Hyppää pääsisältöön

Television tiiliskivet

 • Toimittaja J.P. Pulkkinen istuu sohvalla ja katsoo tiukasti kameraan. Kuva on otettu Tleveision tiiliskivet -sarjaa varten.

  Miten saat menestystä ja vaikutusvaltaa katsomalla televisiosarjoja

  18.04.2020Kulttuuricocktail
  Televisiosarjasivistys on yleissivistyksen viimeisin täydennysosa. Nyt jos koskaan on aika kehittää syvä, pakottava halu oppia hallitsemaan televisiosarjojen periaatteita. Näin poikkeusoloissa ravinto ja läheiset ovat jatkuvasti ympärillä, joten jos et lepsuile ja harhaudu oikealta tieltä, niin jouluun mennessä olet täysivaltainen connoisseur.
 • Toimittaja J.P. Pulkkinen istuu sohvalla ja katsoo tiukasti kameraan. Kuva on otettu Tleveision tiiliskivet -sarjaa varten.

  J.P. Pulkkinen: Katselen tuntikausia sosiopaattien, narsistien ja addiktien touhuja – enkä tiedä miksi

  17.06.201915Kulttuuricocktail
  Tv-sarjojen katsominen on seurustelua sosiopaattien, narsistien ja addiktien kanssa. Tony Sopranon, Walter Whiten ja Don Draperin rinnalle ovat tulleet Patrick Melrose, Camille Preaker ja Gereon Rath.
 • Kollaasi Television tiiliskivet -tv-sarjojen päähenkilöistä

  Television tiiliskivet esittää 2019: Benedict Cumberbatch huumeiden orjana, Hugh Grantin muodonmuutos, 1800-luvun selfie-kulttuuria sekä muita huippusarjoja

  29.05.2019Ohjelmavinkit
  Television tiiliskivet ovat huippusarjoja, joista keskustellaan Radio 1:ssä kesällä. Radiossa kuullaan kymmenen uutta keskustelua, ja seitsemän laatusarjaa nähdään televisiossa ja Areenassa.
 • Käsikirjoittaja, dramaturgi Tove Idström

  Tove Idström (1954-2019): Käsikirjoittajat ovat elokuvan intellektuelleja

  08.02.2019Kulttuuri
  Suomalaisen elokuva- ja tv-käsikirjoittamisen keskeinen hahmo Tove Idström on kuollut. Idström menehtyi nopeasti edenneeseen sairauteen synnyinkaupungissaan Helsingissä 7. helmikuuta. Hän oli 64-vuotias.
 • Saksan kaikkien aikojen kallein draamasarja Babylon Berlin kuvaa natsien valtaannousuun johtaneita yhteiskunnallisia oloja.

  Noin 20 asiaa jotka saivat aivot terästymään ja sydämen sykkimään – Ylen kulttuuritoimittajien vuoden 2018 kohokohdat

  23.12.20183Kulttuuricocktail
  Teatterissa Babylon, televisiossa Babylon Berlin, kirjallisuudessa Lucia Berlin. Hauskanpitoa kirjastossa ja saunahöyryistä pianismia. Tässä ovat Ylen kulttuuritoimittajien poiminnat vuoden 2018 teoksista ja ilmiöistä.
 • Piirroshahmoja tv-sarjoista

  Mikä tv-sarja seuraavaksi? Testaa millainen katsoja olet

  19.06.201826Kulttuuricocktail
  Televisiosarjat ovat aikamme suuria kertomuksia. Ihmisen aika on kuitenkin rajallista. Mikä sarja kannattaa valita? Mikä sopii minulle? Television tiiliskivet on analysoinut yli viisikymmentä laatusarjaa. Niihin perustuva testi antaa vinkkejä siitä, mitä kannattaa etsiä. Olisiko se jotain näistä?
 • Heikki Kinnunen

  Radio 1:n kesä alkaa Mielensäpahoittajan matkalla

  01.06.2018Yle Radio 1
  Mielensäpahoittaja maailmalla
 • Kuvia sarjoista Happy Valley, Huuto syvyydestä, The Handmaid's Tale, Perilliset

  Television tiiliskivet esittää: viisi huippusarjaa ja puhetta tv-draamasta

  01.06.2018Yle Teema
  Viisi laatudraamasarjaa televisiossa ja Areenassa, puhetta tv-draamasta Radio 1:ssä kesällä 2018. Teemalla The Handmaid's Tale, The Young Pope, Huuto syvyydestä ja Happy Valley. Yle Femillä Perilliset.
 • Teksti Top 5 ja pistooli

  Vuosituhannen parhaat televisiosarjat – Ylen tv-guru valitsi kärkiviisikon

  01.06.201849Kulttuuricocktail
  BBC:n kansainvälinen raati on valinnut 2000-luvun parhaat tv-sarjat. Yleisradion televisiosarjoihin erikoistunut toimittaja J. P. Pulkkinen oli mukana BBC:n raadissa, mutta hän listasi omat suosikkinsa jo vuonna 2018. Niitä kaikkia yhdistää poikkeuksellisen vahva päähenkilö.
 • Kaisa Pulakka pitää Margaret Atwoodin teosta Orjattaresi puoliksi kasvojen päällä

  The Handmaid's Tale saa minut voimaan pahoin – siksi rakastan sitä

  24.01.201890Kulttuuri
  The Handmaid’s Tale (suom. Orjattaresi) on Margaret Atwoodin dystopiaklassikko vuodelta 1985. Kirja nousi Yhdysvalloissa kysytyimpien kirjojen joukkoon pian Donald Trumpin noustua valtaan.
 • Huuto syvyydestä on uusi tanskalainen kymmenosainen perhedraama uskosta ja epäluulosta.

  Huuto syvyydestä – tanskalaista huippudraamaa

  03.11.201748Yle TV1
  Huuto syvyydestä on uusi tanskalainen kymmenosainen perhedraama uskosta ja epäuskosta. Pääroolissa Lars Mikkelsen.
 • Kuvassa Olive Kitteridge (Frances McDormand).

  Olive Kitteridge, Tony Soprano, Don Draper ja kuolema televisiosarjoissa

  25.05.20166Kulttuuri
  Televisiosarjat tuottavat paljon vainajia. Game of Thronesin viiden kauden aikana on saatettu yli 700 henkilöhahmoa ajasta ikuisuuteen, jopa The Wire ylitti sadan vainajan saldon. Mutta enemmän kuin määrä, tässäkin painaa laatu. Kun Olive Kitteridge sarjan alussa kävelee metsään revolverin kanssa, kun Tony Soprano ensimmäisen kerran murhaa ihmisen, kun Don Draper ja kumppanit irrottavat hirttäytyneen kollegan kiikusta, tiedämme, että kuolemalle on kirjoitettu merkityksellinen rooli. Mitä eroa sitten on sillä, kuoleeko elokuvassa, minisarjassa vai kausisarjassa?
 • True Detective-sarjan etsivät Marty Hart (Woody Harrelson) ja Rust Cohle (Matthew McConaughey)

  True Detective

  18.05.2016Kulttuuri
  Jos Sopranos ja The Wire loivat HBO:lle maineen kunnianhimoisen käsikirjoittamisen kotipesänä ja kriittisen yleisön suosikkina 2000-luvun alussa, niin Game of Thrones, Girls ja True Detective ovat pitäneet uskottavuutta yllä ja laajentaneet katsojakuntaa 2010-luvulla.
 • Wagner Moura

  Narcos

  12.05.2016Kulttuuri
  Narcos-sarjan alussa on tekstiplanssi, jossa määritellään maagisen realismin käsite. “Maagisessa realismissa yksityiskohtaisiin, realistisiin puitteisiin tunkeutuu jotain, mihin on vaikea uskoa. Sille, että maaginen realismi syntyi Kolumbiassa, on syynsä.”
 • Sophie Gråböl sarjasta Rikos

  Rikos

  04.05.2016Kulttuuri
  Tämä Rikos ei ole vanhentunut. Skandinavisten rikossarjojen maailmanmenestyksen peruskivi on Sören Sveistrupin luoma Forbrydelsen eli Rikos. Television tiiliskivissä Rikos puretaan alkutekijöihinsä. Miksi Sarah Lund?
 • Sherlock Holmes (Benedict Cumberbatch) ja John Watson (Martin Freeman)

  Uusi Sherlock

  28.04.2016Kulttuuri
  Sherlock Holmes ja tohtori Watson ovat yksi elokuva- ja televisiohistorian suosituimmista parivaljakoista. Mitä tapahtui kun Steven Moffat and Mark Gatiss päättivät luoda uuden version poikavuosiensa sankareiden seikkailuista? Jotain uutta oli keksittävä. Television tiiliskivet Yle Radio 1:ssä to 28.4. klo 17.20 ja ti 3.5. klo 22.05 + Areena.
 • Game of Thrones -sarjan hahmo Daenerys Targaryen (Emilia Clarke)

  Game of Thrones

  21.04.2016Kulttuuri
  George Martin oli maaliskuun alussa kuollut musiikkituottaja, viides beatle, niin kuin häntä kutsuttiin Beatles-yhteyden takia. Vuosia ennen tutustumistani Game of Thrones -sarjaan ihmettelin, miksi nimi joskus vilahteli muodossa George R.R. Martin. Sittemmin olen tajunnut, että r-kirjaimet eivät ole nimessä, jotta Martin erottuisi musiikkituottajasta, vaan ehkä ennemminkin siksi, että niiden kautta syntyy yhteys J.R.R. Tolkieniin.
 • Silta, yle tv1

  Silta

  13.04.2016Kulttuuri
  Kun rikossarjan naispoliisia nimitetään otsikossa Saga Norénin manttelinperijäksi, on selvää, että Saga Norén on jättänyt pysyvän jäljen. Nimitykseen saattaa vaikuttaa sekin, että tämä uusi brittisarja Marcella on Silta-sarjan luojan Hans Rosenfeldtin kirjoittama. Tässä keskustelussa Tove Idström kertoo, miksi Saga on niin tärkeä hahmo.
 • Roskasakki

  Roskasakki

  07.04.2016Kulttuuri
  Jos tulemme rikkaiksi, voimme ostaa saaren, ehdottaa Ricky. Ei, jos rikastumme, ostamme tämän parakkikylän, sanoo Julian. Roskasakki eli Trailer Park Boys kuvaa Sunnyvale Trailer Parkin ja sen dropoutien elämää. Kanadan Nova Scotian provinssissa sijaitsevassa Sunnyvalessa on aina kesä eivätkä tapahtumat juuri ulotu kylän ulkopuolelle, kuin satunnaisia lähikaupungissa ja ostoskeskuksessa poikkeamisia lukuunottamatta. Roskasakki on tilannekomedia, jossa ei istuta sisällä. Se on rikossarja, jossa rikokset ovat lähinnä rikkomuksia ja pikkurikoksia.
 • US actress Claire Danes (L) and British actor Damian Lewis (R) hold the awards for Outstanding Actress and Actor in a Drama Series for their roles in 'Homeland' at the 64th Primetime Emmy Awards in Los Angeles, California, USA, 23 September 2012. The Prim

  Isänmaan puolesta

  31.03.20162Kulttuuri
  “Onko televisiolla muslimiongelma?”, kysyi presidentti Barack Obama viime helmikuussa tehdessään ensimmäisen vierailunsa yhdysvaltalaiseen moskeijaan. Obaman puhe Baltimoressa sivusi tv-draamojen asenteita. Muslimeja nähdään niissä ainoastaan silloin, kun kyse on kansallisesta turvallisuudesta, lue: terrorismista. Obaman puheesta oli piikki Isänmaan puolesta -sarjaa kohtaan. Television tiiliskivissä Katja Kallio ja J.P. Pulkkinen puhuvat tästä psykologisesta trilleristä, jossa vainoharha on normitila ja jazz avain sankarin ajatteluun.