Hyppää pääsisältöön

Nettiä ikä kaikki -haaste on käynnissä: Opeta läheiselle helppo digitaito!

Opeta ikäihmiselle digitaito ja autetaan kaikki verkkoon.

Suomessa on jopa miljoona ihmistä, joiden digitaidoissa on parantamisen varaa. Haastamme kaikki suomalaiset auttamaan niitä, jotka ovat vaarassa pudota digikelkasta. Opeta vanhemmillesi, isovanhemmillesi tai vaikka naapurille arkea helpottava digitaito ja kirjaa se kampanjan haastesivulle. Voit kirjata myös aikaisemmin antamasi avun haasteeseen. Pidetään kaikki sukupolvet yhdessä verkossa!

Marianne Heikkilä: ”Digisyrjäytyminen voi vaarantaa perusoikeudet”

Digitaitojen osaamattomuus voi johtaa syrjäytymiseen.

Arvioiden mukaan neljännes yli 65-vuotiaista ei ole koskaan käyttänyt internetiä. Digi arkeen -neuvottelukunnan puheenjohtajan Marianne Heikkilän mukaan digisyrjäytyminen voi vaarantaa perusoikeudet, kun ihmiset jäävät palveluiden ulkopuolelle. Yle Uutiset laski vuoden 2018 alussa, että jopa miljoona suomalaista katselee edelleen digiloikkaa sivusta.

Lue lisää:

Kesätyö Q&A: Työtodistus (kuvituskuva)

Annetaanko työtodistus automaattisesti? Työtodistus katosi, voinko saada uuden?

Työtodistus on arvokas dokumentti antamastasi työpanoksesta ja parhaimmillaan tehokas puolestapuhuja seuraaviin tehtäviin. Mutta mitä tehdä, jos työtodistusta ei ala kuulua, sen sisältö ei ole mieluinen tai huomaat paperin kadonneen teille tietymättömille?

Kysymyksiin vastaa Juuli Jokinen Kesäduunari-infosta.

At your service - palvelualan englantia

Treenaa englantia asiakaspalvelutilanteisiin!

At your service on palvelualan englannin kielen kurssi. Kieltä harjoitellaan erilaisissa asiakaspalvelutilanteissa (myyntityö, hotelli, ravintola, sairaala, autokorjaamo ja huoltoasema sekä matkatoimisto). Kurssi sisältää runsaasti videomateriaalia ja erilaisia tehtäviä. Se sijoittuu kielitaitotasolle B1.1 - 1.2.

Oppimisen uutiskirje

Tilaa Yle Oppimisen uutiskirje!

Yle Oppiminen – taitoja uteliaille!

Nyt voit tilata Yle Oppimisen uutiskirjeen ja saat kerran kuussa vinkkejä tuoreista oppimisen jutuista: digitaitoja, mediataitoja ja nykypäivän kansalaistaitoja. Maailma muuttuu sitä vauhtia, että kouluissa opitut taidot vaativat jatkuvaa päivitystä: Kuinka tunnistat valeuutisen? Mitkä ovat sananvapauden rajat verkossa? Kuinka valitset hyvän salasanan? Kaikkea tätä ja paljon muuta löydät kerran kuussa lähetettävästä uutiskirjeestä, jonka voit tilata Yle Tunnuksen avulla. Klikkaa tilaussivulle ja tilaa nyt!

Digitreenit

Digitreenit: Asiakirjat sähköisiksi - Näillä vinkeillä toimitat vaaditut liitteet viranomaisille

Liitetiedosto-ongelmien ratkaiseminen

TE-toimistot, Kela, verottaja ja muut viranomaiset siirtävät palveluitaan verkkoon. Ne ovat käytettävissä 24 tuntia vuorokaudessa, mutta niiden käyttämiseen tarvitaan tietokone ja verkkoyhteys. Usein hakemusten ja selvitysten liitteeksi vaaditaan asiakirjoja, mikä saattaa aiheuttaa ongelmia. Keräsimme vinkkejä niiden ratkaisemiseksi.

Kertaa kieliä

Viron pikavisiitti

Kieli- ja kulttuurieväät Viron-matkalle.

Pikavisiitti tarjoaa pikaiset eväät Viron-matkalle: kuinka tervehtiä, selvitä ostoksilla, kahvilassa, kaupungilla ja kulkuvälineissä. Myös virolaiset tavat tulevat tutummaksi. Tunnin, parin ennakko-opiskelulla saat matkastasi irti paljon enemmän ja seuraava matka Suomenlahden eteläpuolelle on entistäkin mukavampi!

Es español 1 - espanjan kielen alkeiskurssi

12-osainen alkeiskurssi tutustuttaa myös maan kulttuuriin.

Es español 1 on 12-osainen espanjan kielen alkeiskurssi. Sanastoa, puheenymmärtämistä, fraaseja ja kielioppia harjoitellaan runsaiden tehtävien avulla ja kulttuuriosassa tutustutaan monipuolisesti Espanjan kulttuuriin. Kielten taitotasoasteikolla kurssi sijoittuu tasolle A1-A2.

Ihastu luontoon

Tunnista lintu - opas aloittelijoille

Lintujen tunnistamisessa auttaa muutama perusasia.

Lintuharrastus ja lintulajien opettelu kannattaa aloittaa silloin, kun lajeja on maastossa vähän. Talvella tarkoitukseen sopii mainiosti esimerkiksi talviruokintapaikka. Kevään edistyessä ja lajimäärän lisääntyessä määritystaitoja voi kartuttaa vähitellen. Yksi oleellinen asia määrityksessä on miettiä voiko kyseinen lintu esiintyä havaitussa ympäristössä havaittuun vuodenaikaan.

Talous

Näin toimii talous: Mistä raha tulee?

Raha syntyy velkaa ottamalla.

Raha syntyy velkaa ottamalla. Kun asiakas nostaa lainaa pankista ja summa siirretään hänen tililleen, rahan määrä on kasvanut. Suurinta osaa siitä ei nimittäin hetki sitten ollut olemassakaan. Kun pankki myöntää asiakkaalle lainan, kirjoitetaan lainasopimus. Sen arvo on lainan summa plus korko, jonka pankki voi laskea omiksi varoikseen.

Näin toimii talous: Miten tuotteen tai palvelun hinta määräytyy?

Markkinataloudessa hinnan määräävät tarjonta ja kysyntä.

Markkinataloudessa tuotteen hinta määräytyy tarjonnan ja kysynnän perusteella: paljonko tuotetta tai palvelua on tarjolla ja kuinka monet ja kuinka paljon ihmiset sitä haluavat. Jos appelsiineja on tarjolla enemmän kuin niitä ollaan vailla, myyjä laskee appelsiinien hintaa niin paljon, että saa ne kaupaksi.

Näin toimii talous: Mitä tapahtuu, kun keskuspankki laskee korkoa?

Koronlaskun seurauksena rahan lainaaminen halpenee.

Kun taloudelle kaivataan piristysruisketta, keskuspankki voi laskea korkoa. Koronlaskun seurauksena rahan lainaaminen halpenee. Se saa yritykset ja yksityiset ihmiset kuluttamaan aiempaa enemmän. Raha kiertää ja talous nousee, mutta samalla kasvavat pankkien riskit, kun ne lainaavat ulos paljon rahaa. Selustansa turvatakseen pankit alkavat kohottaa itse määrittämäänsä korkoa.

Mokasiko media?

Mokasiko media: Oliko Youtuben pelivideo piilomainos?

Eikö yhteistyömerkintä riitä pelivideoissa?

Laeppavika-nimimerkin Youtube -kanava julkaisi syyskuussa 2015 videon "Minun Kohtaloni", jossa tubettaja esitteli ja pelasi Destiny-peliä. Riittikö yhteistyömerkintä, jotta katsoja ymmärsi katsovansa maksettua sisältöä? Katso lyhyt video tapauksesta ja päätä itse, mokasiko media.

Ihmeelliset aivot

Matkiminen - osa oppimista ja myötäelämistä

Jäljittelemme toisiamme tietämättämme.

Oletko joskus tarkkaillut kahvilassa istuvia ystävyksiä? Kun toinen nostaa jalkansa ristiin, niin hetken kuluttua toinen tekee saman perässä. Keskustelun jatkuessa toinen venyttelee ja nostaa kädet niskan taakse. Pian hänen kumppaninsa tekee samoin.

Valheenpaljastaja faktan ja fiktion jäljillä

Valheenpaljastaja: Youtube on vähintään yhtä paha väärän tiedon levittäjä kuin Facebook

Youtubea on kritisoitu salaliittoteorioiden levittämisestä

Youtube voi olla jopa merkittävämpi misinformaation kasvualusta kuin Facebook, mutta se on toistaiseksi päässyt julkisuudessa vähemmällä. Googlen omistamaa videopalvelua on syytetty salaliittoteorioiden ja muun häiritsevän ja jopa vaarallisen sisällön levittämisestä. Youtuben äärimmäisen tehokas suosittelualgoritmi vie katsojan yhä syvemmälle äärimielipiteiden madonreikään.

Testaa tietosi

Oppimisen arkistosta

Luonnonmullistukset

Tulivuoret, maanjäristykset, lumivyöryt ja hurrikaanit

Tutustu luonnonmaantieteellisiin ilmiöihin. Miten tulivuoria tutkitaan, kuinka maanjäristyksen tuhoja voidaan estää, miten hurrikaanin tuloon varaudutaan ja kuinka lumivyöryiltä suojaudutaan?

Minun ekotekoni

Minun ekotekoni -sarjassa jäljitetään arjen ympäristötekoja.

Minun ekotekoni -sarjassa jäljitetään arjen ympäristötekoja. Siinä mittaillaan tunnettujen ja tavallisten kansalaisten jättämiä ekologisia jalanjälkiä ja valintojen merkitystä. Joka jaksossa nähdään myös animaatio pröystäilevästä elämäntavasta.

Roskisrotta - Lasten kierrätysseikkailu

Roskisrotta - Lasten kierrätysseikkailu

Eino-poika perustaa lemmikkirottansa Taunon kanssa kotipihan vajaan etsivätoimiston. Vakoilun pariin Einon inspiroi naapurissa asuva, kierrättämisestä piittaamaton herra Mustaparta.

Uusimmat sisällöt - Oppiminen

 • Kohta robotit eivät kaipaa ihmistä – 10 tarinaa robottien elämästä

  Robotti on enemmän kuin kone, se on kohta perheenjäsen.

  1950-luvulla haaveiltiin ajasta, jolloin robotit astuisivat ihmiskunnan palvelukseen. Robotit ovat olleet liukuhihnahommissa jo vuosikymmeniä, ja nyt ne haluavat olla perheenjäseniämme. Robotit ovat osa elämäämme - halusimme tai emme.

 • Osallistu Nettiä ikä kaikki -haasteeseen!

  Opeta läheisellesi helppo digitaito ja tuo apusi näkyväksi.

  Ylen teettämän tutkimuksen mukaan neljä viidestä suomalaisesta jo auttaa läheisiään digitaidoissa. Oletko yksi heistä? Kirjaa apu haasteeseen ja tehdään apu näkyväksi! Voit myös osallistua opettamalla helpon digitaidon läheisellesi, me tarjoamme ohjeet.

 • Näin tunnistaudut verkkopankkitunnuksilla

  Verkkopankkitunnukset ovat kuin sähköinen henkilötodistus.

  Haluatko hoitaa netissä veroasioitasi, katsoa reseptejäsi tai vaikka tilata uuden passin? Monille julkisen palvelun sivuille pääsee kirjautumaan omilla verkkopankkitunnuksilla. Opettele tärkeä digitaito ja tulosta ohjeet.

 • Näin katsot tai kuuntelet ohjelman Yle Areenasta

  Yle Areena -sovelluksen käyttö on helppoa.

  Yle Areena on Suomen suurin netti-tv ja -radiopalvelu. Sieltä löytyy vaikka mitä: läjäpäin tv-sarjoja ja muun muassa urheilun erikoislähetyksiä, radiokuunnelmia, suoria lähetyksiä, RSO:n konsertteja, lastenohjelmia… Areenan käyttö älykännykällä tai tabletilla on helppoa.

 • Näin luot sähköpostiosoitteen

  Oman Gmail-sähköpostiosoitteen hankkiminen askel askeleelta.

  Ilman omaa sähköpostiosoitetta ei verkossa oikein pärjää. Sähköposti- eli meiliosoitetta vaaditaan moniin palveluihin kirjautumisessa. Tietenkin sähköposteja on myös mukava kirjoittaa ja saada! Gmail on yksi suosituimmista sähköpostin tarjoajista. Katso miten tili luodaan ja printtaa ohjeet talteen.

 • "Ajatuksissani ei ole kuvia, ääntä, hajua, makua eikä tuntoa" – Millaista on elämä ilman mielikuvia?

  Muiden kyky nähdä mielikuvia oli yllätys Teppo Mattssonille.

  Voitko nähdä mielessäsi läheisen henkilön kasvot? Pystytkö kuvittelemaan punaisena leimuavan iltaruskon? Useimpien vastaus on itsestään selvä kyllä. Mutta on myös ihmisiä, jotka eivät ole koskaan nähneet ainoatakaan mielikuvaa. Moni heistä ei edes tiedä, että mielikuvittelu on mahdollista muille ihmisille.

 • Annetaanko työtodistus automaattisesti? Työtodistus katosi, voinko saada uuden?

  Yhdeksän kysymystä ja vastausta työtodistuksista.

  Työtodistus on arvokas dokumentti antamastasi työpanoksesta ja parhaimmillaan tehokas puolestapuhuja seuraaviin tehtäviin. Mutta mitä tehdä, jos työtodistusta ei ala kuulua, sen sisältö ei ole mieluinen tai huomaat paperin kadonneen teille tietymättömille? Kysymyksiin vastaa Juuli Jokinen Kesäduunari-infosta.

 • Eino Leino - äidinpoika, naistenmies ja runoilija

  Eino Leinon elämässä vaihtelivat rauha ja rauhattomuus.

  Eino Leino (1878-1926) oli tuottelias runoilija, lehtimies ja kriitikko. Heinäkuun 6. päivä vietetään Eino Leinon ja runon ja suven päivää.

 • Valheenpaljastaja: Youtube on vähintään yhtä paha väärän tiedon levittäjä kuin Facebook

  Youtubea on kritisoitu salaliittoteorioiden levittämisestä

  Youtube voi olla jopa merkittävämpi misinformaation kasvualusta kuin Facebook, mutta se on toistaiseksi päässyt julkisuudessa vähemmällä. Googlen omistamaa videopalvelua on syytetty salaliittoteorioiden ja muun häiritsevän ja jopa vaarallisen sisällön levittämisestä. Youtuben äärimmäisen tehokas suosittelualgoritmi vie katsojan yhä syvemmälle äärimielipiteiden madonreikään.

 • Koirakin oppii, ettei puhelinta räpläävä ihminen ole läsnä – viisi näkökulmaa digihälyn haittoihin

  Digitaalista hälyä voi itse rajoittaa.

  Viestejä WhatsApp-ryhmistä, merkkiääniä eri sovelluksista, Facebook-virran selailua... Kännykän tuijottelu kaappaa ajastamme leijonanosan. Eri alojen asiantuntijat pohtivat, milloin älylaitteiden käyttö muuttuu ongelmaksi. "Koira oppii, ettei puhelinta räpläävä ihminen ole läsnä" – Onko sinulla itselläsi koira? Oletko koskaan ajatellut, miten paljon koira tarkkailee sinua päivän aikana?