Hyppää pääsisältöön

Uudet levyt - 29.5.2015

Ohjelma Areenassa

Tätä jaksoa ei valitettavaksi ole saatavilla toistettavaksi. Alla on kuitenkin sarjan viimeisin jakso.
 • Liszt

  Myös viuluvirtositeetti istui Lisztille

  29.05.2015Klassinen
  Romanttisen pianomusiikin suurin ja mahtailevin sävelseppo Franz Liszt oli niin henkeen ja vereen virtuoosipianisti, että kaikki hänen muillekin soittimille tekemänsä tuotokset haiskahtavat koskettimisto edellä tehdyiltä sormitemppuradoilta. Oli sitten kyseessä orkesteriteos, urkumuunnelmat tai kuorokantaatti, putkahtavat mustat ja valkoiset koskettimet tavalla tai toisella musiikista ilmoille. Poikkeuksen tekevät harvoin kuullut viuluteokset.
 • Brahms

  Filosofista kamarilimppua kevyinä viipaleina

  29.05.2015Klassinen
  Pahimmillaan - ja rikollisen usein - Brahms-tulkinnat perustetaan säveltäjän valokuvan herättämiin mielleyhtymiin paksun ja partasuisen ukonrähjän verkkaisesta etenemisestä, joka kieltämättä ajatuksen tasolla kiehtoo, mutta ei anna edes uskottavaa tekosyytä pitkäveteiselle soitolle.
 • glass

  Mollisointujen markkinajohtaja kierrättää

  29.05.2015Klassinen
  Minä olen kuulunut niihin harhaluuloissaan eläviin musiikinystäviin, jotka kuvittelevat taidemusiikin viehättävyyden liittyvän sen monimutkaisiin rakenteisiin ja virikkeitä tuottaviin sointumaailmoihin. Philip Glass on jotain muuta. Vietettyäni kaksi piinallisen pitkää tuntia ihmetellen tätä mollisointujen markkinajohtajaa ja kolmen kolmisoinnun korvatulppaa, jouduin korjaamaan käsitystäni. Virikkeitä, rakenteita ja ajatuksia jouduttava musiikki ei rajoitu yksistään taidesäveltäjiksi itsensä mieltävien yksinoikeudeksi, ja kaiken lisäksi niiden vastakohta, tylsä ja toisteinen pianonkilkatus näyttää nauttivan suurta arvostusta jopa kaikkein nirsoimpien intellektuellien piirissä.
 • Koppel

  Paikallaan pysyvä marimba

  29.05.2015Klassinen
  Menestyselokuva American Beautyn ilmestyttyä vuonna 1999 marimbavetoisine ääniraitoineen havahtui miltei jokainen mainosmaakari, löhöilymusiikkinikkari ja filmisäveltäjä tämän afrikkalaissoittimen mahdollisuuksiin. Parilla kapulan paukautuksella kuviteltiin saatavan aikaiseksi mielikuvien äkkilähtö letkeän elämänmenon pariin, mukavaan huolettomuuteen ja muihin houkutteleviin puhteisiin.
 • Jontsheva

  Sopraanotähden debyyttilevy kuuluu kevään kohokohtiin

  29.05.20151Klassinen
  Joskus leipääntyneinkin levyarvostelija suo itselleen oikeuden innostua, ja uskaltaa vielä myöntääkin sen, kuten nyt tulette kuulemaan. Sain nimittäin käsiini levyn, joka pyöri soittimessani useamman kerran ympäri ja puhki ennen kuin raaskin suoda sille analyyttistä korvaa.

Kuuluu sarjaan