Hyppää pääsisältöön

Iskelmä-Suomi

 • Harto Hänninen toimittaa ohjelmaa Iskelmien maantiede (2021).

  Opettavatko vanhat iskelmät meille suvaitsemattomuutta ja rasismia?

  31.03.2021Kulttuuri
  Iskelmien maantiede tutkii, mitä lauluissa oikeasti sanotaan. Millainen on Afrikka, mitä tapahtuu Lähi-idässä?
 • Harto Hänninen 2021

  Miten iskelmäsanoitusten tutkiminen muutti ajatteluani?

  25.03.2021Kulttuuri
  Millaisia ajatuksia herää, kun kirjoittaja uppoutuu rasististen iskelmätekstien maailmaan? Iskelmien maantiede -audiosarjan tekijä Harto Hänninen kertoo tutkimustyönsä vaikutuksista.
 • Suvi Teräsniska

  Perutaan häät - haastattelussa Iskelmä-Suomen isä Pekka Laine

  17.11.2014Musiikki
  Iskelmä-Suomi -sarjan isä Pekka Laine kertoo suhteestaan iskelmään ja siinä sivussa ruoditaan sarjankin tekoa. TV-sarjan päättävässä osassa pohditaan, mitä iskelmä on nyt, missä iskelmän raja kulkee, onko raja-aidoilla enää mitään merkitystä ja mistä nykyiskelmä imee voimansa. 10. osan päähenkilöt ovat Tero Vaara & Mamba, Anne Mattila, Suvi Teräsniska, Kaija Koo, Tuure Kilpeläinen, Tauski ja Simo Silmu. Uusinta Yle Teema 15.8. klo 21.05 - Yle Areenassa 30 vrk.
 • Jamppa Tuominen

  "Jos iskelmää pitää nolona, saattaa itse muljahtaa nolon puolelle" - haastattelussa Martti Servo

  17.11.2014Musiikki
  Martti Servo ei näe murheen päivää, vaikka itäistä perua oleva syvä surumielisyys, melankolia, on sitkein suomalaisen iskelmän eri vuosikymmeniä yhteen sitova punainen lanka. Jakson päähenkilöt ovat Jamppa Tuominen, Rainer Friman, Timo Koivusalo, Toivo Kärki ja Tuure Kilpeläinen.
 • Iskelmä-Suomella on katto korkealla ja seinät leveällä

  05.04.20132Elävä arkisto
  2010-luvun iskelmä elää murroksessa. Se on kulttuuria, joka katsoo samanaikaisesti moneen suuntaan ja sekoittaa itseensä rockia, poppia ja kaiken maailman musiikkia eri tavoin. Osa iskelmästä saa voimaa traditiosta, osa erkaantuu siitä koko ajan kauemmaksi.
 • Iskelmälaulaja Reijo Kallio

  Iskelmä-Suomi on murheellisten laulujen maa

  28.03.20134Elävä arkisto
  Kotimainen iskelmä ammentaa voimansa melankoliasta, sillä suru tekee suomalaisen kuulijan onnellisimmaksi. Itäistä perua oleva syvä, mollimelodioihin puettu kaihomieli on sitkein iskelmän vuosikymmeniä yhdistävä punainen lanka.
 • Matti ja Teppo Ruohonen

  Iskelmä-Suomi: Mä joka päivä töitä teen - haastattelussa Anssi Nykänen

  24.03.2013Musiikki
  Duunarin arjesta kertoo tässä haastattelussa atomigroovea Ruohosen veljeksille taikova Anssi Nykänen. Suomalaista iskelmää on aina tehty ylpeän ammattilaisen etiikalla. 8. osan päähenkilöt ovat Matti ja Teppo, Kake Randelin, Finlanders, Anne Mattila, Arja Koriseva, Tauski, Toivo Kärki, Jaakko Salo, Juha Björninen ja Nappi Ikonen. Uusinta Yle Teema 1.8. klo. 21.05. - jakso nähtävillä Yle Areenassa 30 päivän ajan.
 • Iskelmän ammattilaisten veri punnitaan tien päällä

  22.03.2013Elävä arkisto
  Suomalaista iskelmää on aina tehty ylpeän ammattilaisen etiikalla. Viihdyttäminen on työn tekoa, ei taiteen. Iskelmä-Suomen miehistä ja naisista on aina otettu mittaa tien päällä, jossa soittajan leipä on pieninä murusina.
 • Jari Sillanpää

  Iskelmä-Suomi: Show Must Go On - Anna Eriksson kirjoittaa itse

  17.03.2013Musiikki
  Tässä Anna Erikssonin näkemys iskelmästä hänen itsensä kirjoittamana.Iskelmätähteys pyrkii joskus olemaan "elämää suurempaa". 1960-luku synnytti modernin suomalaisen vastineen Elviksen ja Tom Jonesin edustamalla maailmoja syleilevälle estraditähteydelle. Kansainvälisen viihde-estetiikan ja kotimaisen reaalitodellisuuden yhdistäminen ei suju kivuttomasti. 7. osan päähenkilöt ovat Danny, Kirka, Tapani Kansa, Jari Sillanpää ja Anna Eriksson.
 • Iskelmä-Suomen omapäiset showmaakarit rikkoivat rajoja

  14.03.2013Elävä arkisto
  Iskelmän tarinaan kuuluvat olennaisena osana artistit, jotka ovat lähteneet haastamaan iskelmätähteyden rajoja. Elävän arkiston bonuspakkaus Iskelmä-Suomi-sarjan showjaksoon tarjoaa vaikuttavia ja osin vavisuttaviakin tuokiokuvia Dannyn, Tapani Kansan, Jari Sillanpään ja Anna Erikssonin vaiheista.
 • Jukka Kuoppamäki

  Iskelmä-Suomi: Sininen ja valkoinen - haastattelussa Paleface

  10.03.2013Musiikki
  Kolme erilaista kuvaa Suomesta ja suomalaisista: Yksi kuva oli raastava ja räävitön, toinen kansallisromanttinen ja kolmas humoristisesti salaviisas ja humaani. 6. osan päähenkilöt ovat Juha Vainio, Jukka Kuoppamäki, Irwin Goodman ja Vexi Salmi. Kupletista kumpuavaa iskelmärunoutta kommentoi nykymestari Paleface.
 • Juha Vainio esiintyy Helsingin Kulttuuritalolla 1968.

  1960-luvun lauluntekijöistä tuli iskelmä-Suomen tarinankertojia ja elämänfilosofeja

  08.03.20134Elävä arkisto
  Kotkalainen Juha ”Watt” Vainio, stadilainen Jukka Kuoppamäki sekä hämeenlinnalaiset Irwin Goodman ja Vexi Salmi olivat tärkeimmät 1960-luvun esiin nostamat suomalaiset iskelmäntekijät. Elävä arkisto tarjoilee kansakunnan henkiseen maisemaan voimallisesti vaikuttaneesta nelikosta laajan taustapaketin Iskelmä-Suomi-sarjaan.
 • Frederik

  Iskelmä-Suomi: Yes Sir, alkaa polttaa - Seija Simola LSD-maailmassa

  03.03.2013Musiikki
  Matti Mikkola on aina pitänyt isosta finnhits-viihdesoundista. 1960-luvulla suuri myllerrys nostaa esiin uudet solistitähdet ja uudet soundit Iskelmä-Suomessa. Maailman pop ja viihdehitit vyöryvät suomeen kiihtyvällä vauhdilla ja 1970-luvulla voi puhua jo hyökyaallosta.
 • Irwin Goodman

  Iskelmä-Suomi: Kohtalon tähdet - haastattelussa Jukka Orma

  02.03.2013Musiikki
  Iskelmä-Suomen kaikki jaksot uusitaan syksyllä - Yle Teema perjantaisin 26.9. alkaen klo 20.00. Suhteestaan iskelmään kertoo aloitusjaksossakin esiintyvä kitaristi Jukka Orma. Suomalainen iskelmätähti ei saa olla liian täydellinen. Hänen tarinassaan pitää olla myös tummia sävyjä. Olavi Virta, Kari Tapio ja Badding ovat olleet juuri sellaisia tähtiä.
 • Markku Aro esiintyy ohjelmassa VIIHDEKAKKONEN: AVAJAISVIIHDE. (1974)

  Yes sir — kun Suomi-iskelmistä tuli Finnhitsejä

  28.02.20133Elävä arkisto
  Iskelmällä meni 1970-luvulla lujaa, kun kansainväliset virtaukset solahtivat kevyesti kotimaiseen makuun sopiviksi. Elävän arkiston tukipaketti Iskelmä-Suomi-sarjaan on soundtrack Finnhitsien, purkan ja diskon aikakauteen.
 • Carola

  Iskelmä-Suomi: Kaupungin valot - Jazz on aina ollut iskelmässä

  24.02.2013Musiikki
  Timo Santalan mielestä jazz on aina ollut läsnä iskelmässä. Esikuviltaan anglo-amerikkalainen ja länsieurooppalainen jazzvaikutteinen kaupunki-iskelmä ei lyhyitä valtakausia lukuun ottamatta ole ollut enemmistön ääni iskelmäkulttuurissa. Se on haastanut ja synnyttänyt uutta, pakottanut Iskelmä-Suomen kehittymään ja kuuntelemaan maailmaa. 4. osan päähenkilöt ovat Erik Lindström, Laila Kinnunen, Vieno Kekkonen, Kai Lind & Four Cats, Carola, Jaakko Salo, Rauno Lehtinen ja Seija Simola. Yle Teema po 17.10. klo 20.00.
 • Kaupungin valot tuikkivat iskelmä-Suomen laitamilla

  22.02.20131Elävä arkisto
  Kaupunkilaisen iskelmän säikeissä on soinut jazzin rytmi, urbaani viihde-eleganssi ja rikas kansainvälisten impulssien kirjo. Elävän arkiston paketissa on mukana iso joukko 1950—1960-lukujen tähtiä Brita Koivusesta Seija Simolaan.
 • Toivo Kärki

  Iskelmä-Suomi: Syvä kuin meri - haastattelussa Tuure Kilpeläinen

  17.02.2013Musiikki
  Iskelmä-Suomen tunnuslaulun tekijä Tuure Kilpeläinen on nolostunut iskelmästä. Tango sai Suomen valtaansa 1900-luvun puolivälissä. Argentiinasta, Saksasta, Venäjältä ja Amerikasta lainatut raaka-aineet mankeloitiin yhteen ja lopputuloksena oli uusi, suomalainen tango. 3. osan päähenkilöt ovat Toivo Kärki, Unto Mononen, Olavi Virta, Eino Grön, Reijo Taipale, Taisto Tammi, Markus Allan, Agents ja Rainer Friman. Yle Teema pe 10.10. klo 20.00.
 • Iskelmä-Suomi on myös tangon satumaa

  15.02.20137Elävä arkisto
  Tangohulluus valtasi Suomen 1960-luvun alussa. Uuden pohjoisen sielun saanut musiikki aiheutti räjähdyksen, jonka kaiku kiirii edelleen. Elävän arkiston tangopaketti on lisämateriaalia Iskelmä-Suomi-dokumenttisarjaan.
 • Paula Koivuniemi

  Iskelmä-Suomi: Kuningattaret - Pikkukylän likka ja eroottinen diskodiiva

  10.02.2013Musiikki
  Uusinta Yle Teemalla 3.10. klo 20.00. Suomalaisessa iskelmässä on kaksi kuningatarta. Katri Helena ja Paula Koivuniemi ovat Iskelmä-Suomen mittakaavassa malliesimerkkejä siitä, mitä vuosikymmenestä toiseen kantava kestotähteys on. Ville Leinonen löysi Katri Helenan mummonsa levyjen kautta. Ensiesitys Yle Teema 11.2.2013.