Hyppää pääsisältöön

Aristoteleen kantapää: Viikon fraasirikos

Ohjelma Areenassa

Tätä jaksoa ei valitettavaksi ole saatavilla toistettavaksi. Alla on kuitenkin sarjan viimeisin jakso.
 • keltainen polkupyöräteline

  Viikon fraasirikos: Kintut housuissa vai housut kintuissa?

  26.05.20152Kulttuuri
  Nasevat kielikuvat ovat joskus niin nasevia, että sellaista tekee mieli käyttää, vaikka tarkkaan ottaen aihetta ei olisikaan.
 • Rodinin veistos Suudelma

  Viikon fraasirikos: Nielläkö vai eikö niellä

  19.05.2015Kulttuuri
  Ulkomaantoimittajan työ ei ole maailman helpoimpia. Hän joutuu tulkitsemaan vieraita sanoja ja tapoja kotimaan pienissä ympyröissä asuville kanssakansalaisilleen ja yleensä tilaa jutulle sekä aikaa jutun kirjoittamiselle on liian vähän.
 • vanha piirros siasta narussa

  Viikon fraasirikos: Lyökää tahtia!

  13.05.20152Kulttuuri
  Kuulijamme Ulla-Maija kuunteli Yle Radio 1:n lähetystä Kaustisen kansanmusiikkijuhlilta. Toimittaja raportoi tunnelmia paikan päältä näin: Täällä pelimanneja viedään paikasta toiseen kuin vierasta sikaa.
 • Vesa Vierikko, Vesa-Matti Loiri, Pirkka-Pekka Petelius ja Juuso Räsänen

  Viikon fraasirikos: Tarkkuusammuntaa

  06.05.2015Kulttuuri
  Sotilaidenkin erikoiskieli tähtää suurimpaan mahdolliseen tarkkuuteen. Joskus tarkkuus on niin suurta, että lopputulos on epätarkka.
 • Huivipäinen vanha nainen. Vanhus. Isoäiti, mummo.

  Viikon fraasirikos: Johtavassa asemassa

  29.04.2015Kulttuuri
  Kotoinen jääkiekon mestaruussarjamme on vihdoin päättynyt jännittävien vaiheiden jälkeen. Myös jääkiekko-otteluiden selostajilla ja muilla raportoijilla on takanaan pitkä kausi. Ehkä voimat alkoivat urheilu-uutisoijillakin huveta jo helmikuussa.
 • Urho Kekkonen painii kalan kanssa hämmästynyt ilme kasvoillaan.

  Viikon fraasirikos: Kuin peitsi voihin!

  20.04.2015Kulttuuri
  Suotta väitetään, että ritarillisuus olisi maailmasta kadonnut. Saimme nimittäin postia nimimerkiltä Rutinaritari Hämeestä. Hän oli lukenut helmikuussa Helsingin Sanomista seuraavanlaisen otsikon: Puolueet vääntävät peistä Suomen puolustuspolitiikasta.
 • Suomen voitonjuhlat Kauppatorilla vuoden 2011 jääkiekon maailmanmestaruuden jälkeen

  Viikon fraasirikos: Kuin tulisilla hiilillä

  13.04.2015Kulttuuri
  Grillaaminen kuuluu suomalaiseen elämäntapaan yhtä tiukasti kuin amerikkalaiseen ja australialaiseen ja varmaan ruotsalaiseen ja tunisialaiseenkin elämäntapaan. Ruoan kypsentäminen hehkuvien hiilien päällä on ikivanha ruoanvalmistustapa, vaikka englannin kielen sanaa grill onkin käytetty tässä merkityksessä vasta 1600-luvulta saakka.
 • Eskimohanhi vedessä

  Viikon fraasirikos: Hanhen sulat

  07.04.2015Kulttuuri
  Kriittisiä äänenpainoja aina tarvitaan, vain rakentava arvostelu johtaa meitä kohti valmiimpaa maailmaa. Mutta kun joku on jotain rakentanut ja haluamme sitä arvioida terävällä otteella, meidän pitää olla tarkkana sanoistamme, jotta sanomamme erottuisi joutavasta lörpöttelystä.
 • Suomen jääkiekkomaajoukkue voittoisana vuonna 1995.

  Viikon fraasirikos: Juudas pettää aina!

  31.03.2015Kulttuuri
  Raamatullisten vertauskuvien ja ilmausten käyttö antaa tekstille kuin tekstille vuosituhantista perspektiiviä. Monesti käyttö on tahatonta, koska ilmausten alkuperä on niin syvällä kielessämme, ettei sitä huomaa paatuneinkaan vapaa-ajattelija.
 • Hammaslääkärin välineitä

  Viikon fraasirikos: Purevaa puhetta

  23.03.2015Kulttuuri
  Kaikilla aloilla on omat tienraivaajansa, jotka hohtavat valoaan perässä rämpiville seuraajilleen esimerkkinä siitä, että näinkin voi käydä. Kuulijamme Timo löysi tällaisen edelläkävijän yksityisen hammashoidon vaativalta alalta. 22 vuotta alalla puurtanut yritys ei ole antanut ajan hampaan puraista osaamiseensa vahvuusalueillaan, eli kuten yritys kuvaa taivaltaan nettisivuillaan:
 • Vasikka imee sormia

  Viikon fraasirikos: Lypsää ja viilata

  16.03.2015Kulttuuri
  Vapaa markkinatalous on kovaa peliä, jossa kuluttajaa viedään kuin pässiä narussa, jos sääntely laiminlyödään.
 • Lewis Hamilton after crash during FP3 at the 2014 Japanese Grand Prix

  Viikon fraasirikos: Ennen pitkää mennessä!

  09.03.2015Kulttuuri
  Taidekirjallisuudessa kokeilu luetun ymmärtämisen, kieliopin ja sananjohtamisen rajoilla on jo tuttua. Mutta pääsee kunnianhimoinen lukija tiedonvälitysmaailmassakin aika ajoin tutkimaan mm. seuraavanlaisia otteita, jonka meille lähetti nimimerkki Paapperi marraskuisesta Helsingin Sanomista: Dennis (…) tekee päätöksen (…) vasta ennen 1. joulukuuta mennessä.
 • voi ja voiveitsi

  Viikon fraasirikos: Voi veitsi!

  03.03.2015Kulttuuri
  Politiikassa lähetetään monenlaisia viestejä. Osa on asiallista kapulakieltä, osa napakkaa vertaisviestintää ja osa on äänestäjien korviin tarkoitettuja nasevia iskulauseita, joiden pitää upota kansaan. Yle Puheessa keskusteltiin marraskuussa 2014 rasismista ja toimittaja luonnehtikin erään puolueen puheenjohtajan blogia niin, että se:
 • Ukrainan sota on lisännyt vaatimuksia Suomen puolustuksen vahvistamisesta.

  Viikon fraasirikos: Tähtäimessä liipaisin

  23.02.2015Kulttuuri
  Oikeastaan pitäisi olla kiitollinen siitä, että elämme sellaisia rauhan aikoja, jolloin aseiden tuntemus on niin heikkoa, että aseisiin, pyssyihin ja tuliluikkuihin liittyvät sanonnat alkavat olla käsittämätöntä mössöä.
 • Turisti on innoissaan teollisuusmaisemasta, vaikka uhkaakin sataa.

  Viikon fraasirikos: Lopen puuttuvat

  16.02.20151Kulttuuri
  Yleensä tiedonvälityksessä riittää se, että kirjoittaa tai sanoo yksinkertaisesti sen, mitä todellisuudessa on tapahtunut. Joskus kuitenkin eteen tulee tilanteita, joissa kirjoittajan tai sanojan täytyy syystä tai toisesta käyttää aivojaan.
 • Runebergintorttu Porvoossa

  Viikon fraasirikos: Ainutkertainen

  10.02.20151Kulttuuri
  Näin Runebergin torttujen aikaan kielelle nousee usein sanonta ”puhua kuin Runeberg”. Kansallisrunoilija oli tietenkin kaunopuheinen henkilö, joten irvileukojen on herkullista muistuttaa, että Runeberg oli äidinkieleltään ruotsinkielinen, joten ”puhuu kuin Runeberg” tarkoittaisi kehnohkon suomen puhumista.
 • Kukkakaaleja

  Viikon fraasirikos: Raskaita virheitä

  02.02.2015Kulttuuri
  Kaikki kielet ovat samanlaisia. Ne sisältävät sanoja ja kirjaimia, jotka merkitsevät jotain. Mutta ihan sanasta sanaan ei kielestä toiseen kannata kaikkia sanoja kääntää, etenkään jos on kyse vakiintuneesta käsitteestä. Nimimerkki-kuulijamme Zuerjelberger kirjoittaa meille näin: ”Aamulehdessä oli lokakuussa vallan mielenkiintoinen otsikko”:
 • kameli Kölnin eläintarhassa 2005

  Viikon fraasirikos: Lääkäreille, jotka puhuvat omia polkujaan

  26.01.2015Kulttuuri
  Ennen vanhaan lääkärit saivat oman alan opetuksen lisäksi humanistisen koulutuksen. Nuo hyvät ajat palaavat kaihoisasti lukijan mieleen, kun lukee Mediuutisten syyskuista artikkelia siitä, miten lääkkeiden viitehintajärjestelmä lisäisi töitä vastaanotolla. Kuvatekstissä terveyskeskuslääkäri N.N. havainnollistaa asiaa kielikuvalla:
 • moottoripyöräpoliiseja Helsingissä kesällä 2009

  Viikon fraasirikos: Tutkintojen tutkinnat

  19.01.2015Kulttuuri
  Oletteko kuulleet homonyymeistä? Kaksi samannäköistä sanaa, jotka merkitsevät eri asiaa, ovat monen sanaleikin perustana. Tiedättehän: kun kuurot leviävät Etelä-Suomeen, hauskaa on se, että kuurot voivat olla sadekuuroja tai vakavasti kuulovammaisia. Aina eri asioita merkitsevien sanojen samankaltaisuus ei kuitenkaan naurata.
 • Pablo Iglesias Turrión

  Viikon fraasirikos: Myötä- ja vastamäessä

  30.12.2014Kulttuuri
  Elämän nousuissa ja laskuissa tarvitaan malttia, jotta vauhti ei sumenna ajattelua. Harkinta on tarpeen myös vauhdikkaiden asetelmanmuutosten sivustaseuraajilta, ettei käy niin kuin Turun Sanomille marraskuun alussa. Lehti pohti Espanjan politiikan uusia kiemuroita, koska siellä Podemos –niminen uusi vasemmistopuolue on mullistanut vanhoja asetelmia.

Kuuluu sarjaan