Hyppää pääsisältöön

Tutkija Tuukka Tomperi: On tuhon tie korostaa osaamista sivistyksen sijaan

Sivistys on ihmisen persoonallisen kehityksen tukemista.

Kasvatustieteen tohtori, tutkija Tuukka Tomperin mukaan sivistys on muutakin kuin klassikoiden ja hyvien tapojen tuntemista. “Sivistykseen liittyy usein elitistinen leima. Se liitetään arkikielessä helposti korkeakulttuuriin, esimerkiksi klassikoiden tuntemiseen ja hyviin tapoihin: osataan ottaa hattu pois päästä, kun tullaan sisälle.

Kasvatusviisautta kiireisille: Onko järkevää määritellä ruutuaikaa?

Kasvatusviisautta kiireisille -podcast-sarjan viidennessä osassa kysytään, onko ruutuajan määrittely järkevää, kun ruutuja on pian kaikkialla. Äiti ja toimittaja Anu Heikkinen ja isä, opettaja ja tietokirjailija Jarno Paalasmaa selvittävät myös onko väliä, mitä ruudulla tekee. Entä miten...

Kasvatusviisautta kiireisille: Onko lapsilla liikaa valtaa perheissä?

Kasvatusviisautta kiireisille -sarjan toisessa osassa selviää, millaista on orkesterityyppinen kuri, ja missä tilanteissa vanhemman pitää käyttää valtaa. Äiti ja toimittaja Anu Heikkinen ja isä, opettaja ja tietokirjailija Jarno Paalasmaa pohtivat, mistä lapsi saa itse päättää. Äänisuunnittelu...

Pitääkö lasta sivistää?

Miten sydämen sivistystä voi lisätä?

Miten tärkeää on, että lapsi erottaa leskenlehden ja voikukan toisistaan. Kuuluvatko käytöstavat sivistyksen ytimeen? Äiti ja toimittaja Anu Heikkinen ja opettaja, tietokirjailija ja isä Jarno Paalasmaa etsivät myös keinoja, miten lapsen sydämen sivistystä voi kasvattaa.

Pitääkö lapsen kanssa leikkiä?

Entäs jos leikkiminen ei kiinnosta?

Mitä aikuinen voi tehdä jos leikkiminen lapsen kanssa ei innosta? Äiti ja toimittaja Anu Heikkinen ja isä, opettaja ja tietokirjiasilija Jarno Paalasmaa pohtivat myös tarvitseeko lapsi vahemman leikkikaveriksi.

Saako lasta rangaista?

Onko jäähypenkki oikea ratkaisu?

Äiti ja toimittaja Anu Heikkinen ja isä, opettaja ja tietokirjailija Jarno Paalasmaa selvittävät miten kasvatusklassikoiden mukaan lapsia pitäisi kasvattaa, jos nämä eivät tottele. Toimiiko jäähypenkki?

Pitääkö lapselle maksaa hyvistä koenumeroista?

Motivoiko raha käymään koulua

Kannattaako lapselle maksaa hyvistä arvosanoista vai suuntaako se ponnistelut väärään maaliin? Aiheen äärellä ovat äiti ja toimittaja Anu Heikkinen ja isä, opettaja ja tietokirjailija Jarno Paalasmaa.