Hyppää pääsisältöön

Kulttuurin välikysymys (TV)

 • Jari Hanska

  Kokonaiskuvan kaipuu

  22.04.2016Kulttuuri
  ”Miten voisimme hyväksyä, että todellisuus on helvetin sekava ja moniulotteinen?” kysyy toimittaja ja käsikirjoittaja Jari Hanska. Hanska oli yksi huhtikuun alussa järjestetyn Nykyaika-seminaarin järjestäjistä. Nuoren Voiman Liiton ja Kriitisen korkeakoulun yhdessä järjestämässä seminaarissa pyrittiin keskustelemaan yhden päivän aikana mm. sellaisista teemoista kuin maapallon ekologinen kantokyky, taiteen rooli, kaupunkitilan demokraattisuus, tiedon pirstaloituminen, ihmiskunnan kehittyminen, finanssikriisit ja rakkaus.
 • #kulttuurinvälikysymys -ohjelman keskustelussa mukana Jussi Lehtonen, Li Andersson, Anna Tulusto, Aleksis Salusjärvi, Sanni Grahn-Laasonen, Krista Petäjäjärvi. Paikkana Vanha Ylioppilastalo

  Keskustellaan sivistyneesti, kukaan ei lyö ketään ja taide pelastuu!

  20.04.2016Kulttuurin välikysymys
  "Fantastisen ruotsalainen keskustelu. Me keskustellaan täällä asioista, ihan sivistyneesti, kukaan ei lyö ketään ja tällä tavalla taide pelastuu", sanoi #kulttuurinvälikymys-keskustelun kommentaattori, toimittaja Katja Ståhl. #kulttuurinvälikysymys kokosi huhtikuisena torstai-iltana Vanhalle Ylioppilastalolle taiteilijoita ja poliitikkoja puhumaan Suomen, taitelijoiden ja taiteen tilasta, kun eduskuntavaaleista on kulunut vuosi. Kevään 2017 saattavat tuottaa uusia välikysymyksiä kulttuurista.
 • Sebastian Tynkkynen, Juha Hurme, Töppöhörö, Kansallisteatteri

  #kulttuurinvälikysymys: Sebastian Tynkkynen teki videovastineen pakolaisrunolle

  14.04.20166Kulttuurin välikysymys
  Perussuomalaisten nuorten puheenjohtaja Sebastian Tynkkynen teki oma-aloitteisesti videovastineen #kulttuurinvälikysymys -hankkeen pakolaisaiheiselle runovideolle. Tynkkynen on yksi keskustelijoista tämän illan Kulttuurin välikysymys -ohjelmassa, joka nähdään suorana Yle Teemalla klo 19.30 alkaen. Katso molemmat videot täältä.
 • Kansanedustaja Li Andersson

  Li Andersson: Taide on luovan talouden ydin

  14.04.20164Kulttuurin välikysymys
  Li Andersson (vas.) kertoo olevansa pettynyt hallituksen kulttuuripolitiikkaan lähinnä siksi, ettei sitä ole ollut. ”Vaalien alla oli enemmän keskustelua kulttuurista kuin aikoihin. Olisi ollut tervetullutta reagoida siihen jotenkin.” #kulttuurinvälikysymys kysyy mitä tapahtuu todella Suomessa vuonna 2016. Hanke huipentuu Yle Teemalla 14. huhtikuuta suoraan lähetykseen, jossa taiteilijat ja poliitikot kohtaavat keskusteluissa. Yksi keskustelijoista on Li Andersson.
 • Sarjakuvapiirtäjät Ville Pirinen (vas.) Juho Juntunen ja Kaisa Leka

  Kaikki menee pieleen: sarjakuvataiteilijat Kaisa Leka, Ville Pirinen ja Juho Juntunen piirtävät maailmantuskassa

  13.04.20163Kulttuurin välikysymys
  Juho Juntusen, Ville Pirisen ja Kaisa Lekan spontaani näkemys siitä, mikä mättää juuri nyt. Lapsuuden itsekkyys kulminoituu hiiltyneeseen maapalloon ja jumalan face palmiin. #kulttuurinvälikysymys kysyy taiteilijoilta mitä tapahtuu todella Suomessa vuonna 2016. Hanke huipentuu suoraan lähetykseen Yle Teemalla 14. huhtikuuta.
 • Albrecht Dürerin hirviöitä

  Vihapuhe uhkaa myös kulttuuria - #kulttuurinvälikysymys selvitti uhkakuvat

  12.04.201610Kulttuurin välikysymys
  #kulttuurinvälikysymys lähetti kaikille kansanedustajille ja suurelle joukolle taiteen ammattilaisia kyselyn kulttuurin uhkakuvista. Vastanneiden näkemykset ovat linjassa: julkistalouden alasajo ja vihapuhe ovat kulttuurimme suurimmat uhat. #kulttuurinvälikysymys kysyy taiteilijoilta mitä tapahtuu todella Suomessa vuonna 2016. Hanke huipentuu suoraan lähetykseen Yle Teemalla 14. huhtikuuta. Keskustelua taiteen voimasta, uhista ja mahdollisuuksista.
 • Näyttelijä Jenni Kokander

  "Rajasitko mun tissit pois kuvasta? Miks?" Jenni Kokander paljaana taiteen vuoksi

  11.04.20164Kulttuurin välikysymys
  ”Yritin kirjoittaa "näkkileivästä", mutta asetelma tuntuikin teennäiseltä ja jotenkin pakoilulta. Mitä jos tekisinkin parodiaa itsestäni ja/tai taiteilijoista?” kirjoittaa näyttelijä Jenni Kokander sähköpostiviestissä. Tästä sai alkusa Me taiteilijat –video. Videossa päähenkilö, "Taiteilija" sanoo: "Me uskalletaan olla paljaana." Ja tämä on totta: hyvinkin paljaana. #kulttuurinvälikysymys kysyy taiteilijoilta mitä tapahtuu todella Suomessa vuonna 2016. Hanke huipentuu suoraan lähetykseen Yle Teemalla 14. huhtikuuta.
 • Kansanedustaja Timo Harakka

  Timo Harakka: Julkinen valta on jäljessä siitä, mitä taiteessa tapahtuu

  11.04.2016Kulttuurin välikysymys
  ”Ei ole näkemystä, minkälaisiin taidealoihin halutaan satsata tai minkälaista identiteettiä Suomi kulttuurin kautta rakentaisi.” Timo Harakan (sd.) mielestä kulttuuri on jäänyt hallituksessa ilman linjauksia, mikä ilmenee konkreettisesti kulttuuriministerin puuttumisena. #kulttuurinvälikysymys kysyy, mitä tapahtuu todella Suomessa vuonna 2016. Hanke huipentuu Yle Teemalla 14. huhtikuuta suoraan lähetykseen, jossa taiteilijat ja poliitikot kohtaavat keskusteluissa. Yksi keskustelijoista on Timo Harakka.
 • Leea Klemola, Jani Toivola, Kauko Röyhkä ja Sanni Grahn-Laasonen

  Tänä iltana Yle Teemalla: Politiikan ja taiteen kärkinimiä kevään kuumassa kulttuurikeskustelussa

  10.04.20162Kulttuurin välikysymys
  Mitä tapahtuu kun politiikan nuoret tähdet Sanni Grahn-Laasonen ja Li Andersson ottavat yhteen? Entä miten arvomaailmat rytisevät Leea Klemolan ja Sebastian Tynkkysen kohdatessa? He ja kahdeksan muuta ovat mukana torstaina 14.4. klo 19.30 alkavassa Kulttuurin välikysymyksessä, joka nähdään suorana Yle Teemalla.
 • Kansanedustaja Ritva "Kike" Elomaa

  Ritva Elomaa: Kansallista kulttuuria pitää vaalia kuin timanttia tai kukkaa

  07.04.2016Kulttuurin välikysymys
  ”Kulttuuri on hallitusohjelmassa, eikä edes kovin heikosti. Se tekee tavoitteiden saavuttamisesta paljon helpompaa. Kulttuuriinhan kuuluu myös liikunta.” #kulttuurinvälikysymys kysyy mitä tapahtuu todella Suomessa vuonna 2016. Hanke huipentuu Yle Teemalla 14. huhtikuuta suoraan lähetykseen, jossa taiteilijat ja poliitikot kohtaavat keskusteluissa.
 • Henkilöt kuvattu Helsingin uimastadionilla

  Pakolainen saapuu paratiisiin - Maija Vilkkumaa tulkitsee Hassan Blasimin runon

  06.04.20162Kulttuurin välikysymys
  "He vievät sinut omaan paratiisiinsa, sitten piinaavat sinua yötä päivää kauhuillaan sinun silmissäsi, joista loistaa pelko ja toivo." Kirjoittaa Suomessa asuva irakilaiskirjailija Hassan Blasim runossaan Pakolainen paratiisissa jonka nimi on Eurooppa. Blasimin mielestä pakolaisista ei saisi puhua liikaa - ja myönteiselläkin julkisuudella on huonot puolensa. #kulttuurinvälikysymys kysyy taiteilijoilta mitä tapahtuu todella Suomessa vuonna 2016. Hanke huipentuu suoraan lähetykseen Yle Teemalla 14. huhtikuuta.
 • Kirjailija Maria Matinmikko

  Perusasioista - Ihmiskäsitysten ja maailmankatsomusten raunioilla?

  05.04.20165Kulttuurin välikysymys
  "Monesti ihminen hakeutuu samankaltaisten pariin, syntyy kuplia. Missä kuplan rajat menevät? Siinä, mistä alkaa toisenlaisuus, jota ei tiennyt edes olevan olemassa?" Näin kirjoittaa kirjailija Maria Matinmikko kolumnissaan. #kulttuurinvälikysymys kysyy taiteilijoilta mitä tapahtuu todella Suomessa vuonna 2016. Hanke huipentuu suoraan lähetykseen Yle Teemalla 14. huhtikuuta.
 • Kansanedustaja Tuomo Puumala

  Tuomo Puumala: Tulevaisuuden merkit ovat hyvät

  04.04.2016Kulttuurin välikysymys
  ”Haaveeni on, että pieni osuus sosiaali- ja terveystyön budjetista voitaisiin varata kulttuuriin. Ruotsissa tätä on jonkun verran tutkittu hyvin tuloksin”, sanoo Tuomo Puumala (kesk.), joka on hyvin tyytyväinen hallituksen kulttuuripolitiikkaan, etenkin raja-aitoja rikkoviin kärkihankkeisiin. #kulttuurinvälikysymys kysyy, mitä tapahtuu todella Suomessa vuonna 2016. Hanke huipentuu Yle Teemalla 14. huhtikuuta suoraan lähetykseen, jossa taiteilijat ja poliitikot kohtaavat keskusteluissa. Yksi keskustelijoista on Tuomo Puumala.
 • Käsikirjoittaja, ohjaaja Jenni Toivoniemi klovnikuvien edessä

  Klovnien aika

  01.04.20161Kulttuurin välikysymys
  Käsikirjoittaja, ohjaaja ja Sundancen elokuvafestivaaleilla ensimmäisenä suomalaisena kansainvälisen fiktion palkinnon voittanut Jenni Toivoniemi näki elokuvan Hannah Arendtista ja ryhtyi ajattelemaan ajattelemista. Toivoniemi kirjoittaa, että vuonna 2016 ajatteleminen on yhä radikaalimpi teko. Kun sananvapaudesta on tullut jokaisen oikeus huutaa mitä tahansa missä tahansa, on kenttä ymmärtämiselle ja harmaansävyille katoamassa. #kulttuurinvälikysymys kysyy taiteilijoilta mitä tapahtuu todella Suomessa vuonna 2016. Hanke huipentuu suoraan lähetykseen Yle Teemalla 14. huhtikuuta.
 • Kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluoto (vas.)

  Outi Alanko-Kahiluoto: Hallitus tekee ison virheen ajaessaan sivistystä alas

  31.03.20162Kulttuurin välikysymys
  Sivistyksen alasajo on hallituksen kulttuuripolitiikan suurin virhe, sanoo Vihreiden kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluoto . Leikkaukset amputoivat etenkin taiteen yliopisto-opetusta ja tutkimusta. ”Se vähentää taiteen yhteiskunnallista arvostusta. Pidemmällä aikavälillä koko kulttuurin kenttä kärsii siitä.” #kulttuurinvälikysymys kysyy mitä tapahtuu todella Suomessa vuonna 2016. Hanke huipentuu Yle Teemalla 14. huhtikuuta suoraan lähetykseen, jossa taiteilijat ja poliitikot kohtaavat keskusteluissa.
 • Kari "Tykylevits" Tykkyläinen seisoo turkki avattuna grillin ääressä #kulttuurivälikysymys -videon kuvauksissa

  Youtube-taiteilija Tykkyläinen: "Toivon, että Suomessa menee kaikki persiilleen, niin pääsee taiteilijat pelastamaan"

  30.03.20163Kulttuurin välikysymys
  Lähes 30 miljoonan Youtube-katselun mies, taiteilija Kari "Tykylevits" Tykkyläinen teki Taidepäästön, joka on "kannanotto katoavien kädentaitojen puolesta, ja kaikkia lokerointeja ja normeja vastaan". Paitsi taiteellaan, Tykkyläinen vaikuttaa myös paikallispolitiikassa perussuomalaisten edustajana. #kulttuurinvälikysymys kysyy taiteilijoilta mitä tapahtuu todella Suomessa vuonna 2016. Hanke huipentuu suoraan lähetykseen Yle Teemalla 14. huhtikuuta.
 • Antti Nylén alttaritaulukuvan edessä

  Saituuden aika - Antti Nylénin pääsiäissaarna

  24.03.201629Kulttuurin välikysymys
  "Kauppakeskus, kaiken hyvän ehtymätön vilja-aitta, on nyt auki pääsiäisenäkin. Jospa Graalin malja tai muu Ratkaisu olisi vihdoin tullut myyntiin?", kirjoittaa kirjailija, esseisti Antti Nylén #kulttuurinvälikysymys -hankkeen pääsiäissaarnassaan. #kulttuurinvälikysymys kysyy taiteilijoilta mitä tapahtuu todella Suomessa vuonna 2016. Hanke huipentuu suoraan lähetykseen Yle Temalla 14. huhtikuuta.
 • Anna Tulusto ja Aleksis Salusjärvi

  #kulttuurinvälikysymys: Mikä meille lopulta on tärkeintä?

  21.03.20165Kulttuurin välikysymys
  #kulttuurinvälikysymys kysyy: Mitä tapahtuu todella? Millainen kulttuurimaa Suomi on vuonna 2016, kun eduskuntavaaleista on kulunut vuosi? Mikä on taiteilijan paikka? Ketä taide palvelee, vai kuuluuko sen palvella ketään? Pelastaako luova luokka Suomen? Hanke huipentuu Yle Teemalla 14. huhtikuuta suoraan lähetykseen, jossa taiteilijat ja poliitikot kohtaavat keskusteluissa.
 • Muusikko Anssi Kela soittaa lasikuutiosa #kulttuurinvälikysymys -ohjelmassa

  Anssi Kela: ”Eikö jumalauta voitais vain olla?”

  21.03.201615Kulttuurin välikysymys
  ”Se mitä toivon tapahtuvan on, että keskityttäisiin mieluummin meitä yhdistäviin kuin erottaviin asioihin”, vastaa Anssi Kela, kun #kulttuurinvälikysymys kysyy, mitä Suomessa tapahtuu todella vuonna 2016. Suomi on jakautunut kahtia, mutta Kela peräänkuuluttaa ihmisten inhimillisen puolen näkemistä. #kulttuurinvälikysymys julkaisee Anssi Kelan uuden musiikkivideon.
 • Kirjailija Alexandra Salmela Prosak-klubilla

  Suomessa ollaan suistumassa pimeälle puolelle

  16.03.20168Kulttuurin välikysymys
  ”Henkeä salpaava kysymys. Kysymys johon pelkää vastaavansa liian yksinkertaisesti”, aloitti kirjailija Alexandra Salmela, kun #kulttuurinvälikysymys kysyi häneltä, mitä Suomessa todella tapahtuu vuonna 2016.