Hyppää pääsisältöön

Uudet levyt

Ohjelma Areenassa

 • Erkki-Sven Tuur / Tapiola Sinfonietta

  Ondine-galleriassa Erkki-Sven Tüürin ääniveistoksia

  21.02.2018Klassinen
  Erkki-Sven Tüür on sukupolvensa menestynein virolaissäveltäjä maailmalla, ja se on paljon sanottu, koska kilpailua riittää. Tüür ei ole menestynyt tuurilla, vaan vahvalla ja tunnepitoisella nykymusiikilla, jonka selväpiirteiset, plastiset ja säihkyvät pinnat muodostavat kuin abstrakteja metalliveistoksia. Ondine on jo hetkisen tehnyt yhteistyötä Tüürin kanssa, ja uusimmalla levyllä Tapiola Sinfonietta esittää Tüürin kolme tuoretta, laajaa, kansainvälistä tilausteosta: alttoviulukonserton Illuminatio, kahdeksannen sinfonian sekä erikoisen nokkahuiluteoksen Whistles and Whispers from Uluru.
 • Rautavaara / Works for cello and piano

  Tanja Tetzlaff tekee Rautavaaran paatoksesta herkkää

  21.02.2018Klassinen
  Einojuhani Rautavaara kuuluu levy-yhtiö Ondinen profiilisäveltäjiin. Isot orkesteriteokset Ondine saattoi levylle tuoreeltaan Rautavaara-buumin aikaan, mutta kamarimusiikissa riittää tekemistä. Tanja Tetzlaffin ja Gunilla Süssmannin vakiintunut sello-piano -duo on nyt levyttänyt Ondinelle Rautavaaran teoksia sellolle ja pianolle, ja uutuus antaa mukavasti uutta sävyä tulkintaperinteeseen.
 • Louis Andriessen / Theatre of the World

  Louis Andriessen palauttaa uskon nykyoopperaan

  21.02.2018Klassinen
  Hollantilainen pitkän linjan säveltäjä Louis Andriessen säveltää niin ihmeellistä nykyoopperaa, että se menee läpi paitsi Euroopassa myös Yhdysvalloissa, jossa suurille avantgarde-tuotannoille on vaikea löytää rahoitusta ja yleisöä. Andriessenin uusin ooppera, groteski näyttämöteos Theatre of the World, syntyi Hollannin oopperan ja Los Angelesin filharmonikkojen yhteistuotantona, ja sepä onkin toden totta niin hyvä, etten lainkaan ihmettele kulttuurirajat ylittävää menestystä. Minullekin se palauttaa uskon nykyoopperaan, jopa ilman kuvaa, pelkkänä Los Angelesin filharmonikkojen levytyksenä.
 • Simon Rattle / LSO / Haydn

  Simon Rattlen keräämä Haydn-kummallisuuksien galleria

  21.02.2018Klassinen
  Kapellimestari Simon Rattle rakastaa Joseph Haydnin musiikkia, ja haluaa julistaa kaikelle maailmalle, kuinka suuri musiikillinen keksijä ja uudistaja Haydn oli. Tätä tarkoitusta varten Rattle on valikoinut Haydnin sinfonioista, oratorioista ja oopperoista radikaaleimmat ja oudoimmat osiot, ja koostanut niistä liki tunnin mittaisen orkesterimatkan. Lontoon sinfoniaorkesterin levyttämänä valikoimasta muodostuu kummallisuuksien galleria, mutta hieno sellainen.
 • Bruk / Orchestral Music

  Henkilökohtaisuus kannattelee Brukin sinfonioita

  21.02.2018Klassinen
  Ukrainalaissyntyinen säveltäjä Fridrich Bruk täytti viime vuonna kahdeksankymmentä vuotta, mistä yli puolet hän on asunut Suomessa. Ura alkoi Neuvostoliitossa elokuva- ja iskelmäsäveltäjänä, ja kun Bruk joutui siirtymään länteen ja Suomeen, hän täälläkin sävelsi ensi töikseen muutaman iskelmähitin. Viime vuosikymmenet Bruk on keskittynyt sinfonioihin, ja vaikka hän taidemusiikin säveltäjänä on päätynyt valtavirran ulkopuolelle, hän on tehnyt jotain mihin harva pystyy - saattanut kaikki kahdeksantoista sinfoniaansa levylle. Luomis- ja organisointivoiman uusin saavutus sisältää kaksi omakohtaisesti tilittävää sinfoniaa, jotka soittaa Liepajan sinfoniaorkesteri.
 • vivladin äänitteen kansi

  Aina on tilaa yhdelle

  20.02.2018Klassinen
  Antonio Vivaldin Neljä vuodenaikaa levytettiin ensi kerran 1940-luvun alussa, yli 75 vuotta sitten. Sen jälkeen tästä ikisuosikista on tullut tallenteita tasaiseen tahtiin, ja osalla on ollut todellista kaupallista menestystäkin.
 • karlsson in äänitteen kansi

  Lars Karlssonin laulavia säveliä

  20.02.2018Klassinen
  Ahvenanmaalta Helsinkiin jo 70-luvulla kotiutunut Lars Karlsson on pysynyt vuosikymmenten saatossa uskollisena ilmaisulleen. Nyt Lapin kamariorkesteri ja klarinettivelho Christoffer Sundqvist käyvät John Storgårdsin johdolla kiinni Karssonin klarinettikonserttoon.
 • danielpour in äänite

  Perinnetietoista amerikkalaista kvartetto-ilmaisua

  20.02.2018Klassinen
  Richard Danielpour ei ole amerikkalaissäveltäjistä sieltä kaikkein tunnetuimmasta päästä. Kuusikymppisen tekijän tyyli kääntyi sarjallisuudesta kohti yksinkertaisempaa ilmaisua 1980-luvulla. Samoihin aikoihin alkoi myös jousikvartettojen sarja, joista ensimmäinen valmistui 1983.
 • Tafreshipourin äänitteen kansi

  Synteesin jäljillä

  20.02.2018Klassinen
  Kahden erilaisen musiikkikulttuurin- ja tyylin yhdistäminen ei ole mikään helppo juttu. Vaarana on niiden yhteen sulauttamisen sijaan vain kahden elementin epäsuhtainen yhtä aikaisuus. Monesti lopputuloksena onkin semi-eksoottinen sävelkieli, jossa kumpikaan yhdistelmän tyyleistä ei näyttäydy parhaalla mahdollisella tavalla parhaassa uudessa ympäristössään.
 • dvorak äänitteen kansi

  Keskitien Dvorák-tulkintaa

  20.02.2018Klassinen
  Reilu kaksikymmentä vuotta toimineella Jerusalem-kvartetille (Alexander Pavlovsky ja Sergei Bresler, viulu, Ori Kam, alttoviulu sekä Kyril Zlotnikov, sello) ja Harmonia Mundille on selvästi muodostunut hyvä yhteistyösuhde. Israelilainen kvartetti on vuosien varrella levyttänyt jo toistakymmentä kertaa yhtiölle.
 • Bach / Messu h-molli

  Sielua silittävä h-molli-messu paastonaikaan

  11.02.2018Klassinen
  Vasta alkanut paastonaika muistuttaa joulua sikäli, että oikeaan tunnelmaan pääsemiseksi kotona kuunnellaan samaa musiikkia kuin ennenkin, ja yleensä vieläpä samoilta levyiltä. Tästä huolimatta levy-yhtiöt tuovat tarjolle yhä uusia versioita Bachin suurista kirkkomusiikkiteoksista, ja kyllä niille käyttöä löytyy, koska levytysten keskimääräinen laatu paranee jatkuvasti. Esimerkiksi Valistuksen ajan orkesterin ja Stephen Laytonin uusi levytys Bachin h-molli-messusta silittää sielua tavalla, joka raivaa sille tilaa itse kunkin levyhyllystä.
 • Nathalie Stutzmann / Quella fiamma

  Stutzmann palauttaa harjoitusaarioiden kunnian

  11.02.2018Klassinen
  1800-luvun lopulla muuan Alessandro Parisotti editoi Italian lauluperinnettä pedagogiseksi kokoelmaksi nimeltä Arie Antiche. Yksinkertaistettu, pianosäestyksellinen kokoelma on siitä lähtien piinannut klassisen laulun alkeisopiskelijoita. Vanhaan musiikkiin erikoistunut altto ja kapellimestari Nathalie Stutzmann keksi jäljittää Arie Antichen lähteet, ja kas kummaa - laulutunneilla ja matineoissa ummehtunut musiikki paljastuu periodimusiikin aarteistoksi, kun se on nyt levytetty alkuperäisillä kokoonpanoilla ja oikealla tyylillä.
 • Juan Diego Florez / Mozart

  Väärin äänitetty väärä tenori Mozartiin

  11.02.2018Klassinen
  Tenori Juan Diego Florezin Mozart-levy on lojunut pöytäni kulmalla jo viime vuodesta. Raskaissa verismo-oopperoissa viime ajat marinoitunut tiivis ja iso tenoriääni ei välttämättä sovi Mozartiin, vaikka hurmaisi maailman oopperayleisöt, joten aavistelin, ettei kyseessä ole taiteellisesti perusteltu yhdistelmä vaan levy-yhtiö Sonyn katala juoni. Valitettavasti aavistelin oikein.
 • Oramo & Nyman / Brahms & Lindberg

  Suoraan syvään päähän levyä tekemään

  11.02.2018Klassinen
  Suomen taidemusiikin uusimman sukupolven monipuolisuusihme Taavi Oramo osaa esimerkiksi äänittää, editoida, miksata, masteroida ja soittaa klarinettia. Näitä kaikkia taitoja hän on päässyt käyttämään tekemällä levyn. Ohjelmisto hyppää suoraan klarinettimusiikin syvään päähän Brahmsin kahdella klarinettisonaatilla. Niiden piano-osuuden Oramo on sentään joutunut delegoimaan Matleena Nymanille. Mutta riittääkö paljosta lahjakkuudesta tarpeeksi jokaiselle osa-alueelle?
 • Folketoner

  Karun kaunis norjalaistyyli toimii kansanlaulusovituksissa

  11.02.2018Klassinen
  Kansanlaulusovitukset ovat ikuisesti muotia kuoromusiikissa. Ne tarjoavat laulullisia melodioita, kansanomaisten värien yltäkylläisyyttä ja kirkkautta, sekä sovittajalle mahdollisuuden perinteen värittämiseen. Tämän hetken Suomessa kuorolaulun kansanmusiikkitrendi on vahva, muttei niin vahva, etteikö kannattaisi ottaa oppia vaikkapa Norjasta. Norjan tyttökuoron uusi levy edustaa ihastuttavan pelkistettyä ja levollista kansanlaulusovitusestetiikkaa, jonka soisi yleistyvän.
 • Elcockin levyn kansi

  Kuohuu kuin Elcock-joki

  05.02.2018Klassinen
  Popmusiikin puolella tiedetään, että jokaisella uudella artistilla on oltava markkinointia varten helppo ja omaleimainen tarina. Englantilaisella, jo pitkään Ranskassa asuneella Steve Elcockilla (s. 1957) on tähän tarkoitukseen juuri oivallinen tausta. Pitkälti itseoppineena säveltäjänä hän loi vuosikausia laajoja orkesteriteoksia vailla juuri minkäänlaisia kontakteja muuhun musiikkimaailmaan.
 • Arnesenin levyn kansi

  Sokerihuurrettuja pörrösäveliä

  05.02.2018Klassinen
  Norjalaisen säveltäjän Kim André Arnesenin kuoromusiikkia on taltioitu kokonaisen äänitteen verran Joel Rinseman johtaman yhdysvaltalaisen Kantorei-kuoron toimesta. Tuloksena on kauttaaltaan sopusointuinen, tasainen ja imelä kokonaisuus.
 • Buenen ja Wallinin levyn kansi

  Tuhti pläjäys norjalaista nykymusiikkia

  05.02.2018Klassinen
  Norjalainen viulisti Peter Herresthal tekee vahvaa kulttuurityötä kantaesittäessään yhä uusia teoksia, joissa viululle on annettu solistinen rooli. Aiemmin Herresthal on tehnyt yhteistyötä ennen kaikkea norjalaisten, mutta myös muiden pohjoismaiden säveltäjien kanssa. Herrestralin projekti jatkuu kahden norjalaissäveltäjän Eivind Buenen (s. 1973) ja Rolf Wallinin (s. 1957) levytyksillä.
 • LAuri Porran levyn kansi

  Porran noutopöytä

  05.02.2018Klassinen
  Säveltäjä-basisti Lauri Porra (s. 1977) on monipuolinen muusikko ja oman instrumenttinsa virtuoosi. Porran musiikilliset kiinnostuksen kohteet ovat olleet moninaisia ja projektit ovat kaarrelleet jazzin, metallin, elokuvamusiikin ja muiden töiden kautta omien soolohankkeiden pariin.
 • Zoltán Kodályn äänitteen kansi

  Aimo annos Kodálya

  05.02.2018Klassinen
  Klassisen musiikin maailmassa on tullut tavaksi rakentaa ohjelmistoa säveltäjien syntymä- ja kuolinvuosien perusteella. Viime vuonna oli Zoltán Kodályn vuoro, kun musiikkimaailmassa päästiin kunnioittamaan sekä säveltäjän syntymää että kuolemaa.

Lisää aiheesta