Hyppää pääsisältöön

Kolmannen maailman puheenvuoroja

Ohjelma Areenassa

 • Wolofit - kansasta kertovan kirjan kansi

  Miten islamilaiset veljeskunnat nousivat merkittävään asemaan Senegalissa

  16.06.2017Yhteiskunta
  Kun ranskalainen maantieteilijä Xavier de Planhol julkaisi 1960-luvulla perusteoksen islamin maantieteellisestä levinneisyydestä, hän huomautti tällä uskonnolla olevan ääripäät idässä ja lännessä. Itäinen ääripää on Indonesia ja läntinen ääripää Senegal. Nämä molemmat ovat etäällä Saudi- Arabiasta ja niissä on muodostunut vähemmän dogmaattisia islamin suuntauksia.
 • silmälasipäinen mies aurinkotuolien edessä

  Qatarin saarron syyt ja seuraukset

  15.06.20172Yhteiskunta
  ”Persianlahden alue on kokenut viime päivinä yhden lähihistoriansa vakavimmista poliittisista kriiseistä sen jälkeen kun Saudi-Arabia, Arabiemiraatit ja Bahrain päättivät katkaista diplomaattiset suhteensa Qatarin kanssa.
 • Mies nojaa käteensä tuolissa kirjahyllyn edessä

  Onko Intiasta tulossa Hindustan?

  01.06.20171Yhteiskunta
  ”En tiedä, milloin se tapahtui, mutta vähitellen ihmiset alkoivat identifioimaan minut muslimiksi, vaikka olen lähinnä agnostikko. Tämä oli uusi ja yllättävä käänne, kun minun kaltaisia maallisia muslimeja ruvettiin luokittelemaan 'toisiksi'”.
 • Harmaakiharapäinen nainen hymyilee

  Viisi merkitsevää naista Tunisian historiassa

  29.05.2017Yhteiskunta
  Ranskalais-tunisialainen kehitystutkija Sophie Bessis syntyi Tunisian pääkaupungissa Tunisissa juutalaiseen perheeseen ja hän on kertonut kouluvuosistaan v. 2000 julkaisemansa teoksensa ”L´Occident et les autres (Länsimaat ja muut) johdannon alussa:
 • Mies kirjankannessa katsoo sivulle

  Voiko arabimaissa kolumnisti olla itsenäinen?

  27.04.2017Yhteiskunta
  Kamel Daoud on ollut pitkään algerialaisen sanomalehden ”Le Quotidien d´Oranin” kolumnisti ja viime vuosina hänen kolumnejaan on näkynyt myös kansainvälisissä sanomalehdissä. Hän sai v. 2015 ranskalaisen kunniamaininnan parhaasta journalismista.
 • Mies puhumassa mustaa taustaa vasten

  Barbarioiden törmäys Lähi-Idässä

  12.04.2017Yhteiskunta
  "Viime joulukuun lopulla mieleen jäi katkera vaikutelma siitä, että jälleen yksi annus horribilis, kauhea vuosi, oli takanapäin. Kun tammi- ja marraskuun terroriattentaatit olivat šokeeranneet Ranskaa edellisenä vuonna, nyt šokki näytti maailmanlaajuiselta.
 • pyöreäsilmälasipäinen mies katsoo kiinteästi suu raollaaan

  Yhdysvaltojen strategiset intressit Somaliassa

  23.03.2017Yhteiskunta
  Somalian presidentiksi helmikuussa valittu Mohamed Abdullahi Farmajo oli presidentinvaalin yllätysvoittaja. Lähes koko aikuisikänsä Yhdysvalloissa asunut Farmajo oli vielä viime kuussa New Yorkin osavaltion liikennelaitoksen palkkalistoilla vähemmistöjen oikeuksista vastaavana virkamiehenä Buffalon haarakonttorissa.
 • Nuorehko aasialainen mies puhujanpöntössä

  Kiinan uusi silkkitie ja tuleva maailmanjärjestys

  20.03.20171Yhteiskunta
  ”Kiinan presidentti Xi Jinping puhui syyskuussa 2013 Kazakstanissa ensimmäisen kerran julkisesti uuden silkkitien rakentamisesta. Kuukausi myöhemmin Indonesiassa hän mainitsi, että merireitit Kiinasta Afrikkaan ja Eurooppaan ovat myös osa uutta silkkitietä.
 • harmapääinen mies puhuu suullaan ja käsillään

  Kuinka tärkeä on oma Palestiinan valtio?

  27.02.2017Yhteiskunta
  ”Politiikka on ollut minulle aina keino, ei päämäärä. Sanon tämän siksi, koska olen ajan myötä tullut huomanneeksi, että monille ihmisille politiikka on pikemminkin itse päämäärä.
 • puhujapöntössä olevan miehen varjo heijastuu verhoihin

  Uusi suuri peli Afganistanissa

  09.02.2017Yhteiskunta
  ”Afganistanin strateginen asema on muuttumassa. Yhdysvaltojen sotilaallinen merkitys on vähentynyt ja talebanit vahvistuvat. Naapurivaltiot kilpailevat vaikutusvallasta Afganistanissa solmimalla uusia liittolaisuuksia. Samaan aikaan jopa miljoonia afgaanipakolaisia uhkaa karkotus entiseen kotimaahansa Pakistanista, Iranista ja Euroopasta. Uusi suuri peli näyttää alkaneen Afganistanissa”.
 • silmälasipäinen nainen kertoo käsillään

  Tunisia viisi vuotta Arabikevään jälkeen

  26.01.2017Yhteiskunta
  Arabikeväät alkoivat Tunisiasta, mutta tämä maa on myös ainoa, jossa muutos on tapahtunut. Se perustuu kaikkien poliittisten voimien kompromissiin, kertoo nuori tunisialainen naispuolinen kansalaisaktivisti Riha Mejri.
 • Kirjan kansiteksti ja sotakuva

  Maa liekeissä - syyrialaiset vallankumouksessa ja sodassa

  12.01.20171Yhteiskunta
  Syyrialaisten kertomuksia keskeltä sotaa ja raunioita Robin Yassin-Kassabin ja Leila al-Shamin viime vuonna ilmestyneessä kirjassa Maa liekeissä (Burning Country).
 • silmälasipäinen vaaletukkainen mies hymyilee

  Näkemyksiä digitalisaatioon Etelästä

  15.12.2016Yhteiskunta
  Sen jälkeen kun 1970-luvulla ryhdyttiin keskustelemaan uuden informaatio- ja kommunikaatioteknologian kehitysvaikutuksista, on puhuttu erilaisista kuiluista maiden sisällä ja niiden välillä.
 • Miess katsoo kameraan vähän sivuttain

  Ydinaseiden uusi tuleminen

  01.12.20161Yhteiskunta
  ”Intian ja Pakistanin ydinasevarustelu muistuttaa Yhdysvaltojen ja Neuvostoliiton varustelukierrettä kylmän sodan aikana. Etelä-Aasian tilanne eroaa kuitenkin suurvaltojen välisestä tilanteesta siinä, että Intian ja Pakistanin välillä eivät toimi tavanomaiset varajärjestelmät mahdollisten väärien ydinhälytysten sattuessa.
 • partainen mies sivukuvassa mikrofoni edessään

  On väärin puhua Mosulin vapauttamisesta

  17.11.20162Yhteiskunta
  ”Väkivaltaisuuksien viimeisimmän vaiheen raivotessa Irakissa kukaan ei näytä kyseenalaistavan vallitsevaa näkemystä tämänhetkisestä konfliktista.
 • mies puhujapöntössä

  Muslimien on vapautettava itsensä oman kulttuurinsa äärinäkemyksistä

  07.11.2016Yhteiskunta
  Libanonilainen sunnioppinut Mohammad Sammakin sanoma välittyy myös libanonilaisen Amine Issan kirjoittamasta kirjasta Kaksi Imaamia – Koraani islamin pimeitä tulkintoja vastaan. Liisa Liimataisen toimittamassa Kolmannen maailman puheenvuorossa esitellään vastakkaisia, myös Euroopan muslimien näkemyksiä.
 • tunnus, tekstiä ja kuva rakennuksesta

  Näin ydinvoimaa markkinoidaan Nigeriassa

  20.10.2016Yhteiskunta
  Mielikuvat länsiafrikkalaisesta Nigeriasta eivät heti vastaa käsitystä ydinvoimavaltiosta.
 • silmälasipäinen mies kartan edessä

  Voiko uskonto torjua ilmastonmuutosta?

  29.09.2016Yhteiskunta
  Paavi Franciscuksen päivä oli kiireinen. Veerabhadran Ramanathanille annettiin vain pari minuuttia aikaa parkkipaikalla tapaamiseen. Siinä ajassa hänen oli taivuteltava paavi Franciscus puhumaan ilmastonmuutoksesta seuraajilleen. Ramanathan valitsi sanansa tarkoin.
 • vaalilippu uurnaan

  Somalian vaalientapaiset ja niiden haasteet

  22.09.20162Yhteiskunta
  Pitkällisestä sisällissodasta ja poliittisesta kaaoksesta hiljalleen toipuvassa Somaliassa on määrä järjestää lokakuussa ensimmäiset vaalit sitten vuoden 1967.
 • silmälasipäinen vaaleatukkainen mies hymyilee lievästi

  Näkökulmia urheiluun ja liikuntaan Etelässä

  25.08.2016Yhteiskunta
  Urheilu on ollut pinnalla viime viikkoina Rion olympialaisten johdosta. Ei liene sattuma, että saksalainen kehityspoliittinen aikakauslehti ”Entwicklung und Zusammenarbeit” on käsitellyt urheilun ja liikunnan merkitystä nimenomaan Etelässä teemanumerossaan. Tapansa mukaan tämä lehti käsittelee asiaa monipuolisesti ja kriittisesti.

Eurooppalaisia, Amerikkalaisia ja Kolmannen maailman puheenvuoroja vuoroviikoin. Ennen suomeksi julkaisemattomia kirjoja, tekstejä ja haastatteluja. Tuottaja Juha Kulmanen. Kuuntele Yle Radio 1 suorana netin kautta (Yle Areenassa).