Hyppää pääsisältöön
Yle yhtiönä

Ylen vuosi 2018

Merkityksemme luovalle alalle

Kaikki palvelumme televisiossa, radiossa ja verkossa rahoitetaan Yle-verolla. Toiminnallamme on merkittäviä suoria ja välillisiä vaikutuksia luovan alan toimintaan Suomessa.

Yhteistyö kotimaisten tuotantoyhtiöiden kanssa on merkittävä osa Ylen julkisen palvelun tehtävää. Hankimme esitettäväksi valmiita tv- ja radio-ohjelmia ja teemme sisältöjä yhdessä tuotantoyhtiöiden kanssa. Lisäksi rahoitamme ja kehitämme yhteistyössä uusia ohjelmia ja ohjelmaformaatteja. Ohjelmahankinnat ja osaamisen jakaminen luovat jatkuvuutta luovalle alalle ja tukevat nuorten tekijöiden työllistymistä.

Vuonna 2018 hankintojen painopiste oli ohjelmissa, jotka tarjoavat yhdistäviä kokemuksia sekä innovatiivisissa, uudistavissa hankkeissa. Lasten ja nuorten ohjelmien hankinta ulkopuolisilta tuotantoyhtiöiltä lisääntyi noin 50 prosenttia.

Vuonna 2018 Yle käytti

  • 89,1 miljoonaa euroa ohjelmien ja musiikin esityskorvauksiin sekä tekijänoikeusmaksuihin, josta summasta 26,5 miljoonaa euroa Suomessa toimivien tuotantoyhtiöiden ohjelmiin.
  • 63,6 miljoonaa euroa palvelujen ostoihin ulkopuolisilta yrityksiltä.
  • 47,5 miljoonaa euroa kotimaisiin ohjelmahankintoihin liittyviin esitysoikeusostoihin (sis. yhteisrahoitteiset ja yhteistuotantoiset ohjelmat).
  • varoja 13 pitkän kotimaisen elokuvan rahoitukseen ja esitysoikeuksien hankintaan. Yli puolet kaikista kotimaisista pitkistä elokuvista valmistuu Ylen rahoituksen turvin. Esitysoikeuksien ennakko-ostot vastaavat yleensä 10-30 prosentin osuutta elokuvan kokonaisrahoituksesta.
  • varoja audiosisältöjen hankintaan 22 tuotantoyhtiöltä 30 ohjelmanimikkeestä. Ohjelmat ovat pääosin puheohjelmia.

Ylen uusia elokuvahankintoja 2018 olivat mm. Tyhjiö, Marian paratiisi ja Aurora.

Eero (Tommi Korpela) och Pihla (Laura Birn) sitter bredvid varandra vid ett middagsbord.
Eero (Tommi Korpela) och Pihla (Laura Birn) sitter bredvid varandra vid ett middagsbord. Kuva: Heikki Färm ©Bufo Tommi Korpela,Laura Birn,Tyhjiö
Marian paratiisi -elokuva vuodelta 2018.
Marian paratiisi -elokuva vuodelta 2018. kotimaiset elokuvat,marian paratiisi
Bästisarna Aurora och Kinky på tobakspaus.
Bästisarna Aurora och Kinky på tobakspaus. Kuva: Dionysos Films Mimosa Willamo,Oona Airola

Toiminnallamme on merkittäviä suoria ja välillisiä taloudellisia ja työllistäviä vaikutuksia luovalle alalle. Työllistämme oman henkilöstön lisäksi osaajia kymmeniltä eri aloilta – ohjelmantekijöistä muusikoihin, säveltäjiin, käsikirjoittajiin, näyttelijöihin ja tuotantotekniikan ammattilaisiin.

Yhteistyö eri toimijoiden kanssa ja ostot sisällöntuotannon kumppaneilta tarjoavat työtilaisuuksia tuhansille ammattilaisille vuosittain. Freelancer-palkkioita sai Yleltä vuonna 2018 noin 5 000 henkilöä. Suurin osa summasta menee ohjelmatyöntekijöille.

Olemme merkittävä työllistäjä myös alueellisesti. Henkilöstöstämme joka neljäs työskentelee pääkaupunkiseudun ulkopuolella.

Digitaalisten palvelujen tuottajana Yle ostaa ICT-alan tuotteita ja palveluja – niin palvelintilaa kuin sovelluskehitys- ja konseptisuunnittelutyötäkin.