Hyppää pääsisältöön

Iiron musiikkiluokka

Ohjelma Areenassa

 • Iiron musiikkiluokka taas kesällä

  Iiro palaa pulpettiin!

  28.11.20161Klassinen
  Iiron musiikkiluokan kesän 2016 parhaat palat nähdään syksyn päätteeksi Yle Teemalla. Yle Areenassa tarjolla olevan suosikkisarjan pitkä oppimäärä on nyt tislattu televisiota varten.
 • Iiron musiikkiluokka

  Iiron musiikkiluokka 2016

  28.11.20161Yle Teema
  Viisiosainen sarja avaa musiikin salat kaikille musiikista kiinnostuneille Iiro Rantalan johdolla. Apuopettajina toimivat käsin prässätyt musiikin huippuammattilaiset.
 • Iiron musiikkiluokka

  Kuusi kieltä ja vaikea lapsuus

  27.07.20162Klassinen
  Improvisaatio nousee syvältä sielusta, mutta myös skaaloista, musiikinteoriasta ja ennen kaikkea perinteestä. Iiro Rantala sai apuopettajikseen kauden viimeiselle musiikkiluokalle Suomen eturivin kitaristeja. Yhteinen sävel Erja Lyytiselle, Alexi Laiholle, Juha Torviselle ja Juha Björniselle löytyi tietenkin bluesista.
 • Andrés Segovia "Concerts Ysaye"-resitaalissa Brysselissä 15.12.1932

  Kun kitara soi...

  24.07.2016Klassinen
  ...ei itkeä saa, laulaa Eppu Normaali. Mutta juuri kitarasta on tullut suosituin kansan tuntojen tulkki ympäri maailman viimeisen vuosisadan aikana. Millainen on kitaran historia ja ketkä sen hienoimpia taitajia? Kitaran lyhyt historia saattelee Iiron musiikkiluokalle ottamaan selvää kitarasta alan suomalaisten huippujen avustuksella.
 • Iiro Rantalan musiikkiluokka - radio-ohjelma, kesä 2016

  Johtamisen taito: muusikoille keppiä vai porkkanaa?

  21.07.2016Klassinen
  Musiikkiluokan neljäs jakso käsitteli kilometreittäin kirjahyllyjä täyttänyttä aihetta johtaminen. Apuopettajat ja yllätysvieraat pohtivat mm. pitääkö johtajan olla aina mukava alaisilleen ja toimiiko porkkana aina keppiä paremmin?
 • Kapellimestari George de Godzinsky

  Musiikin johtaminen on asiantuntijatyötä

  14.07.2016Klassinen
  Yhdessä soittaminen ja laulaminen vaatii kykyä yhteiseen päätöksentekoon. Ensinnäkin ohjelmiston valinta ja sen harjoittaminen vaatii asiantuntemusta. Toiseksi esitystilanteessa muusikoiden on tehtävä jatkuvasti valintoja, ja usein johtajiksi valikoituvatkin aloitteellisimmat. Ihanteellinen johtaja on sellainen, joka kykenee luotsaamaan ryhmän mahdollisimman hyvään lopputulokseen—yhdessä ryhmän yksilöiden kanssa.
 • Iiro Rantala, Veera Railio, Petri Bäckström ja Frederik luokkakuvassa.

  Musiikkiluokalla laulettiin ja kilpailtiin

  13.07.20161Klassinen
  Laulaja on nuorten suosikkiammatteja ja laulukilpailut eivät näytä kadottavaan suosiotaan, ainakaan kokoonaan. Iiron musiikkiluokan Laulu-jakson apuopettajista useimmat olivat myös kilpailleet laulussa. Frederik muistetaan sekä Syksyn sävelestä, että Euroviisujen karsinnoista. Petri Bäckström on osallistunut kansainväliseen Mirjam Helin laulukilpailuun.
 • Frederik esiintymässä ohjelmassa Hengellinen Pop Story, 1972

  Laulaminen viestii, voimaannuttaa ja yhdistää

  08.07.2016Klassinen
  Laulaminen on ihmissuvun elinehto. Esi-isämme lauloivat, mahdollisesti jo ennen kuin puhuivat. Yhdessä laulaminen on toiminut heimon sisäisenä liimana, hyräily tyynnyttänyt lapset uneen, ja laulaminen on edelleenkin yksi tärkeimmistä—ellei jopa tärkein—väline tunteiden käsittelyyn ja viestimiseen. Laulaminen on myös yleisin musisoinnin muoto maailman musiikkikulttureissa länsimaista klassista musiikkia myöten.
 • Iiro Rantala

  Mitä säveltäjä oikeastaan tekee?

  07.07.20161Klassinen
  Iiron musiikkiluokan toisessa jaksossa rikottiin säveltämisen mystistä auraa. "Jokainen ihminen osaa tehdä laulun", totesi Heikki Salo. Säveltäjä Kimmo Hakola oli samoilla linjoilla luovuuden suhteen, joka on "kaikille ihmisille luontaista". Eri musiikkityylien säveltäjien ajatustapojen erot nousivat hauskasti esiin, kuitenkin ilman ohipuhumista.
 • Iiro Rantala ja Pedro Hietanen

  Iiron musiikkiluokka polkaistiin käyntiin palkeen puhalluksella

  01.07.2016Klassinen
  Ensimmäisen jakson vieraina olivat Pedro Hietanen, Niko Kumpuvaara ja Maria Kalaniemi. Kolme eri tyyliä ja tapaa lähestyä harmonikan soittoa. Edellisestä vuodesta poiketen tämän kesän ohjelmasarja lähtee liikkeelle musiikin ja soittimien perusteista, unohtamatta kuitenkaan musiikin ammattilaisten taidonnäytteitä.
 • Led Zeppelin vuonna 1973

  Mistä sävellysten ideat tulevat?

  30.06.20163Klassinen
  Led Zeppelin tunnetaan yhtyeenä, joka lainasi ideoita surutta kaikkialta ympäriltään. Mutta samaa voi sanoa niin Bachista kuin Mozartistakin, eikä se tee heistäkään vähemmän merkittäviä säveltäjiä. Voivatko musiikkikappaleiden ideat ylipäätään olla ainutkertaisia, mistä lähtökohdista musiikkiteokset syntyvät ja miten niitä työstetään?
 • Iiro Rantala

  Iiron musaluokan 2015 parhaat palat

  16.06.2016Klassinen
  Miltä kuulostaa, kun Karita Mattila pomppii suorassa lähetyksessä ylös ja alas, nostaa kättään kohti kattoa ja antaa tulla korkeita c:itä täydellä äänellä? Entä mitä eroa on bolerolla ja cha challa? Mitä musiikillinen kommunikaatio on, ja millaista on Marzi Nymanin arki? Miten sovittaminen eroaa improvisaatiosta? Näihin ja moniin muihin kysymyksiin saa vastauksen kuuntelemalla koosteen Iiro Rantalan musiikkiluokan 2015 viidestä jaksosta.
 • Harmonikkataiteilija Niko Kumpuvaara

  Missä on harmonikan sielu?

  16.06.20162Klassinen
  Iiron musiikkiluokan kesän ensimmäinen jakso käsittelee suomalaisten perinteistä lempisoitinta, harmonikkaa. Alansa mestarit, haitariniekat Maria Kalaniemi, Pedro Hietanen ja Niko Kumpuvaara vierailevat Iiro Rantalan apuopettajina johdattamassa palkeiden saloihin. Kumpuvaaran mukaan harmonikan juju on juuri palkeissa: siinä miten ääntä voi muokata soittaessaan.
 • Iiro Rantalan musiikkiluokka.

  Iiron musiikkiluokka 2016

  14.06.2016Klassinen
 • Iiron musiikkiluokka taas kesällä

  Iiron musiikkiluokka - ilmoittaudu yleisöksi

  14.06.2016Klassinen
  Tervetuloa Iiro Rantalan musiikkiluokalle: Pääsykoe on kolmivaiheinen. Avaa radio tai verkkosivu yle.fi/klassinen, nauti ja vastaanota. Mikäli läpäiset kokeen ensiyrittämällä on sinut vapautettu muovisen nokkahuilun ja melodikan laajoista aineopinnoista. Parhaan opin saat tietenkin, jos ilmoittaudut yleisöksi. Voit alla olevista linkeistä ilmoittautua kaikille kursseille tai sitten vain yhteen. Ilmoittaudu ja tule paikalle!