Hyppää pääsisältöön

Musiikin voima

 • Kaikki Suomi 100 -juhlavuoden Musiikin voiman vieraat.

  Mitä klassisen musiikin huippunimet halusivat kysyä toisiltaan?

  22.12.2017Klassinen
  Suomen 100-vuotisjuhlan kunniaksi Musiikin voiman vieraina oli kuusi suomalaista klassisen musiikin huippunimeä: viulisti Elina Vähälä, pedagogi ja pelimanni Mauno Järvelä, oopperalaulaja Helena Juntunen, muusikko Olli Mustonen, kapellimestari Klaus Mäkelä ja säveltäjä Magnus Lindberg. Mitä nämä eri-ikäiset tähdet ovat aina halunneet kysyä toisiltaan tai mitä he ovat halunneet sanoa toisilleen? Tämä selviää juhlavuoden kysymysviestiketjusta.
 • Säveltäjä Magnus Lindberg Töölönrannassa.

  Olisiko yhteiskunta ilman musiikkia mahdollinen?

  18.12.2017Klassinen
  Ensi kesänä 60-vuotispäiväänsä viettävä Magnus Lindberg syttyy edelleen säveltämisestä. Nuoruusvuosina häntä kiehtoi meteli, nyt yhä enemmän hiljaisuus. Täysin musiikiton yhteiskunta olisi aika eri näköinen, Lindberg toteaa Musiikin voiman haastattelussa.
 • Klaus Mäkelä meren rannalla.

  Päävierailijakapellimestariksi 21-vuotiaana

  11.12.20171Klassinen
  Kapellimestari Klaus Mäkelä on juuri allekirjoittanut päävierailijasopimuksen Ruotsin radion sinfoniaorkesterin kanssa. Kiireinen kapellimestari törmäsi musiikin voimaan jo lapsena.
 • Painisti Olli Mustonen kotonaan Hausjärvellä.

  En päättänyt ikinä ryhtyä muusikoksi - musiikki valitsi minut

  04.12.2017Klassinen
  50 vuotta musiikin ympäröimänä. Kesällä merkkipäiväänsä ystäviensä kanssa juhlinut Olli Mustonen haaveili lapsena, että hänestä tulisi isona eläinten tutkija. Hän sanoo kuitenkin olevansa onnellinen, että “musiikki valitsi hänet”.
 • Helena Juntunen kotonaan Siuntiossa.

  Lisää teatteria oopperalavoille!

  27.11.2017Klassinen
  Helena Juntunen muistelee olleensa 7-vuotias nähdessään operetin Mustalaisruhtinatar Oulun kaupunginteatterissa. Se kolahti. Helenan pyynnöstä äiti vei hänet katsomaan sitä kolme kertaa. Viimeisellä kerralla Helena istui katsomassa yksin, koska muu perhe oli jo saanut operetista tarpeekseen.
 • Mauno Järvelä soittaa viulua.

  "Musiikista näköjään tykkäsin yli kaiken"

  20.11.2017Klassinen
  Kaustislainen pelimanni ja pedagogi Mauno Järvelä on syntynyt kansanmusiikin keskelle. Hänelle lapsuus oli jatkuvaa musiikin vaikutteiden imemistä. Yksi vahvoista muistoista on pelimannilava. Lapsuuden häistä hän muistaakin nimenomaan pelimannilavan ja sen, miten hän istui kuuntelemassa, kun pelimannit soittivat. - Musiikista näköjään tykkäsin yli kaiken, se oli semmonen juttu, ettei muilla ollut väliä, hän toteaa.
 • Viulisti Elina Vähälä Kaivopuistossa

  Lahden Hiihtäjäntiellä kasvoi kolme huippuviulistia

  13.11.2017Klassinen
  Lahdessa Salpausselän juurella ja Vesijärven rannalla on kaupunginosa nimeltään Tapanila. Siellä Elina Vähälä, Taija Angervo ja Maaria Leino kasvoivat naapureina ja tukivat toisiaan tiellään huippuviulisteiksi.
 • Kapellimestari David Claudio

  Perulaisen David Claudion kapellimestarihaave toteutui Suomessa

  08.08.2016Klassinen
  Perulainen David Claudio muutti Suomeen opiskellakseen Sibelius-Akatemiassa orkesterinjohtoa. Hän aloitti musiikkiopintonsa kotimaansa ainoassa musiikkikorkeakoulussa, Perun kansallisessa konservatoriossa, jonka pääsykokeisiin hän saapui upouuden muoviklarinettinsa kanssa. Suomi näyttäytyi David Claudiolle musiikinopiskelijan paratiisina.
 • Oopperalaulaja Seppo Ruohonen

  Seppo Ruohonen: Taide luo uskoa parempaan

  01.08.2016Klassinen
  Kilpailuvietti, yhteiskunnallinen omatunto ja elämän suuret kysymykset. Nämä kolme asiaa ovat vieneet tenori Seppo Ruohosta eteenpäin. Toimittaja Timo Asikainen keskusteli Ruohosen kanssa musiikin ja taiteen voimasta.
 • Hammond-urkuri Kalle Salonen

  Hammond-urkuri Kalle Salonen: Parasta muusikkoudessa on yhteistyö

  18.07.2016Klassinen
  Hammond-taituri Kalle Salonen julkaisi viime helmikuussa yhtyeensä kanssa toisen levynsä Barracuda Man. Salonen pistäytyi Yle Radio 1:n Musiikin voima -ohjelman vieraana juuri ennen levynjulkaisukonserttia. Musiikin lisäksi Salosen kiinnostuksen kohteita ovat suuret pesukoneet ja Hilti-merkkiset sähkötyökalut, ja haaveissa olisi oma studio.
 • Kapellimestari Eva Ollikainen

  Kaksi matkaa kapellimestariksi

  04.07.2016Klassinen
  Vuosia jatkunut hengästyttävä työtahti ajoi Eva Ollikaisen burnoutiin ja lopulta merille. Täydellisen irtioton jälkeen rakkaus musiikkiin palasi, ja nyt kapellimestari on löytänyt tekemiseensä aivan uudenlaista energiaa.
 • Muusikko Anna-Mari Kähärä laulaa bändinsä Anna-Mari Kähärä Orchestran kanssa.

  "Improvisointi ja heittäytymiskyky saavat sydämeni sykkimään"

  17.06.2016Klassinen
  Anna-Mari Kähärä on musiikin monipuolinen ammattilainen. Miten sellaisesta ihmisestä tehdään juttu? Kuka hänet parhaiten muusikkona tuntee?​ Kesäisenä kuvauspäivänä kameran linssiin tarttuu niitä, jotka tuntevat. Muusikkoja, joiden kanssa Kähärä mieluiten työskentelee, levyttää ja keikkailee. Pekka Kuusisto, Marzi Nyman, Jarmo Saari ja Pirjo Aittomäki antavat oman äänensä Kähärästä kertovaan tarinaan.
 • Sopraano Taru Valjakka

  Taru Valjakka löysi musiikin tervehdyttävän voiman

  06.06.2016Klassinen
  Oopperalaulaja Taru Valjakka kohtasi musiikin voiman muistisairaan miehensä omaishoitajana. Yhteys mykäksi ja ilmeettömäksi muuttuneeseen mieheen syntyi uudestaan tuttujen laulujen avulla.
 • Sellisti Jussi Makkonen

  Sellisti Jussi Makkosen hengästyttävä Sibelius-vuosi

  30.12.20151Klassinen
  Kun Sibeliuksen 150-vuotisjuhlavuosi lähestyy loppuaan, voi sellisti Jussi Makkosta ja pianisti Nazig Azeziania onnitella uskomattoman urakan loppuun saattamisesta.
 • Pappi ja oopperalaulaja Emriikka Salonen

  Emriikka Saloselle joulu on ihanaa aikaa olla töissä

  22.12.2015Klassinen
  Pappi ja oopperalaulaja Emriikka Salosella joulun aikaan osuu molempien ammattien kiireisin kausi. Kirkossa joulusesonki alkaa jo ennen itsenäisyyspäivää, ja joulukonsertit ja niiden harjoitukset täyttävät myös kalenteria. Yhdessä konsertissa Salonen istuu myös joka joulu katsomon puolella.
 • Trumpetisti Verneri Pohjola

  Verneri Pohjolan orkesteriteoksessa kuuluu oma kädenjälki

  15.12.2015Klassinen
  Jazztrumpetisti ja säveltäjä Verneri Pohjola debytoi marraskuun lopulla sinfonikkona. Hänen teoksensa Filtered Image ja A Late Thought saivat kantaesityksensä Turun filharmonisen orkesterin konsertissa.
 • Ohjaaja Ralf Långbacka

  Ralf Långbacka: En enää tuntenut teatteria kodikseni

  02.12.2015Klassinen
  Pitkän teatteriuran tehnyt ohjaaja Ralf Långbacka jätti lopulta teatterin kokonaan ja on ohjannut sen jälkeen vain oopperaa. Långbackan viimeisin ohjaus on vuodelta 2013, jolloin hän teki Savonlinnan oopperajuhlilla Verdin Macbethin. Äskettäin 83 vuotta täyttänyt akateemikko sanoo nyt, että ohjaustyöt myös oopperan puolella saavat hänen osaltaan riittää.
 • Jovanka Trbojevic ja Timo Asikainen improvisoivat

  Sävellys syntyy vapaudesta ja kontrollista

  24.11.2015Klassinen
  Balkanilta kotoisin oleva säveltäjä Jovanka Trbojevic pistäytyi toimittaja Timo Asikaisen vieraana Yle Radio 1:n Musiikin voima -ohjelmassa. Kesken ohjelman äänityksen säveltäjä ja toimittaja siirtyivät naapuristudion puolelle flyygelin ääreen.
 • Matti Raekallio Juilliardin edessä.

  Matti Raekallion New York

  18.11.20151Klassinen
  Pianisti Matti Raekallio on työskennellyt New Yorkin maineikkaassa Juilliard Schoolissa pianonsoiton professorina vuodesta 2007. Aloittaessaan hän hoiti päällekkäin kolmea professuuria, Juilliardin lisäksi Hannoverin musiikkikorkeakoulussa ja Sibelius-Akatemiassa, ja sukkuloi Atlantin yli parin viikon välein.
 • Pétur Sakari soittaa Kallion kirkon urkuja

  Työhuoneena Kallion kirkko

  06.11.2015Klassinen
  Urkutaiteilija Pétur Sakari (s. 1992) pääsee työhuoneelleen harjoittelemaan varsin erikoisiin aikoihin. Hän kiipeää Helsingin Kallion kirkon takalehterille myöhään illalla tai kukonlaulun aikaan aamulla, kun kirkossa ei ole muuta toimintaa. Urkuparvelta löytyvät ruotsalaisen Åkerman & Lund -urkurakentamon vuonna 1995 valmistamat ranskalais-romanttiset urut.