Hyppää pääsisältöön

Sibelius ja Amerikka

  • Jean Sibelius polttaa sikaria.

    Sibelius, sikarit ja Louis Armstrong

    20.12.20142Klassinen
    1900-luvun musiikkiasiantuntijoiden piirissä yksi suuria amerikkalaisia 'perinteitä' oli rituaalinen tapa lähettää sikareja Sibeliukselle. Todisteet ovat säilyneet tähän päivään asti Ainolan komeroissa, joissa lepää tusinoittain näitä sulotuoksuisia lahjoja, surullista kyllä polttamattomina ja nauttimattomina.
  • Adventures of Huckleberry Finn, Edward Winsor Kemblen kuva vuonna 1884 ilmestyneessä kirjassa.

    Eräs Huckleberry Finn

    19.12.2014Klassinen
    Vuonna 1936 postinkantaja toi Ainolan alati paisuvaan ihailijakirjeiden ryppääseen viestin uudelta lähettäjältä nimeltä Cyril Clemens. Kuka kumma hän oli?
  • Kuvituskuva.

    Syvästi ihaillen, teidän Samuel Barber

    18.12.2014Klassinen
    Yhtymäkohdat Jean Sibeliuksen ja amerikkalaisen Samuel Barberin välillä ovat joskus hätkähdyttäviä. Rakkaus lauluihin, esimerkiksi, joka kulkee käsi kädessä runojen rakastamisen kanssa.
  • Amerikkalaisen lehtikriitikko Lawrence Gilmanin mukaan venäläinen karhu ja suomalainen leijona kohtasivat taisteluasemissa.

    Suomen leijona ja Venäjän karhu

    17.12.2014Klassinen
    Tammikuussa 1922 bostonilainen aikakauslehti North American Review julkaisi artikkelin From Stravinsky to Sibelius. Siinä kriitikko Lawrence Gilman kirjoitti Igor Stravinskystä ja Jean Sibeliuksesta. Gilmanin mukaan venäläinen karhu ja suomalainen leijona kohtasivat taisteluasemissa: Igor Stravinsky oli arkkikapinallinen, Jean Sibelius taas tunnevoittoinen romantikko, joka jäi tuon ainutlaatuisen ja kiehtovan näyn varjoon.
  • Akseli Gallen-Kallelan maalaus Kullervon sotaanlähtö, 1901.

    Kullervo-sinfonia ja amerikkalaiset

    16.12.20141Klassinen
    Ollakseen teos, jota esitettiin vielä harvakseen 1900-luvulla, Kullervolla, Jean Sibeliuksen ensimmäisellä ja ainoalla kuorosinfonialla on yllättävän monia amerikkalaisia kytkentöjä. Kuten hyvin tiedetään, Kullervolla on varsin rajallinen esityshistoria verrattuna säveltäjän muihin sinfonioihin. Säveltäjä itse johti sen ensiesityksen huhtikuun 28. päivänä 1892, ja esitys uusittiin seuraavana päivänä. Seuranneena vuonna 1893 teos kuultiin vielä kolme kertaa Helsingissä - kunnes Sibelius veti teoksensa pois julkisuudesta.
  • Bertha-siipiratasalus Monessenissa 1913.

    Maailman ensimmäinen Sibelius-seura

    15.12.2014Klassinen
    Heinäkuun 8. päivänä 1915 kokoontui pieni musiikkia harrastavien suomalaissiirtolaisten joukko Monessenin tehdaskaupungissa Pennsylvaniassa, lähellä Pittsburghia. Heidän tarkoituksenaan oli yrittää keksiä keinoja suomalaisen musiikin edistämiseksi Uudessa maailmassa. Tapahtuma olikin jättävä merkkinsä sekä Amerikan historiaan että Jean Sibeliuksen musiikin amerikkalaisiin vaiheisiin.
  • Valtamerialus Lusitania on saapunut New Yorkin satamaan vuonna 1907.

    Aallottaret – sävelrunoelma Amerikkaa varten

    13.12.20142Klassinen
    Kuumana kesänä 1913, kun maailma eli vielä rauhan aikaa, säveltäjä ja Yalen yliopiston maineikas musiikinprofessori Horatio Parker oli vierailulla Münchenissä. Hän lähetti Jean Sibeliukselle kirjeen, jonka mukaan hän liitti kolme runoa ja kysyi olisiko Sibelius halukas säveltämään nämä runot Amerikan koululaisia varten? Ja Sibelius oli.
  • Kapellimestari Antonia Brico johtaa orkesteria Berliinin Filharmoniassa v. 1930.

    Sibelius ja kapellimestari Antonia Brico

    12.12.20142Klassinen
    "Pitkä, oudon mutkikas nenä kulmikkailla hollantilaiskasvoilla. Katse täynnä moitetta huonosti opetellun Schumannin ja kömpelön Bachin takia." Näillä sanoilla kansanlaulaja Judy Collins on kuvaillut Antonia Bricoa (1902-1989), naista, jonka pyrkimykset nousta maailmanluokan kapellimestariksi toivat hänelle kovin myöhäsyntyisen maineen, mutta kylläkin pitkän ystävyyssuhteen Jean ja Aino Sibeliuksen kanssa.
  • New York Times -lehden kriitikko Olin Downes - 'Sibeliuksen apostoli'.

    Olin Downes - Sibeliuksen apostoli

    11.12.2014Klassinen
    Puhutaanpa mistä tahansa Jean Sibeliusta ja Amerikkaa koskevasta asiasta, New York Timesin musiikkikriitikko Olin Downesin nimi nousee aina esiin. Downesilla oli mittaamattoman vaikutusvaltainen asema, josta hän pystyi edistämään niiden säveltäjien uraa joiden musiikkiin ja ihanteisiin hän uskoi. Ja hänen selvä suosikkinsa oli Jean Sibelius. Downesin Sibeliusta puolustava asenne oli niin tunnettu ja sävyltään niin evankelioiva, että häntä kutsuttiin 'Sibeliuksen apostoliksi'.
  • Boston vuonna 1905.

    Bostonin Sibelius-kultti

    10.12.2014Klassinen
    Bostonilaiset ilmaisivat Vanhan maailman ihailunsa esimerkiksi vuonna 1881 perustetun Bostonin sinfoniaorkesterin johtajissa: ensimmäiseen maailmansotaan asti tärkeimmät heistä olivat joko saksalaisia tai Saksassa koulutettuja. Ilmapiiri oli kuin luotu Sibeliuksen musiikille.
  • Jean Sibelius.

    Sibeliuksen amerikkalaiset elämänkertojat

    09.12.2014Klassinen
    Vuonna 1941, keskellä toista maailmansotaa, newyorkilainen kustantaja Henry Holta julkaisi kirjan nimeltä Finlandia: The story of Sibelius. Teos oli ensimmäinen Yhdysvalloissa julkaistu täysimittainen Sibelius-elämäkerta. Kirjan tekijä oli Elliot Arnold (1912-1980), joka toimi tuolloin New York World Telegram -lehden toimittajana.
  • Kuuluisa Hollywood -kyltti Hollywood Hills -vuorella Kaliforniassa.

    Sibelius ja Hollywood

    05.12.2014Klassinen
    Joulukuun 9. päivänä 1940 Jean Sibelius sai kirjeen Hollywoodista. Walt Disney oli sitä mieltä, että piirretty elokuva oli vihdoin saavuttanut sellaisen tason, että se tekisi oikeutta Tuonelan joutsenen tulkitsemiselle valkokankaalla.