Hyppää pääsisältöön

Tekijä

Ohjelma Areenassa

 • Finlaysonin suunnittelija Sami Vulli

  Sami Vulli luo Finlayson-klassikoita

  26.08.2015Kulttuuri
  Jopa 95 prosentista suomalaiskotitalouksia löytyy jokin Finlaysonin tuote - todennäköisimmin liinavaatekaapista. Yksi perinteikkään tekstiiliyrityksen suunnittelijoista on Sami Vulli, jonka kädenjälkeä ovat niin Avaruus-Aapat kuin Tom of Finland -mallisto.
 • Pekka ja Teija Isorättyä

  Pekka ja Teija Isorättyän elämä on tutkimusmatka

  19.08.2015Kulttuuri
  Lapsesta asti toisensa tuntenut pariskunta työstää yhdessä monialaista taidetta muun muassa musiikista ja patsaista, sekä luo liikkuvia robottimaisia veistoksia. Isorättyät näkevät elämänsä ja taiteen tekemisen suurena tutkimusmatkana.
 • kirjailija Elina Hirvonen

  Elina Hirvonen on taiteen monityöläinen

  12.08.2015Kulttuuri
  Elina Hirvonen suunnitteli kirjailijan uraa jo nelivuotiaana, mutta sai rohkeutta ryhtyä toteuttamaan haavettaan toden teolla vasta kun unelmien opiskelupaikka ei auennut.
 • Kuvanveistäjä Ida Koitila

  Kuvanveistäjä Ida Koitila

  05.08.2015Kulttuuri
  Berliinissä asuvan kuvanveistäjän Ida Koitilan installaatiot ja veistokset ovat usein materiaalin ja vanhojen esineiden yhteensulautumia. Ideat ja materiaalit teoksiinsa hän löytää usein kirpputoreilta tai vain ulkona liikkuessaan. ”Materiaali on kuin keskustelukumppani”, kuvaa Koitila suhdettaan materiaaliin.
 • Teatterikapellimestari Risto Kupiainen

  Muusikko Risto Kupiainen ei viihdy valokeilassa

  30.07.2015Kulttuuri
  Risto Kupiainen, 27, on kapellimestari, pianisti, säveltäjä ja sovittaja, joka on johtanut jo monia teatteriorkestereja. Syksyllä vuorossa on Helsingin kaupunginteatterin Billy Elliot -musikaali. Vaikka Kupiaisen työajasta 80 prosenttia menee tällä hetkellä teatterikapellimestarin töissä, hänelle itselleen se on vain yksi työtehtävä muiden muusikon töiden ohella.
 • Ääninäyttelijä laatii koreografian suuhunsa

  22.07.2015Kulttuuri
  Näyttelijä, muusikko ja ääninäyttelijä Petrus Kähkönen kiinnitettiin Helsingin Kaupunginteatteriin neljä vuotta sitten, vain 23-vuotiaana.
 • Anna Sailamaa

  Sarjakuva tuli Anna Sailamaan elämään yllättäen

  15.07.2015Kulttuuri
  Sarjakuvantekijä Anna Sailamaan tarinoita on julkaistu naisen omien teosten lisäksi sekä kotimaisissa että ulkomaisissa antologioissa. Sailamaa on kiinnostunut tarinankerronnasta ja piirtää sekä kirjoittaa sarjakuvanovelleja ja -romaaneja.
 • Keittiömestari Jyrki Tsutsunen

  Kulttuurikokki Jyrki Tsutsunen tahtoo hämmentää

  08.07.2015Kulttuuri
  Keittiömestari Jyrki Tsutsunen ystävineen haluaa saattaa ihmisiä yhteen poikkitaiteellisissa illanvietoissa, joissa kehon lisäksi myös silmät ja korvat tulevat ravituiksi. Kulttuurikeittiön ja Ravintola Hukkatilan pop-up-illoissa fine dining ei ole pikkusormi pystyssä pipertämistä.
 • sopraano Angelika Klas

  Angelika Klas toteuttaa lapsuuden unelmaansa

  01.07.2015Kulttuuri
  Sopraano Angelika Klasin ohjelmisto ulottuu ooppera- ja kamarimusiikista musikaaleihin, ja näyttävä musiikkiteatteri on ollut hänen sydäntään lähellä aina. Syksyllä eräs ympyrä sulkeutuu, kun Klas nähdään Tamara Lundina Turun kaupunginteatterissa.
 • Sirkustaiteilija Sakari Männistö metsässä

  Sirkustaiteilija Sakari Männistö pyrkii maadoittamaan itsensä esitystilanteessa

  17.06.2015Kulttuuri
  ”Sirkustaiteilijan on rakastettava työtään, koska rahan takia tätä ei voi tehdä”, toteaa Sirkustaiteilija, jonglööri Sakari Männistö. Tärkeimpänä työkalunaan hän pitää omaa mielikuvitustaan, ja pyrkiikin antamaan kuvittelulle aikaa. Männistö on osa Agit-Cirk -ryhmää, jonka esityksiä on usein pidetty hiukan erikoisina. Tästä sirkustaiteilija on vain hyvillään.
 • Valosuunnittelija Saija Nojonen.

  Valosuunnittelija Saija Nojonen luottaa työssään herkkyyteen

  10.06.2015Kulttuuri
  Puheteatteria, tanssia, konsertteja, runoesityksiä, performansseja ja installaatioita valaissut Saija Nojonen näkee työnsä ryhmätyönä, jossa jokainen esiintyjä ja projektin tekijä tuovat omat värinsä valmiiseen taideteokseen. Valosuunnittelijan vastuulla on myös esimerkiksi näyttelijöiden työturvallisuus, siksi tietynlainen herkkyys ja nopea havainnointi kuuluu työhön olennaisesti.
 • Musiikkipedagogi, hoivamuusikko Pia-Maria Björkman

  Hoivamuusikon on ohitettava kipu ja sairaus

  03.06.2015Kulttuuri
  Musiikkipedagogi ja hoivamuusikko Pia-Maria Björkman on työskennellyt niin vanhusten kuin vakavasti sairaiden lasten parissa musiikin keinoin. Musiikin hoitavista vaikutuksista tulee koko ajan lisää tutkimustietoa. "Musiikki puhaltaa iloa ja eloa vaikeisiinkin tilanteisiin."
 • Kuvataiteilija, kuosisuunnittelija Paavo Halonen työhuoneellaan

  Paavo Halosen taiteen ymmärtämiseen ei tarvita Wikipediaa

  20.05.2015Kulttuuri
  Kuvataitelija, kuosisuunnittelija Paavo Halonen työstää teoksiaan kierrätysesineistä ja luonnonmateriaaleista. Taideteoksiksi taipuvat niin ystävien saksitut hiukset, puunoksat kuin täytetyt eläimet. Kuvataiteilijan työn ohessa hän suunnittelee kuoseja Marimekolle. ”Ihmisen päällä vaatekuosista tulee veistos”.
 • Kenkäsuunnittelija terhi pölkki

  Terhi Pölkki on oman merkkinsä ja itsensä pomo

  15.05.2015Kulttuuri
  Kenkäsuunnittelija Terhi Pölkki työstää parhaillaan kahdeksatta mallistoaan. Naisen omaa nimeä kantava merkki on perustettu vuonna 2011. Pölkin kengät valmistuvat osittain kotimaassa, mutta osa kengistä tulee Portugalista tutulta tehtaalta. Terhi Pölkki kertoo, että kenkäsuunnittelijan työ edellyttää tekijältään paljon teknistä osaamista.
 • Ville Andersson on vuoden nuori taiteilija 2015. Kuvassa teos The pathos of things III.

  Ville Andersson vaikuttuu voimakkaasti muiden taiteesta

  29.04.2015Kulttuuri
  Kuvataiteilija Ville Andersson on kulttuurin suurkuluttaja, joka etsii kiintopisteitä taiteen eri lajeista. Anderssonin kuvallinen kieli ei rajoitu yhteen välineeseen. Hän maalaa, piirtää ja valokuvaa. Näiden taitojen lisäksi kuvataiteilijan työ vaatii kuitenkin myös laajempaa osaamista.
 • Kirjailija, toimittaja Philip Teir

  Kirjoittamisen kupla kiehtoo ja kauhistuttaa Philip Teiriä

  22.04.2015Kulttuuri
  Kirjailija, toimittaja ja festivaalijohtaja Philip Teir, 34, on aina halunnut kirjoittaa. Ajatus romaanin kirjoittamisesta ei jättänyt Philip Teiriä rauhaan silloinkaan, kun hän sai olla monella tapaa unelmatyössään Hufvudstadsbladetin kulttuuritoimituksen päällikkönä.
 • Erkka Mykkänen ulkoilee joka päivä.

  Erkka Mykkänen: ”Tunsin lapsena polttavaa kateutta, jos opettaja innostui jonkun muun tekstistä”

  15.04.2015Kulttuuri
  Helsinkiläinen kirjailija, toimittaja ja lavarunoilija Erkka Mykkänen kuvaa esikoiskirjassaan absurdeja tapahtumaketjuja. Mies opettelee paremmaksi kirjoittajaksi lukemalla muiden tekstejä. Jo kymmenenvuotiaana hän tunsi kateutta siitä, että opettaja kehui luokkatoverin kirjoittamaa tarinaa, jos hänen omansa jäi huomiotta.
 • Kuvataiteilija Timo Vaittinen

  Fiktiiviset tarinat inspiroivat kuvataiteilija Timo Vaittista

  10.04.2015Kulttuuri
  Timo Vaittiselle kuvataiteilijaksi ryhtyminen hieman päälle parikymppisenä oli luonnollinen vaihtoehto, kun mikään muu ala ei kiinnostanut. Monipuolinen taiteilija haluaa käyttää erilaisia välineitä ja tekniikoita sekä jatkuvasti kokeilla teoksissaan jotakin uutta.
 • Kirkkoherra, pastori Teemu Laajasalo

  Papin työ on ihmettelemistä – ”järki ei ole luomistyön moka”

  01.04.2015Kulttuuri
  Kirkkoherra, pastori ja tv-viihdyttäjä Teemu Laajasalo pitää itseään ennen kaikkea pappina. Se on mitä suurimmissa määrin tunnetyötä – ”ihmeellinen ja ihana, mutta samalla aivan älytön ammatti”. Viihdehommiin hän päätyi puolivahingossa.
 • Korusuunnittelija ja kuvataiteilija Katariina Guthwert

  Katariina Guthwert liikuttuu toisinaan työnsä äärellä

  27.03.2015Kulttuuri
  Korusuunnittelija ja kuvataiteilija Katariina Guthwert tunnetaan erityisesti suunnittelemistaan ja toteuttamistaan yleisurhoollisuusmitaleista, joita ovat kantaneet muun muassa Sofi Oksanen, Riitta Uosukainen ja Jenni Haukio.

Henkilökuvasarja uuden sukupolven huipuista. Kulttuuritunnilla keskiviikkoisin klo 17.45 – 18.15 ja uusinta lauantaina klo 8.05 Yle Radio 1:ssä.