Hyppää pääsisältöön

Filmiryhmä

Ohjelma Areenassa

 • the beatles

  Apua!

  29.05.2015Musiikki
  The Beatlesin vuosi 1965 alkaa hektisesti. Nuorukaisia kuskataan Bahamasaarilta Itävallan alpeille ja Buckinghamin palatsista Salisburyn taistelukentille. Välillä ollaan studiossa tekemässä uutta musiikkia. Syntyy Help! - The Beatlesin toinen elokuva ja samanniminen albumi. Elokuvan ensi-ilta on Lontoossa loppukesällä 1965, ja luonnollisestikin kuninkaalliset ovat läsnä ensi-illassa. Ja pian mennään taas ympäri Eurooppaa, sen jälkeen Amerikkaan, ja uutta levyäkin pitäisi alkaa tekemään. Ei mikään ihme, että The Beatlesin toisesta elokuvasta tuli Help! - Apua! Huutomerkin kera.
 • Radio Raheem elokuvasta Do the right thing

  Kuumat ja kantaaottavat Do the Right Thing, Spike Lee, Paleface ja Vilma Melasniemi

  28.05.20151Kulttuuri
  Filmiryhmä kutsui muusikko Palefacen ja näyttelijä Vilma Melasniemen katsomaan Spike Leen läpimurtoelokuvan Do the Right Thing. Lisäksi New Yorkissa opiskellut elokuvaohjaaja Alli Haapasalo kertoo, millainen opettaja Spike Lee oli. Yle Teema esittää elokuvan 30.5.
 • Dustin Hoffman ja Anne Bancroft elokuvassa Miehuuskoe

  Miehuuskoe ja sukupolvien kuilu

  04.05.20151Kulttuuri
  "Tämä on Benjamin. Hän on hieman huolissaan tulevaisuudestaan." Näin luki Miehuuskokeen (1967) julisteessa. Sitten kaikkien puumien äiti Mrs. Robinson iskee Benin, minkä jälkeen rouvan tytär Elaine tulee mukaan kuvioihin. Taustalla soivat Simonin ja Garfunkelin hitit. Elokuvasta tuli hitti ja klassikko, mutta ratkesivatko Benin huolet? Filmiryhmä torstaina 14.5. klo 17.20 ja tiistaina 19.5. klo 22.05.
 • Citizen Kane

  Orson Welles ja Jari Tervo

  30.04.2015Kulttuuri
  Orson Welles 100 vuotta eli seitsemän kohtausta, jotka järisyttivät Jari Tervoa.
 • Alfred Molina ja John Lithgow.

  Newyorkilaisten ikämiesten rakkautta

  30.04.2015Kulttuuri
  Melkein 40 vuotta yhdessä elänyt miespari avioituu, mutta joutuu pian erilleen. Elokuva Love Is Strange kertoo paitsi rakkaudesta, myös vanhuudesta ja asunnottomuudesta. Yle Radio 1:n Filmiryhmässä elokuvasta keskustelevat toimittaja Anna Tuluston kanssa kuvataiteilija Paavo Halonen ja tietokirjailija Antti Kauppinen.
 • Andrei Zvyagintsevin LEviathan

  Leviathan ja Venäjä

  13.04.2015Kulttuuri
  Andrei Zvyagintsev on 2000-luvun venäläisen elokuvan suuri nimi. Filmiryhmässä Golden Globe -voittajasta ja Oscar-ehdokkaasta Leviathanista keskustelevat dokumentaristi Reijo Nikkilä, elokuvakriitikko Velipekka Makkonen ja toimittaja J.P. Pulkkinen.
 • Robotti, miehiä, vieraalla planeetalla.

  Robotit tulevat!

  07.04.2015Kulttuuri
  Meidän käsityksemme roboteista ovat usein peräisin elokuvista. Elokuvat ovat näyttäneet meille millaisia ovat robotit. "Ihmisen ja koneen välinen suhde on keskeinen aikalaisongelma ja -haaste, varsinkin se, miten robotiikka, geenimanipulointi ja keinoelämä lähivuosina kehittyvät", kirjoittaa tutkija ja kirjailija Sam Inkinen. Hän on Filmiryhmässä Jukka Mikkolan vieraana ja puheen aiheena ovat sekä robotit että elokuvat.
 • Naapurini Totoro, ohjaus Hayao Miyazaki.

  Filmiryhmä Miyazakin valtakunnassa

  31.03.20151Kulttuuri
  Yle Radio 1:n Filmiryhmässä keskustellaan Hayao Miyazakista ja Totorosta.
 • Naapurini Totoro.

  Miyazakin iki-ihana maailma

  31.03.201524Yle Teema
  Täydellinen aloitus vuodelle 2016! Uudenvuodenpäivän lahjapaketissa nähdään japanilaisen animaation mestarin Hayao Miyazakin ihanat elokuvat Naapurini Totoro ja Laputa – linna taivaalla sekä dokumenttielokuva Unten ja hulluuden valtakunta, joka kertoo Miyazakista ja maailmankuulusta Ghiblin animaatiostudiosta. Elokuvat esitetään alkuperäisversioina, suomeksi tekstitettynä.
 • Klaus Härö Miekkailijan kuvauksissa

  Miten Klaus Härön elokuvat syntyvät

  19.03.2015Kulttuuri
  Näkymätön Elina, Äideistä parhain, Uusi ihminen, Postia pappi Jaakobille, Miekkailija. Klaus Härön elokuvat ovat niitä, joita Suomesta säännöllisesti tarjotaan Oscar-ehdokkaiksi. Uusin elokuva Miekkailija saattaa päätyä ehdokkaksi sekin. Klaus Härö Filmiryhmän vieraana to 26.3. klo 17.20 ja ti 31.3. klo 22.05 Yle Radio 1.
 • Minna Haapkylä Armi Ratiana

  Armi Ratian hämmästyttävät juhlat

  18.03.2015Kulttuuri
  "Jos mä joskus alkaisin, herra paratkoon en sitä tee, kertomaan Armin juhlista todellisia tarinoita juorulehdille tai vastaaville, niin siinä sitä olisi aika hämmästyttäviä juttuja." Näin totesi Armi elää! -elokuvan ohjaaja Jörn Donner Yle Radio 1:n Filmiryhmälle.
 • Kyyhkynen oksalla istui, olevaista pohtien

  Roy Andersson kävi täällä

  04.03.2015Kulttuuri
  Roy Anderssonin ensimmäinen pitkä elokuva Eräs rakkaustarina (En kärlekshistoria, 1970) tuli Suomessa ensi-iltaan helmikuussa 1971. Esityspaikka oli elokuvateatteri Maxim Helsingissä. 44 vuotta myöhemmin hänen viides pitkä elokuvansa Kyyhkynen oksalla istui, olevaista pohtien sai ensi-iltansa samassa teatterissa. Roy Andersson Filmiryhmän haastattelussa Yle Radio 1:ssä 12.3. klo 17.20.
 • Calamari Union, ohjaus Aki Kaurismäki 1985.

  Calamari Union 30 vuotta – Teemalauantai 7.3.2015

  03.03.20159Yle Teema
  ”Itkuvirsien aika on ohi. Lähdön aika on koittanut.” Siitä on 30 vuotta, kun 15 Frankiä ja yksi Pekka aloittivat vaelluksensa ahtaaksi käyneestä Helsingin Kallion työläiskaupunginosasta kohti Eiraa, jossa kadut ovat leveämpiä ja ilma raikkaampaa. Teema juhlistaa Aki Kaurismäen kulttielokuvan tasavuosia musiikillisella teemaillalla. Calamari Unionin alkukuvana nähdään Juice ja kumppanit Pieksämäen asemalla, illan päättää elokuva Leningrad Cowboys go America.
 • Frankit, Pekka ja muut harhailijat soittavat Pahat pojat -biisiä

  Kuinka Frankit saivat aurinkolasinsa?

  25.02.20151Kulttuuri
  Kuinka Calamari Unionin Frankit saivat aurinkolasinsa? Aki Kaurismäen Calamari Union -elokuva täytti 30 vuotta. Filmiryhmä tapasi Frank-hahmojen näyttelijöitä ja kysyi heiltä kuvauksista syksyisessä Helsingissä vuonna 1984. Menikö kaikki käsikirjoituksen mukaan, ja tajusivatko näyttelijät millaista elokuvaa he olivat tekemässä?
 • Ellar Coltrane ja Richard Linklater Boyhood-elokuvan kuvauksissa

  Oscarit! Esittelyssä parhaan elokuvan ehdokkaat

  10.02.20153Kulttuuri
  Oscar-palkinnot jaetaan 87. kerran varhain maanantaiaamuna 23. helmikuuta Suomen aikaa. Lähetys spektaakkelista tulee suorana Yle Teemalta. Yle Radio 1:n Filmiryhmä ottaa 19.2. käsittelyynsä olennaisen siivun, parhaan elokuvan palkinnon. Filmiryhmän toimittaja J.P. Pulkkinen esittelee kahdeksan ehdokasta etukäteen.
 • James Cagney Billy Wilderin elokuvassa Yks' kaks' kolme (1961).

  Nauraminen kielletty, Coca-Cola sallittu!

  30.01.20151Kulttuuri
  Billy Wilderin vuonna 1961 valmistunut kylmän sodan Berliiniin sijoittuvan Yks’ kaks’ kolme -komedian päähenkilö on Coca-Cola -yhtiön johtaja MacNamara. Wilderin elokuvan esittäminen kiellettiin Suomessa aina vuoteen 1987 asti. Miksi Suomessa sai juoda Coca-Colaa, mutta ei nauraa elokuvalle?
 • Yks' kaks' kolme, ohjaus Billy Wilder.

  Mainosmiehiä itäblokissa – Teemalauantai 7.2.

  28.01.20155Yle Teema
  Hulvaton teemailta on omistettu mainonnalle entisessä itäblokissa. Uusi virolaisdokumentti kertoo Neuvostoliiton ainoasta mainostoimistosta Eesti Reklaamfilmistä, Billy Wilderin komediaklassikossa Yks' kaks' kolme myydään CocaColaa kommunisteille keskellä kylmää sotaa.
 • Elokuvakirjoja

  Elämää suuremmat elokuvakirjat

  27.01.2015Kulttuuri
  Aikana ennen videonauhoja, DVD-levyjä ja nettilinkkejä elokuvakirjat olivat filmihullun tärkein muistiväline. Vaikka netti pursuaa elokuvaan liittyvää informaatiota, kunnon filmihullu ei pysty kävelemään elokuvakirjan ohi. J.P. Pulkkinen vei Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin taiteellisen johtajan Pekka Lanervan elokuvakirjoja pursuvaan kauppaan.
 • Auschwitz-Birkenaun ratapiha

  Neljä kuvaa Auschwitzista

  20.01.2015Kulttuuri
  Auschwitzin keskitysleirin vapauttamisesta tulee 27. päivä tammikuuta kuluneeksi 70 vuotta. Vapautus, lista, fiktio ja juhlat; neljä eri kuvaa Auschwitzista.
 • Maxim 2

  Maxim - elokuvien temppeli

  12.01.2015Kulttuuri
  Mitä kirjallisuuden ystävät ajattelisivat, jos kirjakaupoissa myytäisiin pelkästään bestsellereitä? Elokuvankatsojille tarjonnan kapeneminen on tämän hetken todellisuutta. Viimeisin merkki kehityksestä on elokuvateatteri Maximin kohtalo. Laatuelokuvan temppelin katoaminen teatterikartalta kaventaisi tarjontaa kriittisesti. Filmiryhmä 15.1. klo 17.20: Maximin historiasta, merkityksestä ja tulevaisuudesta puhuvat teatterissa työskentelevä Rainer Sandell, historiantutkija Outi Hupaniittu ja elokuvaohjaaja Jouko Aaltonen.

Lisää aiheesta

Filmiryhmän toimittajat

Filmiryhmä: Tulusto, Pulkkinen, Mikkola, Kuosmanen.
Filmiryhmä: Tulusto, Pulkkinen, Mikkola, Kuosmanen. filmiryhmä

Anna Tulusto, J.P. Pulkkinen, Jukka Mikkola, Jukka Kuosmanen

Filmiryhmä

Elokuvaohjelma. Faktoja ja historiaa, asiaa ja asiattomuutta, intoilua ja ylitulkintoja, kolmansia miehiä ja vaarallisia romansseja. Yle Radio 1 torstaisin klo 17.20, uusinta tiistaisin klo 21.15. Kuunneltavissa Areenassa 30 päivän ajan ensilähetyksen jälkeen.