Hyppää pääsisältöön

Superihmiset-sarjan oppimispaketti

Superihmiset on syväsukellus mieleen ja sen usein kuviteltuihin rajoihin. Meissä kaikissa on valtavasti piilotettua potentiaalia, mutta miksi sen löytäminen on niin vaikeaa?

Trollibunkkeri - mediataidot tutuksi pelaamalla!

3D-tekniikalla rakennetussa Trollibunkkeri-pakohuonepelissä käyttäjä on tutkiva toimittaja, joka on jäänyt virheellistä tietoa maailmalle syytävän trollin vangiksi. Pelaajan on osattava ratkaista asunnosta löytyviä tehtäviä päästäkseen eteenpäin – ja lopulta ulos talosta.

Valeuutisten maailma

Uutisia kouluihin

Yle Uutisluokka

Yle Uutisluokassa nuoret ryhtyvät toimittajiksi Ylen journalistien auttaessa uutiskummeina.

Testejä ja juhlapäivätietoa

Oppimisen testejä

Oppimisen testipankista löytyy joukoittain testejä erilaisista aiheista, mm. historiasta ja maantiedosta.

Yhteiskunnan toiminta

Fiksusti verkossa

Keskustelukulttuuri-videosarjan tehtäväpaketti kouluille

Miten käyttäydymme verkossa?

Peruskouluille ja toisen asteen opiskelijoille suunnattujen tehtäväpakettien materiaalina on Julia Thurénin vihan valtatiellä -videosarja. Videoilla Thurén tutkii ja pohtii tapaamme keskustella somessa ja keskustelupalstoilla.

Muista myös nämä

Abitreenit

Ylen Abitreenit valmentaa lukiolaisia ylioppilaskokeisiin tiedollisesti, taidollisesti ja henkisesti.

Yle Kielikoulu – Yle Språkskolan

Opi suomea tai ruotsia katselemalla Ylen videoita.

Yle Kielikoulu – Yle Språkskolan on palvelu, jossa voit opiskella suomea tai ruotsia katselemalla Ylen videosisältöjä sovelluksessa tai selaimella.

Avaruus

Tutustu avaruuteen ja havainnoi taivaan valoilmiöitä.

Miten planeetat ovat syntyneet? Miten Maan ja Kuun liikkeet vaikuttavat vuorokaudenaikoihin ja vuodenaikoihin? Tutustu myös lähemmin aurinkokuntaan ja havainnoi taivaalla näkyviä valoilmiöitä sekä ammenna tietoa tähtitieteen historiasta.

Elinympäristöt

Millaisia lajeja elää suolla, millaisia taas metsässä?

Millaisia lajeja elää suolla, millaisia taas metsässä? Näillä sivuilla voit katsella ja kuunnella ohjelmia suomalaisista metsä- ja suotyypeistä. Tutustu myös keväiseen saaristoon ja kaupunkiin elinympäristönä.

Hyönteiset ja muita selkärangattomia

Tutustutaan suomalaisiin hyönteisiin.

Tiesitkö, että muurahaiset pitävät kirvoja kotieläiminään? Entä montako jalkaa tuhatjalkaisella todellisuudessa on? Tutustu näihin ja moniin muihin Suomen luonnossa eläviin pikku ötököihin.

Kalat, matelijat ja sammakkoeläimet

Suomessa elää kolme sammakkolajia

Melkein kaikki suomalaiset tunnistavat ahvenen, mutta tiedätkö miltä näyttää nieriä tai kuha? Vakituisesti vesissämme uiskentelee noin 70 kalalajia, joista 20 lajia on kalastajan melko helppo saada pyydettyä. Suomessa elää vakinaisesti kolme sammakkolajia rupikonna, sammakko ja viitasammakko. Sammakkoeläimet ovat vaihtolämpöisiä ja ne tulevat toimeen sekä maalla että vedessä.

Linnut

Tutustutaan suomalaisiin lintuihin.

Mikä se oli, vilahti niin nopeasti? Millainen nokka, minkämuotoiset siivet, entä väritys? Lintuja on kaikkialla, tarkkaile niitä. Aina ei edes tarvitse tunnistaa lajia, kun voi päätellä paljon niiden elämästä ja elintavoista.

Luonnontieteet

Kemiaa, fysiikkaa ja matematiikkaa Yle Oppimisen netissä.

Kemiaa, fysiikkaa ja matematiikkaa Yle Oppimisen netissä.

Luontoa harrastamaan

Suomen luonnosta voi nauttia monin tavoin.

Suomessa edellytykset luonnon havainnointiin ja harrastamiseen ovat hyvät. Meillä on esimerkiksi laajat jokamiehenoikeudet, joista monissa maissa voi vain haaveilla.

Nisäkkäät

Tutustutaan Suomen nisäkkäisiin.

Tiesitkö että, hirvi oli vähällä kuolla Suomesta sukupuuttoon liiallisen metsästyksen takia? Tai piisamin olevan kotoisin Pohjois-Amerikasta. Oppimisen sivustolla tutustut näihin ja moniin muihin Suomen luonnossa eläviin nisäkkäisiin.

Solubiologia

Kaikki elämä maapallolla muodostuu soluista.

Kaikki elämä maapallolla muodostuu soluista. Pienimmät eliöt koostuvat vain yhdestä solusta. Ihmisen keho sisältää miljardeja soluja, jotka ovat erilaistuneet kudoksiksi. Solun toimintaa ohjaa sen tumasta löytyvät DNA-molekyylit. Geenit ovat DNA:n osia joiden perusteella solun työkalut ja rakennusaineet, proteiinit, valmistetaan.

Sää ja ilmasto

Ilmaston ja sään havainnointi

Säähän vaikuttavat auringon säteily sekä maanpinnan ominaisuudet kuten vesistöt ja vuoristot. Säähän liittyviä ominaisuuksia ovat muun muassa lämpötila, ilmankosteus, ilmanpaine ja tuulen nopeus. Säätä ei ole varmuudella aivan helppo ennustaa, sillä se saattaa muuttua hyvinkin nopeasti. Ilmasto taas saadaan selville, kun tehdään pitkän ajan kuluessa säännöllisiä säähavaintoja.

Yhteinen ympäristö

Yhä useampi ympäristökysymys on maailmanlaajuinen.

Yhä useampi ympäristöön liittyvä kysymys on maailmanlaajuinen. Myös vastuu maapallon tulevaisuudesta on kannettava yhdessä. Kuormitus tarkoittaa luonnonvarojen kuluttamista ja jätteen tuottamista. Kestävän kehityksen tavoitteleminen vaatii näiden molempien vähentämistä.