Hyppää pääsisältöön

Sotilaiden äänet

  • Haavoittunutta kannetaan joukkosidontapaikalta eteenpäin. Vuosalmi 13.7.1944.

    Sotilaiden äänet 9: Suurhyökkäys pysähtyy Vuosalmelle

    08.01.20162Elävä arkisto
    Neuvostoliiton suurhyökkäyksen painopiste on heinäkuun alkupuolella 1944 Vuoksen rannassa Karjalan kannaksen keskivaiheilla. Kolmen viikon taistelun jälkeen puna-armeija on työntänyt sinnikkäät suomalaiset Äyräpäästä Vuoksen yli Vuosalmen puolelle, ja aikoo seuraavaksi päästä itsekin virran yli.
  • Ponttoonisilta Äyräpään kirkon kohdalla elokuussa 1941.

    Sotilaiden äänet 8: Äyräpää – puolustajan painajainen

    21.12.20152Elävä arkisto
    Neuvostoliiton suurhyökkäys ei kesäkuun loppupäivinä vuonna 1944 mene enää puna-armeijan suunnitelmien mukaan. Päähyökkäyssuunnat Tienhaarassa ja Ihantalassa on tukossa raivoisista hyökkäyksistä huolimatta. Leningradin rintaman komentaja Leonid Govorov valitsee uudeksi läpimurtokohdaksi Äyräpään–Vuosalmen seudun Vuoksen keskivaiheilla. Sotilaiden äänten kahdeksas osa kertoo suomalaissotilaiden mietteitä Äyräpään verisiltä harjanteilta.
  • Ihantalan taistelumaastoa heinäkuussa 1944

    Sotilaiden äänet 7: Kohtalon hetket Ihantalassa

    14.12.20151Elävä arkisto
    Kesäkuussa 1944 Suomen kohtalo on vaakalaudalla. Neuvostoliiton suurhyökkäys etenee hallitsemattomasti Kannaksella, ja Suomen armeija siirtää kiireellä lisäjoukkoja vyöryä pysäyttämään. Sotilaiden äänet -sarjan seitsemännessä osassa kuullaan Tali–Ihantalan suurtaistelussa mukana olleiden miesten kertomuksia.
  • Poventsan paloa ja katutaisteluita. Poventsa 2.7.1942. Poventsa 1942.07.02

    Jatkosodan loppumisesta tulee 70 vuotta

    01.09.2014Historia
    Keväällä 2011 Yle radio yksi esitti kymmenosaisen sarjan jatkosodasta. Nyt ne on koottu yhdelle sivulle. Ohjelmasarjan viidessä ensimmäisessä osassa sotaa käydään kronologisesti läpi alkaen Moskovan rauhasta aina jatkosodan välirauhasopimukseen asti syyskuuhun 1944. Sen jälkeen jatkosodan aikaa tarkastellaan eri teemallisista näkökulmista. Ääneen pääsevät aikalaiskokijat ja Suomen eturivin historiantutkijat. Lisäksi ohjelmassa kuullaan runsaasti autenttista radiomateriaalia. Ohjelmasarjan toimitti Seppo Heikkinen.
  • Viipurin linnassa liehuu Suomen lippu 18. kesäkuuta 1944.

    Sotilaiden äänet 6: Itke Viipuri, hyljätty kaupunki

    12.06.20141Elävä arkisto
    VT-linjan murruttua venäläisten suurimman mielenkiinnon kohteena on Viipuri. Kaupunki ei ole sotilaallisesti kovin merkittävä, mutta sen symbolinen on merkitys on suuri sekä suomalaisille että venäläisille. Suomalaiset ennättävät saada kaupunkiin tuoreita joukkoja, mutta Viipurin taistelu jää historiaan Suomen armeijan katkerimpana tappiona.
  • Tauko vetäytymisen aikana.

    Sotilaiden äänet 5: Taistellen kohti Viipuria

    10.06.20142Elävä arkisto
    Kuuterselän murruttua suomalaiset lähtevät perääntymään kohti seuraavaa puolustuslinjaa Viipuri - Kuparsaari - Taipale. Suomalaiset käyvät uuvuttavaa viivytystaistelua jatkuvan saarrostusuhan alla, jotta VKT-asema ehditään miehittää. Loppuun ajettuja miehiä karkaa metsäkaartiin. Aseveljet suhtautuvat lähtijöihin ymmärtävästi, mutta kenttäoikeus on armottomampi.
  • Sotilaat katselevat karttaa metsässä.

    Sotilaiden äänet 4: Pois pyyhitty pataljoona

    09.06.20146Elävä arkisto
    Jalkaväkirykmentti 49:n ensimmäinen pataljoona taistelee pääpuolustusasemassa vielä kesäkuun 14. päivä, kun muut suomalaiset ovat vetäytyneet VT-linjalle. Uskomattomien vaiheiden jälkeen osasto pääsee lopulta omien puolelle, vaikka sitä on jo useampaan kertaan pidetty menetettynä joukkona. Sotilaiden äänten neljäs osa kertoo tämän "pois pyyhityn pataljoonan" selviytymistaistelusta.
  • Haavoittunutta_sidotaan_Vammeljarvi

    Sotilaiden äänet 3: Taistelu "Viimeisen toivon"-linjasta

    06.06.20147Elävä arkisto
    Suomalaiset ahertavat kuumeisesti yhä keskeneräisen VT-linjan kimpussa: juoksuhautoja kaivetaan ja uutuuttaan hohtavia asemia yritetään naamioita. Rajujen tykistövalmistelujen jälkeen venäläiset hyökkäävät linjan kimppuun. Sotilaiden äänten kolmas osa kertoo Kuuterselän taisteluista ja Ratsuväkiprikaatin onnekkaasta pakenemisesta.
  • Vetäytyviä miehiä 14.6.1944

    Sotilaiden äänet 2: Sekasortoa ja kiperiä päätöksiä

    04.06.20149Elävä arkisto
    Suomalaisten asemien murruttua Valkeasaaressa sotilaat harhailevat taaksepäin hyökkäävien neuvostojoukkojen seassa. Haavoittuneita joudutaan jättämään, kun jäljellä ei ole tarpeeksi miehiä heitä kantamaan. Sotilaiden äänien toinen osa kertoo kiperistä päätöksistä, harhailusta ja yrityksistä löytää oma joukko-osasto.
  • Rajajokea Valkeasaaren aseman raunioista luoteeseen toukokuussa 1944.

    Sotilaiden äänet 1: Suomalaisten asemat murtuvat Valkeasaaressa

    02.06.201411Elävä arkisto
    Aurinko nousee Karjalan kannaksella 9. kesäkuuta 1944 rauhalliseen aamuun. Suomalaisten etulinjassa Valkeasaaressa vaihdetaan vartiovuoroja ja keitellään aamusumppeja. Vaille kuusi aamutoimissaan olevat sotilaat alkavat pälyillä ympärilleen etsien lähdettä oudolle surinalle. Lopulta silmät tavoittavat taivaalta lähestyvät pommikoneet. Niitä on paljon.
  • Haavoittunutta kannetaan autoon sairaalaan vietäväksi 14.6.-44.

    Sotilaiden tarinoita Kannaksen tulimyrskystä ensimmäistä kertaa julki

    30.04.201420Historia
    Kesäkuussa 1944 Suomen kohtalo oli vaakalaudalla, kun Neuvostoliitto aloitti suurhyökkäyksen Kannaksella. Yleisradion arkistossa on yli 300 taisteluissa mukana olleen miehen haastattelut 1960-luvulta. Paavo Rintala kokosi näistä kertomuksista kirjan sekä radiosarjan nimellä Sotilaiden äänet. Nyt Sotilaiden äänet kuullaan ensimmäistä kertaa netissä.