Hyppää pääsisältöön

Tiedeykkönen

Ohjelma Areenassa

 • Erilaisia sieniä kannolla

  Tutkija: ”Ilman sieniä Suomessa ei olisi metsiä"

  01.10.2018Mennään metsään
  Ilman sieniä Suomessa ei ehkä olisi metsiä, sillä männyt, kuuset ja muut puumme esiintyvät aina yhdessä sienikumppanin kanssa. Sienet pysäyttivät myös fossiilisten polttoaineiden synnyn: lahottajasienten kehittyminen kivihiilikaudella pysäytti eloperäisen materiaalin kertymisen maanpinnalle.
 • Havainnekuva avaruusromusta maapallon ympärillä

  Avaruusromu odottaa siivoojaa – "Tilanne vastaa sitä, että käytöstä poistetut rekat jätettäisiin moottoriteiden varsille"

  04.05.2018Tiede
  Maapalloa kiertää parhaillaan noin 4500 satelliittia, mutta vain reilu tuhat niistä toimii. Loput ovat hyödytöntä romua. Kiertoradoilla pyörivä romu aiheuttaa vaaraa uusille satelliiteille ja uhkaa avaruusmatkailua. Suomalaistutkijat etsivät romuongelmaan uusia ratkaisuja. Tutkijat ovat huolissaan avaruuden roskaantumisesta.
 • Haikara, Viron 100-vuotislogo ja onnentoivotukset. Ilusat sünnipäeva, , 100-aastane Eesti!

  Ilusat sünnipäeva, 100-aastane Eesti!

  19.02.2018Yle Radio 1
  Hyvää syntymäpäivää, 100-vuotias Viro! Viro täytää 100 vuotta lauantaina 24. helmikuuta. Juhlaviikon aikana Yle Radio 1:ssä kuullaan paljon Viro-aiheisia ohjelmia. Musiikkia, historiaa, kulttuuria, ajankohtaisia aiheita.
 • Julkinen ID: 39-4619415a7862a9dc31e Koko: 1920x1020 Lisätty: 05.02.2018 15:56 Lisännyt: Peltoniemi Teija Keywords: Tiedeykkönen, 3D-mallinnus, Implantti Copyright: HUS Risto Kontio

  Ihmisen varaosat ovat totta

  06.02.2018Tiede
  Ihmisen kasvojen lihaksilla ja luilla on ratkaiseva rooli nielemisessä, puremisessa ja hengittämisessä, ilmeitä ja ulkonäköä unohtamatta. Siksi on tärkeää, että kasvaimen tai onnettomuuden vaurioittamat kasvot voidaan korjata ennalleen ja puuttuva luusto ja kudos voidaan rakentaa uudelleen. Kolmiulotteinen mallintaminen on tuonut avun luu- ja pehmytkudoksen puutoksiin.
 • Pöydällä valkoinen huoliroskakori.

  Oletko onnellinen? Jos et, haluatko vaikuttaa asiaan?

  09.01.201812Tiede
  Moni meistä on mieluummin onnellinen kuin onneton. Onko omassa elämässä kohentamisen varaa? Minkälaista on hyvä ja onnellinen elämä? Aihepiiri tulee iholle ja tuntuu henkilökohtaiselta asialta.
 • Andromedan galaksi

  Andromedan galaksi on kuin utupilvi samettisella yötaivaalla

  06.09.2017Tiede
  Syksy on erinomaista aikaa aloittaa tähtiharrastus, kun yöt ovat tummenneet ja sää vielä melko lämmin. Harrastus ei edellytä suuria välinehankintoja. Aluksi riittää hyvä tähtikartta, jonka avulla voi etsiä tähtikuviot taivaalta.
 • Cumulus-pilvet

  Katse taivaalle kesäpilviin

  15.06.2017Tiede
  Kesä on erinomaista aikaa tutustua pilviin. Tuttujen poutaisten Cumulus-kumpupilvien lisäksi taivaalla vaeltaa valkoisia kalanruotoja, höyheniä ja joskus ufomaisia pilviviritelmiä. Ne erottuvat hyvin sinistä taivasta vasten. Kesätaivaalle kuuluvat myös näyttävät ukkos- ja myrskypilvet.
 • Anita Mäkelän piirros naishahmosta, jolta puuttuu toinen rinta.

  "Sinä et kuole tänään”, hoitajan sanat levinnyttä rintasyöpää sairastavalle Anitalle

  15.06.2017Tiede
  Viisikymppinen Anita sai tietää rintasyöpähoitojen alkuvaiheessa, että luustosta löytyi pari etäpesäkettä. Syöpä oli siis levinnyt. Tällöin rintasyövän ennuste on ankarampi kuin sairauden, jossa syöpäkasvaimia löytyy rinnasta ja/tai kainalosta. Levinneessä taudissa keskimääräinen elossaoloaika on kolme vuotta.
 • Skorpionin tähtikuviota

  Skorpioni pilkistää eteläisellä yötaivaalla

  28.04.20171Tiede
  Kesä lähestyy ja nyt ovat käsillä viimeiset hetket tähtitaivaan tarkkailuun ennen vaaleita öitä. Toukokuun alussa tähdet näkyvät vielä hyvin. Katse kannattaa suunnata varsinkin etelätaivaalle, jossa pilkistää osa meille harvinaisesta Skorpionin tähdistöstä.
 • Grafiikka suhtautumisesta hoivarobotiikkaan

  Kyselymme: hoivarobotteihin suhtautuminen epäilevää - miehet suopeampia

  07.04.20172Tiede
  Suomi kuuluu maailman nopeimmin ikääntyvien maiden joukkoon. Ikääntyvä väestö tarvitsee jatkuvasti lisää tukipalveluja itsenäiseen asumiseen ja hoivaan samaan aikaan kun ikäluokat pienenevät. Hoivarobotit ovat yksi vastaus tähän ongelmaan. Mutta ovatko ihmiset kypsiä ottamaan hoivarobotit vastaan? Me teimme asiasta kyselyn ja tässä esittelemme sen keskeiset tulokset.
 • Sombrero-galaksi M 104

  Huhtikuun tähtitaivaalla luikertelee käärme

  31.03.2017Tiede
  Huhtikuussa etelätaivaalla on laajahko Neitsyen tähdistö, jonka kirkkaimman tähden Spican lähellä on kirkas Jupiter. Spican lähellä on myös kaunis Sombrero-galaksi, jota kannattaa tavoitella kaukoputkella. Idän suunnasta kiertävät etelään harvinaisemmat kuviot Käärmeenkantaja, Käärmeenpää ja Käärmeenhäntä, jotka himmeätähtisinä ovat melkoinen haaste tarkkailijalle.
 • leijonan tähdistö

  Uljas Leijona vaanii maaliskuun tähtitaivaalla

  03.03.2017Tiede
  Maaliskuulle tyypillinen tähtikuvio Leijona näkyy hienosti myöhään illalla ja yöllä. Leijona löytyy helposti Otavan avulla: kun näet Otavan suoraan pääsi päällä, siirrä katse hiukan alemmaksi etelän suuntaan, siellä luuraa Leijona varsin mukavassa katselukulmassa.
 • Orion ja Sirius

  Helmikuun iltoina kannattaa syventyä tähdistöihin eteläisellä taivaalla

  07.02.20171Tiede
  Nyt helmikuussa on oiva tilaisuus tutustua eteläisen tähtitaivaan tarjontaan. Siellä avautuu nähtäväksi erinomainen kokoelma tähdistöjä tutkailtavaksi.
 • Potilaan rintasyövästä eristettyjä kudosviljelmiä hyödynnetään rintasyöpätutkimuksessa. Vihreä väri merkitsee syöpäsoluja, ja violetti väri solujen tumaa jossa MYC syöpägeeni on aktiivinen.

  Syöpä karannut solukuolemalta – synteettinen biologia pakottaa syövän kuolemaan?

  20.12.2016Tiede
  Syövästä tiedetään paljon mutta edelleen on iso mysteeri, miten syöpäsolut pystyvät välttämään luonnollisen solukuoleman. Elimistön miljardit solut uusiutuvat ja kuolevat jatkuvasti. Joskus solujen lisääntymisen ja kuoleman säätely voi pettää. Silloin solunjakautuminen on hallitsematonta, ja syöpä voi kehittyä. MYC-geenillä on tässä oma osuutensa. Nyt tutkijat yrittävät saada selkoa MYC-geenin säätelystä ja tätä kautta löytää täsmällisiä ja yksilöllisiä syöpälääkkeitä.
 • Polvikipuinen nainen kävelee liukkaalla talvisella tiellä.

  Unettomuus tuo kiloja, ylipaino heikentää unta

  28.11.2016Tiede
  Unettomuudesta kärsii lukuisa määrä ihmisiä. Huonosti nukkuminen ei tee hyvää ihmiselle, ja kurjuus kasvaa, kun kilojakin kertyy. Eila oli positiivinen ihminen, mutta unettomuus teki hänestä ärtyisän ihmisen. Painoakin alkoi kertyä. Professori Tiina Paunio Helsingin yliopistosta tietää, kuinka kehno uni saa elimistön tsemppitilaan. Aineenvaihdunnan muutokset saavat aikaan tulehdustilan.
 • Mies lepää sohvalla istuen kädet levällään.

  Lepo seuraava megatrendi vai elävä tasapaino unen, levon ja aktiivisuuden välillä?

  24.11.20162Tiede
  Mitä on lepo? Ihmisen on hyvä osata levätä tai ainakin hellittää hetkeksi muulloinkin kuin yöllä, ettei ylivireystila uhkaa. Päivän aikana virittynyttä oloa on syytä vähentää ja siirtyä rauhoittumisen tilaan. Ihminen voi parhaiten silloin kun uni, lepo ja toiminta ovat tasapainossa, ja vielä niin, että vaihtelu näiden asioiden kesken on mahdollisimman laajaa ja joustavaa.
 • Kuva Seppo heikkisen robotiikkajuttuun

  Hyväksyisitkö robotin hoitajaksesi - vastaa kyselyyn!

  19.11.20167Tiede
  Suomessa väki ikääntyy ja sitä myötä myös hoidontarve kasvaa. Samaan aikaan kuitenkin ikäluokat pienenevät. Suuri osa hoitajien työstä menee rutiininomaisiin tehtäviin, kuten välineiden kuljettamiseen tai sänkyjen pesuun eikä varsinaiseen hoitotyöhön. Hoivarobotit ovat yksi mahdollinen ratkaisu ongelmaan. Mutta miten sinä niihin suhtaudut? Auta tutkijoita vastaamalla kyselyyn.
 • Seulaset

  Seulaset koettelevat näkökykyä - leonidit lentävät marraskuussa

  08.11.2016Tiede
  Lumi peittää jo maan eikä oma galaksimme Linnunrata erotu enää yhtä valoisana kuin syksyn sysipimeinä öinä. Tämä johtuu lumesta siroavasta hajavalosta, joka heikentää galaksin näkyvyyttä hiukan.
 • Graafisesti käsitelty kuva, jossa miehellä VR-lasit päässä

  Avaruusmatkailua ja anatomiaa - virtuaalimaailmoista apua opiskeluun?

  01.11.20162Oppiminen
  Kuopion klassillinen lukio on hankkinut virtuaalitekniikkaa selvittääkseen, mitä iloa virtuaalitodellisuudesta voisi olla lukio-opiskelussa. Ainakin planeettojen ja ihmiskehon virtuaalisesta tutkimisesta ja 360-panoraamakuvista on ollut hyötyä oppimisessa.
 • grafiikka yle tieteen verkkomainonta-juttuun

  Facebook säilöö jopa puhelutietoja – näin meistä rakennetaan profiileja mainostajille

  11.10.20166Tiede
  Facebookilla on yli miljardi käyttäjää, joista se voi kerätä tietoa ja joille se voi näyttää mainoksia. Facebook antaa dataa myös kolmansille osapuolille, joiden liiketoimintaa on kerätä ja analysoida isoja datamääriä.