnan antaa vanhalle ja köyhälle digilaite – ja siihen opastus?
Kaikilla ei oikeasti ole varaa verkkopalveluihin.
Vanhusasiantuntija kysyy, pitäisikö välttämättömien digilaitteiden kuluja hyväksyä harkinnanvaraisen toimeentulotuen osana. Hänen mukaansa keskiluokkainen Suomi ei ymmärrä, että kaikilla ei ole varaa tietotekniikkaan.
Elämä ilman nettiä – onko sitä? Tunnetut suomalaiset pohtivat suhdettaan nettiin
Pärjäisitkö sinä ilman nettiä?
Netti on useimmille suomalaisille arkinen ja tärkeä juttu. Se herättää myös tunteita: Ei kai sinne tarvitse mennä? Pitäisikö siellä olla vähemmän? Kysely on päättynyt, mutta katso videolta. miten tunnetut Yle-kasvot ja näyttelijät pohtivat omaa suhdettaan nettiin.
Ville Alijoki: Nettiä ikä kaikki – arjen digituki esiin
Yle haluaa auttaa suomalaiset verkkoon.
Jopa miljoona suomalaista katselee digiloikkaa sivusta. Toisaalla puhutaan tekoälystä kun iso osa suomalaisista opettelee vielä sähköpostin alkeita. Meistä keski-ikäisistä onkin tullut arjen mikrotukihenkilöitä omille vanhemmillemme. Nettiä ikä kaikki -kampanja haluaa saada tämän avun esiin ja kaikki mukaan verkkoon.
Ikätoverilla riittää kärsivällisyyttä – ja varsinkin aikaa! Tietotekniikan vertaisopastajia on Suomessa lähemmäs tuhat
Eläkeläisten kesken digiasioissa löytyy yhteinen kieli.
Iäkkäät ihmiset eivät ole digistä syrjäytynyt yhtenäinen joukko: Lähemmäs tuhat vapaaehtoista eläkeikäistä - ja muutama nuorempikin - neuvoo ikätovereitaan digiasioissa ympäri Suomen. 75-vuotias "ikinörtti" Raimo on yksi heistä.
Nettiä ikä kaikki – iloa digistä: Kirjastokiertue tavoitti 10 paikkakunnalla yli 1400 ihmistä
Nettiä ikä kaikki -kiertue opasti kansalaisia verkkoon.
Nettiä ikä kaikki – iloa digistä -kiertue jalkautui elo-syyskuussa 2018 kymmenelle paikkakunnalle ympäri Suomen. Joka kaupungissa nähtiin Ylestä tuttuja kasvoja, jotka opastivat muun muassa Yle Areenan käyttöön. Yle järjesti kiertueen yhteistyökumppanien kanssa.
-
Auttaminen ei katso ikää – Lohjalla palkataan digineuvojiksi työttömiä nuoria
Juha, 29: Ihailen seniorien rohkeata suhtautumista uuteen.
-
Anita, 71, kannustaa miestään digiin – ravipelit saivat Tapion tarttumaan tablettiin
Tabletti on usein ikäihmiselle helpompi kuin tietokone.
-
Nettiä ikä kaikki -kampanja toi Ylen kanaville runsaasti ohjelmaa digitaidoista!
Katso tai kuuntele kampanjan innoittamia ohjelmia.
-
Tuhannet seniorit oppivat uusia digitaitoja – haaste päättyi, mutta auttaminen jatkuu
Yli 5000 digitaitoa opetettu - haaste toi avun näkyväksi.
Ohjeet videolla ja tekstinä
Aldrig försent att surfa
Aldrig för sent att surfa: Tusentals seniorer fick hjälp - utmaningen tog slut, men vi surfar vidare!
Många hjälpte äldre människor att använda datorn.
Nu är kampanjen Aldrig för sent att surfa slut för denna gång. Tusentals äldre fick hjälp, och för var och en av oss fortsätter utmaningen i vardagen. Gör en god gärning och lär din farfar eller en granne en digital färdighet som hen kan ha både nytta och nöje av.