Hyppää pääsisältöön

Uudet levyt

Ohjelma Areenassa

 • Vivaldi / Gloria

  Lezhnevan enkeliääni hyvässä seurassa

  18.09.2018Yle Klassinen
  Aina kun Julia Lezhnevalta tulee levy, sullon sen innolla soittimeen tarkistaakseni, mitä hän omintakeisen syvällä ja ällistyttävän ketterällä koloratuurillaan tällä kertaa tekee. Decca-yhtiön uutuudella pääroolissa on Lezhnevan sijaan Vivaldin Gloria ja pari motettia, ja äänitaituruutta esittävät levyn muutkin osalliset - mutta sitä parempi.
 • Risto-Matti Marin / Sixth Sense

  Hyvin soittaminen auttaa uuden musiikin asiaa

  18.09.2018Yle Klassinen
  Pianisti Risto-Matti Marin on profiloitunut kahtaalle: toisaalta romanttiseen virtuoosipianismiin, toisaalta kotimaiseen nykymusiikkiin. Molemmilla alueilla hänellä on sekä intohimo että taito soittaa oikeita säveliä oikeaan aikaan oikealla tavalla. Tämä kuuluu myös Marinin uutuuslevyllä, jonka kotimainen, uusi pianomusiikki avautuu kuulijalle helpommin kuin nuottien tiheydestä voisi päätellä.
 • Bach on Porthan Organ / Kujala

  Susanne Kujala tekee Bachilla kunniaa Janakkalan uruille

  18.09.2018Yle Klassinen
  Vuonna 1993 Martti Porthanin urkurakentamo sai valmiiksi uudet urut Janakkalan kirkkoon. Ja millaiset urut ne ovatkaan! Pohjoissaksalaisen barokkiesikuvan mukaan rakennettu jalo instrumentti on tehnyt Janakkalan kirkosta melkeinpä pyhiinvaelluskohteen sekä urkureille että urkumusiikin ystäville. Alba-yhtiön ja urkuri Susanne Kujalan uutuuslevyllä Janakkalan urkujen 25-vuotissyntymäpäivää vietetään asianmukaisin menoin Bachin parissa, koska Bach sopii Janakkalan uruille erityisen hyvin.
 • Bach / Bolette Roed

  Soolo-Bach ei toimi nokkahuilulla

  18.09.2018Yle Klassinen
  Johann Sebastian Bachin sooloviulusonaatteja ja -partitoja sekä soolosellosarjoja on perustellusti ja ansiokkaasti esitetty monilla eri soolosoittimilla. Frans Brüggenin sovitukset nokkahuilulle ovat kuitenkin niin täynnä kompromisseja ja rajoitteita, että niitä tekee pahaa kuunnella. Nokkahuilisti Bolette Roedin uusi Ondine-levytys on murheellisinta soolo-Bachia pitkään aikaan.
 • Beethoven / Kolesnikov

  Pavel Kolesnikovin herkkä nerous ulottuu Beethoveniin

  18.09.2018Yle Klassinen
  Pavel Kolesnikov on harvinainen nuori pianistitähti: hänen soittonsa erottuu, vieläpä edukseen. Keväällä ylistin hänen hellää, raikasta ja radikaalia Couperin-levyään neroudeksi, ja ilokseni voin todeta, että nerous tai ainakin edukseen erottuminen jatkuu tuoreella Beethoven-levyllä.
 • Francoeur / Kentala, Pulakka, Meyerson

  Taas yksi tapa yhdistää ranskalainen ja italialainen barokki

  05.09.2018Yle Klassinen
  Viulisti Kreeta-Maria Kentala, sellisti Lauri Pulakka ja cembalisti Mitzi Meyerson muodostavat vakiintuneen trion, jota viehättää yhdistellä barokin kahta päätyyliä, ranskalaista ja italialaista. Parin vuoden takaisella levyllä fokuksessa oli ranskalaisittain säveltävä italialainen Somis, uutuuslevyllä italialaisittain säveltävä ranskalainen, Francois Francoeur. Muiltakin osin levyt ovat kuin kaksoset - mutteivät identtiset.
 • Electronic Chamber Music

  Kamarimusiikin ytimessä, sähköisen ja akustisen rajapinnalla

  05.09.2018Yle Klassinen
  Electronic Chamber Music on Sibelius-Akatemian monigenreisten asukkien perustama kvartetti, joka kertoo toimivansa elektronisen ja akustisen rajapinnassa. Yhtyeen uutuuslevy on sointiyksityiskohtien ja kamarimusisoinnin juhlaa, mutta myös riemukas osoitus ajan kulumisesta. Vuosikymmen sitten olisin riemusta kiljuen esitellyt sen crossoverina, joka ennakkoluuloitta ylittää sähköisen ja akustisen, sävellyksen ja improvisaation rajat. Nyt se tuntuu vain hyvältä, ajankohtaiselta musiikilta.
 • Kaj-Erik Gustafsson / Jan Lehtola

  Gustafssonin uusasiallisuus on sekä harmautta että värejä

  05.09.2018Yle Klassinen
  Kaj-Erik Gustafsson on tehnyt pitkän ja monipuolisen uran urkurina, opettajana, kirkkomuusikkona ja säveltäjänä. Gustafssonin sävellystuotanto painottuu suuriin kirkkomusiikkiteoksiin ja liturgiseen käyttömusiikkiin, mutta tokihan säveltäjä-urkurilta aina löytyy sen verran urkuteoksia, että niistä saa levyn aikaiseksi - varsinkin kun toimeen tarttuu toimelias urkutohtori Jan Lehtola.
 • Paganini / Simovic

  Kun slaavilainen paatos yhdistyy välimerelliseen kiihkeyteen

  05.09.2018Yle Klassinen
  Harva maailmanluokan viulisti viitsii levyttää Paganinin 24 kapriisia - joko siksi että ne paljastavat tekniikan puutteet tai siksi että niistä on vaikea tehdä musiikkia. Kumpikin haaste on viime vuosina voitettu toinen toistaan paremmilla levyillä, mutta toistaiseksi erottuvimman nykytulkinnan tuuttaa ilmoille virtuoosi Roman Simovic.
 • Schumann / Häkkinen

  Pääosassa Pleyel-pianon sointihämy

  05.09.2018Yle Klassinen
  Jo leipälajinsa barokkimusiikin parissa kosketinsoittaja-kapellimestari Aapo Häkkinen tuntee vetoa romanttisen laveaan ilmaisuun, joten on ollut ajan kysymys, koska hän kunnolla tarttuu Schumanniin, jonka musiikissa barokin affektioppi yhdistyy varhaisromantiikan valohämyyn. Uudella Naxos-levyllä Häkkinen viimein esittelee näkemystään Schumannin kamarimusiikista, ja tulos on omintakeista kuultavaa.
 • Albert Schnelzerin äänitteen kansi

  Albert Schnelzerin sävelkielessä on tunnistettavaa omaleimaisuutta

  04.09.2018Klassinen
  Länsinaapurista kajahtaa taas. Mikäli Albert Schnelzer (s. 1972) ei ole ennestään tuttu tekijä, kannattaa asia korjata pikimmiten. Säveltäjän orkesterisointeja voi nyt makustella Benjamin Shwartzin johtaman Göteborgin sinfoniaorkesterin tuoreella äänitteellä.
 • Spark-yhtyeen äänitteen kansi

  Spark-yhtyeen onnistunut monityylinen kokonaisuus toimii

  04.09.2018Klassinen
  "Tanssi on muutakin kuin vain liikettä musiikin tahtiin. Se on intohimoa ja elämänjanoa", pohjustaa Spark-yhtye tuoreimman julkaisunsa esittelytekstissä. No mikä ettei, mutta mahtaako kahden nokkahuilun, viulun, sellon ja pianon muodostaman yhtyeen monityylinen kokonaisuus käydä kuulijan jalan alle?
 • American Symphonies äänitteen kansi

  Yhdysvaltalaisten säveltäjien sinfoniat soivat rennosti, mutta arvokkaasti

  04.09.2018Klassinen
  Sinfonia lajityyppinä on vuosisatojen saatossa kiinnostanut erityisesti eurooppalaisia säveltäjiä. Toisinaan sinfonia on ollut jopa mittari, jolla säveltäjän ”laatu” on voitu määritellä. Yhdysvalloista eivät säveltäjät ole sinfoniaan aivan yhtä kiihkolla ja vakavamielisesti suhtautuneet, vaikka lajityypin pariin hakeutuneitakin toki löytyy.
 • Alexander Kastalskyn äänitteen kansi

  Kastalskyn vokaalimusiikissa on jylhää tenhoa

  04.09.2018Klassinen
  Alexander Kastalsky (1856–1926) oli neuvostoliittolaisen musiikkielämän voimahahmo 1900-luvun ensimmäisinä vuosikymmeninä. Tšaikovskin ja Sergei Tanejevin oppilaana Kastalsky sai uralleen hyvän lähdön toimien säveltäjänä, kapellimestarina sekä musiikkielämän hallinnollisena vaikuttajana. Sittemmin Kastalsky jäi taka-alalle.
 • Harriet Mackenzie ja Christina Lawrie

  Tuttua ohjelmistoa tutusti ja turvallisesti

  04.09.2018Klassinen
  Ollaan vakiintuneen ohjelmiston parissa, kun englantilainen viulisti Harriet Mackenzie ja skotlantilainen pianisti Christina Lawrie käyvät kiinni Griegin, Tšaikovskin ja Prokofjevin duoihin. Erottuvatko kaksikon tulkinnat massasta uudella raikkaalla näkemyksellään?
 • Sviridov / Latvian radiokuoro

  Latvian radiokuoron laatu säröilee

  27.05.2018Klassinen
  Latvian radiokuoro, kapellimestari Sigvards Klava ja levy-yhtiö Ondine ovat löytäneet mielekkään markkinaraon. Kun ortodoksisen kirkkomusiikin laadukkaimpia klassikoita levyttää modernilla, neutraalin täyteläisellä kamarikuorosoinnilla, tulos koskettaa laajempaa yleisöä syvemmältä kuin uusi mystinen kuorominimalismi tai perinteikäs ortodoksiveisuu. Parin Rahmaninov-levyn jälkeen Klavan joukkio on tarttunut Shostakovitshin oppilaan Georgy Sviridovin kirkkomusiikkiin, jossa ortodoksista hartautta maustetaan pikkuhitusella uusromantiikkaa.
 • Jenkins / Fretwork

  Vain neljä gambaa, harmi!

  27.05.2018Klassinen
  Consort-musiikin säveltäjistä John Jenkins lienee amatöörigambistien keskuudessa pidetyin. Jenkinsin kaunis melodiikka, tasa-arvoinen kontrapunkti ja luonteva soittimellisuus viehättivät 1600-luvun alun brittiherrasväkeä, jolle gambansoitto oli sosiaalisen elämän keskeinen muoto. Mutta toimiiko Jenkins karussa perusmuodossaan neliäänisenä myös nykyhetken kuuntelijalle, joka joutuu seuraamaan musiikillista seurustelua siihen itse osallistumatta? Siitä voi ottaa selvän kuuntelemalla Fretwork-gambayhtyeen uutta Jenkins-tuplalevyä, joka sisältää neliäänisiä fantasioita.
 • Schumann & Bach / Helsingin barokkiorkesteri

  HeBo löytää Schumannin ja Bachin yhteyden - ja rajansa

  27.05.2018Klassinen
  Helsingin barokkiorkesterin ja Aapo Häkkisen uutuus kurkottaa turvallisesta periodiohjelmistosta romantiikan musiikin kokonaistaiteeseen: Robert Schumannin kahden suuren humanistis-satumaisen kuoro- ja orkesteriteoksen välissä luimistelee Bachin kantaatti. Kuinka ollakaan levy löytää säveltäjien ja tyylikausien välisen yhteyden, vähempää en Aapo Häkkisen aivoituksilta odottaisikaan.
 • Dupre / Jan Lehtola

  Lehtola vaihteeksi urkuperinteen ytimessä

  27.05.2018Klassinen
  Urkutohtori Jan Lehtola levyttää sangen ahkerasti. Viime vuodet hän on tavallaan perustellusti keskittynyt tallentamaan kotimaisen urkuperinteen hämäriäkin nurkkia, ja yllätyin iloisesti kun työpöydälle ilmaantui Lehtolalta levyllinen Marcel Duprén teoksia suoraan urkumusiikin ranskalaisesta ytimestä, vieläpä levytettynä asianmukaisilla uruilla Luxemburgissa.
 • Before Mozart

  Frank-Gemmillin virtuositeetti tekee huonoista käyrätorvikonsertoista huippulevyn

  27.05.2018Klassinen
  Alec Frank-Gemmill soittaa maailman pirullisinta soitinta kuin ei tietäisi sen haasteista mitään. Scottish Chamber Orchestrasta soolouralle ponnistanut suvereeni huulivirtuoosi äimistytti musiikinystäviä jo edellisellä levyllään, joka keskittyi romantiikan käyrätorvimusiikkiin autenttisilla soittimilla. Frank-Gemmillin uutuus "Before Mozart" on vielä hämmästyttävämpi, koska Mozartin kuuluisia konserttoja edeltävät varhaisklassismin käyrätorvikonsertot vaativat nykyisestä tyystin poikkeavan taituritekniikan.

Lisää aiheesta