Hyppää pääsisältöön

#kiitostyökaveri - laitetaan hyvä kiertämään

Melkein kaikki rahasta

Valheenpaljastaja

Valheenpaljastaja: Dunning-Kruger-efekti selittää netin amatööriepidemiologien itsevarmuutta

Emme itse huomaa, kun asiantuntemuksemme loppuu.

Koronakevään aikana nähtiin suuri määrä voimakkaita ja itsevarmoja näkemyksiä pandemian etenemisestä ja torjunnasta. Näitä esittivät usein ihmiset, joilla ei ollut minkäänlaista osaamista epidemiologian tai virologian alueilla. Heidän itsevarmuuttaan selittää Dunning-Kruger-vaikutus.

Kuuleeko koulu?

Kun oppilas saa Wilma-merkinnän tuolissa kääntyilemisestä, vanhemmalla menee tunteisiin – Miksi jotkut kokevat Wilman rikosrekisterinä?

Wilma kuumentaa tunteita.

Ärsyttää ja väsyttää. Lapsen Wilma pukkaa työpäivän aikana ikävää viestiä yksi toisensa perään. Eikö lapsi tee koskaan mitään oikein, vanhempi kysyy. Vaikka vanhemmat toisin luulevat, suurin osa opettajien tekemistä Wilma-merkinnöistä on kuitenkin positiivisia ja kannustavia.

"Jos luokassa on 80 oppilasta, niin totta kai todennäköisyys häiriöille lisääntyy" – asiantuntijan mukaan työrauha paranee kouluissa samoilla keinoilla kuin työpaikoilla

Lue, miten luokkiin saadaan rauha!

Monet vanhemmat toivovat lisää kuria kouluihin, jotta luokkiin saataisiin työrauha. Erikoispsykologi Vesa Närhin ja entisen rehtorin Martti Hellströmin mukaan kovemmat rangaistukset eivät auta. Heidän mukaansa tärkeämpää olisi vahvistaa hyvää käytöstä.

Yo-kirjoitukset

Testaa tietosi

Historiaa eri aihealueilta

Historiavisa: Tiedätkö, koska Suomen markka otettiin käyttöön? Mitä tarkoittaa kiihtelys?

Historiavisa: Testaa tietosi rahasta.

Raha keksittiin helpottamaan tavaran ja työn vaihtamista. Ennen rahan keksimistä vaihdantaan käytettiin muuta tavaraa. Helsingin kaupunginmuseo laatii viikoittain kysymyksiä menneen ajan ilmiöistä. Tällä kerralla räknätään rahoja ja muistellaan vanhoja rahayksiköitä.   Historiavisa on tehty yhteistyössä Helsingin kaupunginmuseon kanssa.

Digitreenit

Kirjoituksia kielestä

Terveisin aivot

Nälkä ajaa leipäjonoon

Suomen tunnetuin vähävaraisten auttaja Heikki Hursti jatkaa vapaaehtoistyöntekijöidensä kanssa sinnikästä työtä vähäosaisten puolesta. Ruokajonon asiakasmäärä on kasvanut kymmenessä vuodessa muutamasta sadasta henkilöstä muutamaan tuhanteen. Ohjaus Sami Kieksi. (U)

Digitreenit – Käytä nettiä turvallisesti

Näpyttelynopeudella on väliä

Kuinka sujuvasti kirjoitat kännykällä? Kännykän näpyttelynopeudella on yhteys jopa talouteen ja hyvinvointiin

Nuoret kirjoittavat selvästi nopeammin kuin aikuiset.

Tekstinsyöttö on jo niin tärkeä osa arkea, että se voidaan nähdä kansalaistaitona. Aalto-yliopiston professori suunnittelee suomalaisille paremmin sopivaa näppäimistöä ja kantaa huolta ikäihmisistä, jotka ovat vaarassa syrjäytyä digiyhteiskunnasta puutteellisten näppäilytaitojensa vuoksi.

Melkein kaikki rahasta

”Mies kulki Bossin puvussa, minä ja lapset kirpparivaatteissa”– tunnista taloudellisen väkivallan merkit

Viisi esimerkkiä taloudellisesta väkivallasta.

Taloudellinen väkivalta on yksi henkisen väkivallan muoto. Käytännössä se on monenlaista: käytetään toisen rahoja ilman lupaa, tuhotaan toisen omaisuutta, tehdään toiseen vaikuttavia isoja taloudellisia päätöksiä kysymättä toiselta tai pakotetaan toinen tekemään tälle epäedullisia sopimuksia tai taloudellisia tekoja.

Nettikiusaaminen

Muutama risu

Lenkkeilijä lataa YouTubeen videon iäkkäästä miehestä, joka jättää risuja lenkkipolun viereiseen risukasaan ja moittii kuvaajaa voimasanoin. Harmittomalta tuntunut video saa valtavat mittasuhteet. Ohjaus Sami Kieksi.

Mokasiko media?

Mokasiko media: Luovuttiko Radio Aalto itsensä mainostajalle?

Valjastettiinko koko radiokanava mainoskanavaksi?

Radio Aalto muutti lokakuussa 2013 nimensä yhden päivän ajaksi Radio Terraksi. "Terra" oli artisti Jenni Vartiaisen seuraavana päivänä julkaistavan levyn nimi. Valjastettiinko koko radiokanava mainoskanavaksi? Katso lyhyt video tapauksesta ja päätä itse, mokasiko media.

Mokasiko media: Oliko Länsiväylän otsikko klikkiotsikko?

Sortuiko Länsiväylä-lehti klikkiotsikointiin?

Länsiväylä-lehdessä julkaistiin lokakuussa 2015 juttu otsikolla “Paavo Väyrynen haki Viron kansalaisuutta ja haluaa muuttaa nimeä”. Lukijan mielestä otsikko oli harhaanjohtava jutun sisältöön verrattuna. Sortuiko Länsiväylä klikkiotsikointiin? Katso lyhyt esittely tapauksesta ja päätä itse, mokasiko media.

Mokasiko media: Oliko Youtuben pelivideo piilomainos?

Eikö yhteistyömerkintä riitä pelivideoissa?

Laeppavika-nimimerkin Youtube -kanava julkaisi syyskuussa 2015 videon "Minun Kohtaloni", jossa tubettaja esitteli ja pelasi Destiny-peliä. Riittikö yhteistyömerkintä, jotta katsoja ymmärsi katsovansa maksettua sisältöä? Katso lyhyt video tapauksesta ja päätä itse, mokasiko media.

Orkesterikone

Kuuntele Finlandiaa ja orkesterin soittimia.

Orkesterikone soittaa Jean Sibeliuksen Finlandian RSO:n esittämänä. Sen avulla voit kuunnella tarkemmin eri soitinryhmiä sekä seurata kapellimestarin työskentelyä. Kannattaa varustautua kuulokkein!

Avoin tarina

Kirjoituskampanjan aiheena oli suvaitsevaisuus.

Avoin tarina perustuu Ylen vuosina 2000 ja 2010 peruskoululaisille järjestämään valtakunnalliseen kirjoituskampanjaan, jonka aiheena olivat tarinat suvaitsevaisuudesta – tarinat näkyvästä tai näkymättömästä monenlaisuudesta ja erilaisuudesta.

Kertaa kieliä

Ranskan pikavisiitti

Ranskan matkailualkeet nopeasti; kieli- ja tapatietoa.

Oletko lähdössä matkalle? Haluatko oppia kielen alkeet nopeasti? Pikavisiitti on tiivis paketti, josta saa Ranskan kieli- ja tapatietoa: kuinka selvitä kaupassa, ravintolassa, kaupungilla, lippuluukulla… Pari ranskan sanaa riittää – et voilà! Kielten taitotasoasteikolla pikavisiitti sijoittuu tasolle A1.

Kapusta Master 2 - Venäjän peruskurssi

Kapusta Master 2

Kapusta Master ja Kapusta Master 2 muodostavat yhdessä venäjän kielen dialogipohjaisen peruskurssin netissä. Siinä, missä Kapusta Masterissa opeteltiin peruskielioppia ja fraaseja tavallisimpiin tilanteisiin, mennään Kapusta Master 2:n dialogeissa jo syvällisempiin keskusteluihin.

Valheenpaljastaja faktan ja fiktion jäljillä

Talous

Näin toimii talous: Mistä raha tulee?

Raha syntyy velkaa ottamalla.

Raha syntyy velkaa ottamalla. Kun asiakas nostaa lainaa pankista ja summa siirretään hänen tililleen, rahan määrä on kasvanut. Suurinta osaa siitä ei nimittäin hetki sitten ollut olemassakaan. Kun pankki myöntää asiakkaalle lainan, kirjoitetaan lainasopimus. Sen arvo on lainan summa plus korko, jonka pankki voi laskea omiksi varoikseen.

Digitreenit

Digitreenit: Asiakirjat sähköisiksi - Näillä vinkeillä toimitat vaaditut liitteet viranomaisille

Liitetiedosto-ongelmien ratkaiseminen

TE-toimistot, Kela, verottaja ja muut viranomaiset siirtävät palveluitaan verkkoon. Ne ovat käytettävissä 24 tuntia vuorokaudessa, mutta niiden käyttämiseen tarvitaan tietokone ja verkkoyhteys. Usein hakemusten ja selvitysten liitteeksi vaaditaan asiakirjoja, mikä saattaa aiheuttaa ongelmia. Keräsimme vinkkejä niiden ratkaisemiseksi.

Vesitätkö keskustelun surkeilla väitteillä? – Näin tunnistat laiskan argumentoinnin ja keskustelet paremmin

Väittelyn 5 virhettä – tunnista ja keskustele paremmin

Netin keskusteluissa vilisee yleistyksiä, laiskaa argumentointia ja epäloogisuuksia. Samankaltaiset virheet toistuvat ja ajavat keskustelun umpikujaan. Näin vältät yleisimmät virheet ja opit keskustelemaan paremmin!

Yo-kirjoitukset

Uusimmat sisällöt - Oppiminen