Hyppää pääsisältöön

Elävä arkisto

 • Näkymä Erottajantorilta kohti Kluuvia (1867). Kuva: Carl Adolf Hårdh. Kuvankäsittely: Sampo Soveri

  Katso, tää on Helsinki, sun ikioma Stadisi!

  11.06.20202Elävä arkisto
  Kun Helsinki vuonna 1550 perustettiin nykyisen Vanhankaupungin rantamille, toivottiin siitä nopeasti kasvavaa, vireää kilpailijaa Suomenlahden kauppamahdille Tallinnalle. Pakkomuutoin asutettu kaupunkipahanen kasvoi kuitenkin hitaasti, vaihtoi jopa paikkaa, mutta varttui sitten vaivihkaa ihanaksi, joskus myös ärsyttäväksi Itämeren tyttäreksi. Herroistaankin Helsinki tunnetaan. Millainen kaupunki on tarttunut filmille, kuva- ja ääninauhoille? Elävä arkisto kutsuu sinut matkalle Helsinkiin. Lähe fölikseen, siis messiin!
 • Iltalypsyn hahmot Leila Toroskainen ja Mika Wirta nojaavat toisiinsa. Kuvaa muokattu niin, että se näyttää maitolammikolta.

  Iltalypsylle Areenaan! Listasimme kuusi syytä katsoa ysärin suosikkisatiiria

  14.03.20195Blogit
  Iltalypsy toi lamanjälkeiseen Suomeen ohjelman, jonka lyhyissä jaksoissa analysoitiin valtaa pitävien tekemisiä räikeän huumorin avulla. Areenaan on nyt julkaistu 24 jaksoa vuodelta 1994. Jaksot ovat katsottavissa vuoden ajan.
 • Kirjastonhoitaja laittaa kirjoja hyllyyn Rauman kirjastossa 1968.

  Tilaa tiedolle ja harrastamiselle – kirjastoissa rakennetaan demokratian kivijalkaa

  28.11.2018Elävä arkisto
  Kun tv-arkiston kokoelmista etsitään ohjelmia kirjastoista, ollaan todellisen metatiedon ja metatason äärellä. Elävän arkiston koosteen kirjastoissa asuu tieto ja sivistys sekä suomalaisten yhtäläinen mahdollisuus elinikäiseen oppimiseen. 1970–1990-luvun ohjelmissa kirjasto on väylä tiedon valtatielle ja kirjastoauto nopea laajakaista ennen internetin valtakautta. Kirjastossa rakentuu demokratian kivijalka, ja se on myös avoin tila ajattelulle ja harrastamiselle.
 • Danny laulaa lähikuvassa. Samannimisen dokumenttielokuvan juliste.

  Iso D toi show'n Suomeen

  09.11.2018Yle Teema
  Teemalauantain tähti on Iso D, Suomi-viihteen jättiläinen, Mr. Tähtitehdas Danny eli Ilkka Lipsanen – mies joka toi show’n Suomeen. Danny-dokumenttielokuvan ensiesityksen lisäksi kaivellaan arkistojen aarteita.
 • Kolme kuvaa ohjelmista Huojuva talo, Tumma ja hehkuva veri sekä Tuulikaappimaa.

  Syyskuu tuo Areenaan Huojuvan talon ja muut suomalaisen melankolian jättiläiset

  13.09.2018Blogit
  Avioliiton ahdistusta, perheväkivaltaa, oman identiteetin etsimistä, mutta myös toivoa tulevasta. Areenaan on nyt julkaistu suomalaisen melankolian jättiläisiä, kuten Huojuva talo, Tumma ja hehkuva veri ja Hiljaiset laulut. Ohjelmat ovat katsottavissa Areenassa vuoden ajan.
 • Kollaasi Teeman syksyn 2018 lauantai-iltojen ohjelmista.

  Musiikkia, elokuvaa, dokumentteja, kissoja: Teeman lauantai-illat syksyllä 2018

  25.08.2018Yle Teema
  Teeman lauantai-illoissa tarjotaan syksyllä tuhti annos musiikkia. Musiikkidokumenteissa alkaa syyskuussa naisten vuoro: juhlimme omaperäisiä ääniä Marianne Faithfullista funkin kuningattareen Betty Davisiin ja grungepunkbändiin L7. Syksyn teemailtojen tähtiä ovat muun muassa Iggy Pop, Sting, Danny, Agnès Varda, Ryhmäteatterin väki, Peggy Guggenheim, Samuel Fuller ja Istanbulin kissat.
 • Ett trädgårdsland.

  Kaupunkiviljely kukoistaa - puhdas lähiruoka puhuttelee

  23.08.2018Yle Teema
  Kaupunkiviljely, siirtolapuutarhat, palstat ja pikkuiset parvekepuutarhatkin ovat nykyään erittäin suosittuja. Teeman Elävä arkisto tarjoaa hienon paketin vanhoja puutarhaohjelmia. Niistä käy ilmi, että pienimuotoinenkin puutarhassa puuhastelu on kiinnostanut suomalaisia jo iät ja ajat.
 • Kauas pilvet karkaavat

  Kansantaiteilija Sakari Kuosmanen kokkaa, rokkaa ja näyttelee

  09.08.2018Yle Teema
  Sakari Kuosmanen sai ensimmäisen kitaransa neljätoistavuotiaana ja päätti jo silloin, että hän elättäisi itsensä musiikilla. Elokuvanäyttelijäksi hän päätyi puolivahingossa ja kokkausohjelmiin rakkaudesta ruokaan. Sakari Kuosmasen tuoreen Arkistovieraana -haastattelun lisäksi Teeman ohjelmapaketissa nähdään kolme menneiden vuosikymmenten ohjelmaa kalaherkuista.
 • Seychellien rantaa

  Onnellisten saaret – päivä hymyilevien ihmisten valtakunnassa

  23.07.2018Elävä arkisto
  Madagaskarin koillispuolelle ripoteltu trooppinen saariryhmä Seychellit on häämatkailijoiden ja pullealompakkoisten luksusturistien suosima paratiisikohde, jonka liidunvalkeat rannat ovat piirtyneet useammankin haavematkailijan mielikuviin. Korkean hintatason valoisa puoli on se, ettei saarilla ole juuri koskaan tungosta. Vuonna 1975 elämä onnellisten tasavallassa oli vieläkin rauhallisempaa.
 • Salutorget på 1960-talet.

  Rakkaudesta kotimaanmatkailuun

  12.04.2018Yle Teema
  Teemalla on maaliskuussa aloittanut uusi kaksikielinen ohjelmasarja Egenland, joka kulkee ympäri Suomen kulttuurikohteesta toiseen yleisöltä saatujen vinkkien pohjalta. Myös Teeman Elävä arkisto on tien päällä kotimaassa - ja lisäksi aikamatkalla, joka ulottuu 1940-luvulta 80-luvulle.
 • YYA-sopimuksen allekirjoitus

  YYA-sopimus oli Suomelle välttämättömyys, josta tuli hyve

  04.04.2018Elävä arkisto
  Suomen ja Neuvostoliiton välinen YYA-sopimus ystävyydestä, yhteistoiminnasta ja avunannosta syntyi aikana, jolloin pienen maan oli tarkoituksenmukaista tehdä liitto suuren naapurinsa kanssa rauhanomaisten olojen takaamiseksi. Sopimus hyödytti Suomea myös taloudellisesti ja se lisäsi vähintäänkin välillisesti suomalaisten tietämystä itänaapurista. Mutta aikaa myöten siitä tuli ulko- ja sisäpoliittinen rasite, kun välttämättömyydestä tehtiin hyve.
 • 2 kuvan kuvakooste Kikasta.

  Kikka uskalsi olla ronskisti seksikäs – ja sai maksaa siitä

  15.03.20186Yle Teema
  "Kikasta tuli esikuva monelle naiselle, ja miehellekin", sanoo kirjailija Laura Gustafsson Teeman Arkistovieraana -ohjelmassa. Miksi ihmeessä älykkö-feministi innostuu aivottomaksi hutsuksi leimatusta 90-luvun iskelmätähdestä?
 • Näyttelijä Niina Nurminen Ilman kavaluutta -tv-sarjassa (1996).

  Tove Idström kirjoittaa naisista, jotka löytävät oman vahvemman itsensä

  08.03.2018Yle Teema
  Naistenpäivän kunniaksi Teemalla puhutaan naisista ja "itseksi tulemisen" teemasta. Arkistovieraana on käsikirjoittaja ja dramaturgi Tove Idström, joka on kirjoittanut useita aihetta käsitteleviä tv-sarjoja ja elokuvia. Yle Areenan Toivotut -draamajulkaisussa voi nyt katsoa muun muassa keskustelua herättäneen Ilman kavaluutta -sarjan vuodelta 1996.
 • Tove Jansson valokuvaaja Kalle Kultalan ikuistamana. Mustavalkokuvaa sävytetty jälkikäteen.

  Naisia elämänsä pääroolissa – dokumentteja ja haastatteluja innostavista naisista

  01.03.201820Blogit
  Ruttuisessa paperilapussa luki haaleansininellä kuulakärkikynällä kirjoitettuna nimiä allekkain: Tove Jansson, Virpi Hämeen-Anttila, Pirjo Honkasalo… Kauppalistan tapaan se muistutti jääkaappini ovessa siitä, mitä ei kannata unohtaa. Kun sain tilaisuuden etsiä arkistojen kätköistä dokumentteja innostavista naisista, muistin listani.
 • Lumisessa maisemassa pieniä kippuraisia vaivaiskoivuja. Taustalla kohoaa lumen peittämä tunturi, sinisellä taivaalla kulkee pilvivanoja, jotka luovat tunturin valkeuteen sinisen varjon.

  Luontoillan isä Veikko Neuvonen: "Ihminen voi halutessaan pysäyttää ilmaston lämpenemisen"

  15.02.2018Yle Teema
  Yli kolmenkymmenen vuoden uran luontotoimittajana tehnyt biologi Veikko Neuvonen on varsin läheltä joutunut näkemään ilmastomuutoksen vaikutukset. Siitä huolimatta hän on vakuuttunut ihmisen kyvyistä pysäyttää tuhoisa lämpeneminen. Teeman Elävän arkiston luontopaketissa nähdään Neuvosen tuore haastattelu ja neljä Luonto on vielä meidän -ohjelmasarjan jaksoa vuodelta 1985.
 • Arkebuseringar av röda 1918 i Västankvarn i Ingå.

  Kirjailija Kjell Westö vuoden 1918 tapahtumista: "Järkyttävintä oli sisällissodan jälkeinen julma kosto"

  17.01.20181Yle Teema
  Suomen sisällissota alkoi tammikuun lopulla 100 vuotta sitten. Teeman Elävän arkiston paketissa nähdään aiheesta kolme romaania kirjoittaneen Kjell Westön tuore haastattelu sekä kaksi dokumenttia 1960- ja -80-luvuilta. Niissä ääneen pääsevät myös sisällissodan kokeneet ihmiset.
 • Suomen eturivin rockmuusikoiden joulutervehdys uudelleen sovitettuna. Tiernapoikina Timo Rautiainen, Toni Wirtanen, Ismo Alanko sekä Jarkko Martikainen. vuodelta 2002.

  Timo Rautiaisen Tiernapojat - raskaalla poljennolla joulua kohti

  14.12.2017Yle Teema
  Teeman Elävä arkisto toivottaa hyvää joulua itse kullekin säädylle ja lähtee tiernapoikien matkaan. Timo Rautiainen kertoo, miten tiernapojat taittuivat hevirockin tyyliin ja lopuksi näemme sen aidon ja alkupeärisen version. Tiernapojat Yle Teemalla: Torstaina 14.12. klo 23.11 Perjantaina 15.12. klo 14.55 Maanantaina 18.12. klo 12.00
 • Muusikot Aki Sirkesalo, Michael Monroe (Mike Monroe, oik. Matti Fagerholm) ja Sami Saari esiintyvät Groovymeisseli-ohjelmassa 1997.

  Oikea joulu sielumusiikilla maustettuna

  07.12.20171Kulttuuri
  "Suomessa oli jo 1990-luvun lopulla paljon maahanmuuttajia ja me mietimme ohjelmaan antirasistista teemaa. White christmas ei tuntunut hyvältä. Miksi se ei voisi olla vaikka black tai red christmas. Lopulta päädyttiin sitten nimeen The Right Christmas, Oikea joulu!".
 • Asunnottomia kadulla, suomenlippu häiveenä päällä

  Kun laitapuolen kulkijat itsenäisyyspäivän juhliin lähtivät

  30.11.20171Yle Teema
  Alkoholisteille, työttömille ja asunnottomille järjestetty itsenäisyyspäivän vastaanotto hämmästytti 50 vuotta sitten. Teeman Elävän arkiston paketissa nähdään myös potpuri itsenäisyyspäivän juhlista 40-, 50- ja 60-luvuilta. Itsenäisyysjuhlinnan ohjelmat Teemalla: Torstaina 30.11. klo 23.20, perjantaina 1.12. klo 14.55 ja maanantaina 4.12. klo 12.00
 • Suomen pelaaja kaatuneena maassa vanhassa mustavalkoisessa kuvassa.

  Kun urheilijat rahan perään lähtivät

  23.11.20171Yle Teema
  Yle Teemalla on käynnissä upea 10-osainen Urheilu Suomi -sarja. Siinä käydään kattavasti läpi maamme merkittävimmät urheiluhenkilöt, saavutukset ja ilmiöt urheilun ympärillä. Teeman Elävä arkisto komppaa kolmella ohjelmalla, joissa nousevat esiin suomalaisille rakkaat urheilulajit.

Toimittajat

Lisää aiheesta