Hyppää pääsisältöön

Aristoteleen kantapää: Viikon sitaattivinkki

Ohjelma Areenassa

Tätä jaksoa ei valitettavaksi ole saatavilla toistettavaksi. Alla on kuitenkin sarjan viimeisin jakso.
 • Naisen kädessä pelikortteja.

  Viikon sitaattivinkki: Kortti vie, kortti tuo

  26.05.2015Kulttuuri
  Yleissivistys on sikäli hämäävä tietokokoelma, että usein vain luulemme tietävämme asiat, jotka luulemme tietävämme, eli oikeastaan vain luulemme emmekä tiedä.
 • Väki juhlii jääkiekon MM-kultaa vuonna 1995

  Viikon sitaattivinkki: Pistetään pistetään banaania otsaan!

  19.05.2015Kulttuuri
  Urheiluslangi on yksi laajimmalle levinneitä erikoiskieliä, mutta silti sen ilmaukset saattavat tuottaa hämmennystä monelle. Kuulijamme Sirkka törmäsi tällaiseen tilanteeseen MTV:n verkkosivujen urheiluosastolla. Toukokuun alussa sivusto otsikoi näin: Pudotetulla Leijonalla banaani otsassa.
 • Kudonnassa käytetty pirta

  Viikon sitaattivinkki: Sopiiko teekuppi pirtaasi?

  13.05.20151Kulttuuri
  Kieli kantaa mukanaan muutakin kuin eri esineille ja asioille varattuja äännesarjoja. Kieli kantaa mukanaan myös kulttuuria, tapoja, historiaa ja elämäntyyliä. Tämän vuoksi kielten kääntäminen toisille kielille on vaativaa hommaa, eikä tekstin tarvitse edes olla monimutkaista taidekirjallisuutta.
 • Tupperware-kulhoja

  Viikon sitaattivinkki: Politiikka alkaa kotoa

  06.05.2015Kulttuuri
  Vaalit on pidetty ja pulinat pois. Kielikeskuksen sanakirjan toimituksen väki kuitenkin palaa vaalien kampanjointiin huhtikuun kuukauden sanassaan, joka on: olohuonetentti. Näin sanan valitsijat kommentoivat sanaa:
 • Äänentoistolaite. Äänentallennus. Nauhoittaminen. Nauhuri.

  Viikon sitaattivinkki: Namilointia ei namiloida

  29.04.2015Kulttuuri
  Kuukausi sitten kysyimme kuulijoiden kielikorvalta mielipidettä sanasta namiloida, joka on alkanut esiintyä siellä täällä silloin tällöin.
 • Suomen Keskustan vaalikoju Jyväskylän keskustassa

  Viikon sitaattivinkki: Laajalla sihdillä

  20.04.2015Kulttuuri
  Vasta pidettyjä vaaleja moitittiin tylsiksi, kun kaikki tiesivät voittajan, mutta kyllä myös yritystä värikkäisiin kielikuviin koettiin. Kuulijamme Heksu havahtui viime lokakuussa Ylen Ykkösaamun lehtikatsauksessa, kun toimittaja siteerasi suuren ammattiliiton puheenjohtajan haastattelua Demokraatti-lehdestä. Ay-mies oli kertonut jutussa näin: Sipilä ampuu hehtaarihalolla.
 • Samuli Putro on yksi SuomiLOVE-ohjelman kymmenistä artisteista.

  Viikon sitaattivinkki: Tyhjät huoneet kolisevat eniten

  13.04.2015Kulttuuri
  Peter von Bagh totesi Olavi Virta -dokumentissaan vuonna 1972, että ”iskelmä on kansakunnan salattu historia”. Ehkä tämän pohjalta ei kannata lähteä tulkitsemaan hittilistojen ja Suomen poliittisen lähihistorian korrelaatioita, mutta joskus iskelmä kertoo tahallaan tai tahattomasti jotain elämästämme.
 • Sello nojaa tuoliin

  Viikon sitaattivinkki: Kielen sointi

  07.04.2015Kulttuuri
  Suomen kielen päivää juhlitaan huhtikuun yhdeksäntenä päivänä. Tällainen suuri juhla saa kaikkien suomea puhuvien sielun herkimmät kielet väräjämään.
 • Lentokone lentää

  Viikon sitaattivinkki: Jäähyväiset veroille?

  31.03.2015Kulttuuri
  Taas on kuukauden verran sanoja lipunut huuliemme läpi, joten on aika antaa puheenvuoro Kielitoimiston sanakirjan toimitukselle, joka on noista sanoista poiminut jälleen kuukauden sanan. Maaliskuun sana on tietenkin: jäähyväisvero. Näin sanakirjan toimitus jäähyväisverosta:
 • Hilla-Maria Herttuainen

  Viikon sitaattivinkki: Taiteilijan selfie nuoruuden vuosilta

  23.03.2015Kulttuuri
  Muutama viikko sitten pyysimme teitä auttamaan meitä ja tammikuussa haastattelemaamme presidentin puolisoa Jenni Haukiota suomenkielisen vastineen keksimisessä sanalle selfie. Selfie, eli meitsie, määliö, meikelö, ihtiö, pärstiö, lärviö.
 • Isä pitää lasta sylissä

  Viikon sitaattivinkki: Tasa-arvoa sata lasissa!

  16.03.2015Kulttuuri
  Nykyajan vanhempia sekoittavat univelan ja elämänmuutoksen lisäksi ympäristössä vellovat alati vaihtuvat vanhemmuusmuodit. Yksi usein hoettu vanhemmuuskäytäntö on jaettu vanhemmuus, eli se nerokas huomio, että äidin lisäksi isä voisi kantaa vastuunsa lapsen kasvattamisessa.
 • Digitalis obscura

  Viikon sitaattivinkki: Digi hatussa

  09.03.2015Kulttuuri
  Itsestään selvät asiat ovat meille yleensä itsestään selviä. Ja kun tarpeeksi toistetaan, mikä tahansa asia voi muodostua meille itsestään selväksi. Niin kuin nyt digitaalisuuteen, eli bitteihin perustuvaan tiedonsiirtoon ja tiedonkäsittelyyn perustuva yhteiskunta. Siellähän asioita pitää digitalisoida, eikö totta, jotta olisi tietoa mitä siirtää.
 • venäläinen kimo-troikka

  Viikon sitaattivinkki: Rahalla saa ja hevosella pääsee!

  03.03.2015Kulttuuri
  Euron kriisi heijastuu myös tänne Euroopan pohjoislaidalle eksoottisen suomalaisugrilaisen kielemme sanastoon. Ei siis ihme, että Kielitoimiston sanakirjan toimitus on valinnut helmikuun sanaksi sanan troikka. Näin toimituksen väki pohtii sanaa:
 • Metsä

  Viikon sitaattivinkki: Uudet ja vanhat puut

  23.02.20151Kulttuuri
  Kieli elää, sanotaan aina, mutta aina emme näe sitä elämää elämänä vaan outoina ärsyttävinä asioina. Meillä on tapana pitää virheinä kielellisiä ilmauksia, joihin emme ole tottuneet. Kuten nyt kuulijanimimerkkimme Päin mäntyä, joka heinäkuussa löysi Talouselämä-lehdestä tällaisen ilmauksen: Yhtiöiden perustaminen Suomessa meni uusiin puihin.
 • Mies ja poika katsovat lintuja kiikareilla

  Viikon sitaattivinkki: Suurennus- ja pienennyslasit

  16.02.2015Kulttuuri
  Mikään ei ole niin helppoa kuin muisteleminen, etenkin menneisyyden muisteleminen. Joskus kieli saa kuitenkin muistelemisenkin tuntumaan vaikealta.
 • selfiekeppi teleskooppi sisään vedettynä

  Viikon sitaattivinkki: Selfie suomeksi?

  10.02.2015118Kulttuuri
  Vuoden ensimmäisessä ohjelmassamme tasavallan presidentin puoliso runoilija Jenni Haukio kaipaili kunnon suomennoksia englanninkielisille muotisanoille.
 • Viikon sitaattivinkki: Kelpuuttaako halpuuttaa?

  02.02.2015Kulttuuri
  Tammikuussa alkanut keskusliikkeiden hintakilpailu aiheutti myös kielellistä kuohuntaa. Muun muassa Juha kirjoitti Tampereelta näin: ”Lähikauppamme julisti äskettäin, että Halpuutimme hintoja. Halpuutimme? Mainosnikkarille lienee tullut rimakauhu sanan halventaa kohdalla, ja käyttöön on hintasotakiireessä otettu aito epäsana. Onkohan suomen kielessä moista sanaa?”
 • Old woman from Kyrgyzstan

  Viikon sitaattivinkki: Mahtimummelin määräykset

  26.01.2015Kulttuuri
  Lastenrunoja julkaistaan nykyään varsin kiitettävästi. Erityisen mainiota on se, että myös vanhoja lapsille suunnattuja kansanrunoja julkaistaan yhä. Mitäpä lapsi muuta tarvitseekaan kuin runoja ja rajoja!
 • Tähtisumua.

  Viikon sitaattivinkki: Ei nimi eksoplaneettaa pahenna

  19.01.2015Kulttuuri
  Elämme aikaa, jolloin taivaalta löydetään lähes päivittäin uusia asioita ja useimmiten nämä asiat ovat eksoplaneettoja eli muita tähtiä kuin omaa Aurinkoamme kiertäviä planeettoja. Ensimmäinen eksoplaneetta löydettiin vuonna 1992 ja tammikuun 9. päivä niiden lukumäärä oli jo 1876.
 • selfiekeppi teleskooppi sisään vedettynä

  Viikon sitaattivinkki: Ei selfieporkkanaa vaan selfiekeppiä!

  30.12.2014Kulttuuri
  Vuodenvaihdettakin tärkeämpi asia on kuunvaihde, koska se merkitsee sitä, että kuulemme aivan kohta, mikä on Kotimaisten kielten keskuksen Kotuksen sanakirjan toimituksen valitsema joulukuun sana! Ja se on tietenkin: selfiekeppi! Näin Kielitoimiston sanakirjan väki kertoo selfiekepistä:

Kuuluu sarjaan