Hyppää pääsisältöön

Musta aurinko

 • Yksityiskohta Eero Järnefeltin teoksesta Kaskenpolttajat

  Suomalaisten kaiho on kesän kaipuuta ja koskenkorvamelankoliaa

  24.08.20153Kulttuuri
  Lyhyt kesä, kätkettävä onni, herätysliikkeitten taivaskaipuu. Synkkyys, yksinäisyys ja viinaan sekoaminen. Hiljaisen miehet ja vahvat naiset. Luonto ja korpifilosofit. Kaisa Pulakka tekee syväsukelluksen kulttuuriin, joka brändättiin melankoliseksi jo 1880-luvulla.
 • Charpentier, Constance Marie - Melancholy 1801. Yksityiskohta.

  Melankolinen nainen on miehen puutteessa

  17.08.2015Kulttuuri
  Naiset ovat tilastollisesti miehiä melankolisempia. Faktan huomasi lääketiede jo 1600-luvulla ja sen voi havaita masennustilastoista 2000-luvulla. Antiikista saakka melankolia on kuitenkin mielletty älykkäiden ja luovien miesten ominaisuudeksi. Melankolian historia on miesten historiaa. Herkkä mies on melankolikko. Herkkä nainen on hysteerikko. Melankolinen mies on taiteilija ja nero.
 • Melankolia. Lääketieteellistä kuvitusta 1800-luvulta.

  Lasimiehiä ja susi-ihmisiä – melankolia oli hulluuden tilojen kaatoluokka

  10.08.2015Kulttuuri
  Joskus maailma on liikaa. Joskus melankolia, jossa yleensä on ihanaa piehtaroida, muuttuu kuristavaksi ja ahdistavaksi. Se vääntää todellisuuden toiseksi. Joskus on helpompi olla muistamatta ja tuntematta. Hulluus on pakokeino. Melankolia nimityksen alta on historian saatossa löytynyt hyvinkin kirjavia mielisairauden oireita.
 • Walter Leistikow: Auffliegende Schwäne (ennen 1897)

  Laulu, jota suomalaiset rakastavat tai vihaavat

  27.07.20151Kulttuuri
  Melankolian kulttuurihistoria, antiikista nykyaikaan aikaan, tiivistyy yhteen kappaleeseen: Jussi Hakulisen Yö-yhtyeelle vuonna 1984 sanoittamaan Joutsenlauluun. Kappale on täynnä viittauksia melankoliaan ja sen kulttuurihistoriaan, ainakin jos ne rivien välistä haluaa tonkia. Se on laulu, jota suomalaiset rakastavat tai vihaavat.
 • Henri Fantin-Latour: Coin de table (1872)

  30-risat sukupolvi toistaa dandyjen elämänasennetta

  20.07.20154Kulttuuri
  Ikuisesti ironiset, mihinkään sitoutumattomat ja extreme-elämyksiä etsivät vähän päälle kolmekymppiset ovat sukua dandy-hahmolle. Hahmon synty sijoittuu 1800- ja 1900-lukujen taitteeseen. Silloin tiedostavien nuorten miesten vallitseva tunnetila on ikävystyneisyys.
 • Caspar David Friedrich: Abtei im Eichenwald (1808-1810)

  Melankolisen taiteilijan kuolema on liian helppoa romantisoida

  13.07.20153Kulttuuri
  Nuorena kuolevan melankolisen taiteilijan hahmo vakiintui populaarikulttuurin kuvastoon romantiikan aikana. Goethen Nuoren Wertherin jäljissä taiteilijat ottivat ihanteekseen elämän, joka on kiihkeä, mutta lyhyt.
 • Caspar David Friedrich - Mondaufgang am Meer (1822)

  Kuvataide on keino paeta melankoliaa ja tyhjyyden tunnetta

  06.07.2015Kulttuuri
  Seison maalauksen edessä Gerhardt Richterin näyttelyssä Berliinissä vuonna 2012. Kuvassa ei ole ihmistä, siinä ei ole kaunista surumielistä maisemaa. Kuvassa on kynttilä. Äärettömän melankolinen kynttilä. Ensisilmäyksellä kynttilä on hyvinkin valokuvamainen, fotorealistinen. Lähempää katsottuna erottuvat Richterin vaakasuoraan kulkevat paksut siveltimenvedot.
 • Pieter Claeszoon: Vanitas (1630)

  Kissavideoita ja renessanssin melankoliaa

  29.06.2015Kulttuuri
  Jos kissavideoita katsoessa iskee outo tyhjyyden tunne, ei huolta! Samankaltainen tunne vaivasi ihmisiä jo renessanssin aikana. Melankoliset aiheet olivat renessanssiaikana suosittuja niin kuvataiteissa, musiikissa kuin kirjallisuudessakin. Keskiajalla melankolialle etsittiin lääketieteellisiä tai astrologisia syitä, renessanssi koki melankolian tunteena – suruna ilman syytä.
 • "She Never Told Her Love": Henry Peach Robinson (1857)

  Aasinmaitokylvyt, ratsastus ja kohtuullinen seksi helpottavat melankoliaa

  22.06.2015Kulttuuri
  Vaivaako melankolia? Tunnetko epämääräistä alakuloisuutta? Seliitämätöntä surua? Jos haluat tunteesta eroon, kannattaa välttää jäniksenlihan ja riikinkukon syömistä. Sen sijaan suoneniskentä ja ratsastaminen voisivat tuoda helpotusta. 1600-luvulla kirjoitettiin useita melankolian hoito-oppaita, joista tunnetuin on Robert Burtonin The Anatomy of Melancholy.
 • Yksityiskohta Raphaelin teoksesta Ateenan koulu (1509)

  Miksi kaikki merkittävät filosofit, valtiomiehet, runoilijat tai taiteilijat ovat olleet melankolikkoja?

  16.06.20153Kulttuuri
  Melankolikot ovat erityislahjakkuuksia - neroja, mutta jollain tapaa liian herkkiä tähän maailmaan. Tätä ajatusta kulttuurimme on vaalinut tuhansien vuosien ajan. Melankolisen taiteilijan myytti sai alkunsa antiikin Kreikasta. Ajatuksen taustalta löytyy Aristoteles.
 • Edgar Degas'n maalaus Melancholy

  Tehokkuusajatteluun perustuvassa maailmassa melankolia on vitsaus

  08.06.2015Kulttuuri
  Melankolia on selittämätöntä surumielisyyttä. Se voi iskeä tähtitaivaan alla tai syksyllä, kun katsoo tuvan ikkunasta peltoa, sumua ja loputonta latomerta. Sen voi tuntea herätessään hilpeän illan jälkeen kerrostalokaksion sängyllä. Kun elämä tuntuu yhtäkkiä tyhjältä ja oudolta.
 • Tove Janssonin omakuva muumilaakson asukkaiden kanssa

  Masennusta ja paniikkihäiriöitä Muumilaaksossa

  09.07.20149Tove Jansson 100v
  Suvaitseva muumiperhe ei katso vinoon erikoisempiakaan vieraita. Muumilaaksossa saa olla juuri sellainen kuin on