Hyppää pääsisältöön

Viikon kirja

Ohjelma Areenassa

 • Asko Sahlberg, Anni Kytömäki,Miki Liukkonen, Heidi Köngäs, Jaakko Yli-Juonikkala ja Rosa Liksom

  Löytyvätkö kaunokirjallisuuden Finlandia-ehdokkaat 2017 tältä listalta?

  08.11.201711Kirjojen Suomi
  Vuosi 2017 on ollut upeiden romaanien aikaa. Tutut ja nimekkäät kirjailijat ovat julkaisseet loistavia romaaneja. Lisäksi uudet tekijät ovat lunastamassa ja vakiinnuttamassa asemaansa.
 • Bangladesh, lehmiä lavalla

  Bangladeshissa abortteja tehdään noin vain

  27.01.2016Kulttuuri
  Kun suomalainen Anna meni naimisiin varakkaan Tauficin kanssa Bangladeshissa, häissä oli 5000 vierasta. Näin tapahtuu romaanissa Kaikki mikä on sinun, mutta se on myös totta. Esikoiskirjailija Kristiina Bruuninkin häissä oli yhtä paljon vieraita.
 • Seppo Puttonen ja Nadja Nowak

  Mitä lukisit jouluna - Seppo Puttonen ja Nadja Nowak suosittelevat

  19.12.20155Kulttuuri
  Kirjallisuustoimittajat Nadja Nowak ja Seppo Puttonen ovat keränneet omat suosituksensa joulunajan lukuhetkiin. Katso löydätkö niistä itsellesi sopivaa luettavaa.
 • Kirjailija Laura Lindstedt

  Finlandia-palkinto Laura Lindstedtin merkittävälle Oneiron -romaanille

  26.11.20158Kulttuuri
  Kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon viidestä varteenotettavasta ehdokkaasta Laura Lindstedtin iso romaani Oneiron erottuu selvästi.
 • I.k. Inha ja Pietari Kylmälä

  Finlandia-ehdokas ja kirjallinen paranoia

  24.11.20155Kulttuuri
  Julkisuudessa on viime viikkoina keskusteltu siitä, kuinka paljon kirjailijalla on oikeus lainata teokseensa tekstiä muista lähteistä. Panu Rajalan romaani Intoilija vie muiden lähteiden kopioimisen äärimmilleen. Rajala on sisällyttänyt valokuvaaja ja kirjailija I. K. Inhasta kertovaan Intoilija-romaaniinsa arviolta sata sivua päähenkilönsä muissa yhteyksissä julkaisemia kirjoituksia. Onko Intoilijan tapauksessa kyse harhautuksesta vai taidokkuudesta?
 • Seppo Puttonen ja Nadja Nowak

  Kaikki kunnia I.K. Inhalle

  13.11.20159Kulttuuri
  Tekijänoikeus on taloudellinen ja moraalinen asia. Yleensä alkuperäiselle tekijälle kuuluu maksaa hänen luomastaan teoksesta, kun sitä käytetään kaupallisesti. Tämä velvollisuus korvauksiin ulottuu 70 vuoden päähän tekijän kuolemasta.
 • Panu Rajala ja I.K.Inha

  Onko Panu Rajalan Finlandia-ehdokaskirja plagiaatti?

  12.11.201523Kulttuuri
  Panu Rajalan kirjoittamassa Intoilija-romaanissa on noin 100 sivua kuta kuinkin sanasta sanaan I.K. Inhalta kopioitua tekstiä. Otteet Rajala on poiminut muun muassa I.K. Inhan teoksista Suomen maisemia ja Hellas ja helleenit, Karjalan laulumailta ja Mikko Kylliäisen toimittamasta teoksesta I.K.
 • Grafiikkaa finlandia-palkinto artikkeliin

  Finlandia-ehdokkaat ovat kriitikoiden ylistämiä

  06.11.20151Kulttuuri
  Vuoden 2015 Finlandia-ehdokkaat ovat saaneet kriitikoilta hyvän vastaanoton. Moitteita on saanut osakseen lähinnä vain Kari Hotakaisen Henkireikä – kehujen yhteydessä.
 • Finlandia-palkintoehdokkaat

  Finlandia-palkintoehdokkaat 2015 Puttosen ja Nowakin esittelyssä - Sattumia ja sanataidetta

  06.11.2015Kulttuuri
  ​Finlandia-palkintoehdokkaana olevat kuusi teosta antavat erikoisen kuvan kirjallisuuden suhteesta tämän hetken yhteiskuntaan. Esiraadin valitsemat teokset eivät tunnu olevan tiukasti kiinni ajan merkittävissä ja ihmisten mieliä mylläävissä asioissa.
 • Finlandia-veikausket Puttoselta ja Nowakilta

  Ketkä saavat Finlandia-ehdokkuuden? Puttonen ja Nowak veikkaavat

  04.11.20155Kulttuuri
  Kirjallisuuden Finlandia-palkintoehdokkaat julkistetaan perjantaina. Ylen kirjallisuustoimittajat Nadja Nowak ja Seppo Puttonen tekivät omat veikkauksensa, mitkä teokset löytyvät ehdokkaiden joukosta. Katso, oletko sinä samaa mieltä ehdokkaista ja liitä kommenttikentään omat veikkauksesi.
 • Kirjamyynti laskee kolmatta vuotta peräkkäin.

  Kirjallisuuden myynti on laskenut jo kolmatta vuotta

  23.10.20154Kulttuuricocktail
  Kirjojen myynti vähenee jo kolmatta vuotta peräkkäin. KulttuuriCocktail kokosi 3 havaintoa kirja-alalta.
 • Suomalaisia lastenkirjoja Kiinaan

  25.09.20154Kulttuuri
  Suomalaisen kirjallisuuden vienti tähyää uusille markkinoille Kiinassa. Sinne on saatu myytyä erityisesti suomalaista lasten- ja nuorten kirjallisuutta. Suomalaisen kirjallisuuden tiedotuskeskus FILI panostaa tulevaisuudessa markkinointia ensisijaisesti englanninkielisille alueille, mutta myös Kiina on lupaava markkina-alue.
 • Sofi Oksanen Norma -romaanin ilmestyttyä

  Sofi Oksasen erikoinen Norma

  24.09.20151Kulttuuri
  Sofi Oksasen uusimmassa romaanissa Norma lukijan on syytä olla tarkkaavainen. Epäluotettavan kertojan tapaan lukija harhautetaan ensin uskomaan, että suoraan alenevassa polvessa kulkeva erikoislaatuisuus olisi kirjassa tärkeä. Kirjassa kerrotaan Norman mummon äidistä ensin, että oikea äiti Elli-mummolle on Eva.
 • Kirjailija Sofi Oksanen Norma -romaanin ilmestyttyä

  Sofi Oksanen valittaa hoviin

  14.09.2015Kulttuuri
  Sofi Oksasen oikeusjuttu kustannusyhtiö Bazaria vastaan jatkuu hovioikeudessa. Oksanen valitti tänään aiemmasta tuomiostaan käräjäoikeudessa.
 • Kirjallisuudentutkija ja kriitikko Lasse Koskela

  Miehen tie - Lasse Koskela on poissa

  25.06.2015Kulttuuri
  Surullinen uutinen tuli tietoon juhannuksen jälkeen. Suomalaisen kirjallisuuden hieno tuntija ja analysoija Lasse Koskela kuoli juhannuksen alla. Pitkä sairaus lopulta nujersi sisukkaan miehen.
 • Kesämaisema: laituri, järvi, metsää, ihminen. Kuvateksti Kesän lukusuosituksia, #101kirjaa

  101 kirjasuositusta kesään

  01.06.201526Kulttuuri
  Mietitkö mitä luet kesällä? Seppo Puttonen on koonnut suosituksia tunnetuilta kirjojen ystäviltä. Nyt alkaa kesän 101 kirjasuositusta. #101kirjaa
 • Sofi Oksanen

  Bazar lievensi korvausvaatimuksiaan Sofi Oksaselta

  11.05.20155Kulttuuri
  Kirjailija Sofi Oksasen ja Bazar-kustantamon välistä riitaa ratkottiin Helsingin käräjäoikeudessa tänään. Kuultavina olivat Bazarin norjalainen johtaja Øyvind Hagen ja kirjailija Oksanen. Hagen kertoi olleensa vuonna 2005 ja sen jälkeen hyvin pitkälti Bazarin suomalaisen yhtiön tietojen varassa.
 • Kirjailija Pärttyli Rinne seisoo muurin edessä

  Kirjoja koulusurmista

  24.04.2015Kulttuuri
  Tänä keväänä on ilmestynyt jo kolme romaania, jotka liittyvät koulusurmiin tai nuorten tekemiin summittaisiin ampumisiin. Selja Ahava, Elina Hirvonen ja Pärttyli Rinne ovat kaikki kirjoittaneet niistä tunnoista, joita tapauksiin liittyy.
 • Kirjailija Selja Ahava, kuvaaja Liisa Valonen

  Selja Ahava: Taivaalta tippuvat asiat

  20.04.2015Kulttuuri
  Pieni tyttö menettää äitinsä, kun lentokoneesta irronnut jääkimpale tippuu äidin päälle. Täti voittaa lotossa kaksi kertaa päävoiton. Salama iskee kalastajamieheen kaikkiaan viisi kertaa.
 • Kirjailija Günter Grass

  Günter Grass kuollut

  13.04.2015Kulttuuri
  Mittavan tuotannon tehnyt saksalaiskirjailija Günter Grass on kuollut. Grass kuoli maanantaina 87-vuotiaana Lyypekissä. Hän sai Nobelin kirjallisuuspalkinnon v. 1999.

Toimittajat

Lisää aiheesta