Hyppää pääsisältöön

Fennada-klassikot

Ohjelma Areenassa

 • Vodkaa, komisario Palmu -elokuvan kansikuva (2016).

  Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  10.01.20194Elävä arkisto
  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.
 • Kuvakollaasi Matti Kassilasta. Kaksi kuvaa hänestä ja takana hänen Fennada-elokuviaan.

  "Lepää rauhassa, professori Masa" – Tapio Piirainen muistelee ystäväänsä Matti Kassilaa

  10.01.2019Blogit
  Ohjaaja Tapio Piirainen kirjoitti muistokirjoituksen joulukuussa kuolleelle kollegalleen ja ystävälleen Matti Kassilalle: "Suomalaisen elokuvan Grand Old Man siirtyi tuotanto-olosuhteisiin, joissa aika, filmi ja raha riittävät ikuisesti".
 • Kollaasi Teeman kesän 2018 musikaaleista: Viulunsoittaja katolla, Hair, Priscilla - aavikon kuningatar, Holiday Inn, Les Girls

  Musikaalikesä 2018 Teemalla: Värejä, tanssia, iloa, laulua

  04.06.2018Yle Teema
  Värejä, tanssia ja liikettä – iloa, lauluja ja mielikuvitusta – näistä on parhaat musikaalit tehty ja siten myös Teeman musikaalikesä! Lauantaisin 9.6.–25.8.
 • Rock-tanssikohtaus elokuvassa Kuriton sukupolvi.

  Fennada-elokuvien kesyttömät nuoret: rockia, paheita, seksiä ja lättähattuja

  24.05.20171Elävä arkisto
  Viattomat suomalaisneidot Tukholman syntisessä kurimuksessa! Rokkaavat lättähatut pilkkaavat perheenisää! Nuorta erotiikkaa Hämeenkyrön yössä! Iskelmän ja Coca-Colan lapset kokoontuvat Rytmikellarissa! Opiskelijaradikaaleja, pornolehtiä ja pettämistä! Elävä arkisto julkaisee Fennada-Filmin nuorisokuvauksia vuosilta 1952–1969.
 • Elokuvajuliste, jossa on poliisi ja nainen

  Taas tyttö kadoksissa! -elokuva oli tahaton sekoitus erilaisia tyylilajeja

  24.05.2017Elävä arkisto
  Fennada-Filmin Taas tyttö kadoksissa! valmistui vuonna 1957. Käsikirjoitus pohjautui löyhästi muutamaa vuotta aiemmin tapahtuneeseen Kyllikki Saaren surmaan, vaikka tuotantoyhtiö virallisesti kiistikin yhtymäkohdan. Ville Salmisen viimeiseksi ohjaukseksi Fennada-Filmille jäänyt elokuva oli lähtökohdiltaan trilleri, johon matkan varrella sekoittui muitakin genrejä.
 • Marjatta Kallio (Anu) ja Sakari Jurkka (Mikko) elokuvajulisteessa

  Ville Salmisen Anu ja Mikko -elokuva pyrki tavoittamaan menestysnäytelmän idyllin

  24.05.2017Elävä arkisto
  Fennada-Filmin Anu ja Mikko (1956) oli ohjaajansa Ville Salmisen kolmas Karjala-aiheinen elokuva, joka pohjautui samannimiseen näytelmään. Elokuvaan kiinnitettiin nimirooleihin muun muassa Säkkijärven polkan näyttelijöitä. Aikalaiskritiikissä elokuva sai osakseen myönteisiä arvioita mutta myös ankaraa arvostelua.
 • Noita palaa elämään -elokuvan kansikuva (2016).

  Rohkea noidanrooli jäi Mirja Manen tunnetuimmaksi elokuvatyöksi

  21.12.2016Elävä arkisto
  Palavasilmäinen näyttelijäkaunotar Mirja Mane nousi komeetan tavoin elokuvatähdeksi 1950-luvulla. Elävä arkisto esittää Manen viidestä elokuvasta kokonaisuudessaan kolme: elokuvat Noita palaa elämään, Saariston tyttö ja Kuningas kulkureitten. Nämä Roland af Hällströmin Fennada-Filmille tekemät nopeat ohjaukset kertovat myös sen, miten ja miksi Manen elokuvaura sittenkin jäi tähdenlennoksi.
 • Komisario Palmu (Joel Rinne) ja Kurt Kuurna (Pentti Siimes) elokuvassa Kaasua, komisario Palmu!

  Lahjapaketti: Kaikki Palmut

  16.12.20165Yle Teema
  Tapaninpäivän lahjapaketissa Suomen elokuvahistorian paras komediallinen dekkarisarja. Kaikki Palmut, olkaa hyvä. Lisäksi Pentti Siimes muistelee Palmujen kuvauksia.
 • Punainen viiva -elokuvan kansikuva (2016).

  Kassila sovitti Punaisen viivan valkokankaalle tarkasti, mutta modernisti

  02.12.2016Elävä arkisto
  Ilmari Kiannon vuonna 1909 julkaisemassa teoksessa Punainen viiva eletään hetkiä ennen ja jälkeen ensimmäisten eduskuntavaalien. Matti Kassila ohjasi tarinan elokuvaksi puoli vuosisataa myöhemmin vuonna 1959. Romaanin tavoin elokuva piirtää vahvan kuvan ajasta, jolloin aikanaan sisällissodaksi syvenevä juopa kansan kesken alkoi näkyä.
 • Täällä alkaa seikkailu -elokuvan kansi (2015).

  Täällä alkaa seikkailu oli Donnerin viileän vahva rakkaudentunnustus Helsingille

  08.08.2016Elävä arkisto
  Jörn Donner piirsi kesällä 1965 elokuvassaan Täällä alkaa seikkailu ääriviivat sellaiselle kansainväliselle Helsingille, jonka hän itse toivoi näkevänsä. Kohde oli hänelle tuttu, mutta näkökulma korostetun vieraantunut. Uusin, kansainvälisin ottein toteutettu Harriet Anderssonin tähdittämä elokuva oli menestys sekä Suomessa että Ruotsissa.
 • Kolmiapila-elokuvan kansi (2015).

  Kolmiapila oli ensimmäinen kotimainen episodielokuva

  08.08.2016Elävä arkisto
  Fennada-Filmin vuonna 1953 tuottama Kolmiapila kurotti kohti uutta elokuvakerrontaa ja oli ensimmäinen kotimainen episodielokuva. Valistushenkinen sanoma kerrotaan kolmen itsenäisen tarinan kautta: episodit ovat ohjanneet Esko Töyri, Kyllikki Forssell ja Roland af Hällström. Pääosissa nähdään komea kavalkadi aikakauden nimekkäimpiä näyttelijöitä.
 • Melasniemet Eero ja Pertti esittävät kesyttömiä veljeksiä, Tarja Markus toisen tyttöystävää.

  29.9. Kino Suomi: Kesyttömät veljekset

  08.07.2016Yle Teema
  Melasniemen veljekset Pertti ja Eero ruumiillistavat 1960-luvun lopun kapinallisuuden ja nuoren yritteliäisyyden Erkko Kivikosken elokuvassa.
 • Kotimainen elokuva "Sankarialokas". Muukalaislegioonan soturit kersantti Nielsen (näyttelijä Jussi Jurkka) ja Tom Smith (näyttelijä Lasse Pöysti) tervehtivät aavikolle uupuneita tovereitaan.

  "Monneista" tehtiin kunnon miehiä 1950-luvun sotilasfarsseissa

  04.07.20161Elävä arkisto
  Sotilasfarsseista muodostui Suomeen 1950-luvulla oma selkeä lajityyppinsä. Niiden ahkerin valmistaja oli Fennada-filmi, joka teki vuosina 1952–1958 kaikkiaan seitsemän komediaa kurittomien "monnien" eli alokkaiden toilailuista – yhden joka kesä.
 • Kuningas kulkureitten -elokuvan juliste (2015)

  Kuningas kulkureitten yhdisteli menestyselokuvien tuttuja elementtejä

  21.06.2016Elävä arkisto
  Vuoden 1953 syksyllä valmistunutta kepeää seikkailudraamaa Kuningas kulkureitten on pidetty ohjaaja Roland af Hällströmin välityönä. Fennada-Filmi yhdisti suomalaisten ihannoimaan kulkuriromantiikkaan aineksia Don Juanin tarusta ja Rosvo-Roopen seikkailuista. Takuutuotetta kritisoitiin laskelmallisuudestaan ja elokuvaan suhtauduttiin aikalaisarvioissa nuivasti.
 • Tukkijoella-elokuvan (1951) DVD-julkaisun markkinointikuva

  Tukkijoella-elokuvassa hongat humisee ja Tauno Palo hurmaa

  21.06.2016Elävä arkisto
  Teuvo Pakkalan suosittu musiikkinäytelmä Tukkijoella on innostanut näytelmäohjaajia ja elokuvantekijöitä lukuisiin tulkintoihin. Suosituin elokuvaversio on Roland af Hällströmin ohjaus vuodelta 1951. Kriitikoiden sydämiä elokuva ei sulattanut, mutta reipas kansankomedia miellytti yleisöä. Komeat koskikohtaukset ovat osa suomalaista elokuvahistoriaa ja teosta on pidetty tukkilaiselokuvien parhaimmistona. Pääosissa hurmaavat Tauno Palo ja Rauni Ikäheimo.
 • Joel Rinne Komisario Palmu -elokuvissa

  Karismaattinen komisario Palmu ylsi ikoniksi Matti Kassilan ohjauksessa

  11.02.20166Elävä arkisto
  Matti Kassilan 1960-luvun alussa ohjaamat, Mika Waltarin teoksiin perustuvat Komisario Palmu -elokuvat ovat klassikkoelokuvia isolla alkukirjaimella. Elävä arkisto tarjoaa niistä katsottavaksi kokonaisuudessaan kaksi: Kaasua, komisario Palmun sekä Tähdet kertovat, komisario Palmun. Jälkimmäinen sai alkunsa edellisen ensi-illassa.
 • Lumikki ja 7 jätkää -elokuvan juliste (2015).

  Lumikki ja 7 jätkää kertoi tutun tarinan kansanhuumorin keinoin

  31.12.20152Elävä arkisto
  Ville Salmisen vuonna 1953 ohjaama musiikkikomedia toi Grimmin klassikkosadun kotoisaan koskimaisemaan. Tässä versiossa on juoni kuitenkin sivuosassa: tärkeintä oli, että elokuva tuotti katsojalleen hyvää mieltä. Siinä se onnistui, sillä terävin aikalaiskritiikki koski lähinnä liiallista "säärtensätkyttelyä" ja Nuhanenän aivastelua.
 • Rosvo Roope -elokuvan juliste (2015).

  Rosvo Roopen tarina haki vertaistaan valkokankaallakin

  31.12.20153Elävä arkisto
  Kun Hannu Leminen vuonna 1949 päätti ohjata merirosvoaiheisen elokuvan, oli käytännön kekseliäisyydelle tilausta. Resursseja ei juuri ollut, mutta huippusuositun laulelman, Tauno Palon ja lainamateriaalin turvin saatiin aikaiseksi ainakin merikelpoinen, ellei peräti Hollywood-tasoinen historiallinen seikkailuelokuva.
 • Sissit-elokuvan kansikuva.

  Mikko Niskanen kuvasi sota-ajan tuntoja kahdessa menestyselokuvassa 1963

  03.12.2015Elävä arkisto
  Mikko Niskaselta valmistui vuonna 1963 ennätykselliset kaksi kiitettyä sota-aikaan sijoittunutta elokuvaa. Molemmissa liikutaan itärajan tuolla puolen: toisessa komennuksella, toisessa omin luvin. Sissit sukelsi syvälle sotilaan sieluun, Hopeaa rajan takaa kertoi tositapahtumiin pohjaavan seikkailun.
 • Evakko-elokuvan kansikuva.

  Ville Salmisen Evakko kertoi pienin elein suuren tragedian

  03.12.20151Elävä arkisto
  Tuntemattoman sotilaan menestyksen myötä sodasta etsittiin uusia elokuva-aiheita. Yksi valkokankaalla käsittelemätön teema oli siirtoväen näkökulma sotaan. Ville Salminen ohjasi Fennadalle vuonna 1956 aiheesta kunnianhimoisen ja kiitetyn elokuvan, jota hän itsekin piti parhaimpanaan.