Hyppää pääsisältöön

Radioteatteri esittää

 • Kikka ketkuttaa Rockstopissa. Kuvaa muokattu.

  Kikka – tarina tähdestä on musiikkidraama viihdyttäjästä, joka antoi kaikkensa

  30.04.20193Yle Radio Suomi
  Musiikkidraama nostaa esille Kirsi Sirénin elämäntarinan sen monipuolisuudessaan. Kikka – tarina tähdestä esittelee artistin erilaisia rooleja ja kysyy: kuka Kikka oikeastaan oli?
 • Radioteatteri esittää: Taikavuori. Kuvassa näyttelijä Jukka Pitkänen Hans Castorpin roolissa

  Kevään 2019 kuunnelmat: mm. Mannin Taikavuori ja Knausgårdin Taisteluni

  28.12.2018Ohjelmavinkit
  Kuunnelmia lähetetään Yle Radio 1:ssä joka viikko. Radiolähetyspäivän jälkeen kuunnelmat ovat tarjolla Yle Areenassa pääsääntöisesti 30 vrk:n ajan.
 • Henri Tuulasjärvi mietteliäänä ja Marie Kajava hymyilevänä ulkovaatteissaan valkoista seinää vasten.

  "Mitä sinä näet kuvassa?" – kuunnelmassa analysoidaan nälänhätää ikonisen kuvan kautta

  02.12.2018Draama
  Kuunnelma Nälänhätä avaa näkökulmia nälkään kärsimyksen muotona. Keskiössä on Kevin Carterin valokuva, jota katsovat esimerkiksi Etelä-Sudanin pakolainen, lintubiologi, valokuvaaja ja ex-anorektikko. He luovat valokuvaan yhdessä näkökulmia, jotka laajenevat pienestä hiekansirusta kohti auttamisen problematiikkaa ja ilmastonmuutosta.
 • Radioteatteri esittää: Pet Shop. Kuvassa roolihahmot: Femme Fatale (Hannele Lauri, vas.), Kultakutri (Alina Tomnikov) ja Saatana (Herra Ylppö).

  Radioteatterin kuunnelmasyksyssä on kauhua, draamaa ja improvisaatiota

  05.09.2018Draama
  Radioteatterin syksyn 2018 ohjelmistossa kuuluu kauhu, draama ja improvisoitu kuunnelma. Uskoutujan pääosassa on nuori röntgenkuvahoitaja, joka keskustelee kuolleiden kanssa. Pet Shopissa verenvuodatusta ei säästellä. Marraskuun sunnuntait ja maanantait valtaa improvisaatio, suora lähetys ja hetkessä keksityt tarinat.
 • Nainen merimieslakki päässään pitää toista kättä silmillään ja toisessa kädessä karttaa. Taustalla James Cook ja maailmankarttaa.

  Staithesin kalastajakylästä Tahitille ja Havaijille – Riina Katajavuoren kuunnelma Maailma tuulenkaatama nivoo hänen kaksi teostaan yhteen

  24.08.2018Draama
  "Cookhan syötiin, sanoivat kaikki, joille kerroin kiinnostuksen kohteestani." James Cook oli brittiläinen tutkimusmatkailija, merenkävijä ja kartoittaja. Kirjailija Riina Katajavuori inspiroitui Cookin tarinasta ja aihe vei mennessään. Kiinnostuksesta syntyi runoteos Maailma tuulenkaatama, joka on tehty nyt kuunnelmaksi yhdistämällä hänen kaksi teostaan.
 • Kaksi Teakin opiskelijaa luokkahuoneessa pöytien äärellä. Edessään heillä on karkkia ja tietokoneet.

  Uudet tekijät pääsevät ääneen kesän pienoiskuunnelmissa

  02.07.2018Draama
  Teatterikorkeakoulu ja Yle järjestivät yhteiskurssin, jolla tulevat taiteilijat pääsevät tutustumaan radion mahdollisuuksiin. Näyttämöön tottuneille teatteriopiskelijoille kuunnelmamuoto tarjosi uusia haasteita. Miten pitää yleisön mielenkiinto yllä, kun ilmaisukanavana on käytettävissä vain ääni? Lopputuloksena syntyi neljä pienoiskuunnelmaa, jotka tarjoavat jokainen omanlaisensa vastauksen tähän kysymykseen.
 • Silloin en ole yksin -kuunnelman tiimi kallion päällä heittämässä papereja ilmaan.

  Pääsisitkö tekemään radiolähetystä kahden tunnin varoitusajalla keskellä yötä? – Suora lähetys on parhaimmillaan yhdistelmä intoa, energiaa, paniikkia ja pakokauhua

  21.06.2018Draama
  Yle Draama esittää juhannusyönä Silloin en ole yksin -kuunnelman suorana lähetyksenä Radio Suomessa suoraan Tampereelta. Mitä kaikkea voi tapahtua, kun mikrofonit laitetaan päälle ja kuunnelma tehdään suorana lähetyksenä?
 • Kirjoittaja vanhanaikaisen kirjoituskoneen ääressä.

  Kirjakuunnelmia kesän korvalle

  25.05.2018Blogit
  Kun aurinko porottaa niin, ettei kirjan sivuista selvää saa, voi hyvän kirjan parissa rentoutua myös kuuntelemalla sitä.
 • Radioteatteri esittää: Matkalla ädin kanssa. Roolihahmot (Leena Uotila ja Irina Pulkka) istuvat autossa

  Radioteatteri kesällä 2018: "Matka on täynnä yllätyksiä eikä lopulta mikään ole niin kuin ennen."

  08.05.2018Yle Radio 1
  Radioteatterin kesä 2018 alkaa Teatterikorkeakoulun ja Yle Draaman yhteisen kuunnelmakurssin tuotannolla. Kesän aikana saavat ensiesityksensä myös Matti Linnavuoren, Sari Pöyliön, Marika Vapaavuoren ja Riina Katajavuoren teokset.
 • Harmain sävyin piirretty kartta Suomenlinnasta, mihin on merkitty kuunnelmapisteitä ja symboli puhelimesta sekä kuulokkeista. Kuvan reunoilla punaisia paperin repeämiä.

  Punakaikuja 1918 – kuuntele kohtaloita sadan vuoden takaa

  04.05.2018Draama
  Helsingin suurimman punavankileirin historia herää eloon Suomenlinnassa Yle Draaman tuottamalla avoimella Punakaikuja-kävelykierroksella. Karttapohjainen kokemus on tee-se-itse kuuntelukierros Suomenlinnan punavankileiristä vuonna 1918. Kierros on koettavissa interaktiivisella kartalla milloin tahansa 31.5.-31.7.2018. Sen kokemiseksi tarvitset vain puhelimen, kuulokkeet ja seikkailumieltä.
 • Radioteatteri esittää: Töissä täällä. Kuvassa Vipe (Miitta Sorvali), Pertsa (Jari Salmi, Pomo (Ville Myllyrinne) ja Ansku (Pia Andersson)

  Töissä täällä -kuunnelmasarja sai Sokeain kuunnelmapalkinnon

  06.04.2018Yle Radio 1
  Näkövammaisten Kulttuuripalvelun Sokeain kuunnelmaraati on palkinnut vuoden 2017 parhaana kotimaisena kuunnelmana Juha-Pekka Koskisen kirjoittaman ja Matti Ijäksen ohjaaman Töissä täällä -kuunnelmasarjan. Raati valitsi ensimmäistä kertaa myös Vuoden ääninäyttelijän. Hän on Minttu Mustakallio.
 • Kuvassa näyttelijä Emmi Parviainen punaisessa kettukuvioisessa paidassa, taustalla sama punainen kettukuviollinen tapetti.

  Märta Tikkasen merkittävät teokset nykypäivänä − Nyt on tunnustamisen aika

  06.04.2018Draama
  Märta Tikkanen on tunnettu rohkeista, omaelämäkerrallisista teoksistaan, jotka ovat kestäneet aikaa ja puhuttelevat myös uusia lukija- ja kirjailijasukupolvia. MÄRTÄ-kuunnelma kuvaa feministisen taiteilijaidentiteetin syntyä aikana, jolloin tunnustuskirjallisuus aiheutti Suomessa skandaaleja. Kysyimmekin Riikka Pulkkiselta, Laura Gustafssonilta ja Selja Ahavalta heidän suhteestaan Märta Tikkasen tuotantoon ja omaelämäkerralliseen kirjoittamiseen.
 • Kuvassa näyttelijä Leea Klemola radiodraamassa Kuningatar K.

  Naistenpäivän radiodraamoissa naiset ottavat ohjat

  08.03.2018Ohjelmavinkit
  "Naisille on pakko olla jotain hyötyä siitä, että he heittävät palloa huonosti ja väärin. Eivät ne muuten kaikki tekisi niin". Kuningatar Kristiina ei halua olla nainen, Marjatta kaataa miehiä kuin heinää, 20-luvun radikaali nuori tyttö kummastuttaa opettajainhuoneessa. Naistenpäivän radiodraamoissa pohditaan minuutta, sukupuolirooleja sekä vallankäyttöä. Miten ihminen pystyy erottamaan oman tahtonsa Jumalan tahdosta?
 • Etualalla silmälasipäinen Juha Siltanen vakavana, taustalla Hämeenlinnan vanhojen kasarmien puiset rakennukset.

  Luutnantin sydän - Wanhanaikainen juttu

  02.03.2018Draama
  Juha Siltanen on yksi merkittävimpiä suomalaisia käsikirjoittajia sekä voimakkaiden henkilöhahmojen ja maailmojen luoja. Nyt Siltanen avaa wanhanaikaisen jutun – millainen tarina Luutnantin sydän -kuunnelman takana on? Teosta alettiin tehdä jo vuonna 2008 ja nyt siihen on palattu ja se on walmiiksi saatettu!
 • Virolainen maisema, inspiraationa viron lippu.

  Signaali yli Suomenlahden – Viro suomalaisissa ohjelmissa

  14.02.20187Elävä arkisto
  Suomenlahden yli voi kirkkaalla säällä nähdä paljain silmin. Läheisyys ei kuitenkaan yksin selitä sitä, miksi suomalaiset ja virolaiset tuntevat toisensa niin hyvin. Oli nimittäin aika, jolloin lähelle oli pitkä matka ja vain radio- ja tv-signaalit ylittivät Suomenlahden. Tähän artikkeliin on koottu ajankuvia, dokumentteja ja yhteisohjelmia, joiden kautta me olemme oppineet Viroa tuntemaan. Eläköön Suomi ja Viro, enemmän kuin vain naapurit – elagu Soome ja Eesti, rohkem kui ainult naabrid!
 • Kuvituskuva kuunnelmaan Syvyydestä.

  Viron vaiheita radiodraaman kertomina

  14.02.2018Elävä arkisto
  Viro julistautui valtioksi helmikuussa 1918. Kansakunnan vaiheisiin on mahtunut sotaa ja vieraita valloittajia, mutta myös kukoistavaa kulttuuria ja suuria kirjailijoita. Jaan Krossin ja Hella Wuolijoen kirjoittamat kertomukset valottavat Viron historiaa 1900-luvun alusta sotavuosiin. Käymme Eino Leinon matkassa 1920-luvun kulttuuripiireissä Virossa ja hengitämme raikasta, kolminkertaista kevättä: luonnon, kansan ja kirjallisuuden uutta heräämistä.
 • näyttelijä Ylermi Rajamaa avaruusolennon kaltaisena tähtitaivasta vasten

  Lapsemme on paleoliittinen!

  02.02.2018Draama
  Jäänne-kuunnelma käsittelee sitä, millaista on kun tavalliseen suomalaiseen perheeseen syntyy erilainen lapsi – arviolta 140 000 vuotta sitten viimeksi maailmassa elänyt aito homo erectus, joka nimetään Karloksi.
 • Kuvassa Puhdistus-kuunnelman näyttelijät vas.-oik.: Zara (Essi Hellén) ja Aliide Truu (Tiina Weckström)

  Sofi Oksasen teokset aloittavat kuunnelmakevään

  04.01.2018Yle Radio 1
  Radioteatterin pitkiä kuunnelmia lähetetään Yle Radio 1:ssä keväällä 2018 sunnuntaisin ja maanantaisin. Heti vuoden aluksi tammikuussa kuullaan kolme kirjailija Sofi Oksasen teksteihin perustuvaa teosta viikon välein. Aluksi kaksi uusintaa ja lopuksi uusi. Sarjan aloittaa sunnuntaina 7.1.2018 Siniposkiset tytöt vuodelta 2005.
 • Jenni-Juulia Wallinheimo-Heimonen istuu pöydän takana kädet nyrkissä pöydän päällä. Tummassa taustassa vasemmalla puolella valonauhasta muodostuva sydän.

  Vammaisuus ei ole ominaisuus, vaan sarja kokemuksia

  24.12.2017Draama
  Joulusaarnassaan Jenni-Juulia Wallinheimo-Heimonen käy läpi kokemuksiaan vammaisuudesta ja kertoo ratkaisuista, jotka kääntävät ajattelutapaa. Miksi erilaisuutta edelleen karsastetaan ja vammaiset asetetaan niin sanotun normaalin ulkopuolelle – toiseksi?
 • Näyttelijä Janne Reinikainen

  Musta joutsen ja suuri tuntematon

  27.10.2017Draama
  Suomen 100-vuotisen taipaleen kunniaksi Radioteatteri kääntää korvansa kohti tulevaisuutta. Syksyn aikana kuullaan Kuunnelmia tulevaisuudesta -sarjassa 9 scifiteosta, joista jokainen antaa omanlaisensa vastauksen siihen, millainen Suomen alkava vuosisata saattaisi olla.