Hyppää pääsisältöön

Eurooppalaisia puheenvuoroja

Ohjelma Areenassa

 • seurakuntapastori auttaa kynttilän sytyttämisessä

  Reformaation 500 juhlavuosi ja evankelisen kirkon vastuu ihmisoikeuksista

  20.12.2017Yhteiskunta
  Rukous on politiikkaa. Kirkko on poliittinen instituutio. Kristittyjen on tartuttava toimeen ja puolustettava ihmisoikeuksia selkä suorana, sanoo saksalaisen Gethsemane-seurakunnan pastori Christian Zeiske.
 • mies katsoo alaspäin

  Ylihuomisen varalta

  14.12.2017Yhteiskunta
  “Sivistyksemme on vain ohut jääpeite kaaoksen meren yllä,” on sanonut tunnettu saksalainen elokuvaohjaaja Werner Herzog.
 • mies puhujapöntössä

  Macron Bonaparte

  01.12.2017Yhteiskunta
  Jean-Dominique Merchet'n essee on arvokas lisä kirjakauppojen notkuvilla hyllyillä olevien Emmanuel Macronin poliittisesta pommista kertovien kirjojen joukossa. Yksinkertaisesti reilun satasivuisen teoksen aihe on se 'jokin' tai ne 'jotkut' Macronin nousun elemenit, jotka ovat kuin itseään Bonapartea.
 • Kirja Espana no es una cascara

  Onko Espanja pelkkä kuori?

  13.11.20172Yhteiskunta
  Leijuuko nationalismin aave Euroopan yllä? Kun nykyisen globalisaation tai Euroopan unionin syventymisen ja laajentumisen vastustus lisääntyy, hyötyvätkö siitä juuri kansallismieliset, nationalistiset voimat?
 • nainen ja kaulahuivi

  Ääniä suuren utopian raunioilta

  02.11.2017Yhteiskunta
  Nobel-kirjailija Svetlana Aleksijevits lähti 30 vuotta sitten kiertämään liitoksissaan jo natisevaa neuvostomaata ja keräämään kanssaihmistensä ajatuksia suuresta utopiasta nimeltä Neuvostoliitto.
 • Andrum kirja pakolaispolitiikasta

  Hengähdystauko.

  23.10.2017Yhteiskunta
  Åsa Romson yritti pidätellä kyyneleitä samaan aikaan kuin Stefan Löfven selitti happaman näköisenä, että ruotsalainen pakolaispolitiikka tarvitsee hengähdystauon. Että muutosten tavoitteena on vähentää pakolaissiirtolaisuutta. Pakolaislainsäädäntö laskettaisiin absoluuttiseen minimitasoon.
 • arvovaltaisen näköinen mies

  Münchenin turvallisuuskonferenssin johtaja Wolfgang Ischinger

  05.10.2017Yhteiskunta
  Suurlähettiläs Wolfgang Ischinger on saksalaisen diplomatian suurmies.
 • Harmaatukkainen mies hymyilee

  Mitä Espanjalle on tapahtunut ?

  07.09.2017Yhteiskunta
  Mitä meille on tapahtunut, Espanja - toiveikkuudesta pettymykseen. Se on Fernando Ónegan toukokuussa ilmestyneen kirjan nimi. Ilman kysymysmerkkiä, sillä Ónega enemmänkin kertoo kuin kysyy.
 • A man explaining with hands

  Maailma voi paremmin kuin uskoisittekaan

  24.08.2017Yhteiskunta
  Esseisti Jacques Lecomte on monissa kirjoissaan lähtenyt liikkeelle positiivisen psykologian teemoista ja kehittänyt käsitteen 'optirealismi' eli optimistisen realismin näkökulman meitä ympäröivään maailmaan. Viimeisessä kirjassaan 'Le monde va beaucoup mieux que vous ne le croyez' hän antaa meille näkymän siitä, kuinka humaanisuus edistyy maailmassa vauhdilla.
 • Sovietpullout from Afganistan

  Sodan pitkä varjo – Neuvostoliitto Afganistanissa 1979–1989

  10.08.20171Yhteiskunta
  Miksi neuvostojoukot hyökkäsivät Afganistaniin vuonna 1979, millaisia seurauksia vuoteen 1989 jatkuneella sodalla oli Neuvostoliitossa ja miten se näkyy Venäjän nyky-yhteiskunnassa? Miten Afganistanin sodan vaikutti kansainväliselle areenalla ja millaisia yhtymäkohtia sillä on USA:n Vietnamin sotaan?
 • mies levittää käsiään puhuessaan

  Elämän käyttömaksu

  12.06.20172Yhteiskunta
  Maahanmuutto ja sen nostattamat kiistat kiinnostivat Barcelonassa syntynyttä espanjalaista, Cervantes-palkittua runoilijaa ja toimittajaa, Juan Goytisoloa jo vuosituhannen alussa. Hän kirjoitti aiheesta vuonna 2001 kirjan yhdessä Sami Nairin kanssa asuessaan Pariisissa. Juan Goytisolo menehtyi kesäkuun 2017 alussa 86-vuotiaana.
 • vanha kalpupäinen mies hymyilee lievästi

  Viimeinen suuri eurooppalainen

  08.06.2017Yhteiskunta
  Euroopan unionin yhtenäisyys on ehkä pahimmassa kriisissä kuin koskaan ennen. Velka- ja eurokriisiä täydentävät nationalistiset hallitukset ja populististen liikkeiden nousu. Kriisien keskellä on kuitenkin yksi vanhan koulun eurooppalaisten ihanteiden kannattaja, Ranskan entinen presidentti Valéry Giscard D’Estaing.
 • keltasankainen ja partainen mies

  Isoisä, miksi annoitte tämän tapahtua?

  18.05.20172Yhteiskunta
  Joaquín Estefanía on syntynyt vuonna 1951 - hän varttui Espanjassa Francisco Francon diktatuuriaikana, - ja katsoo nyt tuoreessa kirjassaan, että hänen sukupolvellaan oli kirkkaammat tulevaisuudennäkymät kuin espanjalaisnuorilla tänään - neljä vuosikymmentä demokratiaan siirtymisen jälkeen.
 • kirjan kansiteksti

  Autoritaarinen kapinointi

  11.05.2017Yhteiskunta
  ”Eurooppa? Käsite, joka ei lämmitä meitä. Edes sellaisen sodan jälkeen, joka vaikutuksiltaan ylittää kaiken aikaisemman, Euroopan idea ei voi menestyä: Eurooppa edustaa vain osakeyhtiötä, taloudellista rakennelmaa, konemaista, ulkopuolelta toimivana pidettyä yksikköä. Siltä puuttuu identiteettiä luova jännite, sielullinen syvyys ja historiallinen juurtuminen, ylevyys, lyhyesti: myytti.
 • Nainen tussin kanssa taulun edessä

  Romanialainen korruptio

  04.05.2017Yhteiskunta
  Vuoden 2017 alussa nähtiin Romaniassa suuremmat mielenosoitukset kuin kertaakaan kommunismin ajan päätyttyä vuonna 1989.
 • nuori mies kalashnikovin kanssa kirjan kannessa

  Kun maailma katseli muualle

  21.04.2017Yhteiskunta
  "Nyt mutsi. Keskustelu, josta olen hermostunut, mutta josta on selvittävä. Paras hoitaa se. Nyt kun olen tehnyt check-innin lennolle, hän ei ehdi ottaa taksia ja tulla kentälle sitomaan minua ketjulla. Sillä sen hän tekisi, jos saisi siihen mahdollisuuden"
 • Sinetillä suljettu ovi

  Agenttilaki ja kansalaisaktivismi Venäjällä

  06.04.2017Yhteiskunta
  Vuonna 2012 säädetty laki kansalaisjärjestöistä ulkomaisina agentteina on ajanut etenkin ihmisoikeusjärjestöt ahtaalle, mutta agenttirekisteriin on pakkoliitetty myös muita, esimerkiksi ympäristöjärjestöjä ja kansalaisjärjestöjen kehittämiskeskuksia. Millainen on agentiksi leimatun järjestön arki? Miten agenttilaki vaikuttaa kansalaisaktivismin tilaan Venäjällä?
 • Harmaapäinen mies Espanjan television kuvassa

  Rauha ja kulttuurien aseistariisunta

  31.03.2017Yhteiskunta
  Sodan ja rauhan voimat mittelevät lakkaamatta voimiaan. Käsityksemme sodasta on viime vuosikymmeninä saanut uusia vivahteita kun on uudelleen alettu puhua kylmästä sodasta, terrorismin vastaisesta sodasta ja informaatiosodasta. Elämmekö siis lainkaan oikeassa rauhantilassa? Miten rauha määritellään ja miten rauhan käsitettä tulee ylipäänsä tarkastella?
 • kajupäinen mies levittelee käsiään

  DIW:n johtaja Marcel Fratzscherin näkemyksiä Euroopasta

  09.03.2017Yhteiskunta
  Euroopassa leviävää populismia erehdytään usein pitämään vain eräänlaisena poliittisena lieveilmiönä. Ajan merkkinä, jonka puitteissa etsitään epävarmojen aikojen turvaksi yksinkertaistettuja selityksiä yhä monimutkaisemmaksi käyvään globalisoituneeseen maailmaan.
 • harmaatukkainen, silmälasipäinen mies sinisellä taustalla

  Rappio

  02.03.2017Yhteiskunta
  Juutalais-kristillisyyden elämä ja kuolema on ranskalaisen kapinafilosofiksikin kutsutun Michel Onfrayn 'Dekadenssi'-teoksen alaotsikko. Kirja on toinen osa trilogiasta, jonka ensimmäinen tiiliskivi 'Cosmos' syventyi luonnonfilosofioihin ja kolmas 'Sagesse' tulee kertomaan viisaudesta.

Toimittajat

Lisää aiheesta

Eurooppalaisia, Amerikkalaisia ja Kolmannen maailman puheenvuoroja vuoroviikoin. Ennen suomeksi julkaisemattomia kirjoja, tekstejä ja haastatteluja. Tuottaja Juha Kulmanen. Lauantaisin klo 17.40 - 17.55, uusinnat tiistaina klo 18.00 ja keskiviikkona klo 21.30 Yle Radio 1:ssä.
Kuuntele Yle Radio 1 suorana netin kautta (Yle Areenassa).