Hyppää pääsisältöön

Aristoteleen kantapää

Ohjelma Areenassa

 • Kuvakollaasi Jare vs. Cheek -materiaaleista

  Sanat haltuun rap-riimein

  09.10.2019Kulttuuri
  Rap-musiikki voi olla väylä parempaan luku- ja ilmaisutaitoon. Musiikkia kuunnellessa voi päähän tarttua myös muutama yhteiskunnallinen ajatus. Vielä enemmän kuhinaa päähän syntyy, jos alkaa itse luoda riimejä.
 • Nainen istuu asiakirjojen ympäröimänä.

  Miten kapula joutui kieleen?

  04.10.2019Kulttuuri
  Muuntojoustava palveluyhteenliittymä – mitä siitä pitäisi ajatella? Koskeeko se minua?
 • Tolkienin kirjojen innoittamia cosplay-hahmoja, 8 kpl.

  Kuinka Bilbo Bagginsista tuli ensin Kalpa Kassinen ja sitten Bilbo Reppuli

  25.09.2019Kulttuuri
  Reppuli-nimeen päätynyt suomentaja Kersti Juva harkitsi Bilbon sukunimeksi ensin Reppuria, mutta pyöriteltyään nimeä totesi Reppulin hauskemmaksi. Tähän tapaan kääntäjä kirjoittaa eli ajattelee kirjan uudestaan. Käännetty teos ei sisällä yhtään alkutekstin sanaa, silti se on sille ehdottoman uskollinen.
 • Kuvassa on vanha aapinen, kuvatauluja, penaali ja kello

  Kadonneet: kukko, kirjat, painolaatat ja Daniel Medelplanin maine

  18.09.2019Kulttuuri
  Suomessa oli 300 vuotta sitten samanlaisia huolia kuin tänäänkin: miten sivistää kansaa ja estää lukutaitoa katoamasta? Siksi on syytä muistaa Pälkäneen puuaapista. Käsi pystyyn kuka tietää Daniel Medelplanin? (s. noin 1657 Turku – k. 18. elokuuta 1737 Pälkäne) Pelkään ettei moni, vaikka syytä olisi.
 • Baskimiehet pelaavat korttia baskerit päässä ja huivit kaulassa

  Bertsolari yhdistää ja voimaannuttaa baskit

  11.09.2019Kulttuuri
  Pohjois-Espanjassa Atlantin rannikolla sijaitseva Espanjan itsehallintoalue Baskimaa on omaperäinen sanan kaikissa merkityksissä. Alueen kieli on mahdollisesti viimeinen jäänne Länsi-Euroopassa ennen indoeurooppalaisten kielten leviämistä puhutusta kieliryhmästä. Baskin kieli, eli euskara on alueen kulttuurin säilymisen perusta.
 • Somekoira Pertti Perseilevä isäntänsä kanssa

  Mitä kieltä koirasi ymmärtää parhaiten?

  28.08.2019Kulttuuri
  Lässytätkö ja leperteletkö koirallesi, vai puhutko sille selkeästi artikuloiden? Kumpikaan ei ole väärin. Koira lukee taitavasti äänensävyjä ja ymmärtää lepertelevän ihmisen olevan suopealla tuulella. Toimintaohjeita se ottaa mielellään vastaan selkeällä ja yksiselitteisellä kielellä.
 • Kuvassa teksti "Paska paikka".

  Kertovatko suomalaiset rivot paikannimet enemmän nimien keksijöistä kuin itse paikoista?

  15.05.2019Kulttuuri
  Suomessa on 2944 paska-sanan sisältävää paikannimeä. Rivot paikannimet hihityttävät tai närkästyttävät kartanlukijoita. Miksi sukupuolielimet ja eritteet ovat olleet niin yleisesti nimeäjien käytössä?
 • käsi kädessä, toisella punaista kynsilakkaa

  Rakkaus on ruma sana, mutta kaunis asia

  10.04.2019Kulttuuri
  Kun kysytään, mikä on suomen kielen kaunein sana, pitäisi ensin tarkentaa, tarkoitetaanko sillä ihanimman asian nimeä vai soinniltaan miellyttävintä sanaa.
 • En kvinna med blont hår fotograferad i närbild med flera par solglasögon på huvudet. Hon visar tummen upp.

  Oletko tosikko vai uppoaako ironia?

  03.04.2019Kulttuuri
  Törmääkö sarkasmiin, ironiaan ja ivaan nykyään yhä useammin, vai tuntuuko vain siltä? Poliitikot selittelevät sanomisiaan väärinymmärrettynä ironiana: “se oli vain läppä!”. Nuoriso muodostaa sarkastisen salakielen salaseuroja. Käänteistä kieltä ymmärtämätön joutuu naurunalaiseksi.
 • Minna Canthin kasvojen päällä siniristilippu

  Miten Minna Canth ehti?

  21.03.2019Kulttuuri
  Palvelijoiden ja kauppa-apulaisten saatavilla olevan ja edullisen työpanoksen ansiosta Minna Canthilla oli mahdollisuus kirjoittaa tasa-arvoa edistäviä artikkeleita ja näytelmiä.
 • Henkilö lukee Asterix-sarjakuvaa

  Asterix opettaa latinaa

  13.03.2019Kulttuuri
  Asterix seikkailee -sarjakuvat perustuvat löyhästi Julius Caesarin jo ennen ajanlaskua kirjoittamiin Gallian sota -teoksien tapahtumiin. Kirjoissa liikutaan likimain Caesarin kirjoja seuraavana aikana ja monet yksityiskohdat pohjautuvat teoksissa kerrottuihin tapauksiin.
 • Poliisi otta yhteen mielenosoittajien kanssa Pariisissa, ranskankielisiä banderolleja

  Miksi opettelisin ranskaa?

  07.03.2019Kulttuuri
  Kaksikielisessä Suomessa saattaa tuntua ylivoimaiselta, että pitäisi vielä jaksaa opiskella useampia vieraita kieliä. Ranskalla on vaikean kielen maine. Ja mihin sitä edes nykyään tarvitsee?
 • Jorma Panula oppilaidensa Esa-Pekka Salonen, Juha Nikkola, Hannu Lintu ja Tuomas Ollila kannattelemassa kultatuolissa. 2000-08-07, Helsinki

  Onko orkesterin johtaminen suomalaisilla geeneissä?

  01.03.2019Kulttuuri
  Kansainvälisesti menestyneet kapellimestarit ovat suuria tähtiä. He vetävät yleisöä konsertteihin, mutta kunnia ei saa nousta päähän. Show-elkeet eivät kuulu orkesterin johtamiseen. Kapellimestari ei ole yleisöä vaan orkesteria varten, toteaa mestarikapellimestari Jorma Panula.
 • Näytöllä salasana: 123456, poika katselee näyttöä, kuvattu takaviistosta

  Onko salasanasi Saatana tai Perkele?

  13.02.2019Kulttuuri
  Vaihda välittömästi, se ei ole riittävän omaperäinen. Suomessa kirosanat pääsevät aina yleisimpien salasanojen listan kärkeen. Sinne missä komeilevat myös 123456, qwerty ja 0000.
 • Muusikko Wimme Saari joikaa.

  Miksi puhe kulttuurisesta omimisesta hiertää niin monia?

  08.02.2019Kulttuuri
  Suomi on laaja maa ja täällä elää monenlaista porukkaa. Lapsena kiinnitin huomiota lähinnä itäisen ja läntisen kulttuuripiirin eroihin. Siihen väliin sitä yritti sijoittua. Jossain kaukana pohjoisessa eli kolmaskin kansa, saamelaiset.
 • Tyttö hyppää kiveltä

  Loppuvatko sodat jos lapsilta kielletään leikkiaseet?

  01.02.2019Kulttuuri
  Aikuisten on toisinaan vaikea kohdata lasten agressiivisuuden ilmaisuja. Mihin vetää raja? Lapsethan tutkivat todellisuutta leikeissään. Piirtäminen ja leikkiminen ovat hyvä keino ahdistuksen purkamiseen, oikea väkivalta ja kiusaaminen sen sijaan ei.
 • Kahvikuppi ja juusto-kurkkuvoileipä, siniset Teema-astiat sanomalehdellä

  Digitaalinen lehti ei pysty korvaamaan painettua lehteä

  26.01.2019Kulttuuri
  Tuttavapiirissäni yhä useampi on luopunut painetusta sanomalehdestä, koska pitää sitä kalliina ja hitaana uutisvälineenä. Kuka edes ehtii ja jaksaa lukea edellisen päivän tapahtumista paperilehdestä aamulla?
 • Sakari Röyskö, Hanna Lappalainen ja Pasi Heikura

  Mitä käyttämäsi kieli kertoo sinusta?

  22.01.2019Kulttuuri
  Sitä voisi luulla, että aikuistuessa myös kieli vakiintuu. Puhuttu kieli kuitenkin muuttuu koko elämän ajan. Se kertoo asiasisällön lisäksi myös mm. puhujan asuinpaikoista, sosiaalisesta verkostosta ja yhteiskunnallisesta asemasta.
 • Sotilasparaati Tammisaaressa, alokkaita nurmikentällä

  Mitä äitien pitäisi tietää armeijasta?

  11.01.2019Kulttuuri
  Äidit voivat lähettää nuorensa armeijaan luottavaisin mielin.
 • Simpanssi ja nainen irvistävät iloisesti, apinan käsi naisen niskassa

  Emme ymmärrä eläinten kieltä

  14.12.2018Kulttuuri
  Käsitys ihmisen ylivertaisuudesta muuhun luomakuntaan nähden murenee sitä mukaa, kun tutkimus osoittaa eläinten ajattelun ja tunne-elämän paljon monipuolisemmaksi kuin olemme aiemmin uskoneet.

Pasi Heikuran isännöimä Aristoteleen kantapää on Yle Radio 1:n hiuksiahalkova pilkun viilaus- ja höyläysohjelma sitaattien, lentävien lauseiden ja sananparsien maailmasta. Aristoteleen kantapää odottaa sinunkin vihjettäsi Viikon sitaatiksi, Viikon sitaattivihjeeksi ja/tai Viikon fraasirikokseksi.. Lähetysaika Yle Radio 1:ssä keskiviikkoisin klo 17.20, uusintalähetys lauantaisin klo 8.35.

Info: Tässä oli aikaisemmin ulkoinen upotus. Se on valitettavasti nyt poistettu.

Info: Tässä oli aikaisemmin ulkoinen upotus. Se on valitettavasti nyt poistettu.