Hyppää pääsisältöön

Uudet levyt

Tätä sivua ei enää päivitetä. Kuuntele uusimmat levyarviot Uudet levyt -ohjelmasta Yle Areenassa.

Ohjelma Areenassa

 • Bojan Cicic & The Illyria Consort: La Notte

  Barokkisonaatteja jouluyön kirkkaaseen hiljaisuuteen

  22.12.2022Yle Klassinen
  Kroatialaissyntyinen barokkiviulisti Bojan Čičić on kerännyt Euroopan huippuyhtyeiden kärkipaikoilla laajan kokemuksen. Siksi hän osaa rakentaa tunnelmallisen joulukokonaisuuden myös barokin harvinaisemmista jouluherkuista - Biber, Vejvanovsky, Rauch, Finger ja Schmelzer nimittäin hallitsevat yöllisen paimentunnelman siinä missä Vivaldi.
 • Aarne Pelkonen: Sydämeeni joulun teen

  Aarne Pelkonen tekee joulun sydämeen

  22.12.2022Yle Klassinen
  Pitkä digiloikka on johtanut lyhyempiin muotoihin myös joulumusiikissa. Oopperatähti ja orkesteri eivät enää saa täyspitkän joululevyn julkaisemista kannattamaan, mutta onneksi saman joulumielen tavoittaa tehokkaammin yksittäisellä digijulkaisulla, sellaisella kuin baritoni Aarne Pelkosen ja Turun filharmonisen orkesterin joulusinkku Sydämeeni joulun teen.
 • Ensemble Gamut: Lapsed caicki laolacatt

  Arkaainen jouluihme Ensemble Gamutilta

  22.12.2022Yle Klassinen
  Aarne Pelkosen tavoin myös Ensemble Gamut tarjoaa singlejulkaisuksi tiivistettyä joulutunnelmaa. "Lapsed caicki laolacatt" on lohkaistu yhtyeen uudelta RE-levyltä, joka arvioidaan tässä ohjelmassa pikapuoliin. Kyseessä on Hemminki Maskulaisen suomennos keskiaikaisesta jouluhymnistä Personent hodie, ja Ensemble Gamutin luoma joulutunnelma on yhtä arkaaisen ihmeellinen kuin sanoitus.
 • In Winter's House - Christmas with Tenebrae

  Brittien kuorolaatu takaa joulutunnelman

  22.12.2022Yle Klassinen
  Iso-Britannian huipputaitavat kuorot tuottavat joka jouluksi monta loistavaa levyä, jotka ponnistavat sikäläisestä carol-perinteestä. Tänä jouluna joukosta erottuu edukseen kuoroguru Nigel Shortin johtama Tenebrae-kuoro, jonka joululevy "In Winter's House" lähestyy carol-perinnettä rauhallisen valonhohtoisesti.
 • Ville Rusanen & Pami Karvonen: Kanssa enkelten

  Rusanen ja Karvonen kattavat monipuolisen joulupöydän

  22.12.2022Yle Klassinen
  Joululevyjen julkaiseminen on taidemusiikkipuolella muuttumassa suuntaan, jota kenties ennakoi baritoni Ville Rusasen ja pianisti Pami Karvosen joululevy Kanssa enkelten. Omakustanteena tehty ja vain digitaalisilla alustoilla julkaistu albumi kuitenkin välittää jouluista yhdessä tekemisen iloa. Kun itse ryhtyy toimeen ja näkee sopivasti vaivaa, saa kuusen koristeltua siinä missä joululevyn tehtyä, ja siitä on iloa monille.
 • Claudio Monteverdi: Vespro di Natale

  Monteverdi saa joulun säihkymään

  22.12.2022Yle Klassinen
  Säihkettä ja suurenmoisuutta jouluunsa saa kätevällä ja ekologisella tavalla, kun lainaa ne Venetsian jouluvespereistä 1600-luvun alusta. Silloin säveltäjämestari Claudio Monteverdi ahkeroi Pyhän Markuksen katedraaliin niin juhlavia joulumusiikkikokonaisuuksia, että niitä tultiin kuuntelemaan ympäri Eurooppaa. DG-yhtiön jouluisella kärkituotteella kuullaan tällainen jouluvesper kapellimestari Andrea Marconin ennallistamana, ja harvoin on joulu kuulostanut yhtä komealta.
 • Clematis: O Jesulein

  Joulun tapahtumarikkain oratorio on koottu varhaisbarokin helmistä

  22.12.2022Yle Klassinen
  Joulun käyttömusiikissaan varhaisbarokin saksalaiset kanttoriurkurit käsittelivät työnsä puolesta joulun kaikkia tapahtumia ja tunnelmia. Ei siis ihme, että tämän joulun etevin jouluoratorio on kasattu laittamalla sopivia barokkilöytöjä joulutapahtumien mukaiseen järjestykseen. Asialla on mainio Clematis-yhtye, joka on kaivanut arkistoja syvältä mutta hyvin levylleen O Jesulein.
 • Emma Salokoski & Ilmiliekki Quartet: Joulu, joulu, jul

  Ilmiliekin ja Salokosken joulu loistaa yksinkertaisesti kuin kynttilä

  22.12.2022Yle Klassinen
  Laulaja Emma Salokoski ja Suomi-jazzin ykköskvartetti Ilmiliekki ovat aiemmilla yhteislevyillään luodanneet suomenruotsalaista kansanlaulua ja runoutta. Nyt ilmestynyt joululevy kurottaa suomenkielisen kulttuurin puolelle ja omiin sävellyksiin ja sanoituksiin, mutta jatkaa musiikillisesti samaa linjaa.
 • Veni - Songs of Christmas II

  BIS-yhtiön parhaat joulureseptit maustetaan kansanmusiikilla

  22.12.2022Yle Klassinen
  Oman jouluni voimasoittolistalta löytyy levy-yhtiö BISin kaksi Folkjul-levyä, joilla ruotsalainen kansanmusiikki ja Gunnar Idenstamin urkusärmikkyys yhdistetään tuttujen joululaulujen säkenöiviin kuorosovituksiin. Hyvää joulureseptiä ei kannata liikaa muuttaa: BIS leipoo samalla ohjeella joululevyjä myös norjalaisten kanssa. Ensimmäinen ilmestyi vuonna 2014 ja uusi täksi jouluksi.
 • Antwerp Requiem c. 1650

  Barokin Antwerpenissa oli varaa luksus-requiemiin

  15.12.2022Yle Klassinen
  1600-luvun puolivälissä Antwerpen oli poikkeuksellisen hyvinvoiva satama- ja kauppakaupunki. Osa hyvinvoinnista kanavoitui kristilliseen musiikkielämään ja tuotti muun muassa äimistyttävän muhkeaa requiem-luksusta, jota flaamilainen B'Rock Orchestra uutuuslevyllään esittelee.
 • Netzel - Sandström - Tarrodi: Piano Concertos

  Laura Netzelin romanttinen pianokonsertto löytää postmodernit kaverit

  15.12.2022Yle Klassinen
  Suomalaissyntyisen Laura Netzelin pianokonserton levyttäminen asettuu luonnostaan osaksi meneillään olevaa historiallisten naissäveltäjien uudelleenarviointia. Mutta mitä tarinaa kertoo levy, jossa Netzelin jälkeen kuullaan Jan Sandströmin ja Andrea Tarrodin uudenaikaisina kimmeltävät pianokonsertot? Ruotsalainen pianisti Peter Friis Johansson on kerännyt uutuuslevylleen kolme itselleen läheistä, Ruotsissa sävellettyä pianokonserttoa, mutta ohjelmallista yhteyttä niillä ei aluksi näytä olevan.
 • George Walker: Antifonys ym.

  Vihdoin kunnon levytys George Walkerin vakavan arvokkaasta orkesterimusiikista

  15.12.2022Yle Klassinen
  Amerikkalaisen säveltäjä George Walkerin syntymästä on tänä vuonna tullut kuluneeksi sata vuotta. Juhlan kunniaksi hänen musiikistaan on viimein alkanut ilmestyä sen arvon mukaisia levytyksiä, viimeisimpänä Clevelandin orkesterin julkaisu Walkerin keskeisestä orkesterimusiikista. Sen äärellä voi lumoutua huolella aseteltujen sävelten vakavasta arvokkuudesta ja samalla pohtia, millaiseksi Walkerin asema muodostuu taidemusiikin moniarvoistumisen myötä.
 • Segerstam - Terho - Nikula: Orientational labyrinths...

  Segerstamiaaninen kasa taidemusiikki-improvisaatioita kestääkin kuuntelun

  15.12.2022Yle Klassinen
  Väinämöisen, Brahmsin ja pyhän hullun taidemusiikillinen ristisiitos nimeltä Leif Segerstam on parin viime vuoden aikana intoutunut vapaaseen taidemusiikki-improvisaatioon, jonka välineenä ei enää ole sinfoniaorkesteri vaan parin luotetun muusikon ryhmä. Aiempaa kustannustehokkaampaa vapaapulsatiivisuutta on nyt julkaistu Fugan jakelemina omakustanteina neljän CD-levyn verran. Ne kuunneltuani ihmettelen itsekin, että suhtaudun asiaan myötämielisesti.
 • Vikingur Olafsson: From Afar

  Vikingur Olafssonin uutuus on huopaan käärittyä konseptimusiikkia

  15.12.2022Yle Klassinen
  Uuden taidemusiikin soittolistat kaupallisissa suoratoistopalveluissa kuulostavat nykyään siltä, että harrastelija soittaa pystypianoa hitaasti ja pitää pohjassa sekä kaiku- että vaimennuspedaalia. Aluksi huolestuin, kun suosikkipianistini Vikingur Olafssonin uutuus kuulostaa tismalleen samalta - vaan eipä hätää, Olafsson tekee kuin tekeekin taidetta.
 • Sibelius: Symphonies Nos 5, 6 & 7

  Sibelius-traditio voi lokoisasti Britanniassa

  08.12.2022Yle Klassinen
  Jean Sibeliuksen elinaikana Iso-Britannia oli hänen musiikilleen suotuisampi vientikohde kuin Manner-Eurooppa. Osa arvostuksesta ja sen synnyttämästä perinteestä on yhä kuultavissa esimerkiksi Lontoon kuninkaallisen filharmonisen orkesterin laadukkaassa Sibelius-syklissä, jonka tuoreella päätöslevyllä kuultavat viides, kuudes ja seitsemäs sinfonia eroavat kotimaahamme iskostuneesta tulkintatraditiosta juuri sopivasti.
 • Saariaho: Works for cello / Joanna Gutowska

  Pehmeän täsmällinen Saariaho-sellisti lataa musiikkiin tarkoitusta

  08.12.2022Yle Klassinen
  Silloin kun Kaija Saariaho oli nuori ja nouseva säveltäjä, sellisti Anssi Karttunen teki valtavasti työtä hänen sellomusiikkinsa eteen. Nykyään kun Saariahoa pidetään kansainvälisesti yhtenä merkittävimmistä säveltäjistä, hänen sellomusiikkinsa on irronnut Karttusen otteesta ja lähtenyt maailmalle, mikä on tehnyt sille hyvää. Sen todistaa puolalaisen Joanna Gutowskan tuore Saariaho-levy.
 • Sähkökitarakvartetti: II

  Sähkökitarakvartetin nykymusiikki houkuttelee kuuntelemaan rauhassa

  08.12.2022Yle Klassinen
  Suomalainen musiikki ei olisi menestyvää ja kansainvälistä bisnestä, ellei se olisi myös riippumatonta ja kokeellista marginaalitoimintaa, jonka ainoana tarkoituksena on avata musiikin avaruuteen uutta tilaa. Tällaista toimintaa edustaa kuvaavasti nimetyn Sähkökitarakvartetin projekti, joka Koneen säätiön rahoituksella on edennyt jo toiseen levyjulkaisuun neljästä.
 • Camilla Nylund: The Great American Songbook

  Camilla Nylundin lavakarisma puree amerikkalaisiin viihdeklassikoihin

  08.12.2022Yle Klassinen
  Sopraano Camilla Nylund tekee komeaa uraa Saksan oopperalavoilla, ja viime vuosina hän on edennyt äänelle yhä raskaampiin rooleihin kuten Wagneriin. Siksi minulle oli yllätys, miten hyvin Nylundin ääni taipuu amerikkalaisen viihdemusiikin klassikoihin. Vielä suurempi yllätys oli, että Nylundin pohjoismainen karisma riittää loistavasti kannattelemaan kokonaista DVD:tä, jolle amerikkalaisen viihdemusiikin klassikot on taltioitu liiankin perinteisin menoin ja mannermaiseen tyyliin.
 • Jean Sibelius: The Tempest / Okko Kamu

  Okko Kamun leppoisa Myrsky

  08.12.2022Yle Klassinen
  Suomalaiselle kapellimestariosaamiselle riittää maailmalla kysyntää. Nuoria ja nousevia mäkelöitä, rouvaleita ja stasevskoja ei riitä kaikkialle, mutta kun Tanskan kuninkaallinen ooppera tarvitsi Sibeliuksen sävelrunojen asiantuntijaa, he tiesivät soittaa Okko Kamulle. Kamu jäi eläkkeelle vakinaisista viroistaan jo viisi vuotta sitten, mutta on nyt leppoisaan tyyliinsä levyttänyt Sibeliuksen musiikin Shakespearen näytelmään Myrsky.
 • Nikolai Kapustin: New memories / A Bu

  Nikolai Kapustinia tavallista jazzimmin

  24.11.2022Yle Klassinen
  Ukrainalaissyntyinen Nikolai Kapustin, tuo läpisävelletyn pianojatsin Chopin, pysyi pitkään harvojen tuntemana erikoishahmona. Nyttemmin ajat ovat käyneet yhä suotuisammiksi Kapustinin sointuisalle, pianistiselle fuusiolle, ja innokkaita levyttäjiäkin alkaa löytyä, uusimpana nuori kiinalainen A Bu, jonka aito jazz-tausta korostaa Kapustinin svengipuolta.

Lisää aiheesta