Digitreenit: Asiakirjat sähköisiksi - Näillä vinkeillä toimitat vaaditut liitteet viranomaisille
Liitetiedosto-ongelmien ratkaiseminen
TE-toimistot, Kela, verottaja ja muut viranomaiset siirtävät palveluitaan verkkoon. Ne ovat käytettävissä 24 tuntia vuorokaudessa, mutta niiden käyttämiseen tarvitaan tietokone ja verkkoyhteys. Usein hakemusten ja selvitysten liitteeksi vaaditaan asiakirjoja, mikä saattaa aiheuttaa ongelmia. Keräsimme vinkkejä niiden ratkaisemiseksi.
Digitreenit: Miten pääsen pois Facebookista? Mitä tililleni tapahtuu, kun kuolen?
Facebook-tilin voi myös poistaa
Facebookin voi helposti laittaa tauolle tai tilin voi jopa lopettaa kokonaan. Vaikka Facebookia käyttäisikin, kannattaa tilille määritellä perintöyhteyshenkilö, joka kuolemantapauksen sattuessa voi hallinnoida tiliä tai lopettaa sen kokonaan.
Älä maksa liikaa - tarkista ainakin nämä, kun täytät veroilmoitusta
Kotitalousvähennys, matkakulut, tulonhankkimiskulut
Veroilmoitus täytyy palauttaa joko 9.5. tai 16.5. mennessä. Veroilmoitusta ei aina tarvitse palauttaa ja jos tarvitsee, verkon kautta se onnistuu kätevästi. Ehkä liiankin kätevästi, sillä usein vähennyksiä jää kirjaamatta - ja veronpalautukset saamatta. Lue vinkit, mitkä vähennykset kannattaa muistaa ilmoittaa.
Uusimmat sisällöt
- Auta luontoa, lähde talkoisiin! 15:11
- Digitreenit: Asiakirjat sähköisiksi - Näillä vinkeillä toimitat vaaditut liitteet viranomaisille
- Digitreenit: Miten pääsen pois Facebookista? Mitä tililleni tapahtuu, kun kuolen?
- Miehulainen, rieska, äänenkauna - testaa, tunnistatko Agricolan keksimät sanat!
- Digitreenit: Promillet, potenssit ja celsiukset hukassa? Näin kirjoitat erikoismerkkejä
- Kapusta Master 2 - osa 1: Tervetuloa!
- Kapusta Master 2 - osa 2: Ikkuna Eurooppaan
- Kapusta Master 2 - osa 3: Vanha ystävä
Ajankohtaista
Vappu on kevään, työn ja ylioppilaiden juhla
Vappua on vietetty jo 700-luvulla Saksassa.
Vappu vietetään 1.toukokuuta. Se merkitsee useimmille iloista karnevaalijuhlaa kevään tulon kunniaksi. Se on myös työväen ja ylioppilaiden juhlapäivä. Vappu, suomalaisen työn päivä, on myös virallinen liputuspäivä.
J. V. Snellmanin päivä, suomalaisuuden päivä 12.5.
J. V. Snellmanin päivä
Johan Vilhelm Snellman oli suomalaismielinen filosofi, kirjailija ja sanomalehtimies. Hän korosti suomen kielen asemaa ja oman rahan saamista Suomelle.
Valheenpaljastaja: Tulevaisuuden valeuutiset väärentävät ääntä ja liikkuvaa kuvaa
Valeuutiset muuttuvat pian hyvin, hyvin pelottaviksi.
Valeuutisten seuraava kehitysaskel tekee niistä entistä pelottavampia. Uusin teknologia mahdollistaa jo sen, että myös videokuvaa ja audiota voidaan muokata niin, ettemme tunnista aitoa väärästä. Kohta emme enää voi uskoa silmiämme tai korviamme.
Mystinen kokemus voi muuttaa ihmisen elämän suunnan
Uskonnollinen kokemus on mystistä kokemusta laajempi käsite.
Mystinen kokemus voi muuttaa ihmisen elämän suunnan. Mistä siinä on kysymys?
Digitreenit
Digitreenit: Näin seuraat ja teet itse Instagram-tarinoita
Instagram-tarinat on uudenlainen tapa viestiä somessa.
Instagram-tarina häviää vuorokaudessa. Tarina ketjuttaa julkaisusi sarjaksi.
Digitreenit: Mukauta Windows 10:n ulkonäkö mieleiseksesi
Vinkit miten Windows 10:n ulkonäköä muokataan
Silmiinpistävin muutos Windows 10:ssä on käynnistysvalikon paluu. Tässä muutama vinkki miten aloitusnäyttöä ja ulkonäköä muokataan.
Digitreenit: Näin siirrät kuvat puhelimesta tietokoneeseen
Kuvat puhelimesta tietokoneelle johdon avulla.
Miten siirrät valokuvat älylaitteesta tietokoneelle? Ihan perinteisesti johdon avulla! Katso ohjeet Android-, iOS- ja Windows-puhelimille.
Digitreenit: Tutustu kännykkäkameraasi ja ota parempia kuvia
Digitreenien vinkeillä saat kamerastasi enemmän irti.
Kännykkäkuvia on helppo muokata jälkikäteen, mutta myös kuvanottoa edeltävät asetukset kannattaa ottaa haltuun. Niistä on apua esimerkiksi haastavissa kuvaustilanteissa. Halutessasi saat talletettua kuvaan myös tiedon kuvauspaikasta.
Kertaa kieliä
Kapusta Master - osa 1: Pietariin
Ensimmäisessä osassa matkustetaan Pietariin.
Ensimmäisessä osassa matkustetaan Pietariin, opitaan sanojen suvut, persoonapronomineja ja lukusanat 1-10 sekä tervehdyksiä.
Ranskan pikavisiitti
Ranskan matkailualkeet nopeasti; kieli- ja tapatietoa.
Oletko lähdössä matkalle? Haluatko oppia kielen alkeet nopeasti? Pikavisiitti on tiivis paketti, josta saa Ranskan kieli- ja tapatietoa: kuinka selvitä kaupassa, ravintolassa, kaupungilla, lippuluukulla… Pari ranskan sanaa riittää – et voilà! Kielten taitotasoasteikolla pikavisiitti sijoittuu tasolle A1.
Viron pikavisiitti
Kieli- ja kulttuurieväät Viron-matkalle.
Pikavisiitti tarjoaa pikaiset eväät Viron-matkalle: kuinka tervehtiä, selvitä ostoksilla, kahvilassa, kaupungilla ja kulkuvälineissä. Myös virolaiset tavat tulevat tutummaksi. Tunnin, parin ennakko-opiskelulla saat matkastasi irti paljon enemmän ja seuraava matka Suomenlahden eteläpuolelle on entistäkin mukavampi!
Talous
Näin toimii talous: Mistä raha tulee?
Raha syntyy velkaa ottamalla.
Raha syntyy velkaa ottamalla. Kun asiakas nostaa lainaa pankista ja summa siirretään hänen tililleen, rahan määrä on kasvanut. Suurinta osaa siitä ei nimittäin hetki sitten ollut olemassakaan. Kun pankki myöntää asiakkaalle lainan, kirjoitetaan lainasopimus. Sen arvo on lainan summa plus korko, jonka pankki voi laskea omiksi varoikseen.
Näin toimii talous: Miten tuotteen tai palvelun hinta määräytyy?
Markkinataloudessa hinnan määräävät tarjonta ja kysyntä.
Markkinataloudessa tuotteen hinta määräytyy tarjonnan ja kysynnän perusteella: paljonko tuotetta tai palvelua on tarjolla ja kuinka monet ja kuinka paljon ihmiset sitä haluavat. Jos appelsiineja on tarjolla enemmän kuin niitä ollaan vailla, myyjä laskee appelsiinien hintaa niin paljon, että saa ne kaupaksi.
Näin toimii talous: Mikä on bruttokansantuote eli BKT?
BKT on tavaroiden ja palvelujen arvo yhden vuoden aikana.
Bruttokansantuote on kaikkien maassa tuotettujen tavaroiden ja palveluiden arvo yhden vuoden aikana. BKT:een lasketaan esimerkiksi parturikäynnit, pianotunnit ja leipomon pullat. Bruttokansantuotetta käytetään yleensä ilmaisemaan maan vaurautta ja hyvinvointia.
Näin toimii talous: Mitä tapahtuu, kun keskuspankki laskee korkoa?
Koronlaskun seurauksena rahan lainaaminen halpenee.
Kun taloudelle kaivataan piristysruisketta, keskuspankki voi laskea korkoa. Koronlaskun seurauksena rahan lainaaminen halpenee. Se saa yritykset ja yksityiset ihmiset kuluttamaan aiempaa enemmän. Raha kiertää ja talous nousee, mutta samalla kasvavat pankkien riskit, kun ne lainaavat ulos paljon rahaa. Selustansa turvatakseen pankit alkavat kohottaa itse määrittämäänsä korkoa.
Tiedä, kuka korjaa ja mitä taloyhtiössä – et ylläty vahingon sattuessa
Kumpi korjaa kosteusvaurion, taloyhtiö vai osakkeenomistaja?
Tuntemalla taloyhtiön kunnossapitovastuun osakkeenomistaja tietää, mitä hän saa tehdä itse ja kenen on käärittävä hihat, kun vaikkapa kylpyhuoneesta paljastuu kosteusvaurio.
Silmä tarkkana rakennusvirheiden kanssa – toimi heti, jos huomaat virheen
Toimi ajoissa, kun rakennusvirhe paljastuu
Rakennusvirheet ja niistä syntyvät erimielisyydet ovat harmillisen yleisiä uusien asuntojen kaupassa ja korjausrakentamisessa. Rakennusliike ja asukas saattavat olla eri mieltä esimerkiksi kosteusvauriosta. Asukas syyttää rakentajaa huonosta työn jäljestä, tämän mielestä vaurio johtuu asukkaan huolimattomuudesta.
Osaatko lukea taloyhtiön tilinpäätöstä? Tiedä, mihin rahasi menevät!
Tilinpäätös kertoo, mihin vastikerahojasi on käytetty.
Kevät on taloyhtiöiden yhtikökokousten aikaa. Taloyhtiön tilinpäätös voi tuntua vaikeaselkoiselta, mutta siihen kannattaa perehtyä ennen vuosittaista yhtiökokousta. Onko talousarvio ylittynyt, vai onko korjauksia jäänyt tekemättä? Opi erottamaan tärkeät asiat tilinpäätöksestä, niin tiedät, mistä asumisessa maksat.
Oppimisen uutiskirje
Tilaa Yle Oppimisen uutiskirje!
Yle Oppiminen – taitoja uteliaille!
Nyt voit tilata Yle Oppimisen uutiskirjeen ja saat kerran kuussa vinkkejä tuoreista oppimisen jutuista: digitaitoja, mediataitoja ja nykypäivän kansalaistaitoja. Maailma muuttuu sitä vauhtia, että kouluissa opitut taidot vaativat jatkuvaa päivitystä: Kuinka tunnistat valeuutisen? Mitkä ovat sananvapauden rajat verkossa? Kuinka valitset hyvän salasanan? Kaikkea tätä ja paljon muuta löydät kerran kuussa lähetettävästä uutiskirjeestä, jonka voit tilata Yle Tunnuksen avulla. Klikkaa tilaussivulle ja tilaa nyt!
Miten Suomi on sadassa vuodessa muuttunut? Testaa tietosi ja arvioi kehityksen suunta
Miten Suomi on sadassa vuodessa muuttunut?
Onko liikenteessä entistä turvattomampaa? Joko tuberkuloosi on voitettu tauti Suomessa? Miten innokkaasti suomalaiset ovat äänestäneet presidentinvaaleissa? Piirrä ja testaa tietosi siitä, miten Suomi on muuttunut sadassa vuodessa. Seuraavat tilastot kertovat viiden eri asian kehityskulusta Suomessa viimeisen sadan vuoden aikana.
Mokasiko media?
Mokasiko media: Oliko Youtuben pelivideo piilomainos?
Eikö yhteistyömerkintä riitä pelivideoissa?
Laeppavika-nimimerkin Youtube -kanava julkaisi syyskuussa 2015 videon "Minun Kohtaloni", jossa tubettaja esitteli ja pelasi Destiny-peliä. Riittikö yhteistyömerkintä, jotta katsoja ymmärsi katsovansa maksettua sisältöä? Katso lyhyt video tapauksesta ja päätä itse, mokasiko media.
Mokasiko media: Syyllistyikö Aku Ankka piilomainontaan?
Tutustu aitoihin rajatapauksiin ja mieti, mokasiko media.
Vuonna 2014 julkaistun Aku Ankka -lehden sisällä julkaistiin liite, jossa mainostettiin Oululaisten Reilu-paahtoleipää. Oliko kyseessä piilomainos? Katso lyhyt esittely tapauksesta ja päätä itse, mokasiko media.
Mokasiko media: Oliko Länsiväylän otsikko klikkiotsikko?
Sortuiko Länsiväylä-lehti klikkiotsikointiin?
Länsiväylä-lehdessä julkaistiin lokakuussa 2015 juttu otsikolla “Paavo Väyrynen haki Viron kansalaisuutta ja haluaa muuttaa nimeä”. Lukijan mielestä otsikko oli harhaanjohtava jutun sisältöön verrattuna. Sortuiko Länsiväylä klikkiotsikointiin? Katso lyhyt esittely tapauksesta ja päätä itse, mokasiko media.
Mokasiko media: Loukkasiko Radio Suomipopin musiikkivalinta ihmisarvoa?
Loukattiinko huumorilla pakolaisten ihmisarvoa?
Kesällä 2016 Radio Suomipopin Aamulypsy-ohjelman uutislähetyksissä kerrottiin Välimereltä pelastetuista pakolaisista. Juontajat lisäsivät uutisen taustalle Mikki Hiiri merihädässä -kappaleen. Pilkattiinko huumorilla hädänalaisia? Katso lyhyt esittely tapauksesta ja päätä itse, mokasiko media.
Ihastu luontoon
Kohva, uhku, iljanne - tunnetko lumi- ja pakkassanastoa?
Tiesitkö tämän talven säästä?
Lumipeite on pakkasen lisäksi varma talven tunnusmerkki. Syksyn vaihtuminen talveksi ei tapahdu yhdessä yössä. Sää voi vaihdella useita viikkoja loka-marraskuussa ja Etelä-Suomessa vielä joulukuussakin syksyn ja talven välimaastossa.
Miltä kuulostaa etanan rouskutus? Näin maailman hiljaisimmat äänet vangittiin
Äänieristetty studio, superherkät mikrofonit ja ötököitä.
Voiko tuhatjalkaisen askeleet kuulla? Miltä kuulostaa kastemadon matelu? Yle Tiede onnistui vangitsemaan tuttujen luontokappaleiden ääniä, joita ihmiskorva ei kuule.
Parhaat luonnon livekamerat
Linkkilista hyviin eläinwebkameroihin.
Webkameroiden parhaimmistoa listana.
Koulussa
Näin tehtiin Kadonneet tussit -lyhytelokuva
Elokuvaan tarvitaan suunnitelma, henkilöhahmoja ja toimintaa
Kadonneiden tussien arvoitusta ratkotaan medialukutaitoa kehittävässä sarjassa, joka on suunnattu erityisesti alle neljäsluokkalaisille. Sarja havainnollistaa perusasioita tarinan, kuvan ja äänen kerrontatavoista ja seuraa niiden rakentumista tv-ohjelman kohtaukseksi.
Kiusaaminen voi tappaa – näin neuvovat kiusatut itse: kerro, kuuntele, puutu
Kiusattujen neuvot kiusatulle, aikuisille ja kavereille.
Samuli leimattiin kouluampujaksi. Ripsan mielenterveys järkkyi. Valtteri mietti kostamista. Kolme tarinaa kiusaamisesta, kolme elämää, jotka olisivat voineet mennä toisin. Nyt kolme kiusaamisesta selvinnyttä neuvovat itse, mitä kiusaamiselle voi tehdä.
Ihmeelliset aivot
Matkiminen - osa oppimista ja myötäelämistä
Jäljittelemme toisiamme tietämättämme.
Oletko joskus tarkkaillut kahvilassa istuvia ystävyksiä? Kun toinen nostaa jalkansa ristiin, niin hetken kuluttua toinen tekee saman perässä. Keskustelun jatkuessa toinen venyttelee ja nostaa kädet niskan taakse. Pian hänen kumppaninsa tekee samoin.
Mulla on peli kesken – Pelaaminen kehittää kognitiivisia taitoja
Pelaaminen kehittää mm. huomiokykyä.
Videopelit ovat suosittua ajankulua. Niitä kuitenkin pidetään usein väkivaltaisina ja itse pelaamista passivoivana ajanhaaskauksena.
Aivot ja väsymys – Miksi äiti ei muista, minne on menossa?
Unen vähyys näkyy aivoissa - ja pikkulapsiperheen arjessa.
Unohtelua, kiukustumista, pelkoa. Keskittymisvaikeuksia. Pätkiviä ajatuksia. Unen vähyys näkyy pikkulapsiperheen arjessa - ja aivoissa.
Valheenpaljastaja faktan ja fiktion jäljillä
Valheenpaljastaja: Näin netin äärilaidan trollit höynäyttävät mediaa
Miten pienet ääriryhmät saavat äänensä kuuluville
Äärioikeistolaiset trollit ovat oppineet manipuloimaan mediaa niin tehokkaasti, että hyvin pienten ryhmien ajatukset ovat saaneet paljon kokoaan suuremman huomion. Uusi raportti selkeyttää disinformaation hämärää kenttää ja kertoo, kuka vaikuttaa kehen ja millä keinoin.
Valheenpaljastaja: Testaa, onko sinusta faktantarkistajaksi
Erotatko faktan feikistä?
Onko sinussa ainesta faktantarkistajaksi? Onko lähdekritiikki hallussa? Testaa taitosi Valheenpaljastajan faktantarkistusvisassa.
Valheenpaljastaja: Automatisointia ja vanhanaikaista toimitustyötä – näin valeuutisia nyt kitketään maailmalla
Mm. Google, tutkijat ja mediat ovat yhdistäneet voimansa.
Verkossa riehuvaa misinformaatio-ongelmaa on ryhdytty joukolla ratkomaan eri puolilla maailmaa. Niin teknologiajätit kuin pienet yhteisöt ovat ryhtyneet toimiin eri tavoilla.
Valheenpaljastaja: Näin tunnistat feikkiprofiilin
Neljä yksinkertaista neuvoa Facebookiin ja Twitteriin.
Pyrkiikö epäilyttävä tyyppi kaveriksesi Facebookissa? Vaivaavatko trollit Twitterissä? Näin selvität muutamalla yksinkertaisella toimenpiteellä, onko kyseessä feikkiprofiili.
Testaa tietosi
Valheenpaljastaja: Tunnista kuvien kaupungit – testaa, onko sinusta nettisalapoliisiksi
Osaatko jäljittää, missä valokuva on otettu?
Osaatko jäljittää, missä päin maailmaa valokuva on otettu? Sosiaalisessa mediassa kiertää paljon arveluttavia kuvia, joiden todenperäisyys on kyseenalainen. Testaa omat hoksottimesi Valheenpaljastajan kuvantunnistustestissä.
Alea iacta est - kaikkihan sen tietää. Testaa, kuinka hyvin sinä osaat latinaa!
Osaato latinaa?
Romaaniset kielet ovat kehittyneet latinasta, mutta monissa muissakin kielissä on latinasta peräisin olevia lainasanoja. Kokeile, riittääkö sinun kielitaitosi näiden yleisten latinankielisten fraasien tunnistamiseen!
Huijaavatko kartat sinua? Testaa tietosi
Testaa käsityksiäsi maailmankartoista.
Pyöreätä maapalloa on mahdotonta litistää paperille ilman että mittasuhteet vääristyvät. Testaa, tunnistatko karttojen eroja - ja ylläty yleisimmin käytetyn maailmankartan iästä.
Oppiminen Areenassa

Kosmos - maailmankaikkeus viidessä minuutissa: Kuinka iso maailmankaikkeus on?

Ihminen ja yhteiskunta: Sakari Topelius neljässä minuutissa

Mokasiko media - mieti itse!: Testaa, pärjäisitkö Julkisen sanan neuvoston puheenjohtajana. Kahdeksan tapausta - miten sinä päättäisit?

Näin toimii talous - katso lyhyet videot: Talouden peruskäsitteitä.

Suomen juhlapäivät: Suomen tie itsenäisyyteen

Suomalaisen hyvinvointivaltion historia: Suomen 100 vuotta Virtasten silmin – näin köyhästä maatalousmaasta tuli moderni hyvinvointivaltio

Media- ja digitaidot: Väittelyn 5 virhettä

Suomen juhlapäivät: Yle Oppimisen lyhyet videot kertovat juhlapyhien taustat.

Media- ja digitaidot: Kirotut kuplat - näin päällystät koulukirjat

Supisuomea: Suomen kielen ja kulttuurin peruskurssi ulkomaalaisille aikuisopiskelijoille

Nael kummi: Hyvää matkaa viron kieleen Heikki Kinnusen seurassa!

Media- ja digitaidot: Eväitä nykyajan tietotulvassa navigoimiseen.
Seuraa Yle Oppimista
Oppimisen arkistosta
Luonnonmullistukset
Tulivuoret, maanjäristykset, lumivyöryt ja hurrikaanit
Tutustu luonnonmaantieteellisiin ilmiöihin. Miten tulivuoria tutkitaan, kuinka maanjäristyksen tuhoja voidaan estää, miten hurrikaanin tuloon varaudutaan ja kuinka lumivyöryiltä suojaudutaan?
Minun ekotekoni
Minun ekotekoni -sarjassa jäljitetään arjen ympäristötekoja.
Minun ekotekoni -sarjassa jäljitetään arjen ympäristötekoja. Siinä mittaillaan tunnettujen ja tavallisten kansalaisten jättämiä ekologisia jalanjälkiä ja valintojen merkitystä. Joka jaksossa nähdään myös animaatio pröystäilevästä elämäntavasta.
Roskisrotta - Lasten kierrätysseikkailu
Roskisrotta - Lasten kierrätysseikkailu
Eino-poika perustaa lemmikkirottansa Taunon kanssa kotipihan vajaan etsivätoimiston. Vakoilun pariin Einon inspiroi naapurissa asuva, kierrättämisestä piittaamaton herra Mustaparta.