Hyppää pääsisältöön

Mikä maksaa?

Ohjelma Areenassa

 • Juho-Pekka Rantala

  Keskustele tässä peliteollisuudesta!

  12.06.20193Elämä
  Pelialalla liikkuvat suuret rahat. Viime vuoden suurin uutinen suomalaisessa pelimaailmassa oli Soinisen johtaman Small Giant Gamesin osake-enemmistön myynti 480 miljoonalla eurolla suurelle amerikkalaisyhtiölle, Miten pelialalla menestytään? Entä mikä peli yhdisti aikanaan Timo Soinisen ja toimittaja Juho-Pekka Rantalan?
 • Juho-Pekka Rantala

  Kysy Suvi-Anne Siimekseltä!

  06.06.20193Elämä
  Miltä näyttää työeläkejärjestelmämme kestävyys? Entä mikä tekee Suvi-Anne Siimekselle kesän?
 • Vindmöllor i Skåne

  Keskustele tässä energiantuotannosta!

  23.05.20197Elämä
  Uusiutuvien energialähteiden käyttö on jo monasti taloudellisestikin järkevää. Uusiutuvan energian hajautettu tuotanto ei vaadi massiivisia ja kalliita energiansiirtojärjestelmiä. Voidaanko pienvoimalaitoksilla päästä eroon fossiilisista polttoaineista? Kuinka paljon Suomen energian tuotantoa kannattaisi hajauttaa?
 • Juho-Pekka Rantala

  Keskustele tässä kasvuyrityksistä!

  08.05.2019Elämä
  Moni on kiinnostunut sijoittamaan kasvuyrityksiin, mutta kokee ettei tiedä niistä riittävästi. Kenelle sijoittaminen kasvuyrityksiin sopii? Millaisia ovat riskit? Vieraina johtaja Markku Jussila Springvest Oy:stä ja toimitusjohtaja Pia Santavirta Pääomasijoittajat ry:stä.
 • Keskustele tässä eläkkeistä!

  02.05.201912Elämä
  Väki vanhenee ja syntyvyys alenee vuosi vuodelta. Viime vuonna vauvoja syntyi ennätysmäisen vähän eli 47 577. Syntyvyys on laskenut koko tämän vuosikymmenen ajan. Nykyistä vähemmän vauvoja Suomeen syntyi viimeksi 1800-luvulla.
 • Juho-Pekka Rantala

  Keskustele täällä taksiuudistuksesta!

  24.04.20199Elämä
  Suomalainen taksilainsäädäntö muuttui radikaalisti viime heinäkuun alusta. Tavoitteena oli kilpailua vapauttamalla laskea hintaa ja lisätä taksien käyttöä. Miltä tilanne näyttää nyt? Vieraina ovvat Taksiliiton toimitusjohtaja Timo Koskinen, Toimitusjohtaja Topi Simola Cabonline Finlandista ja yhdyskuntasuhteiden johtaja Robert Torvelainen Suomen Uberista.
 • Keskustele täällä kaupungistumisesta!

  18.04.20192Elämä
  o kolme vuotta peräkkäin Suomessa on syntynyt vähemmän ihmisiä kuin on kuollut. Väestönkasvu on maahanmuuton varassa. Maaseutu ja kohta myös taajamat ja pikkukaupungit näivettyvät, Missä asumme ja mitä teemme parin vuosikymmenen kuluttua, sitä pohditaan nyt alkavassa Mikä maksaa-ohjelmassa. Vieraina ovat professori Sirkka Heinonen ja kehittämispäällikkö Timo Aro.
 • Keskustele tässä muodista ja vaateteollisuudesta!

  10.04.20193Elämä
  Vielä 1980 tekstiili- ja vaatetusala työllisti 25 000 suomalaista ja vaatteet olivat tärkeä vientiala. Nykyään vaateteollisuudesta leipänsä saa noin 5000 ihmistä. Nyt kotimainen vaatevalmistus on jälleen pikku hiljaa elpymässä ja ala tähyää uudestaan vientimarkkinoille. Lisäksi Suomessa kehitellään myös uuden sukupolven kankaita, jotka valmistetaan puukuidusta.
 • Juho-Pekka Rantala

  Keskustele tässä vaalirahoituksesta!

  03.04.20198Elämä
  Vaalikampanjat ovat käyneet yksittäisille ehdokkaille yhä kalliimmiksi. Ketkä ehdokkaista saavat rahoitusta helposti ja ketkä eivät? Millaisia harmaan alueen ongelmia vaalirahoitukseen liittyy? Vieraina ovat vaalikampanjointia tutkinut valtiotieteiden tohtori Erkka Railo ja tilintarkastuspäällikkö Jaakko Eskola.
 • Juho-Pekka Rantala

  Keskustele tässä Finnairista ja ilmailusta

  27.03.20194Elämä
  Pitkän pankkiuran tehnyt Topi Manner aloitti Finnairin uutena toimitusjohtajana vuoden alussa. Yhtiö on nyt hyvässä kunnossa, mutta riittävätkö rahkeet tulevien vuosien kilpailussa, kun isotkin yhtiön hakevat yhteistyötä? Entä millaiset ovat ilmastonmuutokset haasteet lentokonebisnekselle?
 • Juho-Pekka Rantala

  Keskustele täällä lobbauksesta!

  13.03.20193Elämä
  Lobbaus on sana, jolla ei välttämättä ole positiivista kaikua. Mitä lobbaaminen nyky-Suomessa käytännössä on ja miten se toimii? Millaisia lobbareita meillä on ja mitkä ovat heidän motiivinsa? Millainen on korruption ja lobbauksen suhde? Vieraana lobbaamista väitöskirjassaan tutkinut valtiotieteiden tohtori Anders Blom, joka on itsekin pitkän linjan lobbari.
 • Juho-Pekka Rantala

  Keskustele täällä päivän aiheesta!

  27.02.201910Elämä
  Suomessa on noin 100-tuhatta vanhoillislestadiolaista. Tämä Suviseuroistaan tunnettu joukko on tiivisti verkostoitunut. Monet vanhoillislestadiolaiset toimivat yrittäjinä mm. talonrakennusalalla. Millaisia ovat heidän taloudelliset verkostonsa ja miten ne toimivat?. Vieraana on aihetta tutkinut Lapin yliopiston lehtori Aini Linjakumpu.
 • Juho-Pekka Rantala

  Keskustele täällä Afrikan taloudesta

  21.02.20195Elämä
  Afrikassa on 54 valtiota ja yli miljardi ihmistä. Väestön ennustetaan kaksinkertaistuvan vuoteen 2050 mennessä. Millainen on Afrikan taloudellinen potentiaali ja millaisia liiketoimintamahdollisuuksia se tarjoaa suomalaisille yrityksille? Vieraina Afrikka-politiikan johtava asiantuntija Martti Eirola ulkoministeriöstä sekä tietokirjailija Esa Salminen.
 • Keskustele täällä ruokaviennistä!

  14.02.20194Elämä
  Ruotsin elintarvikevienti on EU-aikana kolminkertaistunut, Samaan aikaan Suomen ruokavienti on lisääntynyt vain hieman. Suomeen tuodaan moninkertaisesti enemmän ruokaa kuin mitä meiltä viedään muihin maihin. Viikko sitten selvityksensä antanut vuorineuvos Reijo Karhinen pitäää hyvänä tavoitteena
 • Juho-Pekka Rantala

  Keskustele täällä nuorten taloustaidoista!

  07.02.20194Elämä
  Opettajat ovat huolissaan nuorten huonoista taloustaidoista, kertoo Taloudellisen tiedotustoimiston raportti. Miksi taidot ovat huonot ja miten asiaa voisi korjata? Juho-Pekka Rantalan vieraina TAT:n raportin kirjoittanut asiantuntija Eija Seppänen ja
 • Juho-Pekka Rantala

  Keskustele täällä asuntokaupasta!

  31.01.20194Elämä
  Millainen asuntokauppavuosi tulee vuosi 2019 olemaan? Onko kaupankäynti hidastumassa? Onko asunto yhä hyvä sijoitus? Juho-Pekka Rantalan vieraina ovat Maria-Elena Cowell Kiinteistövälitysalan keskusliitosta, kehitysjohtaja Pekka Ronkainen kiinteistövalitysyhtiö ReMax Suomesta ja pankinjohtaja Sami Vallinkoski asuntorahoittamiseen erikoistuneesta Hypo-pankista.
 • Juho-Pekka Rantala

  Keskustele täällä metsäteollisuudesta!

  24.01.2019Elämä
  Sata vuotta sitten joulukuussa 1918 perustettiin Puunjalostusteollisuuden Keskusliitto ajamaan metsäteollisuuden asiaa. Tarjolla oli propagandaa ja vaalirahaa. Millainen poliittinen vaikuttaja metsäteollisuus on ollut viimeisen sadan vuoden aikana? Vieraana on asiaa tutkinut filosofian tohtori Sakari Siltala.
 • Juho-Pekka Rantala

  Keskustele täällä talousnäkymistä!

  17.01.20193Elämä
  Mikä maksaa? -ohjelman ekonomistiraati tekee inventaarion talousvuodesta 2018 ja tutkailee alkaneen vuoden talousnäkymiä. Talousennustajat ruuvaavat kilvan kasvuprosentteja alaspäin. Mutta millaisia ovat talouden suurimmat haasteet? Millaisen perinnön uusi hallitus saa edelliseltä?
 • Keskustele täällä brexitistä!

  10.01.20199Elämä
  Britannian parlamentti äänestää EU-erosta ensi viikolla. Brittien ja EU:n tavoitteena on ollut ja on vieläkin saada sopimus, jolla mm. turvattaisiin kaupankäynti myös eron jälkeen. Sopimusta ei ole syntynyt. Eron on määrä astua voimaan maaliskuun lopussa. Millaisia vaikutuksia brexitistä on suomalaisille ja suomen taloudelle?
 • Juho-Pekka Rantala

  Keskustele täällä yrittäjäkasvatuksesta!

  19.12.20182Yle Radio 1
  Vuoden viimeisessä Mikä maksaa? –ohjelmassa tutustutaan yrittäjyyskasvatukseen. Yrittäjyyskasvatus mainittiin ensimmäisen kerran koulujemme opetussuunnitelmissa jo 1990-luvulla, mutta mitä se käytännössä tämän päivän kouluissa on? Vastaamassa aiheesta juuri palkittu opettaja Leena Rättyä, koululainen Camilla Tolvanen ja