Hyppää pääsisältöön

Kummeli

Ohjelma Areenassa

 • Karta över Tammerfors.

  Niin maan perusteellisen hieno kaupunki on Tampere

  30.09.20193Elävä arkisto
  Manse, Mansester, Nääsville, Tampester... Rakkaalla kaupungilla on monta nimeä ja kosolti ainutlaatuisia ulottuvuuksia, joista korkein on Näsinneula. Elävä arkisto tuntee vastuunsa ja pyrkii parhaansa mukaan taltioimaan tamperelaisuuden hienoja ilmentymiä myös tuleville sukupolville. Ensimmäiset esimerkkimme ovat viime vuosituhannelta. Paas katsoen!
 • Heikki Silvennoinen ja Heikki Kahilainen Kummelin krapulasketsissä.

  Kummelin rekiltä roikkuvat krapulamiehet

  25.03.20192Elävä arkisto
  Joskus teatteri-ilta taittuu puoliajalla kapakkakierrokseksi, ravit jäävät väliin ja alakerran pubin sijasta mennään suoraan yökerhoon. Seuraavana päivänä päätä turvottaa niin, ettei tupakkakaan maistu.
 • Petra ja Castello opiskelevat englantia Kummelissa 1995.

  "Ze helicoptör and ze pölöt!" – Kummelin kielikurssi à la Peter and Castello

  28.01.2019Elävä arkisto
  Kummelissa seurattiin englannin kielikurssia lähietäisyydeltä. Vaativan ja karismaattisen oppilaan edessä parkkiintuneinkin opettaja muuttaa mieltään sekä siinä samalla kieltään. Kielikurssi on kaikeksi onneksi tekstitetty suomeksi.
 • Timo Kahilainen tynnyrissä ja Heikki Silvennoinen lunastamassa vessanpönttöä.

  "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  11.01.2019Elävä arkisto
  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.
 • Varis virittää ansan viattomalle ohikulkijalle.

  Kummelin rienaavat ja riehuvat varikset raakkuivat "Heii kaverii!"

  20.07.2018Elävä arkisto
  Kukapa ei olisi joskus kärsinyt ivallisesti raakkuvista variksista? Tämä mustaselkäinen kaksikko kiusaa ja keppostelee kuitenkin ihan omassa sarjassaan. Siipiveikot menevät herkästi henkilökohtaisuuksiin ja useimmat kolttoset voisi tuomita silkkana väkivaltana. Kummelin variskaksikko rienasi koko Suomen tv-kansaa vuosina 1992 ja 1993. Artikkeliin on koottu lintusten edesottamukset.
 • Partiolaiset suorittavat arvonnan. Kättä tungetaan ohjaajan taskuun.

  "Voi perkele!" ja "Jes!" – Kummelin taskuarvonnassa lohdutuspalkinto ei lohduttanut

  13.07.2018Elävä arkisto
  Arvonta on aina onnenkauppaa. Voittajan on helppo hymyillä, mutta ainainen häviäminen ei tee hyvää psyykelle. Artikkeliin on koottu kaikki Kummelin taskuarvonnat.
 • Martti Hakonen (Olli Keskinen) jakaa luovuuttaan kovaäänisesti.

  Turpaanvetoa taiteen eteen – Luomisen tuskaa Kummelissa

  06.06.2018Elävä arkisto
  Auter-taiteilija Martti Hakonen on äärimmäisen ehdoton taiteessaan. Mies ei emmi kokeilla siipiään juuri minkään taidelajin saralla. Avustajaparat voisivat tosin olla hieman kykenevämpiä. Onneksi luovuus valuu neron mielestä myös yksinkertaisempien sielujen hyödynnettäväksi – joko täyttä kurkkua huutamalla tai viimeistään luuvitosen kultaisella kosketuksella. Taiteilija Hakonen oli Olli Keskisen ikimuistoisimpia hahmoja Kummelissa. Artikkeliin on koottu kaikki taidekokeilut vuosilta 1993-94.
 • Kummelimiehet ryhmäkuvassa.

  Beatlesista Buster Keatoniin - Kummeli-miesten esikuvat ja vaikutteet

  09.03.2016Kulttuuricocktail
  Kummelin ensiesityksestä tulee pian kuluneeksi 25 vuotta. Television sketsisarjan ohella pirkanmaalainen ryhmä on tehnyt elokuvia, teatteria ja musiikkia. Heikki Silvennoisen mukaan herrat ovat leffafriikkejä ja musadiggareita, jotka harrastavat taiteen eri lajeja melko laajasti. KulttuuriCocktail kysyi esimerkkejä esikuvista ja vaikutteista.
 • Kummeli-sarjan tunnetuimpia hahmoja: Matti Näsä, Speedy & Saku, Eero Kakko ja Jaakko Parantainen, Mauno Ahonen, Juha, varikset, Raimo Vormisto ja Timo Silakka, älykääpiöt Tero Nuppi ja Esa Nahka

  Kummeli 25 vuotta: Juhlaohjelmisto Ylen kanavilla

  09.03.201620Yle TV2
  Maineikkaan komediasarjan 49 ensimmäistä jaksoa Yle Areenassa pitkillä oikeuksilla. Merkkivuoden tarjonnassa myös Kummeli-elokuvia.
 • Kuvakaappaus Kummelin Kyylä-sketsistä

  Kummelin kyylä kohtasi Olmin palan ja haali turhia tavaroita

  03.02.2016Elävä arkisto
  "Kyllä taas niin tympii, ettei mistään mitään välitetä muista ihmisistä, eletään justiin niin ku vaan itte halutaan ja muitakin ihmisiä on olemassa ja voitas vähän kattoo, ettei ihan olla niinku... Hei poika! He, he, he, he, hei, hei!"
 • Siskonpeti, Kadonnut joulupukki, Syke ja Marja Hintikka Live Kakkosen joulujutussa 2015

  Kakkosen tähtien joulu

  23.12.2015Yle TV2
  Siskonpedin, Sykkeen, Kummelin, Uuden päivän, Marja Hintikka Liven, Noin viikon uutisten ja Nuorten MM-kiekon hahmot kertovat unohtumattomimmat joulumuistonsa.
 • Esko Mörkö (Timo Kahilainen) lukee vanhoja Jalluja.

  Kummelin Esko Mörkö luki radiossa Jalluja ja palkkasi säämiehen

  24.11.2015Elävä arkisto
  Erotiikka on jännittävä, mutta luonteva osa lähes kaikkien ihmisten elämää. Vallankumouksellisesti tätä herkkua tarjoiltiin vuonna 1994 myös radioaalloilla. Vuorossa Kummelin Radio Yömyöhä. Äänessä monitoimimies Esko Mörkö.
 • Kummelin sketsihahmot Urho Kekkonen ja Ahti Karjalainen

  Kummeli: Kekkonen ja Karjalainen Neuvostoliitossa

  19.11.2015Elävä arkisto
  Kummeli-sketsien tuttu toimittaja Jykä istuu kaverinsa kanssa kantakapakassaan parantelemassa oloaan. Kaveri päättää piristää Jykää kertomalla jutun presidentti Urho Kekkosen ja ulkoministeri Ahti Karjalaisen vierailusta Neuvostoliittoon.
 • Johan Lind (Heikki Silvennoinen) esittelee suklaamonninsa (Timo Kahilainen).

  Kummelin suklaamonni sai silmätulehduksen

  24.09.2015Elävä arkisto
  Suomen nuhaisin eläinharrastaja Johan Lind kertoo aloittaneensa akvaariokalojen hoitamisen jo 1960-luvun loppupuolella. Akvaarioharrastus sai täyttymyksensä, kun Olkiluodon tietämillä verkkoon tarttui suklaamonni. Sketsi nähtiin maailmanhistorian ensimmäisessä onnistuneessa Kummeli-lähetyksessä vuoden 1991 kesäkuussa.
 • Simo ruumishuoneelta 1993.

  Kummelin Simo ruumishuoneelta, moi

  11.09.2015Elävä arkisto
  Uusrahvaanomaisella tyylillä palveluitaan markkinoinut patologi Simo iski lama-Suomen markkinarakoon kuin sika limppuun. Erikoistarjouksessa oli peräti kolmen päivän pakastus alle kahdellasadalla ja sukulaistarjous, jota kilpailijoiden oli vaikea ylittää.
 • Kahvilanpitäjän pokka pitää.

  Kummeli: Tonnin seteli

  17.04.20155Elävä arkisto
  Sketsin kahvilanpitäjää näyttelevän Heikki Silvennoisen pokerinaama on myöhemmin lähtenyt elämään omaa elämäänsä internet-meeminä.
 • Kummelin pääministeri Jermu.

  Kummelin pääministerin maa peri tämän rehellisyyden

  20.03.201512Elävä arkisto
  Pääministeri Jermu on kiitettävän rehellinen mies, vaikka hänen poliittinen itsesuojeluvaistonsa onkin tämän tästä hukassa.
 • Kummelin todellinen Joulupukki.

  Kummelin totuus Joulupukista

  10.12.20142Elävä arkisto
  Usein luullaan, että Joulupukki on leppoisan lihava, valkopartainen vanha ukko. Totuus on toinen. Kummelin joulussa esiteltiin 1994 oikea Joulupukki, joka olikin täydet satakuusikymmentä senttiä teräksistä vartta.
 • Kääpiö louhii jalokiviä.

  Kummeli: Roolipeli

  06.08.20122Elävä arkisto
  Kurkistamme roolipelaamisen kiehtovaan ja välillä jopa vaaralliseen maailmaan.