Hyppää pääsisältöön

Kaupunki uusiksi (TV)

Ohjelma Areenassa

 • Katmandu

  Arkkitehdit apuun - Nepalin maanjäristyksen jäljet suomalaisin silmin

  09.07.2015Kulttuuri
  Sydäntä kylmää ajatus, että 7000 tuhoutuneessa koulurakennuksessa olisi ollut oppilaita sisällä ensimmäisen järistyksen iskiessä, kirjoittaa Uusi kaupunki -kollektiiviin kuuluva arkkitehti Inari Virkkala. Hän matkusti Nepaliin Arkkitehdit yli rajojen -järjestön kokoukseen. Miten arkkitehdit auttavat jälleenrakentamisessa. Lue ja katso kuvat!
 • Hyvin käyttäytyvät kaupungit!

  08.06.2015Kulttuuri
  Uusi kaupunki -kollektiivi jatkaa työtä osallistavan suunnnittelun puolesta. Guggenheim Helsinki -arkkitehtuurikilpailun tuomaristoon kuuluvan japanilaisen arkkitehdin Yoshiharu Tsukamoton yleisöluento käynnisti Uusi Kaupunki Studia Generalia -luentosarjan.
 • Siliguri, tiibetiläistaustainen työporukka

  Bambusta katto koululle

  17.01.2015Kulttuuri
  Terveisiä Himalajan juurelta! Työskentelen täällä kolme kuukautta tiibetiläisen kulttuurikoulun rakennusprojektissa. - Inari Virkkala
 • Sipoon rakentamisen suunnitelmia.

  Kaupunkisuunnittelun uusi kulttuuri luodaan nyt, mutta itsekkyyttä ei saa ruokkia

  03.01.2015Kulttuuri
  Laki on velvoittanut kuntien kaavojen valmistelijoita jo pidempään ottamaan osallisten mielipiteen huomioon. Sipoon kaupungissa Uudellamaalla on rohkeasti kokeiltu ja kehitetty uusia menetelmiä vuorovaikutteiseen suunnitteluun. Miten vuorovaikutteinen suunnittelu toimii käytännössä, tai toimiiko se ylipäätään?
 • Arkkitehdit Auvo Lindroos ja Heikki Riihiluhta

  Uusi kaupunki -kollektiivin postikortteja tulevaisuuden Suomesta

  24.11.2014Kulttuuri
  Uusi kaupunki ja haasteena tehdä siitä 48 tunnissa parempi. Nuorten arkkitehtien Uusi kaupunki -kollektiivilla on nyt takana kahdeksan työpajaa eri puolilla Suomea. Täältä löydät kaupunkilaisten parhaiksi valitsemat ehdotukset ja myös ne tulevaisuuden visiot, joita et nähnyt Yle Teeman tv-sarjassa Kaupunki uusiksi.
 • Uusi kaupunki - kollektiivin arkkitehdit Kaupunki uusiksi -ohjelman kuvauksissa

  Jospa viedäänkin Guggenheim Kankaanpäähän

  20.11.20146Kulttuuri
  Lakastuvatko suomalaiset pikkukaupungit keskittämisvimmassa? Voiko arkkitehtuurilla ja kaupunkisuunnittelulla loihtia piristysruiskeen muuttotappiosta kärsiville paikkakunnille? Kaupunki uusiksi -sarjan viimeisessä jaksossa nuoret arkkitehdit lähtevät Pohjois-Satakuntaan synnyttämään Kankaanpää-ilmiötä.
 • Jadan suunnitelma Viikkiin

  Poskettoman hajaantunut kaupunki tulee kalliiksi kaikille

  19.11.20142Kulttuuri
  Helsinki ja koko pääkaupunkiseutu on pitkään kasvanut liikaa pelloille ja metsiin. Nyt tiiviimpää kaupunkia tulee rakentaa erityisesti lähiöihin. Siellä tapahtuu se suurin muutos, vaikka julkinen keskustelu arkkitehtuurista takertuu usein Guggenheimin kaltaisiin näyttäviin hankkeisiin.
 • Kuvakooste #betonikuva -kilpailuun tulevista kuvista

  Betoni sulattaa kuvaajien sydämet - vielä ehdit osallistua kilpailuun!

  14.11.2014Kulttuuri
  Vuoden luontokuvan haastaja, #betonikuvakilpailu on saanut suuren suosion. Kuvia on tullut jo satoja, ja kaiken lisäksi kuvien taso on korkea. Yle Teeman ja Yle Kulttuuriohjelmien järjestämään kilpailu jatkuu edelleen, kuvia voi lähettää vielä marraskuun loppuun saakka. Nyt on nimetty myös asiantunteva betonikuvaraati.
 • Lisää asukkaita, enemmän kaupunkia, lähemmäs luontoa

  07.11.2014Kulttuuri
  Ruuhka-Suomen kehyskunnat kilpailevat uusista asukkaista ja haluavat lisää kaupunkimaista elämää. Kaupunki uusiksi -tv-sarjan neljännessä jaksossa nuorten arkkitehtien ryhmä suuntaa Sipooseen ja suunnittelee muun muassa asuntoja ekotilan pelloille.
 • Jyväskylän Kauppatorin myyntikojuja ajalta 1920—29.

  Julkinen tila annettava yksilöille

  03.11.20142Kulttuuri
  Viime kevään Uusi kaupunki -työpajassa Jyväskylän kaupunki oli antanut jokaiselle työryhmälle julkista tilaa koskevan tehtävän. Tarpeena oili hahmotella Jyväskylän keskustan aukioiden merkitystä ja tulevaa käyttöä. Kun työryhmät tapasivat paikallisia, toistui sama kehitysehdotus jokaisessa keskustelussa: lisää ihmisiä!
 • uutta Jyväskylää suunnittelemassa Kaupunki uusiksi kuvauksissa

  Mihin nykypäivän kaupungissa tarvitaan toreja ja aukioita?

  31.10.20143Kulttuuri
  Kun kaupankäynti on siirtynyt toreilta pitkälti sisätiloihin, moni kaupunki on täynnä aukioita, jotka suurimman osan vuotta kumisevat tyhjyyttään. Millaisia toreja tarvitaan nykyään ja tulevaisuudessa, kun kaupungit muuttuvat? Kaupunki uusiksi -sarjan kolmannessa jaksossa arkkitehdit saavat tehtäväkseen herättää henkiin Jyväskylän aukiot.
 • Toimittaja Jonni Roos

  Missä olit, kun ensi kerran kuulit arkkitehtuurista?

  31.10.2014Kulttuuri
  Asuin lapsena keltaiseksi rapatussa kivitalossa Helsingin kantakaupungissa. Katu oli täynnä rakennuksia, joita pidettiin toinen toistaan kauniimpina. Iltakävelijät kulkivat siellä huokaillen ihastuksesta, ja kysyivät myös meiltä lapsilta, millaista tuolla teidän talossanne on sisällä. Kiipeilimme pihapiirin suurissa lehmuksissa ja otimme ympäristön annettuna, kirjoittaa Kaupunki uusiksi -ohjelman juontaja, arkkitehtuuritoimittaja Jonni Roos.
 • arkkitehti Asmo Jaaksi ja Seinäjoen kirjastorakennus

  Kuinka syntyy pöhisevä kirjasto

  31.10.2014Kulttuuri
  Saako kiipeillä hyllyille, ryömiä seinän sisään lukukoloon tai bändi heittää keikan kirjastossa? Arkkitehdin puolesta kyllä. Asmo Jaaksi haluaa, että hänen suunnittelemissaan kirjastoissa on pöhinää. Arkkitehtitoimisto JKMM:n uudet elämykselliset kirjastot ovat kohtaamispaikkoja, jotka kilpailevat kaupallisten viihtymiskeskusten kanssa. Ja voittavat. Nyt Seinäjoen kirjasto Apila on nyt ehdolla arkkitehtuurin Finlandia-palkinnon saajaksi. Mutta millainen tulee Amos Anderssonin taidemuseosta tai Pietarin katutaiteen museosta?
 • Arkkitehtuurin Finlandia-palkkittu Rainer Mahlamäki ja Polin, Puolanjuutalaisten historian museo

  Suomalaisten suunnittelema museo Varsovassa on elämys

  28.10.20142Kulttuuri
  Arkkitehtuurin Finlandia-palkinnon voittanut Puolan juutalaisten museo on nimeltään Polin. Se tarkoittaa hebreaksi " tässä on hyvä paikka olla". Museon pääsuunnittelija Rainer Mahlamäki ja toimittaja Minna Joenniemi kiersivät museon sen näyttelydien avajaisten aikaan Varsovassa. Kuuntele radio-ohjelma Rakenna minut ja katso kuvakierros museosta.
 • jada 3

  Lisää vetovoimaa pikkukaupunkeihin

  27.10.2014Kulttuuri
  Voidaanko ihmiset saada arkkitehtuurin keinoin pysähtymään kaupunkeihin ohikulkumatkallaan? Ja riittääkö sekään lopulta pitämään pikkukaupunkien keskustoja viihtyisinä tai elinvoimaisina? Kaupunki uusiksi -sarjan toisessa osassa nuoret arkkitehdit lähtevät näiden kysymysten kanssa Paraisille.
 • Miksi matkailija ei käänny pikkukaupungin idylliseen keskustaan?

  24.10.20141Kulttuuri
  Kaupunki uusiksi -sarjan toisessa jaksossa arkkitehdit suunnittelevat uusiksi saaristokunta Paraisten keskustaa. Parainen on suosittu lomakunta ja portti saaristoon, mutta juuri kukaan ei halua pysähtyä kaupungin keskustaan. Arkkitehtien tehtävänä on suunnitella keskustasta kiinnostavampi ja vetovoimaisempi.
 • Minna Joenniemi ja betoniselfie

  Ota vuoden #betonikuva ja osallistu kilpailuun!

  23.10.20149Kulttuuri
  Näetkö betonissa brutaalia runollisuutta? Ota siitä kuva ja osallistu valokuvakilpailuun #betonikuva.
 • Joogaa Highlinen kulmilla New York

  Paikan henki lisää viihtymistä - ja nostaa hintoja

  22.10.2014Kulttuuri
  Mitä täytyy ottaa huomioon, kun suunnitellaan viihtyisiä ja ihmisten välistä kanssakäymistä vahvistavia kaupunkitiloja? Yksi keino on paikkojen hengen luominen, niin kutsuttu placemaking. Maailmalla se on yhä tärkeämpi osa uusien alueiden kehittämistä. Tosin hyvä henki nostaa myös kiinteistöjen hintoja, jolloin köyhimmät joutuvat usein muuttamaan pois.
 • Oulun suunnittelua

  Kerroksellista kaupunkia eli kuinka ottaa haltuun jättialue

  20.10.20141Kulttuuri
  Onko suuriluontoinen visiointi turhaa ja pitäisikö Oulun tyytyä olemaan tavallinen maakuntakeskus yksi muiden joukossa?
 • Uusi kaupunki - kollektiivin arkkitehdit Kaupunki uusiksi -ohjelman kuvauksissa

  Oulu, pohjolan vai Länsi-Siperian pääkaupunki?

  18.10.20144Kulttuuri
  Kaupunki uusiksi -sarjan ensimmäisessä jaksossa arkkitehdit saapuvat Ouluun. 200-tuhannen asukkaan kaupungin tavoitteena on tulla pohjoisen metropoliksi. Arkkitehtien suunnittelukohteena on lähes joutomaaksi muuttunut valtava ratapiha.