Hyppää pääsisältöön

Strada

Ohjelma Areenassa

 • Suomi-neidon muotia vuonna 2015

  Strada: Kulttuuriohjelma vai pelkkää pieruhuumoria

  12.05.20152Kulttuuri
  Elämäni Stradan tuottajana on ollut värikästä. Vuorotellen on riemastuttanut, hirvittänyt, kauhistuttanut, naurattanut ja useamman kerran olen ihaillut tekijöitten oivalluksia juttujen ideoinnissa, sisällöissä ja toteutuksissa.
 • Audrey Mageen esikoisromaani Sopimus kertoo tavallisen ihmisen tavallisesta natsismista

  Mitä tapahtui naisille Natsi-Saksassa? Tavallisen ihmisen tarina korostuu Natsi-aiheisissa uutuuskirjoissa.

  08.05.20152Kulttuuri
  Strada listasi natsi-aiheiset uutuskirjat. Tavallisen ihmisen ja naisen näkökulma Natsi-Saksan aikana korostuu kirjoissa. Emeritusprofessori Seppo Hentilä, professori Hannes Saarinen, sekä kaksi kustantamoa vastaavat, miksi natsit kiinnostavat vuodesta toiseen.
 • Stradan transutähti Jeannetta Kincku valmistautuu lähetykseen

  Kulttuuriohjelma Stradasta tuli iloinen ruumis

  08.05.201512Kulttuuri
  Ylen kulttuuriohjelma Strada lasketaan tänään haudan lepoon. Seitsemän vuoden aikana ohjelma löysi aivan uuden tavan tehdä kulttuurijournalismia. Nyt veteraanit muistelevat.
 • stradassa nykysirkusta.

  Ilona Jäntti: intohimona roikkua sirkuksen katosta

  30.04.20151Kulttuuri
  Cirko-festivaali alkaa 7. toukokuuta. Pohjoismaiden suurin nykysirkusfestivaali täyttää tänä vuonna 10 vuotta. Ilma-akrobaatti Ilona Jäntti on ollut ensimmäisellä Cirko-festivaalilla vuonna 2006. Hän esiintyy festivaalilla jo kuudetta kertaa. Jäntistä piti tulla tanssija, mutta 19-vuotiaana hän halusi mieluummin roikkua sirkuksen katosta. Mistä hänelle tuli intohimo ilma-akrobatiaan?
 • tanssiteatteri Tsuumi lavalla

  Uskaltaisitko kokeilla kansantansseja?

  30.04.20152Kulttuuri
  Suomalainen kansantanssi, tanhu herättää monissa epäluuloa, aivan turhaan! Omasta kulttuuriperimästämme voi olla aidosti ylpeä. Suomesta löytyy tanssiteattereita, joiden tanssijoilla on kansantanssitausta. Nämä ammattitanssijat tekevät mukaansatempaavaa taidetta, esityksissä voi käydä päivittämässä ennakkoluulojaan kansantanssista.
 • Lars Kepler Stradassa

  Voiko hypnoosin avulla selvittää murhia?

  30.04.20151Kulttuuri
  Voiko hypnoosin avulla selvittää murhia tai jopa tehdä murhan? Lars Keplerin dekkareissa murhia selvitetään hypnoosin avulla. Psykiatri Hannu Lauerma kommentoi hypnoosin käyttöä rikostutkimuksessa Stradan pyynnöstä.
 • Hippo Taatila ja Timo Hännikäinen nyrkkeilykehässä

  Timo Hännikäinen tylyttää: pehmoisä on kuhnuri

  29.04.20158Kulttuuri
  Tasa-arvo hukassa? Vaimot määräävät miehille kotiintuloajat! Kirjailija Hännikäisen mielestä miehet haluavat puolisokseen mukavan kodin hengettären. Voiko pehmoisä olla hyvä roolimalli pojalle?
 • Joonatan tapasi taikuri James Randin

  Uri Gellerin paljastanut James Randi: Ihmisillä on tarve uskoa yliluonnolliseen

  24.04.20155Kulttuuri
  Kun ihmeidentekijä Uri Geller esiintyi Suomessa vuonna 1974 suorassa lähetyksessä, lusikat taipuivat. Taikuri James "Amazing" Randi oli kuitenkin paljastanut Gellerin huijariksi jo kaksi vuotta aikaisemmin. Randi, nyt jo 86 –vuotias legenda kävi puhumassa kriittisen ajattelun tapahtumassa Think, Helsinki Think –tapahtumassa.
 • Joonatan Cafeoria Roasteryssä. Taustalla Ivan Ore

  Juotko punaviherkuplakahvia vai persukahvia?

  24.04.20151Kulttuuri
  Sana ”erikoiskahvi” kertoo jo kaiken. Suurin osa Suomea juo edelleen vaaleapaahtoista suodatinkahvia. Ei edes punaviherkuplassa elävien hengailu Berliinin lattekahviloissa ole saanut suomalaisten kahvitottumuksia muuttumaan.
 • Gregory Porter Stradassa

  Jazzlegenda Gregory Porter: "Laula vain asioista jotka ymmärrät"

  24.04.20155Kulttuuri
  Maailmankuulu jazzlaulaja Gregory Porter konsertoi ja levytti Helsingissä UMO:n kanssa. Strada tapasi Porterin, joka korostaa äidin ja kirkkogospelin vaikutusta uraansa.
 • Metsästäjiä Kalaharilla

  Juokseminen teki meistä ihmisiä - olemme kaikki juoksijakoneita!

  23.04.2015Kulttuuri
  Ihminen on tehty pitkän matkan juoksemiseen, siitä kertovat useat sopeumat kehossamme. Ihmisen varhaisimpia metsästystapoja oli väsytysjuokseminen. Tämä kestävyysjuoksua ja jäljittämistaitoja yhdistävä saalistus vaikutti ihmisen mielikuvituksen ja taiteen kehittymiseen. Maailmassa on enää jäljellä muutamia juoksevia alkuperäiskansoja.
 • Von Trotta Stradassa

  Nainen, oma tahto ja kapina

  17.04.20151Kulttuuri
  Merkittävä saksalainen elokuvaohjaaja Margarethe von Trotta kävi viime viikolla Helsingissä elokuvateatteri Orionissa retrospektiivin yhteydessä. Neljäkymmentä vuotta hänen elokuvansa ovat kertoneet kapinallisten ja vahvojen naisten taistelusta. Ne kertovat muun muassa vallankumouksellisesta Rosa Luxemburgista ja filosofi Hannah Arendtista.
 • Suomi-neidon muotia 1890-luvulta

  Topeliuksen Suomibrändi oli tuontitavaraa

  17.04.20151Kulttuuri
  Koskemattomat erämaat, kanteleet ja sisukas kansa, jäänmurtajat, paperitehtaat ja korkea koulutustaso. Tässä Suomibrändin ainekset. Harva tietää, että nämä kuuluivat Suomi-kuvaan jo 120 vuotta sitten. Asialla olivat Topelius ja Mechelin. Syntyi kansallisromanttinen mahtiteos Suomi 19.llä vuosisadalla. Mutta kertooko teos todellakin suomalaisista vai jostain ihan muusta?
 • Stradan Joonatan Pitkänen

  Törkeä plagiaatti vai kunnianosoitus - lainataanko näissä kappaleissa mielestäsi liikaa?

  14.04.201521Kulttuuri
  Hittikappaleen kaavahan on selkeä. Siinä pitää olla jotain tuttua ja tietenkin myös jotakin uutta. Mutta missä kulkee lainaamisen raja, saako muiden musiikista inspiroitua? Ovatko seuraavat kappaleet mielestäsi plagiaatteja?
 • Ilma-akrobaatti Heini Koskinen

  ”Mielikuva persaukisesta taitelijasta kurjuudessa on myytti”

  10.04.20151Kulttuuri
  ”Ennen taitelijat olivat käsityöläisiä, nykyään he ovat työttömiä”, muusikko Kim Rantala tiivistää taitelijan toimeentulon Ylen #kulttuurinvälikysymys -hankkeessa. Strada kysyy kuvataitelija Jussi Koitelalta ja johtaja Matti Apuselta, onko taide syy jäädä työttömäksi.
 • pekko käppi, Stradan juontaja Joonatan Pitkänen

  Suomivoodoon jouhikkovelho

  07.04.20151Kulttuuri
  Muusikko Pekko Käppi yhdistää musiikissaan rockia, bluesia, kansanmusiikkia, suomalaisia kansanuskomuksia ja ruumiinnesteitä.
 • Kirsi Mattila: Marzia, ystäväni -dokumenttielokuvan ensi-ilta on 7.4.2015

  Pystytkö ymmärtämään afganistanilaisen naisen todellisuutta?

  01.04.20151Kulttuuri
  Kirsi Mattila teki dokumenttielokuvan nuoren afganistanilaisen naistoimittajan unelmista. Ihanteet naisen itsemääräämisoikeudesta ja afganistanilainen todellisuus törmäsivät kipeällä tavalla. Mattilalle Marzian päätökset olivat "katkeraa kalkkia".
 • Ari Nykänen esittelee Lume Gamesin Hidden Heroes -peliä, jolla voi vallata eri tuotteiden virtuaalivaltakuntia. Stradan Joonatan valloitti Shaft-levyn.

  Kutita, kikata ja joogaa mutta älä unohda puolustaa valtakuntaasi!

  27.03.2015Kulttuuri
  Tietokonepelejä on tehty perinteisesti ilman sen kummempaa kohderyhmäajattelua, lähinnä nuorille miehille. Nykyään pelaajista jo puolet on naisia ja lapsetkin käyttävät tabletteja jo ennen kuin oppivat kävelemään. Peliteollisuus näyttäisi löytäneen tv- ja elokuvamaailmassa vuosikymmeniä käytetyn kohderyhmäajattelun. Stradan Joonatan testasi kotimaiset astetta erikoisemmat peliuutuudet.
 • lapset portailla

  Kollaboraattorit natsien miehittämässä Ranskassa

  27.03.20152Kulttuuri
  Toinen maailmansota loppui seitsemänkymmentä vuotta sitten, mutta Vichyn nukkehallitus ja sen yhteistyö natsi-Saksan kanssa ovat edelleen arkoja aiheita Ranskassa. Historian uudelleen kirjoittamista harrastetaan vieläkin.
 • Metronomy

  Menestys tuntuu kivalta

  27.03.2015Kulttuuri
  Englantilainen elektropop-yhtye Metronomy esiintyi maanantaina Helsingissä. Yhtyeen neljäs albumi “Love Letters” on kerännyt kehuja kriitikoilta. Metronomy soittaa pop-musiikkia, joka on samaan aikaan tyylikästä, kokeellista ja erittäin tanssittavaa. Tyyliä kuvaillaan joskus retroelektroksi.