Hyppää pääsisältöön

Uudet levyt

Ohjelma Areenassa

 • Sviridov / Latvian radiokuoro

  Latvian radiokuoron laatu säröilee

  27.05.2018Klassinen
  Latvian radiokuoro, kapellimestari Sigvards Klava ja levy-yhtiö Ondine ovat löytäneet mielekkään markkinaraon. Kun ortodoksisen kirkkomusiikin laadukkaimpia klassikoita levyttää modernilla, neutraalin täyteläisellä kamarikuorosoinnilla, tulos koskettaa laajempaa yleisöä syvemmältä kuin uusi mystinen kuorominimalismi tai perinteikäs ortodoksiveisuu. Parin Rahmaninov-levyn jälkeen Klavan joukkio on tarttunut Shostakovitshin oppilaan Georgy Sviridovin kirkkomusiikkiin, jossa ortodoksista hartautta maustetaan pikkuhitusella uusromantiikkaa.
 • Jenkins / Fretwork

  Vain neljä gambaa, harmi!

  27.05.2018Klassinen
  Consort-musiikin säveltäjistä John Jenkins lienee amatöörigambistien keskuudessa pidetyin. Jenkinsin kaunis melodiikka, tasa-arvoinen kontrapunkti ja luonteva soittimellisuus viehättivät 1600-luvun alun brittiherrasväkeä, jolle gambansoitto oli sosiaalisen elämän keskeinen muoto. Mutta toimiiko Jenkins karussa perusmuodossaan neliäänisenä myös nykyhetken kuuntelijalle, joka joutuu seuraamaan musiikillista seurustelua siihen itse osallistumatta? Siitä voi ottaa selvän kuuntelemalla Fretwork-gambayhtyeen uutta Jenkins-tuplalevyä, joka sisältää neliäänisiä fantasioita.
 • Schumann & Bach / Helsingin barokkiorkesteri

  HeBo löytää Schumannin ja Bachin yhteyden - ja rajansa

  27.05.2018Klassinen
  Helsingin barokkiorkesterin ja Aapo Häkkisen uutuus kurkottaa turvallisesta periodiohjelmistosta romantiikan musiikin kokonaistaiteeseen: Robert Schumannin kahden suuren humanistis-satumaisen kuoro- ja orkesteriteoksen välissä luimistelee Bachin kantaatti. Kuinka ollakaan levy löytää säveltäjien ja tyylikausien välisen yhteyden, vähempää en Aapo Häkkisen aivoituksilta odottaisikaan.
 • Dupre / Jan Lehtola

  Lehtola vaihteeksi urkuperinteen ytimessä

  27.05.2018Klassinen
  Urkutohtori Jan Lehtola levyttää sangen ahkerasti. Viime vuodet hän on tavallaan perustellusti keskittynyt tallentamaan kotimaisen urkuperinteen hämäriäkin nurkkia, ja yllätyin iloisesti kun työpöydälle ilmaantui Lehtolalta levyllinen Marcel Duprén teoksia suoraan urkumusiikin ranskalaisesta ytimestä, vieläpä levytettynä asianmukaisilla uruilla Luxemburgissa.
 • Before Mozart

  Frank-Gemmillin virtuositeetti tekee huonoista käyrätorvikonsertoista huippulevyn

  27.05.2018Klassinen
  Alec Frank-Gemmill soittaa maailman pirullisinta soitinta kuin ei tietäisi sen haasteista mitään. Scottish Chamber Orchestrasta soolouralle ponnistanut suvereeni huulivirtuoosi äimistytti musiikinystäviä jo edellisellä levyllään, joka keskittyi romantiikan käyrätorvimusiikkiin autenttisilla soittimilla. Frank-Gemmillin uutuus "Before Mozart" on vielä hämmästyttävämpi, koska Mozartin kuuluisia konserttoja edeltävät varhaisklassismin käyrätorvikonsertot vaativat nykyisestä tyystin poikkeavan taituritekniikan.
 • jukka-saraste brahms äänitteen kansi

  Sarasteen Brahms-tulkinnoissa on imua

  22.05.2018Klassinen
  No nyt kelpaa! Jukka-Pekka Sarasteen ja Kölnin radion sinfoniaorkesterin Johannes Brahmsin sinfonioiden kokonaislevytys sulkeutuu. Viimeisenä vuorossa on Brahmsin muhkean ja kontrastoivan sinfoniasarjan päättävä neljäs e-molli-sinfonia. Kylkiäisinä äänitteellä soivat alkusoitot Traaginen sekä Akateeminen juhla.
 • john adamsin äänitteen kansi

  John Adamsin vauhdikasta ja värikylläistä jälkiminimalismia

  22.05.2018Klassinen
  Peter Oundjianin johtama Skotlannin kansallisorkesteri syöksyy uudella julkaisullaan John Adamsin orkesterimusiikin maailmaan. 90-luvun lopun klassikko Naive and Sentimental Music saa seurakseen tuoreemman vauhtiteoksen Absolute Jest.
 • arvo pärtin sinfoniat

  Pärtin sinfonia-sarja paranee edetessään

  22.05.2018Klassinen
  Sinfonia ei lajityyppinä tule ihan ensimmäisenä mieleen, kun ajattelee virolaissäveltäjä Arvo Pärtin tuotantoa. Sinfonia-otsaketta kantavat teokset ovat kuitenkin olleet läsnä Pärtin tuotannon eri tyylivaiheissa.
 • christian lindbergin äänitteen kansi

  Christian Lindbergin hyväntuulisia soivuuksia

  22.05.2018Klassinen
  Christian Lindberg (s. 1958) tunnettiin 90-luvulla ennen kaikkea virtuoosisena soolopasunistina, joka heittäytyi mukaan mitä moninaisiinpiin projekteihin. Sitten pasunistin toimenkuva alkoi muuntua ja laajentua. Nykyisin Lindberg toimii myös kapellimestarina ja säveltäjänä. Steppenwolf on kolmas ainoastaan Lindbergin musiikkia sisältävä BIS-julkaisu.
 • lidström äänitteen kansi

  Ashkenazy ja Lidström tekevät perusvarmaa jälkeä

  22.05.2018Klassinen
  Kapellimestari Vladimir Ashkenazyn ja sellisti Mats Lidströmin yhteistyö alkoi 80-luvulla, kun Azhkenazy toimi Lontoon kuninkaallisen filharmonisen orkesterin ylikapellimestarina ja Lidström saman orkesterin soolosellistinä. Siitä lähtien he ovat useaan otteeseen konsertoineet ja levyttäneet yhdessä.
 • Kalevi Aho / Timpani concerto / Piano Concerto

  Kalevi Ahon konserttoprojekti jatkuu patarummuin

  14.05.2018Klassinen
  Säveltäjä Kalevi Aholla on pitkään ollut projektina säveltää konsertto jokaiselle orkesterisoittimelle. Urakointi on synnyttänyt soolosoitettavaa monelle harvinaisen soittimen taitajalle, mutta vielä ilahduttavampaa on se miten Aho on kehittynyt säveltäjänä konserttojen myötä. Muusikko- ja soitinlähtöisyys tuntuu kirkastaneen hänen ilmaisuaan. Tämä tulee hyvin ilmi BIS-yhtiön uutuuslevyllä, jolla tuoreen patarumpukonserton lisäksi kuullaan ensimmäinen pianokonsertto parin vuosikymmenen takaa.
 • Rantala / Mozart, Bernstein, Lennon

  Hyvin se Rantala vetää - Mozartiakin

  14.05.2018Klassinen
  Viime keväänä pianisti Iiro Rantala vetäisi Bremenissä paikallisen kamariorkesterin kanssa niin hyvän keikan, että levymerkki ACT päätti julkaista sen levyllä. Ohjelmistossa oli Rantalan omia kappaleita ja pari hänen suosikki-coveriaan jousilla höystettynä sekä varsinaisena pihvinä Mozartin pianokonsertto nro 21 C-duuri. Itse en miellä levyä crossoveriksi, vaan näytteeksi siitä, miten monipuolinen nykymuusikko rakentaa viihdyttävän ja ylläpitävän konserttiohjelman.
 • Beethoven / Perahia

  Hämmästyttävän koskettava ollakseen niin persoonaton

  14.05.2018Klassinen
  Kun pitkän linjan pianotähti Murray Perahia levyttää kaksi Beethovenin tärkeintä sonaattia kunnianarvoisalle Deutsche Grammophon -yhtiölle, musiikinystävän elämä helpottuu mutta kriitikon elämä vaikeutuu. Mitä voi sanoa täydellisen punnitusta mestaruudesta? Ei mitään, ja siinä onkin tämän levyn kauneus ja kauheus.
 • L'Homme de Genie / Haydn / Antonini

  Giovanni Antonini valmistautuu Haydn-juhliin hyvissä ajoin

  14.05.2018Klassinen
  Joseph Haydn täyttää 300 vuotta vuonna 2032. Siihen on neljätoista vuotta, mutta Baselin Haydn-säätiö päätti olla ajoissa liikkeellä ja ryhtyi Alpha-levymerkin kanssa saattamaan levylle Haydnin sataaseitsemää sinfoniaa, ja projektin nokkamieheksi otettiin eläväisistä perioditulkinnoistaan tunnettu Giovanni Antonini. Nyt kun urakka on ennättänyt viidenteen levyyn, on sopiva hetki kuulostella sen laatua.
 • Light divine / Aksel Rykkvin

  Maailman parhaan poikasopraanon joutsenlaulu

  14.05.2018Klassinen
  Poikasopraano Aksel Rykkvin oli vuoden 2016 hämmästyttävin musiikki-ilmiö. Oslon poikakuoron paras koltiainen ei laulanut pillimäisesti, epäkypsästi ja ylävireessä, vaan kirkkaasti, täyteläisesti ja musikaalisesti. Rykkvinin ja Valistuksen ajan orkesterin levyllinen barokin ja klassismin aarioita määritteli uusiksi sen mitä esipuberteettisen pojan laululta saa odottaa. Poikasopraanojen on taottava kun rauta on kuumaa, ja viime kesänä, juuri ennen äänenmurrosta, Rykkvin saatiin tekemään seuraava levy. Hätäisestä tuotannosta huolimatta kyseessä on upea joutsenlaulu.
 • alexander knaifelin äänitteen kansi

  Alexander Knaifelin musiikki soi pyhyyttä

  08.05.2018Klassinen
  Uzbekistanissa syntynyt, mutta Venäjällä kasvanut Alexander Knaifel (s. 1943) tuli esille aikanaan Arvo Pärtin, Giya Kanchelin, Valentin Silvestrovin ja Sofia Gubaidulinan vanavedessä. Vaikka yhtäläisyyttäkin edellä mainittuihin säveltäjiin löytyy, on Knaifelin ilmaisu tyystin omanlaistaan.
 • jouni someron äänitteen kansi

  Someron Kuula-tulkinnoissa on luontaista raskasmielisyyttä

  08.05.2018Klassinen
  Pianisti Jouni Somero jatkaa ahkeraa julkaisutahtiaan. Toivo Kuulan pianoteosten kokonaislevytys on Somerolle jo kuluvan vuoden toinen julkaisu. Somero on Kuulan kuoleman 100-vuotismuistoa kunnioittaen koonnut säveltäjän pianotuotannon yhdelle julkaisulle. Lisäksi päivänvalon saa Someron itsensä yksinlaulun luonnoksista täydentämä Vanha syyslaulu.
 • brasil guitar duon äänite

  Letkeitä kahden kitaran konserttoja

  08.05.2018Klassinen
  Brasil Guitar -duo kohtaa David Amadon johtaman Delawaren sinfoniaorkesterin, kun Paulo Bellinatin ja Leo Brouwerin konsertot kahdelle kitaralle ja orkesterille kuullaan ensilevytyksinä. Brasialaista Bellinatia ja kuubalaista Brouweria yhdistää sävellystyön lisäksi muun muassa toiminta kitaristina ja pedagogina.
 • chimere äänitteen kansi

  Monipolvinen ja verevä lied-kokonaisuus

  08.05.2018Klassinen
  Alpha Classics julkaisee jo kolmannen kiinnostavan duo-äänitteen puolen vuoden kuluessa.
 • william waltonin äänitteen kansi

  Sitä kevyempää Waltonia

  08.05.2018Klassinen
  Kapellimestari Edward Gardner jatkaa William Walton -levytysten sarjaansa. Aiemmin säveltäjän sinfonioihin ja konserttoihin painottuneet julkaisut saavat nyt jatkokseen hieman kevyemmän kokonaisuuden. Waltonin kolmesta jousisoittimille kirjoitetusta konsertosta on levytysvuorossa nuoruusvuosina sävelletty alttoviulukonsertto.

Lisää aiheesta