Hyppää pääsisältöön

Jäätelö lisää hukkumiskuolemia – vai miten se menikään? Vältä nämä tilastojen tulkinnan kompastuskivet

Ole tarkkana käppyröiden ja taulukoiden kanssa!

Tilastojen tutkiminen on kiinnostavaa ja ne voivat antaa paljon arvokasta tietoa esimerkiksi yhteiskunnassa tapahtuvista muutoksista. Usein tutkimuksia ja niihin liittyviä tilastoja esitetään tai tulkitaan väärin – tahattomasti tai jopa tahallisesti. Tässä kymmenen yleistä kompastuskiveä, joiden suhteen kannattaa olla tarkkana.

Yle Oppimisen testejä erilaisista aiheista

Kysy mitä vaan - kuuntele kaikki jaksot Yle Areenassa

Valheenpaljastaja

Käytä nettiä turvallisesti

Vanhemmuus

Some Deep Story -dokumenttisarjan viides kausi – tarinoita velkaantumisesta

Mitä on olla köyhä Suomessa?

Kannattaako velat päästää ulosottoon? Mitä velkajärjestely käytännössä merkitsee? – Älä jätä velkoja hoitamatta

Velat kannattaa yrittää hoitaa.

Joka kymmenennellä suomalaisella on maksuhäiriö. Suurin osa pystyy hoitamaan velkansa ajallaan, mutta kenen tahansa elämä saattaa saada käänteen, jossa velat alkavat kasaantua ja uhkaavat kaatua päälle. Velkoja ei pidä hävetä, eikä niiden vuoksi kannata vaipua epätoivoon.

Kirjoituksia kielestä

Julia Thurén - Melkein kaikki rahasta

”Puoliso nauttii, kun saa pitää liekaa kireällä” – tiukka kontrolli toisesta on taloudellista väkivaltaa

Taloudellista väkivaltaa on monissa ihmissuhteissa.

Taloudellinen väkivalta pitää sisällään monenlaisia ilmiöitä: toiselta rahan varastamista tai pimittämistä, kontrollointia tai vaikkapa työnteon estämistä. ”Raja menee siinä, onko toisella osapuolella mahdollisuus ilmaista mielipiteensä vai jättääkö hän sen ilmaisematta, koska kokee oman turvallisuutensa uhatuksi”, sanoo taloudellista väkivaltaa tutkinut Eveliina Äärelä.

”Perintö tuntui kipurahoilta isän menetyksestä” – periminen herättää ristiriitaisia tunteita

Suru ja perinnön saaminen sopivat huonosti yhteen.

Läheisen jättämä perintö pakottaa ihmisen hoitamaan paljon käytännön asioita surun keskellä. ”Kun tärkein on otettu pois, sitä ei mikään omaisuus korvaa”, psykologi Soili Poijula sanoo. Suhde perintöön kuitenkin muuttuu surun muuttumisen myötä, ja jonain päivänä siitä pystyy luultavasti jo nauttimaan.

Nettikiusaaminen

Näpyttelynopeudella on väliä

Kuinka sujuvasti kirjoitat kännykällä? Kännykän näpyttelynopeudella on yhteys jopa talouteen ja hyvinvointiin

Nuoret kirjoittavat selvästi nopeammin kuin aikuiset.

Tekstinsyöttö on jo niin tärkeä osa arkea, että se voidaan nähdä kansalaistaitona. Aalto-yliopiston professori suunnittelee suomalaisille paremmin sopivaa näppäimistöä ja kantaa huolta ikäihmisistä, jotka ovat vaarassa syrjäytyä digiyhteiskunnasta puutteellisten näppäilytaitojensa vuoksi.

#kiitostyökaveri – laitetaan hyvä kiertämään työpaikalla

Mokasiko media?

Mokasiko media: Luovuttiko Radio Aalto itsensä mainostajalle?

Valjastettiinko koko radiokanava mainoskanavaksi?

Radio Aalto muutti lokakuussa 2013 nimensä yhden päivän ajaksi Radio Terraksi. "Terra" oli artisti Jenni Vartiaisen seuraavana päivänä julkaistavan levyn nimi. Valjastettiinko koko radiokanava mainoskanavaksi? Katso lyhyt video tapauksesta ja päätä itse, mokasiko media.

Mokasiko media: Oliko Länsiväylän otsikko klikkiotsikko?

Sortuiko Länsiväylä-lehti klikkiotsikointiin?

Länsiväylä-lehdessä julkaistiin lokakuussa 2015 juttu otsikolla “Paavo Väyrynen haki Viron kansalaisuutta ja haluaa muuttaa nimeä”. Lukijan mielestä otsikko oli harhaanjohtava jutun sisältöön verrattuna. Sortuiko Länsiväylä klikkiotsikointiin? Katso lyhyt esittely tapauksesta ja päätä itse, mokasiko media.

Mokasiko media: Oliko Youtuben pelivideo piilomainos?

Eikö yhteistyömerkintä riitä pelivideoissa?

Laeppavika-nimimerkin Youtube -kanava julkaisi syyskuussa 2015 videon "Minun Kohtaloni", jossa tubettaja esitteli ja pelasi Destiny-peliä. Riittikö yhteistyömerkintä, jotta katsoja ymmärsi katsovansa maksettua sisältöä? Katso lyhyt video tapauksesta ja päätä itse, mokasiko media.

Kun oppiminen takkuaa

Orkesterikone

Kuuntele Finlandiaa ja orkesterin soittimia.

Orkesterikone soittaa Jean Sibeliuksen Finlandian RSO:n esittämänä. Sen avulla voit kuunnella tarkemmin eri soitinryhmiä sekä seurata kapellimestarin työskentelyä. Kannattaa varustautua kuulokkein!

Avoin tarina

Kirjoituskampanjan aiheena oli suvaitsevaisuus.

Avoin tarina perustuu Ylen vuosina 2000 ja 2010 peruskoululaisille järjestämään valtakunnalliseen kirjoituskampanjaan, jonka aiheena olivat tarinat suvaitsevaisuudesta – tarinat näkyvästä tai näkymättömästä monenlaisuudesta ja erilaisuudesta.

Kertaa kieliä

Ranskan pikavisiitti

Ranskan matkailualkeet nopeasti; kieli- ja tapatietoa.

Oletko lähdössä matkalle? Haluatko oppia kielen alkeet nopeasti? Pikavisiitti on tiivis paketti, josta saa Ranskan kieli- ja tapatietoa: kuinka selvitä kaupassa, ravintolassa, kaupungilla, lippuluukulla… Pari ranskan sanaa riittää – et voilà! Kielten taitotasoasteikolla pikavisiitti sijoittuu tasolle A1.

Talous

Näin toimii talous: Mistä raha tulee?

Raha syntyy velkaa ottamalla.

Raha syntyy velkaa ottamalla. Kun asiakas nostaa lainaa pankista ja summa siirretään hänen tililleen, rahan määrä on kasvanut. Suurinta osaa siitä ei nimittäin hetki sitten ollut olemassakaan. Kun pankki myöntää asiakkaalle lainan, kirjoitetaan lainasopimus. Sen arvo on lainan summa plus korko, jonka pankki voi laskea omiksi varoikseen.

Vesitätkö keskustelun surkeilla väitteillä? – Näin tunnistat laiskan argumentoinnin ja keskustelet paremmin

Väittelyn 5 virhettä – tunnista ja keskustele paremmin

Netin keskusteluissa vilisee yleistyksiä, laiskaa argumentointia ja epäloogisuuksia. Samankaltaiset virheet toistuvat ja ajavat keskustelun umpikujaan. Näin vältät yleisimmät virheet ja opit keskustelemaan paremmin!

Uusimmat sisällöt - Oppiminen