Hyppää pääsisältöön

Akuutti - 30.3.2015

Ohjelma Areenassa

 • Risto Laitila ja Mikko Penttilä valmistavat kipuvoidetta perusvoiteesta ja chilijauheesta.

  Omalääkäri vastaa

  30.03.20153Akuutti
  Akuutin omalääkäri Risto Laitila ja toimittaja Mikko Penttilä paljastavat helpon ja halvan kipuvoiteen reseptin. Kipuvoiteen valmistamiseen tarvitaan vain perusvoidetta ja vahvaa chilijauhetta.
 • Aivoinfarktin hoitoon käytettävä stent-retriever eli trombinpoistoväline.

  Aivovaltimotukoksen uusi hoito

  30.03.2015Akuutti
  Liuotushoito on jo vuosia ollut aivovaltimotukoksen Käypää hoitoa. Sen rinnalle on nopeasti yleistymässä aivovaltimotukoksen mekaaninen avaus eli trombektomia. Tutkimukset ovat osoittaneet mekaanisen trombektomia-toimenpiteen avaavan tehokkaasti aivovaltimotukoksen monilla niillä potilailla, joille liuotushoito ei riitä tai sitä ei voida antaa.
 • Röntgenkuva

  Nilkkamurtuma – leikataanko vai ei?

  30.03.2015Akuutti
  Auts! Kaaduitko tai liukastuitko niin, että nilkka taittui ja murtui? Puolet nilkkamurtumista voidaan hoitaa ilman leikkausta, mutta milloin murtuneen nilkan hoito ilman leikkausta kipsaamalla on mahdollista?
 • Jalkoja heilutellaan

  Levottomissa jaloissa hapen puutetta

  30.03.201514Akuutti
  Suomessa levottomista jaloista kärsii jossain elämänvaiheessa jopa 10 prosenttia väestöstä. Tampereella tehdyssä tutkimuksessa todettiin levottomista jaloista kärsivillä olevan alaraajojen happipitoisuus selvästi alempi kuin terveillä kontrollihenkilöillä. Miten löydös vaikuttaa hoitokäytäntöihin?
 • Risto Laitila ja Mikko Penttilä

  Akuutin omalääkäri paljastaa kipuvoidereseptin

  30.03.201518Akuutti
  Akuutin omalääkäri Risto Laitila paljastaa, miten voit helposti tehdä itse kipuvoidetta chilijauheesta ja perusvoiteesta. Kaupallisissa kipuvoiteissa käytetään kapsaisiinia, joka on chilipaprikan tehoaine. Kapsaisiinivoidetta voi koettaa valmistaa myös itse, jos ei halua ostaa aika hintavia apteekin tuotteita. Kipuvoidetta käytetään esimerkiksi vyöruusun jälkikivun hoidossa.
 • Katariina Pyysalo osallistui äitinsä hoitoon

  Vanhusten hoidossa paljon parannettavaa

  26.03.20154Akuutti
  Helsinkiläinen Katariina Pyysalo (62) näki oman äitinsä hoidon puutteet lähietäisyydeltä. Yksin asuva, Alzheimeria sairastava äiti yritti pärjätä kodinhoitoavun turvin, mutta paljon tarvittiin vuosien varrella tyttären apua. Palvelutaloon pääsy toi äidille turvaa, mutta edunvalvonnan säännöt aiheuttivat tyttärelle ongelmia.
 • Jalan kipsaaminen

  Akuutissa maanantaina: Kipsihoito korvaa nilkkaleikkauksen yhä useammin?

  26.03.20151Akuutti
  Liukas keli, kaatuminen ja nilkan taittuminen. Sellainen on ollut yleisin nilkkamurtuman resepti kuluneena talvena. Suomessa sattuu vuosittain noin 5000 sairaalahoitoa vaativaa nilkkamurtumaa. Puolet nilkkamurtumista on sellaisia, jotka voitaisiin hoitaa ilman leikkausta ja uusimpien tutkimustietojen valossa näyttää siltä, että nilkkaleikkaukset vähenevät entisestään tulevaisuudessa.

Lisää sarjasta Akuutti

Kuuluu sarjaan