Hyppää pääsisältöön

Akuutti - 28.9.2015

Ohjelma Areenassa

 • hitsari

  Melu on työturvallisuusriski

  28.09.2015Akuutti
  Melu altistaa onnettomuuksille ja vähentää työtehoa. Vallitseva häly hyväksytään, vaikka paljon olisi tehtävissä. Kuulosuojaimien tarjoaminen on vasta viimeinen keino melun torjumiseksi, muistuttaa melututkija Jaana Jokitulppo.
 • Antti Ropponen

  Kuuro lentopalloilija kuuntelee ja kommunikoi monella tavalla

  28.09.2015Akuutti
  Antti Ropponen on 20-vuotias lahjakas lentopalloilija. Kovakätinen hakkuri voitti keväällä miesten Suomen mestaruuden Kokkolan Tiikereiden riveissä ja on edustanut Suomea nuorten maajoukkueissa. Aika hyvin pojalta, joka syntyi kuurona ja opetteli puhumaan saatuaan sisäkorvaistutteen seitsemänvuotiaana.
 • puhelin, kuulokkeet ja liikenne

  Musiikki uhkaa kuuloa salakavalasti

  28.09.2015Akuutti
  Musiikki voi olla kuulolle yhtä riskialtista kuin katuporan jyrinä. Kovat volyymit altistavat pysyvälle kuulovauriolle aivan huomaamatta – musiikkia kun ei helposti edes miellä meluksi. Tarkkana saa olla niin jumppatunnilla, yöelämässä kuin liikenteessäkin!
 • korvatulpat

  Huolehdi kuulostasi!

  28.09.2015Akuutti
  Melututkija Jaana Jokitulppo muistuttaa kuulon suojaamisen tärkeydestä. Kuuloa uhkaavia ääniä löytyy tavallisesta arjestamme. Lapsen kuulo voi olla koetuksella tavallisena päiväkotipäivänä. Kuulo voi kärsiä myös liian lujalla soivasta musiikista tai moottorisahan melusta. Miten välttyä melulta, ja millaiset tulpat sopivat kenellekin?
 • Korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Martti Sorri ja toimittaja Mikko Penttilä.

  Erikoislääkäri Martti Sorri vastaa

  28.09.2015Akuutti
  Milloin melu on liian kova? Voiko kuulon alenema palautua? Mitä tarkoittaa lasikorva? Korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri, professori Martti Sorri vastaa Akuutin katsojien kuuloa koskeviin kysymyksiin.
 • Aino Pohjola laittaa kuulokojetta korvaansa.

  Kuulokojeen käyttö vaatii opettelua ja ääniin totuttelua

  28.09.20153Akuutti
  Äänien sinfonia – pahin mahdollinen yhdistelmä kuulokojeen käyttäjälle, tietää kuulokojeita käyttävä Aino Pohjola. Mistään ei saa selvää, turhauttaa ja suututtaa. Tässä vaiheessa moni nappaa kuulokojeen korvastaan. Pahimmassa tapauksessa kuulokoje jää pitkiksi ajoiksi rasiaansa, ihminen omaan hiljaiseen maailmaansa.
 • Anu-Maija Kärjä

  Akuutissa maanantaina: Erikoislähetys kuulosta

  25.09.2015Akuutti
  Voimakkaat äänet vaanivat ihmisiä joka puolella. Liikenteen melu jytisee korvaan tasaisena virtana, astioiden kilinä saattaa ärsyttää jopa kotikeittiössä, musiikki raikaa konserteissa ja kovaa meteliä suorastaan kaivataan urheilutapahtumissa. Milloin melu on vaarallista kuulolla ja miten siltä kannattaisi suojautua?
 • lapsi kädet korvilla

  Lapsen kuulo koetuksella arjessa

  24.09.2015Akuutti
  Päiväkodin kuraeteisessä kaveri huutaa hukassa olevan kintaan perään. Toisella on päällä ehtymätön uhmaikäraivari. Samaan aikaan kuusi muuta keskittyy laulamaan suosikkipiirrosohjelman tunnaria niin, että kaakelit raikaavat. Herkimmät pitelevät korviaan, mutta parkuvat samalla ulospääsyä melusta. Miten lapsen kuuloa voisi suojata?
 • moottorisaha

  Jo vartti moottorisahan melua on korville liikaa

  23.09.2015Akuutti
  Kuulosuojaimien käytön tärkeyden ymmärtää jokainen. Jos kuitenkin pikaisesti pari männynrankaa tekee puiksi, leikkaa etupihan nurmikon tai täräyttää hyllykölle passelit reiät iskuporakoneella, ei kuulo ehdi kärsimään. Väärin luultu. Melu on pesiytynyt usein moottorisahaa paljon pienempiinkin laitteisiin.

Lisää sarjasta Akuutti

Kuuluu sarjaan