Hyppää pääsisältöön

Osaatko jo nämä?

Digitreenit - Testaa digitaitosi ja hanki uusia

Yle Oppimisen Digitreenit opettavat arjen digitaitoja

Digitaalisuus on kaikkialla: kouluissa, työpaikoilla ja kotona. Älylaitteet yleistyvät ja myös palvelut siirtyvät sähköisiksi, joten 2000-luvulla ei enää pärjää ilman digitaitoja. Yle Oppimisen Digitreenit auttaa: tee digitaitotesti, treenaa taitojasi ja helpota elämääsi.

Digitreenit: Näin karsit roskapostia

Opeta sähköpostiasi suodattamaan roskapostit paremmin

Roskapostia ovat ne sähköpostilaatikkoon tippuvat viestit, joita et halua, etkä ole tilannut. Roskaposti kannattaa aina merkitä roskaksi - silloin myös sähköpostisi suodattimet paranevat. Postilaatikon kouliminen on helppoa.

Some haltuun

Tietokonetaitoja

Digitreenit: Hakukone hukassa? Näin vaihdat selaimen oletushakukoneen

Selaimen hakukoneen saa vaihdettua asetusten kautta.

Nettiselaimeen voi aina valita yhden ensisijaisen hakukoneen. Se määrittää, mitä hakukonetta käytät, kun näpytät hakusanat selaimen osoitekenttään. Explorerissa oletuksena on Microsoftin Bing-hakukone, Chromessa taas Google. Oletushakukoneen voi vaihtaa asetusten kautta. Tässä ovat ohjeet neljään selaimeen.

Digitreenit: Näin otat kuvakaappauksen laitteesi näytöstä

Kuvakaappaus on kätevä tapa tallettaa tietoa

Kuvakaappaus (screenshot) on nopea ja kätevä toiminto niin tietokoneella, tabletilla kuin puhelimella. Toiminto tallentaa ruutusi näkymän sellaisena kuin sen näet. Jos haluat tallettaa itsellesi tietyltä nettisivulta löytävän tiedon, esimerkiksi aikataulun tai osoitteen, nopein tapa on ottaa kyseisestä sivusta kuvakaappaus.

Asioi verkossa

Digitreenit: Osaatko ostaa verkosta turvallisesti? Testaa tietosi

Tee testi: Osaatko maksaa verkko-ostokset turvallisesti?

Ostamme netistä melkein kaikkea: matkoja, pääsylippuja, urheiluvarusteita, majoitusta, nettiliittymiä, kirjoja... Testaa 12 tiukalla kysymyksellä, oletko fiksu nettishoppaaja. Tässä visassa on kyse ostamisesta yrityksiltä. Vastausvaihtoehdoista on oikein yksi tai useampi. Voit kuitenkin valita vain yhden oikean vastauksen per kysymys.

Älypuhelintaitoja

Digitreenit: Avoin wifi houkuttelee – älä unohda vaaroja

Avoin wifi: Opettele turvaa lisäävät vinkit

Avoimeen wifi-lähiverkkoon liittymällä paljastaa itsensä. On kuitenkin monia tapoja suojautua riskeiltä. Perehdy muutamaan hyödylliseen vinkkiin. Avoin wifi on langaton lähiverkko, johon voi yhdistää älypuhelimen, tabletin tai tietokoneen ja sitten surffata internetissä. Avoimessa verkossa kaikki tieto kulkee ikäänkuin selkokielellä.

Digitreenit: Yhdistä tietokone verkkoon älypuhelimella

Näin jaat puhelimesi verkkoyhteyden muille laitteille

Jos olet junassa, mökillä tai muuten paikassa, josta ei toimivaa langatonta verkkoa löydy, voit käyttää puhelintasi yhteyspisteenä internetiin ja jakaa sitä kautta nettiyhteyden muille laitteille. Yllättävän usein joutuu tilanteisiin, jossa toimivaa langatonta verkkoa (Wi-Fi) ei ole käytettävissä tai verkko on kovin ruuhkainen ja hidas. Nopea apu löytyy puhelimesta.

Kysy tai vinkkaa!

Digitreenit: Mitä sinä haluaisit oppia?

Lähetä meille toive, minkä digitaidon haluat oppia.

Lähetä meille toive arkipäivän digitaidosta, jonka haluat oppia! Miten suurennetaan tietokoneella näkyvää tekstiä? Miten löydän vapaasti käytettäviä kuvia verkosta? Kuinka käytän karttoja ilman verkkoyhteyttä? Etsimme sinulle ratkaisun ja jaamme sen sivuillamme kaikkien hyödynnettäväksi. Voit myös opettaa meille jonkun hyödylliseksi kokemasi digitaidon. Panemme hyvän kiertämään.