Hyppää pääsisältöön

Kolmannen maailman puheenvuoroja

Ohjelma Areenassa

 • silmälasipäinen nainen kädet vähän levällään

  Iran alueellisena vaikuttajana Lähi-idässä

  07.12.20171Yhteiskunta
  Iran on läsnä sotilaallisesti Syyriassa ja Irakissa. Myös Iranin läheinen liittolainen, libanonilainen sotilaallis-poliittinen voima Hezbollah sotii Syyriassa, mutta senkin varat tulevat Iranista. Näin Iran vaikuttaa vahvasti noihin kolmeen maahan, mutta sen lisäksi se rahoittaa Jemenin huteja.
 • pitkätukkainen ja pujopartainen mies

  Taloustieteilijä tien päällä

  24.11.2017Yhteiskunta
  ”Ranchin yliopistossa sijaitsevan toimistoni kulman takana on leveä kaupunkiin johtava valtakatu. Jos menet kadulle ennen auringonnousua näet jotain, jota et unohda koskaan: satoja nuoria miehiä työntämässä polkupyöriä, joihin on lastattu yli 200 kiloa salakuljetettua kivihiiltä.
 • Nälkiintyneitä miehiä

  Kuinka Saksa aikoo hyvittää hererojen kansanmurhan?

  09.11.2017Yhteiskunta
  Namibian saksankieliseen vähemmistöön kuuluva politiikantutkija Henning Melber kirjoittaa New African -lehden julkaisemassa artikkelissa Saksan Lounais-Afrikan siirtomaan eli nykyisen Namibian tapahtumista viime vuosisadan alussa. Saksalaiset sotilaat ja kiväärein varustautuneet uudisasukkaat olivat vallanneet yhä enemmän maita alueella ennestään asuneelta herero-kansalta.
 • Intialainen antropolgi andamaaneilla

  Andamaanien saariston alkuasukkaiden elämästä

  27.10.2017Yhteiskunta
  Intialainen antropologi T.N. Pandit on kotoisin Pohjois-Intiasta Kashmirista. Hänen ihonsa on hyvin vaalea Intian monipuolisessa värikirjossa ja hän on kookas.
 • Afrikkalainen mies puhuu mikrofonien edessä

  Kun eliitti kilpailee vaalivoitosta

  12.10.2017Yhteiskunta
  ”Kenian eliitin täytyy aikuistua ja luopua pinnallisista draamoistaan. Heidän tulisi kyetä katsomaan nenäänsä pidemmälle ja ymmärtää, että heidän poliittisella teatterillaan on kauaskantoiset vaikutukset, jotka koskettavat miljoonia ihmisiä. Mutta miljoonan dollarin kysymys kuuluu: kykenevätkö he koskaan aikuistumaan?
 • Pikkuisen hymyilevä mies

  Tieteen ahdinko muslimimaissa

  28.09.20172Yhteiskunta
  ”Tieteen tilasta on kovin vähän hyvää sanottavaa muslimimaissa, sillä mitään merkittävää ei ole tapahtunut 1100-luvun jälkeen. On surullinen tosiasia, että muslimit eivät ole tehneet yhtäkään merkittävää keksintöä esimerkiksi sähkön, tietokoneiden ja lääketieteen alueilla. Vielä pari vuosikymmentä sitten ilmestyi vain vähän muslimien kirjoittamia tutkimusartikkeleita.
 • Harmaapartainen mies

  Kiinan soft power eli pehmeä vaikuttaminen

  20.09.20171Yhteiskunta
  Kiina on viime vuosina lisännyt huomattavasti soft poweriin eli pehmeään vaikuttamiseen kuluttamiaan määrärahoja. Kun amerikkalaiset käyttivät vielä muutama vuosi sitten pehmeään vaikuttamiseen vuosittain noin 670 miljoonaa dollaria, kiinalaiset käyttivät siihen peräti 10 miljardia dollaria.
 • Hymyilevä, harmaapartainen mies

  Israelin ja Saudi-Arabian epäpyhä liitto

  14.09.20176Yhteiskunta
  Columbian yliopistossa New Yorkissa vertailevan kirjallisuustieteen professorina työskentelevä iranilainen kulttuurintutkija Hamid Dabashi on eräs maailman tunnetuimmista Lähi-idän tutkijoista.
 • silmälasipäinen, pitkätukkainen mies

  Vedenpaisumuksista kuivuuskausiin

  31.08.2017Yhteiskunta
  Suomessa lienee hieman vaikeaa hahmottaa maailman vesiongelmia. Suomi on laaja maa, jossa on paljon vettä ja vähän väkeä. Satavuotias itsenäinen Suomi voi olla sinänsä onnellinen, sillä tällainen tilanne on poikkeuksellinen maailmanlaajuisesti.
 • civilrights movement in Syria

  Syyrian kansalaisyhteiskunta rakentuu sodan varjossa

  17.08.20171Yhteiskunta
  Syyriassa aktiivisesti toimiva kansalaisyhteiskunta on jäänyt sotauutisten alle. Uutiset kertovat pääosin presidentti Bashar al-Assadin johtaman Syyrian ja sen liittolaisten, Iranin ja Venäjän ja toisella puolella sotivien, ennen muita Saudi-Arabiasta tukea saavien taistelujärjestöjen toiminnasta.
 • A man in front of a bookshell

  Kiinan kulttuurivallankumous

  07.08.2017Yhteiskunta
  Hollantilainen Frank Dikötter julkaisi keväällä 2016 merkittävän kirjan nimeltä The Cultural Revolution – A People's History 1962-1976 eli Kulttuurivallankumous – Kansan historia 1962-1976. Dikötter toimii nykyisin Honkongin yliopiston Kiinan modernin historian professorina. Sitä ennen hän hoiti sama virkaa Lontoon yliopistossa.
 • Wolofit - kansasta kertovan kirjan kansi

  Miten islamilaiset veljeskunnat nousivat merkittävään asemaan Senegalissa

  16.06.2017Yhteiskunta
  Kun ranskalainen maantieteilijä Xavier de Planhol julkaisi 1960-luvulla perusteoksen islamin maantieteellisestä levinneisyydestä, hän huomautti tällä uskonnolla olevan ääripäät idässä ja lännessä. Itäinen ääripää on Indonesia ja läntinen ääripää Senegal. Nämä molemmat ovat etäällä Saudi- Arabiasta ja niissä on muodostunut vähemmän dogmaattisia islamin suuntauksia.
 • silmälasipäinen mies aurinkotuolien edessä

  Qatarin saarron syyt ja seuraukset

  15.06.20172Yhteiskunta
  ”Persianlahden alue on kokenut viime päivinä yhden lähihistoriansa vakavimmista poliittisista kriiseistä sen jälkeen kun Saudi-Arabia, Arabiemiraatit ja Bahrain päättivät katkaista diplomaattiset suhteensa Qatarin kanssa.
 • Mies nojaa käteensä tuolissa kirjahyllyn edessä

  Onko Intiasta tulossa Hindustan?

  01.06.20171Yhteiskunta
  ”En tiedä, milloin se tapahtui, mutta vähitellen ihmiset alkoivat identifioimaan minut muslimiksi, vaikka olen lähinnä agnostikko. Tämä oli uusi ja yllättävä käänne, kun minun kaltaisia maallisia muslimeja ruvettiin luokittelemaan 'toisiksi'”.
 • Harmaakiharapäinen nainen hymyilee

  Viisi merkitsevää naista Tunisian historiassa

  29.05.2017Yhteiskunta
  Ranskalais-tunisialainen kehitystutkija Sophie Bessis syntyi Tunisian pääkaupungissa Tunisissa juutalaiseen perheeseen ja hän on kertonut kouluvuosistaan v. 2000 julkaisemansa teoksensa ”L´Occident et les autres (Länsimaat ja muut) johdannon alussa:
 • Mies kirjankannessa katsoo sivulle

  Voiko arabimaissa kolumnisti olla itsenäinen?

  27.04.2017Yhteiskunta
  Kamel Daoud on ollut pitkään algerialaisen sanomalehden ”Le Quotidien d´Oranin” kolumnisti ja viime vuosina hänen kolumnejaan on näkynyt myös kansainvälisissä sanomalehdissä. Hän sai v. 2015 ranskalaisen kunniamaininnan parhaasta journalismista.
 • Mies puhumassa mustaa taustaa vasten

  Barbarioiden törmäys Lähi-Idässä

  12.04.2017Yhteiskunta
  "Viime joulukuun lopulla mieleen jäi katkera vaikutelma siitä, että jälleen yksi annus horribilis, kauhea vuosi, oli takanapäin. Kun tammi- ja marraskuun terroriattentaatit olivat šokeeranneet Ranskaa edellisenä vuonna, nyt šokki näytti maailmanlaajuiselta.
 • pyöreäsilmälasipäinen mies katsoo kiinteästi suu raollaaan

  Yhdysvaltojen strategiset intressit Somaliassa

  23.03.2017Yhteiskunta
  Somalian presidentiksi helmikuussa valittu Mohamed Abdullahi Farmajo oli presidentinvaalin yllätysvoittaja. Lähes koko aikuisikänsä Yhdysvalloissa asunut Farmajo oli vielä viime kuussa New Yorkin osavaltion liikennelaitoksen palkkalistoilla vähemmistöjen oikeuksista vastaavana virkamiehenä Buffalon haarakonttorissa.
 • Nuorehko aasialainen mies puhujanpöntössä

  Kiinan uusi silkkitie ja tuleva maailmanjärjestys

  20.03.20172Yhteiskunta
  ”Kiinan presidentti Xi Jinping puhui syyskuussa 2013 Kazakstanissa ensimmäisen kerran julkisesti uuden silkkitien rakentamisesta. Kuukausi myöhemmin Indonesiassa hän mainitsi, että merireitit Kiinasta Afrikkaan ja Eurooppaan ovat myös osa uutta silkkitietä.
 • harmapääinen mies puhuu suullaan ja käsillään

  Kuinka tärkeä on oma Palestiinan valtio?

  27.02.20171Yhteiskunta
  ”Politiikka on ollut minulle aina keino, ei päämäärä. Sanon tämän siksi, koska olen ajan myötä tullut huomanneeksi, että monille ihmisille politiikka on pikemminkin itse päämäärä.

Eurooppalaisia, Amerikkalaisia ja Kolmannen maailman puheenvuoroja vuoroviikoin. Ennen suomeksi julkaisemattomia kirjoja, tekstejä ja haastatteluja. Tuottaja Juha Kulmanen. Kuuntele Yle Radio 1 suorana netin kautta (Yle Areenassa).