Hyppää pääsisältöön

Tiedeykkönen

Ohjelma Areenassa

 • Kuu ja tekstejä

  Oletko kenties matkustamassa Kuuhun? – 10 parasta kohdetta "kuuturistille"

  19.07.2019Tiede
  Tervetuloa vuoteen 2034 ja mielikuvitusmatkalle Kuuhun! Minne siellä kannattaisi mennä? Aivan kuten Maan pinnallakin, matkakohde kannattaa luonnollisesti valita oman mielenkiinnon mukaan.
 • Eurofighter maassa, edestä kuvattuna.

  Hävittäjähanke on monitahoinen pala purtavaksi – tästä Hornetien seuraajien hankinnassa on kyse

  17.05.2019Tiede
  Suomi on tilaamassa uusia hävittäjäkoneita Hornetien korvaajiksi. Millaisia ovat viisi tarjolla olevaa konetta ja millä perustein valinta tehdään? Laaja taustajuttu kertoo myös hävittäjien tekniikasta yleisesti ja taustoittaa tätä suurta hankintaa.
 • Astronautti Alan Bean kävelyllä Kuussa.

  Mitä tiedät kuulennoista - testaa tietosi!

  08.03.2019Tiede
  Tänä vuonna on 50 vuotta siitä, kun Apollo 11 laskeutui Kuuhun ja ensimmäinen ihminen astui Kuun pinnalle. Tuo lento tapahtui heinäkuussa, mutta Apollo-ohjelma, jolla kuulentoa harjoiteltiin, oli ollut käynnissä jo 1960-luvun alusta alkaen. Testaa tietosi kuulennoista!
 • Avaruusasema, alhaalla näkyy revontulia

  Avaruuden tilannekuva - avaruusjärjestöt panostavat taivaalta tulevien uhkien ennakoimiseen

  08.02.2019Tiede
  Onneksi avaruus uhkaa meitä erittäin harvoin, mutta silti pahimmat maailmanlaajuiset katastrofit ovat peräisin maapallon ulkopuolelta. Kosmiset törmäykset ja aurinkomyrskyt ovat todellinen vaara meille, ja siksi avaruusjärjestöt ja tähtitieteilijät ovat panostaneet viime aikoina yhä enemmän resursseja niin sanottuun avaruuden tilannekuvaan
 • Erilaisia vehnän lajikeryhmiä, jotka sietävät erilaisia säätekijöitä.

  Euroopan tärkeimmän ravintokasvin, vehnän, ilmastokestävyys on heikentynyt

  24.12.2018Tiede
  Juuri julkaistun tutkimuksen mukaan eurooppalaisen vehnän kyky sietää erilaisia ilmasto-olosuhteita on heikentynyt. Ravintokasvin ilmastokestävyys on tärkeä asia, koska ilmastonmuutos voimistaa sään vaihtelua ja ilmaston ääri-ilmiöitä. Vehnän pärjääminen ilmaston muutoksissa vaikuttaa mm. Euroopan ruokaturvaan sekä huoltovarmuuteen eri maissa. Mikä on suomalaisen vehnän kyky sietää erilaisia säitä?
 • Erilaisia sieniä kannolla

  Tutkija: ”Ilman sieniä Suomessa ei olisi metsiä"

  01.10.2018Mennään metsään
  Ilman sieniä Suomessa ei ehkä olisi metsiä, sillä männyt, kuuset ja muut puumme esiintyvät aina yhdessä sienikumppanin kanssa. Sienet pysäyttivät myös fossiilisten polttoaineiden synnyn: lahottajasienten kehittyminen kivihiilikaudella pysäytti eloperäisen materiaalin kertymisen maanpinnalle.
 • Havainnekuva avaruusromusta maapallon ympärillä

  Avaruusromu odottaa siivoojaa – "Tilanne vastaa sitä, että käytöstä poistetut rekat jätettäisiin moottoriteiden varsille"

  04.05.2018Tiede
  Maapalloa kiertää parhaillaan noin 4500 satelliittia, mutta vain reilu tuhat niistä toimii. Loput ovat hyödytöntä romua. Kiertoradoilla pyörivä romu aiheuttaa vaaraa uusille satelliiteille ja uhkaa avaruusmatkailua. Suomalaistutkijat etsivät romuongelmaan uusia ratkaisuja. Tutkijat ovat huolissaan avaruuden roskaantumisesta.
 • Haikara, Viron 100-vuotislogo ja onnentoivotukset. Ilusat sünnipäeva, , 100-aastane Eesti!

  Ilusat sünnipäeva, 100-aastane Eesti!

  19.02.2018Yle Radio 1
  Hyvää syntymäpäivää, 100-vuotias Viro! Viro täytää 100 vuotta lauantaina 24. helmikuuta. Juhlaviikon aikana Yle Radio 1:ssä kuullaan paljon Viro-aiheisia ohjelmia. Musiikkia, historiaa, kulttuuria, ajankohtaisia aiheita.
 • Julkinen ID: 39-4619415a7862a9dc31e Koko: 1920x1020 Lisätty: 05.02.2018 15:56 Lisännyt: Peltoniemi Teija Keywords: Tiedeykkönen, 3D-mallinnus, Implantti Copyright: HUS Risto Kontio

  Ihmisen varaosat ovat totta

  06.02.2018Tiede
  Ihmisen kasvojen lihaksilla ja luilla on ratkaiseva rooli nielemisessä, puremisessa ja hengittämisessä, ilmeitä ja ulkonäköä unohtamatta. Siksi on tärkeää, että kasvaimen tai onnettomuuden vaurioittamat kasvot voidaan korjata ennalleen ja puuttuva luusto ja kudos voidaan rakentaa uudelleen. Kolmiulotteinen mallintaminen on tuonut avun luu- ja pehmytkudoksen puutoksiin.
 • Pöydällä valkoinen huoliroskakori.

  Oletko onnellinen? Jos et, haluatko vaikuttaa asiaan?

  09.01.201812Tiede
  Moni meistä on mieluummin onnellinen kuin onneton. Onko omassa elämässä kohentamisen varaa? Minkälaista on hyvä ja onnellinen elämä? Aihepiiri tulee iholle ja tuntuu henkilökohtaiselta asialta.
 • Andromedan galaksi

  Andromedan galaksi on kuin utupilvi samettisella yötaivaalla

  06.09.2017Tiede
  Syksy on erinomaista aikaa aloittaa tähtiharrastus, kun yöt ovat tummenneet ja sää vielä melko lämmin. Harrastus ei edellytä suuria välinehankintoja. Aluksi riittää hyvä tähtikartta, jonka avulla voi etsiä tähtikuviot taivaalta.
 • Cumulus-pilvet

  Katse taivaalle kesäpilviin

  15.06.2017Tiede
  Kesä on erinomaista aikaa tutustua pilviin. Tuttujen poutaisten Cumulus-kumpupilvien lisäksi taivaalla vaeltaa valkoisia kalanruotoja, höyheniä ja joskus ufomaisia pilviviritelmiä. Ne erottuvat hyvin sinistä taivasta vasten. Kesätaivaalle kuuluvat myös näyttävät ukkos- ja myrskypilvet.
 • Anita Mäkelän piirros naishahmosta, jolta puuttuu toinen rinta.

  "Sinä et kuole tänään”, hoitajan sanat levinnyttä rintasyöpää sairastavalle Anitalle

  15.06.2017Tiede
  Viisikymppinen Anita sai tietää rintasyöpähoitojen alkuvaiheessa, että luustosta löytyi pari etäpesäkettä. Syöpä oli siis levinnyt. Tällöin rintasyövän ennuste on ankarampi kuin sairauden, jossa syöpäkasvaimia löytyy rinnasta ja/tai kainalosta. Levinneessä taudissa keskimääräinen elossaoloaika on kolme vuotta.
 • Skorpionin tähtikuviota

  Skorpioni pilkistää eteläisellä yötaivaalla

  28.04.20171Tiede
  Kesä lähestyy ja nyt ovat käsillä viimeiset hetket tähtitaivaan tarkkailuun ennen vaaleita öitä. Toukokuun alussa tähdet näkyvät vielä hyvin. Katse kannattaa suunnata varsinkin etelätaivaalle, jossa pilkistää osa meille harvinaisesta Skorpionin tähdistöstä.
 • Grafiikka suhtautumisesta hoivarobotiikkaan

  Kyselymme: hoivarobotteihin suhtautuminen epäilevää - miehet suopeampia

  07.04.20172Tiede
  Suomi kuuluu maailman nopeimmin ikääntyvien maiden joukkoon. Ikääntyvä väestö tarvitsee jatkuvasti lisää tukipalveluja itsenäiseen asumiseen ja hoivaan samaan aikaan kun ikäluokat pienenevät. Hoivarobotit ovat yksi vastaus tähän ongelmaan. Mutta ovatko ihmiset kypsiä ottamaan hoivarobotit vastaan? Me teimme asiasta kyselyn ja tässä esittelemme sen keskeiset tulokset.
 • Sombrero-galaksi M 104

  Huhtikuun tähtitaivaalla luikertelee käärme

  31.03.2017Tiede
  Huhtikuussa etelätaivaalla on laajahko Neitsyen tähdistö, jonka kirkkaimman tähden Spican lähellä on kirkas Jupiter. Spican lähellä on myös kaunis Sombrero-galaksi, jota kannattaa tavoitella kaukoputkella. Idän suunnasta kiertävät etelään harvinaisemmat kuviot Käärmeenkantaja, Käärmeenpää ja Käärmeenhäntä, jotka himmeätähtisinä ovat melkoinen haaste tarkkailijalle.
 • leijonan tähdistö

  Uljas Leijona vaanii maaliskuun tähtitaivaalla

  03.03.2017Tiede
  Maaliskuulle tyypillinen tähtikuvio Leijona näkyy hienosti myöhään illalla ja yöllä. Leijona löytyy helposti Otavan avulla: kun näet Otavan suoraan pääsi päällä, siirrä katse hiukan alemmaksi etelän suuntaan, siellä luuraa Leijona varsin mukavassa katselukulmassa.
 • Orion ja Sirius

  Helmikuun iltoina kannattaa syventyä tähdistöihin eteläisellä taivaalla

  07.02.20171Tiede
  Nyt helmikuussa on oiva tilaisuus tutustua eteläisen tähtitaivaan tarjontaan. Siellä avautuu nähtäväksi erinomainen kokoelma tähdistöjä tutkailtavaksi.
 • Potilaan rintasyövästä eristettyjä kudosviljelmiä hyödynnetään rintasyöpätutkimuksessa. Vihreä väri merkitsee syöpäsoluja, ja violetti väri solujen tumaa jossa MYC syöpägeeni on aktiivinen.

  Syöpä karannut solukuolemalta – synteettinen biologia pakottaa syövän kuolemaan?

  20.12.2016Tiede
  Syövästä tiedetään paljon mutta edelleen on iso mysteeri, miten syöpäsolut pystyvät välttämään luonnollisen solukuoleman. Elimistön miljardit solut uusiutuvat ja kuolevat jatkuvasti. Joskus solujen lisääntymisen ja kuoleman säätely voi pettää. Silloin solunjakautuminen on hallitsematonta, ja syöpä voi kehittyä. MYC-geenillä on tässä oma osuutensa. Nyt tutkijat yrittävät saada selkoa MYC-geenin säätelystä ja tätä kautta löytää täsmällisiä ja yksilöllisiä syöpälääkkeitä.
 • Polvikipuinen nainen kävelee liukkaalla talvisella tiellä.

  Unettomuus tuo kiloja, ylipaino heikentää unta

  28.11.2016Tiede
  Unettomuudesta kärsii lukuisa määrä ihmisiä. Huonosti nukkuminen ei tee hyvää ihmiselle, ja kurjuus kasvaa, kun kilojakin kertyy. Eila oli positiivinen ihminen, mutta unettomuus teki hänestä ärtyisän ihmisen. Painoakin alkoi kertyä. Professori Tiina Paunio Helsingin yliopistosta tietää, kuinka kehno uni saa elimistön tsemppitilaan. Aineenvaihdunnan muutokset saavat aikaan tulehdustilan.