Hyppää pääsisältöön

Metsien kätkemä: Paasveen piru ja Paholaiskivet - 5.7.2016 - Jakso 4

Ohjelma Areenassa

 • Ruuan valmistusta.

  Saimaannorpan herkku

  05.07.2016Luonto
  Saimaalla sukellamme samoille apajille saimaannorpan kanssa ja haalimme retkievääksemme paikallista, myös norppien suosimaa herkkua: tietenkin muikkuja paikallisen ruisleivän kera!
 • Saimaa.

  Saimaan kohteet

  05.07.2016Luonto
  Saimaan rantoja suomalaisempaa maisemaa saa hakea. Onpa sitä ehdotettu maailmanperintökohteeksikin, ihan ansiosta. Jokaisen salmen, saaren ja poukaman takana odottaa uusi seikkailu. Info: Tässä oli aikaisemmin ulkoinen upotus. Se on valitettavasti nyt poistettu.
 • Melojat Paasselällä.

  Matkapäiväkirja: Paasveen pirut ja Paholaiskivet

  05.07.20162Luonto
  230 miljoonaa vuotta sitten tapahtui suuri katastrofi: meteori syöksyi avaruudesta kohti Pohjoista pallonpuoliskoa ja iskeytyi keskelle nykyisin Saimaana tuntemaamme aluetta. Tämän törmäyksen seurauksena syntyi kraatteri, jossa Paasvesi nykyään sijaitsee. Kummalliset tapahtumat ovat seuranneet Paasveen tarinaa vuosisatoja. Paasveen päällä on havaittu erikoinen valoilmiö, nopeasti liikkuva kirkas valopallo, josta on havaintoja jo ainakin 1700-luvulta lähtien. Paikalliset kutsuvat ilmiötä Paasveen piruksi. Saimaannorpat vartioivat matkaamme läpi pyhien vesireittien Koloveden kansallispuistossa. Mutta retkemme määränpää on tällä kertaa varsin pirullinen: yritämme jäjittää Paasveen pirun, ja sen jälkeen vuorossa on Läpisyöksyn saaren vanhat paholaiskivet.
 • Ukko.

  Mytologia: Ukko - paholainen vai jumalolento?

  01.07.20163Luonto
  Ukonvuoria ja muita Ukon mukaan nimettyjä paikannimiä on Suomessa paljon. Ukko ylisenjumala oli yksi meidän suomalaisten pääjumalista: sadon, ukkosen ja taivaan jumala. Skandinaaveille samainen jumala on ollut Thor. Slaavilaisten ukkosenjumala oli Perun, baltit kutsuivat omaansa Perkunasiksi, ja Suomen kielen perkele onkin laina Balttien jumalan nimestä.
 • Yhdeksänosainen uusi sarja Metsien kätkemä vie katsojat suomalaiseen luontoon kokemaan kauniita, vaikuttavia ja mielikuvitusta kutkuttavia paikkoja.

  Metsien kätkemä – seikkailu Suomen luontoon ja tarinoihin

  11.05.201636Yle TV1
  Yhdeksänosainen sarja esittelee upeita luontokohteita ja niiden jännittäviä tarinoita.

Kuuluu sarjaan