Hyppää pääsisältöön

Laulun paikka

 • Tii Niemelä 2017

  Laulaja Tii Niemelä 100 vuotta: "Päätin etten pelkää mitään tässä maailmassa"

  15.06.2017Klassinen
  Tänä vuonna, kun Suomi juhlii 100-vuotista itsenäisyyttään, myös laulaja Tii Niemelä viettää 100-vuotispäiväänsä. Kysymykseen korkean iän salaisuudesta Tii vastaa olleensa pienestä pitäen kova äkäpussi. Ex-puoliso, liedpianisti Pentti Koskimies on kuvannut hänen voimakasta sisäistä paloaan ja shamanistisia piirteitään. Tii kertoo myös sotakokemuksesta, jonka jälkeen hän lakkasi pelkäämästä.
 • Dorothy Irving opettaa Kallio-Kuninkaalassa.

  ”Uteliaisuus pitää ihmisen hengissä” - Dorothy Irving 90 v.

  06.04.2017Klassinen
  Legenda elää ja opettaa edelleen. Dorothy Irving tunnetaan kaikissa Pohjoismaissa näyttävän uran tehneenä konsertti-laulajattarena ja viimeiset 40 vuotta suosittuna laulupedagogina - ja työ jatkuu edelleen. Englantilaissyntyinen Dorothy Irving on opiskellut 50-luvulla säveltäjä Benjamin Brittenin oopperarooleja säveltäjän itsensä kanssa. Hän juhli 90-vuotissyntymäpäiviään alkuvuodesta Tukholmassa ja saapui pian sen jälkeen Suomeen pitämään mestarikurssia Sibelius-Akatemiaan. Oopperakoulutuksen opiskelijat harjoittelivat silloin nyt ensi-iltaansa saavaa Brittenin Kesäyön unelmaa.
 • Kaija Saariaho

  Kaija Saariahon oopperat maailman näyttämöillä

  01.12.2016Klassinen
  Kansainvälisesti tunnetuimpiin säveltäjiimme kuuluva Kaija Saariaho on joulukuun tähti Ylen kanavilla. Teemalla nähdään sekä uusi dokumentti säveltäjästä että uusin keväällä Amsterdamissa kantaesitetty ooppera Only the Sound Remains. Saariahon ensimmäinen ooppera Kaukainen rakkaus saa ensi-iltansa New Yorkin Metropolitanissa 1. joulukuuta.
 • Kruununhaan musiikkiluokan rytmiryhmä

  Musiikkiluokkien nousu... ja tuho?

  26.05.20161Klassinen
  Suomalaisten kansainvälisesti esiintyvien taiteilijoiden kauttaaltaan korkeaa tasoa on jo pitkään selitetty laadukkaalla perusopetuksella, johon on kuulunut musikaalisesti lahjakkaiden oppilaiden mahdollisuus kehittää taitojaan taipumustensa edellyttämälllä tavalla. Herkässä kehitysvaiheessa avainasemassa ovat yleensä olleet alakoulun kolmannelta alkaneiden musiikkiluokkien opettajat. Kai ne musiikkiluokat vielä kouluissa pyörivät, nyt jo omalla painollaan, vai pyörivätkö? Musiikkiluokkien asemasta on erityisen huolissaan Suomen musiikkiluokkien historian kirjoittanut Kouvolan musiikkiluokkien opettajana elämäntyönsä tehnyt Jouko Törmälä.
 • Sopraano Leontyne Price Kleopatrana Samuel Barberin oopperassa Anthony and Cleopatra.

  Muuan epäonninen Shakespeare-ooppera

  03.05.2016Klassinen
  Suuret odotukset, isot panokset ja tuloksena teos, ”josta jokaikinen kuuli, että tämä ooppera ei ollut menestys”. Kun New Yorkin Metropolitan-ooppera sai pitkällisten vaiheiden jälkeen uuden kodin Lincoln Centerissä vuonna 1966, avajaisteos päätettiin tilata Yhdysvaltain sen hetken menestyneimmältä säveltäjältä Samuel Barberilta.
 • Latvialaissopraano Inessa Galante.

  Miltä ääni näyttää?

  04.04.2016Klassinen
  Missä ääni syntyy, kysytään Laulun paikka -ohjelmassa maanantaina 4.4.2016. Entä miltä ääni näyttää? Toimittaja Ainomaija Pennasen haastateltavana on puhetekniikan ja vokologian professori Anne-Maria Laukkanen.
 • Jaakko Ryhänen ja Risto Nordell

  Jaakko Ryhänen maksoi oppirahansa ensimmäisessä Johannes-passiossaan

  24.03.2016Klassinen
  Ensimmäinen Bachin teos, jonka basso Jaakko Ryhänen sai laulettavakseen, oli Johannes-passio. Pääsiäisenä 1976 Ryhänen joutui oppimaan karvaasti, että äänellisen ja musiikillisen valmiuden täytyy olla huipputasoa pystyäkseen esittämään Bachia. Martti Talvelan saapuminen yleisön joukkoon ei helpottanut vaativaa tehtävää.
 • Varvara Merras-Häyrynen

  Ortodoksinen jumalanpalvelus tutummaksi

  18.03.2016Klassinen
  Ortodoksinen jumalanpalvelus on varsinainen aarrearkku. Sieltä voi koko ajan löytää uusia tasoja ja asioita. Näin toteaa Uspenskin katedraalin kanttori Varvara Merras-Häyrynen. Pääsiäiseen valmistautumisen voi aloittaa vaikkapa tutustumalla ortodoksisen jumalanpalveluksen terminologiaan.
 • Joseph Langen muotokuva Constanze Mozartista vuodelta 1782

  Mozartin naisia

  07.03.2016Klassinen
  Vuonna 1777 21-vuotias Mozart koputti Mannheimissa Weberin perheen ovelle. Kopistin ja hovikapellin bassolaulajan Fridolin Weberin ja entisen laulajattaren Cäcilie Stammin perheen neljästä viehkosta ja musiikillisesti sivistyneestä tyttärestä tuli Mozartin elämän tärkeitä naisia.
 • talvimaisema

  Talvinen matka yksinäisyyden maisemiin

  01.03.2016Klassinen
  Franz Schubert kirjoitti laulusarjansa Winterreise (Talvinen matka) saksalaisen Wilhelm Müllerin runoihin. Winterreisen lähtöpisteenä on rakkauden päättyminen, mutta siitä puuttuvat ulkoiset tapahtumat, selvä juoni ja kerronnallinen rakenne. Winterreise on mielensisäinen matka yhä autiompiin talvisiin maisemiin. Schubert itse kirjoitti sarjansa lauluista: ”Ne ovat vaikuttaneet minuun enemmän kuin mitkään toiset lauluni”.
 • Kuvassa musikaali Sugarin esiintyjät Risto Korhonen ja Hanna-Liina Võsa

  Suomi on kaikkea muuta kuin musikaalien takapajula

  24.02.2016Klassinen
  Tein Laulun paikka -radio-ohjelman musikaaleista ja niiden historiasta Suomessa. Ohjelma herätti hämmästyttävän paljon kiinnostusta ja keskustelua. Meillä on selvästikin innostunut yleisö, joka seuraa aktiivisesti sitä, mitä musikaaleista puhutaan.
 • Irina Gavrilovici ja Vesa Kytöoja Wienissä

  Irina Gavrilovici leipoo oopperatähtiä

  26.01.20162Klassinen
  Suurissa Keski-Euroopan kaupungeissa on yksityisiä laulustudioita, joiden opetus on yhtä ammattimaista ja korkeatasoista kuin musiikkikorkeakouluissa ja -yliopistoissa. Yksi niistä on Gesangstudio Irina Gavrilovici Wienissä. Kuuntele
 • laulavia ihmisiä

  Tuhansin kielin!

  18.01.2016Klassinen
  Laulun paikka pureutuu kotimaisiin kuoroäänitteisiin. Vaikka äänilevyt ovat yhtä laadukkaita kuin ennenkin, on niiden määrä hieman aiemmista vuosista vähentynyt. Mistä tämä kertoo? Ovatko kyseessä taloudelliset seikat vai se, etteivät kuorot enää pidä levyjen tekemistä niin tarpeellisena?
 • Kuvassa naisten ja miesten kolme parasta.

  Soiva reportaasi Lappeenrannan laulukilpailusta

  11.01.2016Klassinen
  Minkälainen laulukilpailu Lappeenrannassa tänä vuonna käytiin? Oliko kilpailussa hyvä taso? Entä minkälainen ikärakenne kilpailun osallistujilla oli? Radio-ohjelma Laulun paikka palaa loppiaisena päättyneeseen kilpailuun, jossa mittelöivät suomalaiset nuoret laulajat.
 • laulavia ihmisiä

  Lappeenrannan kilvan soivaa kisahistoriaa uudessa radio-ohjelmassa

  04.01.2016Klassinen
  Jorma Hynninen, Kirsi Tiihonen, Petteri Salomaa ja Helena Juntunen. Muun muassa nämä tunnetut suomalaislaulajat ovat voittaneet Lappeenrannan laulukilpailun. Ensimmäisessä Laulun paikka -radio-ohjelmassa päästään nauttimaan Lappeenrannan kilpailun soivasta kisahistoriasta.