Hyppää pääsisältöön

Avaruusromua

Ohjelma Areenassa

  • Piirroskuva / Avaruusromua 30 vuotta

    Koko yö Avaruusromua!

    03.06.2020Kulttuuri
    Avaruusromun viimeinen lähetys saa 30-vuotisjuhlan kunniaksi seurakseen Avaruusromun pitkän ja hiljaisen yön, joka tarjoaa avaruusromullista musiikkia aamuun asti. Tämä tarkoittaa yhteensä kahdeksan tunnin matkaa avaruudessa. "Luvassa on Avaruusromun tyyliin pitkää musiikkia ja hitaita ajatuksia. Tai pitkiä ajatuksia ja hidasta musiikkia, miten vain", sanoo ohjelman toimittaja Jukka Mikkola.
  • tummasävyinen pilvitaivas

    Avaruusromua: Kun kaaos pyrkii lähelle

    27.05.2020Kulttuuri
    Ranskalainen filosofi Blaise Pascal sanoi jo 1600-luvulla ihmisten olevan onnettomia vain siksi, etteivät he malta levätä, olla aloillaan. Viime aikoina itse kukin on joutunut olemaan enemmän tai vähemmän aloillaan. Aivojen normaali olotila on kaaos, sanoo norjalainen Erling Kagge. Hän sanoo ettei ole helppoa olla toimeton silloin, kun mitään ei tapahdu. Silloin kun on hiljaista ja on yksin. Toimittajana Jukka Mikkola.
  • Muurahaiskarhu ja 30 vuotta numerot

    Space Junk presents: How lanterns will turn into galaxies, sighs will be measured in horsepower, and puddles of naphtha will become oceans on a new map of the world

    22.05.2020Kulttuuri
    The material used in the film is the black-and-white silent film Finlandia from 1922, directed by Erkki Karu. The film depicts Finland and its most iconic views poetically but realistically a hundred years ago. The material from a hundred years ago combines Esa Kerttula's photographs about everyday Finland in the 2020s and the unique music of six Finnish musicians Esa Kotilainen, Nemesis, Mari Sainio, Johanna Sulkunen, Jimi Tenor and Ilpo Väisänen.
  • Jukka Mikkolan kasvokuva

    Etsintä on päättynyt! 30 vuotta outoa musiikkia ja ajatuksia tarjonnut Avaruusromua hiljenee

    20.05.2020Kulttuuri
    Avaruusromua 30 vuotta -juhlalähetys, Avaruusromun viimeisen lähetyksen jälkeen Avaruusromun pitkä ja hiljainen yö radiossa. Uutta kotimaista elektronista musiikkia sisältävä elokuvakokeilu “Kuinka lyhdyt muuttuvat linnunradoiksi, huokaukset mitataan hevosvoimissa ja naftalätäköistä tulee uudella maailmankartalla valtameriä” Yle Areenassa. Yle Radio 1 ja Yle Areena 7.6.2020 kello 22.05
  • vesi ryöppyää koskessa

    Avaruusromua: Aika, vesi, ilma, sähkö, musiikki ja kaikki muu

    20.05.2020Kulttuuri
    Tässä meidän aineellisessa todellisuudessamme ei voi olla mitään pysyvää, sanoi kreikkalainen filosofi Herakleitos. Hän oli viisi sataa vuotta ennen meidän ajanlaskumme alkua sitä mieltä, että todellista on vain muutos. Pysyvyys on harhaa. Kaikki on liikkeessä. Kaikki muuttuu. Kaikki virtaa, eikä ainoastaan aika, vaan nykyään myös vesi, ilma ja sähkö. Niin, ja musiikki. Toimittajana Jukka Mikkola.
  • psykedeelinen maisema, käsitelty kuva

    Avaruusromua: Onko se äänikuvassa ja tunnelmassa?

    13.05.2020Kulttuuri
    Millaista musiikkia tämä aika tuottaa? Kuuluuko tämä aika musiikissa? Voiko sen kuulla? Viime aikoina Avaruusromuun on tullut tarjolle selkeästi normaalia enemmän musiikkia. Ehkä tämä kertoo sen, että musiikintekijöillä on sekä aikaa että syytä musiikin tekoon. Musiikilla, sekä sen kuuntelemisella että sen tekemisellä on tunnetusti erittäin suotuisia vaikutuksia ihmismieleen. Toimittajana Jukka Mikkola.
  • pianon koskettimisto ja käsi lähikuvassa

    Avaruusromua: Varkain vien tai lainaan!

    06.05.2020Kulttuuri
    Painoin kosketinta. Se mitä kuulin oli kuin taikuutta. Miten tämä oli mahdollista? Kaikki maailman äänet yhdessä laitteessa! Elettiin 1980-luvun alkuvuosia. Uusi ihmeellinen laite oli sampleri. Sillä pystyi samplaamaan eli tallentamaan laitteeseen mitä tahansa ääntä ja sen jälkeen soittamaan musiikkia tuolla äänellä. Se oli laite, joka tulisi mullistamaan musiikin. Se oli taikuutta! Toimittajana Jukka Mikkola.
  • ufo eli tunnistamton lentävä esine

    Avaruusromua: Onko se pilvi, lintu vai lentokone?

    29.04.2020Kulttuuri
    Avaruus, ufot, humanoidit, parapsykologia. Niin luki lehden kannessa. Elettiin ufoaikaa. Ufohavaintoja tutkittiin ahkerasti ja ufot olivat esillä muuallakin kuin marginaalisissa ja pienilevikkisissä erikoislehdissä. Ufoista saatettiin yhtäkkiä kirjoittaa maan suurimmissa sanomalehdissä, niistä saatettiin puhua radiossa ja niitä saatettiin ihmetellä televisiossa. 1960-luvun loppu ja 1970-luvun alku olivat suomalaisille ufojen täyttämää todellisuutta. Noista ajoista on puoli vuosisataa, mutta ufoaika ei ole unohtunut. Toimittajana Jukka Mikkola.
  • kädet näppäimistöllä (käsitelty kuva)

    Avaruusromua: Olosuhteiden sanelemia ratkaisuja

    22.04.2020Kulttuuri
    Idea on yksinkertainen. Tilanteen sanelema. Muusikko aloittaa sävellyksen ja lähettää sen seuraavalle muusikolle, joka puolestaan lähettää sen jälleen seuraavalle. Jokainen vuorollaan soittaa sävellykseen oman osuutensa. Kaikki tapahtuu netissä ja lopputulos julkaistaan netissä. Olosuhteet ovat saaneet aikaan uusia käytäntöjä. Myös muusikot ovat siirtyneet virtuaaliseen maailmaan: tekemään, esittämään ja julkistamaan musiikkia. Toimittajana Jukka Mikkola.
  • Kasvomainen muodostelma Mars-planeetan pinnalla.

    Avaruusromua: Täysin järjenvastaista!

    15.04.2020Kulttuuri
    Kesällä vuonna 1976 julkistettiin Mars-planeetan pinnasta otettu valokuva. Harmaassa kuvassa näkyivät aivan selvät ihmiskasvot. Mahdotonta, ajateltiin. Ilmiö ei ollut uusi. Ihmiset ovat aina nähneet ympärillään mitä ihmeellisimpiä asioita: paahtoleivän pintaan ovat piirtyneet Jeesuksen kasvot, Neitsyt Marian kuvia on ilmestynyt milloin minnekin ja monet kalliot ovat näyttäneet peikolta tai hirviöltä. Kautta aikain me olemme nähneet pilvissä mitä erilaisimpia asioita. Kuuluuko myös musiikissa jotakin, mitä siinä ei ole? Toimittajana Jukka Mikkola.
  • Aurinko, loiste tummalla pohjalla

    Avaruusromua: Unelmia, epävarmuutta vai paratiisi?

    01.04.2020Kulttuuri
    Hän luuli tavallisia majataloja lumotuiksi linnoiksi. Hän luuli lampaita kääpiöiksi ja tuulimyllyjä jättiläisiksi. Jostakin syystä sadan vuoden takainen, Maria Åkerblomin johtaman uskonlahkon tarina tuo mieleen Don Quijoten, ja päinvastoin. Mitä nuo tarinat kertovat? Mitä ne tarjoavat? Unelmia, turvaa ja pelastusta? Pyhyyttä, pelkoa ja ekstaasia? Millaista musiikkia synnyttää Marian tarjoama paratiisi? Toimittajana Jukka Mikkola.
  • vinyylilevy levysoittimessa

    Avaruusromua: Siis teitä kiinnostaa tämä musiikki?

    25.03.2020Kulttuuri
    En ole koskaan kuullut hänestä, eikä minulla sitä paitsi ole aikaa kuunnella mitään BBC:tä! Näin vastasi Edgar Froese, kun eräs saksalainen musiikkijournalisti soitti hänelle keväällä 1973 ja kysyi tunsiko hän Lontoossa asuvaa John Peel -nimistä tiskijukkaa. Soittaja kertoi John Peelin soittaneen Tangerine Dreamin musiikkia ohjelmissaan BBC:llä jo useasti. Pian yhtye sai telexin brittiläiseltä Virgin -levy-yhtiöltä. Toimittajana Jukka Mikkola.
  • Piirikytkentälevy

    Avaruusromua: Algoritmi, tekoäly ja ne muut

    18.03.2020Kulttuuri
    Koneoppiminen. Neuroverkko. Konenäkö. Hahmontunnistus. Puheentunnistus. Syväoppiminen. Algoritmi. Tekoäly. Näihin sanoihin törmää tavan takaa kun nykyään liikkuu netissä tai silmäilee sanomalehtiä. Puhutaan sekä heikosta että vahvasta tekoälystä. Heikkoon tekoälyyn me törmäämme jatkuvasti, kun käytämme esimerkiksi netin hakukoneita. Vahvaa tekoälyä ei vielä ole, mutta sitä kehitellään jatkuvasti. Onko meillä hyvä syy uskoa tai pelätä, että vahva tekoäly on tulossa? Toimittajana Jukka Mikkola.
  • Maa avaruudesta kuvattuna

    Avaruusromua: Maanalaista musiikkia

    11.03.2020Kulttuuri
    Maapallo on noin 4500 miljoonan vuoden ikäinen. Näin sanovat tutkijat, jotka pystyvät päättelemään maapallon iän tiettyjen radioaktiivisten alkuaineiden hajoamisen nopeudesta. Maapallon ydin on metallia. Ydintä ympäröi kiviaineksesta muodostunut kiinteä, mutta liikkuva ja muovautuva vaippa, ja vaipan päällä on ohut, kiinteä kuori. Geologit sanovat, että maapallo kertoo meille omaa historiaansa. Historiaa, joka on tallentunut maapallon kerrostumiin. Voiko maapallon tarinaa kertoa musiikilla? Toimittajana Jukka Mikkola.
  • Robotti (Pepper) käsitelty kuva

    Avaruusromua: Sehän on vain robotti!

    04.03.2020Kulttuuri
    Kun roboteista tehdään ulkonäöltään ja liikkeiltään ihmistä muistuttavia, me suhtaudumme niihin myönteisemmin, tuttavallisemmin ja empaattisemmin. Hauska robotti! Sehän on melkein kuin joku lelu! Mutta kun robotti kehittyy yhä enemmän ihmistä muistuttavaksi, tapahtuu outo ilmiö: robotti alkaa tuntua pelottavalta ja vieraalta. Se alkaa tuntua oudolta ja epäilyttävältä, jopa uhkaavalta. Yhtäkkiä olemme oudossa laaksossa. Toimittajana Jukka Mikkola.
  • Avaruus, linnunrata

    Avaruusromua: Viestejä avaruudesta?

    26.02.2020Kulttuuri
    Nuo säännölliset pulssimaiset signaalit vaikuttivat siltä kuin joku lähettäisi niitä tarkoituksella, kuin joku tahtoisi ottaa meihin yhteyttä. Niinpä tähtitieteen opiskelija Jocelyn Bell Burnell alkoi kutsua tuota signaalia lähettävää avaruuden kohdetta nimellä LGM-1, Little Green Men One. Hän oli juuri löytänyt ensimmäisen milloinkaan havaitun pulsarin. Nyt yli puoli vuosisataa myöhemmin pulsarit soivat uudessa musiikissa. Toimittajana Jukka Mikkola.
  • tietokoneen hiiri

    Avaruusromua: Kaikki maailman etätyölaiset, rentoutukaa!

    19.02.2020Kulttuuri
    Etätyö on työtä, jota ei tehdä työpaikalla, vaan jossakin muualla. Jotkut ovat sitä mieltä, että etätyö on vähemmän stressaavaa kuin niin kutsuttu toimistotyö, ehkä siksi, että etätyössä työntekijä kokee olevansa vapaampi. Amerikkalainen Ken Elkinson tekee musiikkia yhä kasvavalle etätyöntekijöiden joukolle. Hän on sitä mieltä, että etätyössäkin voi stressaantua ja siihen voi auttaa esimerkiksi musiikki. Toimittajana Jukka Mikkola.
  • Synkkä metsä, hämärä

    Avaruusromua: Kaikki kauhun ainekset

    12.02.2020Kulttuuri
    Se on kummitus. Se on eräs suomalaisen kansanperinteen pelottavimmista hahmoista. Se on nimeltään ihtiriekko. Se on surmatun lapsen haamu: salaa synnytetyn, salaa surmatun ja salaa haudatun lapsen haamu. Ihtiriekko on aitoa suomalaiskansallista kauhua, mutta samalla asiaan liittyy myös moraalinen opetus, kuten vanhoihin kauhutarinoihin ja kansansatuihinkin usein liittyy. "Aihe on kohtalaisen synkkä", toteaa aiheeseen uppoutunut musiikintekijä. Toimittajana Jukka Mikkola.
  • Avaruus

    Avaruusromua: Laajoja, epätodellisia ja liikkuvia äänellisiä tiloja

    05.02.2020Kulttuuri
    Luodaan ääniä, jotka eivät muistuta minkään tunnetun akustisen soittimen ääntä. Muokataan noita ääniä monin tavoin, elektronisia keinoja käyttäen. Näin syntyy kosminen musiikki. Tai kuten käsitteen alkukielellä sanotaan: Kosmische Musik. Se syntyi 1960- ja 70-lukujen vaihteen Saksassa, ja se oli nimensä mukaista musiikkia. Sähkö ja avaruus ovat edelleen hedelmällinen yhdistelmä, onpa sitten kyseessä maapallon ulkoinen tai ihmisen sisäinen avaruus. Toimittajana Jukka Mikkola.
  • Syntesoijan koskettimistoa

    Avaruusromua: Nuori mies alkaa tehdä musiikkia

    29.01.2020Kulttuuri
    Eletään vuotta 1981. Music Television eli MTV aloittaa lähetyksensä. Yhdysvalloissa esitellään videopeli nimeltä Pac-Man. IBM julkistaa PC-kotitietokoneensa sekä MS-DOS -käyttöjärjestelmänsä. Suomen eniten katsotut elokuvat ovat Kadonneen aarteen metsästäjät, 007 - Erittäin salainen sekä Uuno Turhapuron aviokriisi. Japanilainen Nintendo julkaisee Donkey Kong -nimisen videopelin. Ranskassa eräs nuori mies intoilee Pink Floydista, Genesiksestä, Emerson Lake and Palmerista ja Klaus Schulzesta. Hänellä on kasettinauhuri ja hän alkaa tehdä musiikkia. Toimittajana Jukka Mikkola.

Toimittajat

Lisää aiheesta

Kuuntele Avaruusromua

Avaruusromua Yle Radio 1:ssä sunnuntaisin klo 22.05. Jaksot kuunneltavissa Areenassa 30 päivän ajan ensilähetyksestä.