Hyppää pääsisältöön

Maisteri Lindgrenin musiikkiesitelmä

Ohjelma Areenassa

 • Yle Radio 1:n Jazzklubin kuvituskuva, mies soittaa saksofonia klubiravintolassa

  Afroamerikkalainen ja muu musta musiikki kuuluu Radio 1:ssä

  31.05.2021Yle Radio 1
  Musta kesä tuo yhteen mustan elämän kokemuksia ja musiikkia Pohjois-Amerikasta ja Euroopasta.
 • Maisteri Lindgren

  Minna Lindgren puolustaa taiteen paikkaa yhteiskunnassa – ”Kauhukuva on se, jos kuvitellaan ettei kulttuuria tarvita”

  16.09.2020Klassinen
  Lindgrenin mukaan kulttuurista leikkaamalla ei saavuteta suuria säästöjä, ja kulttuurin arvoa liiketalouden, työllisyyden ja mielenterveyden edistäjänä ei monesti nähdä.
 • Heikki Kinnunen

  Radio 1:n kesä alkaa Mielensäpahoittajan matkalla

  01.06.2018Yle Radio 1
  Mielensäpahoittaja maailmalla
 • Viulisti Fritz Kreisler

  Maisterin ylimääräinen Kreisler-numero

  31.08.20162Klassinen
  Fritz Kreisler oli äänilevyaikakauden ensimmäinen megatähti ja 1900-luvun alkupuolen tunnetuimpia ihmisiä. Wieniläisen lääkäriperheen lahjakas poika ei omien sanojensa mukaan koskaan harjoitellut, opiskeli itsekin lääkäriksi sekä upseeriksi ja taisteli Itävallan armeijan riveissä ensimmäisessä maailmansodassa. Näistä sivupoluista huolimatta Kreislerista tuli aikansa suurin viulisti.
 • Kriitikko Seppo Heikinheimo

  Maisteri tarpoo kritiikin suossa

  24.08.2016Klassinen
  Hyvän musiikkikritiikin tulisi olla asiantuntevaa, taitavasti kirjoitettua, puolueetonta, sivistävää, yleistajuista, erittelevää ja perusteltua. Tällaisia kritiikkejä emme kuitenkaan saa lukea sanomalehtien sivuilta.
 • Kosti Vehanen

  Maisteri pianisti Kosti Vehasen seurassa

  16.08.20163Klassinen
  Musta amerikkalainen altto Marian Anderson lauloi vuonna 1939 Washingtonin Lincoln Memorial -muistomerkillä yli 70 000 kuulijalle ulkoilmakonsertissa, jonka radio ja useat filmiryhmät välittivät ympäri maailmaa. Anderson ei kuitenkaan joutunut kohtamaan valtavaa yleisöään yksin, vaan hänen taustallaan flyygelin ääressä istui harmaantunut suomalainen mies.
 • Libretisti Arrigo Boito ja säveltäjä Giuseppe Verdi

  Säveltäjän ja libretistin ystävyys

  09.08.20161Klassinen
  Giuseppe Verdiä 30 vuotta nuorempi Arrigo Boito suhtautui suureen säveltäjämestariin juuri niin kuin nuorilla uudistusmielisillä idealisteilla on aina ollut tapana: Verdi edusti karvalakkioopperaa, kankeaa ja porvarillista taantumusta.
 • Benjamin Franklin

  Maisteri heittäytyy galantiksi

  02.08.2016Klassinen
  Galantti tyyli kukoisti 1700-luvun puolivälissä, kun barokin mahtipontisuus ja ylenmääräinen koristelu olivat alkaneet tympiä, eikä Joseph Haydn ollut päässyt vielä alkua pidemmälle valtavassa tuotannossaan, josta sittemmin muodostui klassismin ajan musiikin kivijalka.
 • Säveltäjä Leoš Janáček

  Maisteri vierailee Kuolleessa talossa

  26.07.2016Klassinen
  Silloin, kun säveltäjä Leoš Janáček ei vaellellut metsissä ja puistoissa kirjoittamassa muistiin linnunlaulua, hän istuskeli kahviloissa ja toreilla nuotintamassa ihmisten puhetta.
 • Säveltäjä Antonín Dvořák

  Maisteri ja tapaus Antonín Dvořák

  12.07.2016Klassinen
  Antonín Dvořákin äiti ei patistellut poikaansa viulutunneille, sillä perheen esikoisesta piti tulla isänsä jalanjäljissä teurastaja. Antonín opetteli kuitenkin soittamaan viulua taiturillisesti ilman vanhempien päättäväistä ohjaustakin, ja teurastajan työ lankesi jollekin hänen seitsemästä sisaruksestaan.
 • Säveltäjä Dmitri Shostakovitsh

  Byrokraattinen katsaus hallinto-oikeuteen

  05.07.20164Klassinen
  Oikeuslaitos on tässä maassa edelleen pyhä byrokratian linnake, jonka toimintatavoista ei kukaan ilman juristin koulutusta ole pätevä mitään lausumaan. Näiden erilaisia yli-, apu- ja varaneuvoksia työllistävien istuinten kruununa loistaa Korkein hallinto-oikeus, jonka yksinomaisena tehtävänä on käsitellä kansalaisten valituksia viranomaisten päätöksistä.
 • Ilja Repinin muotokuva säveltäjä Modest Musorgskista

  Maisteri hurmioituu näyttelyssä

  28.06.2016Klassinen
  Stendhalin sydroomaksi kutsutaan tilaa, johon voi joutua voimakkaan ja liiallisen taide-elämyksen äärellä. Syndrooman oireita ovat heikotus, pahoinvointi, paniikki, sekavuus ja sydämentykytys.
 • Moliéren näytelmä Luulosairas

  Maisteri luulosairaana

  21.06.2016Klassinen
  Hypokondria eli luulosairaus ja sen sisarvaiva hysteria olivat muodissa 1600-luvulta aina 1900-luvulle saakka. Molièren vuonna 1673 kirjoittama ja Marc-Antoine Charpentierin säveltämä "musiikkiin ja tanssiin sekoitettu komedia" Luulosairas pilkkaa kuitenkin tätä muotisairauttakin ponnekkaammin lääkäreitä, jotka tuohon aikaan eivät osanneet juuri mitään.
 • Kreivitär Josephine Brunsvik

  Beethovenin kaukainen rakkaus

  14.06.2016Klassinen
  Ludwig van Beethovenin rakkaus kreivitär Josephine Brunsvikiin syttyi, kun nuori Josephine aloitti pianonsoiton 29-vuotiaan säveltäjän oppilaana. Beethoven pysyi rakkaudessaan uskollisena, vaikka Josephine ehti vuosien varrella mennä kaksi kertaa naimisiin ja synnyttää lapsia niin avioliitoissaan kuin niiden ulkopuolellakin.
 • Säveltäjä Gioachino Rossini

  Maisteri Lindgren esitelmöi: Masentunut Rossini

  07.06.2016Klassinen
  Maisteri Lindgren palaa taas Yle Radio 1:n taajuudelle keskiviikkoisin pitämään esitelmiä musiikista – ja siinä sivussa elämästä yleensä. Ensimmäisenä Maisterin suurennuslasin alle päätyy italialaisen oopperan mestari, suuri humanisti, herkuttelija ja hermoheikko humoristi Gioachino Rossini.