Hyppää pääsisältöön

Prisma Studio - 25.2.2015 - Jakso 7

Ohjelma Areenassa

Tätä jaksoa ei valitettavaksi ole saatavilla toistettavaksi. Alla on kuitenkin sarjan viimeisin jakso.
 • Silmälasit veroilmoituksen päällä.

  Tuuppausyksikkö löysi jättisäästöt brittien ajattelun oikoteistä

  26.02.2015Tiede
  Isossa-Britanniassa pienillä käyttäytymistieteellisillä tuuppauksilla on jo hankittu valtiolle miljoonasäästöt. Näiden kikkojen takana on vuonna 2010 pääministerin kanslian alaisuuteen perustettu Behavioral Insights Team, joka tunnetaan tuttavallisemmin tuuppausyksikkönä (nudge unit). Brittien käyttäytymistieteelliseen tietoon perustuvat yhteiskuntapolitiikkakokeilut kiinnostavat muitakin valtioita.
 • Unkarilainen lammaspaimen paimentaa racka-rotuisia lampaita kesälaitumelle.

  Usko pois, sinäkin olet osa lammaslaumaa

  25.02.201514Tiede
  Joskus laumaan kuulutaan seuraamalla vaikkapa suosittua muusikkoa tai pukeutumalla muodin mukaisesti. Ryhmän on kuitenkin havaittu vaikuttavan myös asioissa, joilla ei ole suoraan tekemistä itseilmaisun tai tyylin kanssa.
 • Kärpästarraa asetellaan pisuaariin.

  Anteeksi, pisuaarissani on kärpänen

  20.02.20156Tiede
  Joidenkin baarien ja lentokenttien miestenvessojen pisuaareissa on saattanut viimeisten kymmenen vuoden aikana törmätä veikeisiin maalitauluihin. Pisuaarileikkien historia on kuitenkin tätäkin mittavampi ja ulottuu ainakin 1800-luvulle. Nykyään pissivien miesten huomiosta ovat kiinnostuneita myös mainostajat.
 • Prisma Studio, yle tv1

  Prisma Studio: Ajatusvirheet hallitsevat arkea

  20.02.20154Yle TV1
  Hölmöyttäsi voidaan käyttää hyväksesi. Miksi vessanpöntössä on kärpästarra? TV1 ke 25.2. klo 20.00
 • Rambo ajaa puuhun kruunu päässään. Yleisö hurraa ja ojentaa hänelle kultaisen pokaalin. Aurinkolasipäinen aurinko myhäilee tyytyväisenä taustalla.

  Oletko keskivertoa parempi kuski? - Ajatusvirheet jylläävät liikenteessä

  18.02.20152Tiede
  Liikenteessä jokainen virhe voi olla kohtalokas. Ikävä kyllä kuljettajat ovat ihmisiä, ja heitä piinaavat erilaiset vaaratilanteita luovat ajattelun vinoutumat. Tietoa ihmisen ajattelun oikoteistä ja vajavaisuuksista voidaan kuitenkin käyttää myös teiden turvallisuuden rakentamiseen.

Kuuluu sarjaan