Superihmiset-sarjan oppimispaketti
Superihmiset on syväsukellus mieleen ja sen usein kuviteltuihin rajoihin. Meissä kaikissa on valtavasti piilotettua potentiaalia, mutta miksi sen löytäminen on niin vaikeaa?
Miljoona roskapussia - Suomi siistiksi yhteisvoimin!
Tänä keväänä koko Suomi kerää miljoona pussillista roskia. Kerätyt roskapussit merkitään reaaliaikaisesti päivittyvään laskuriin sen paikkakunnan kohdalle, mistä roskapussit on kerätty.
Muuttolintujen kevät -kokonaisuudessa seurataan lintujen kevätmuuttoa
Muuttolintujen kevät -kokonaisuudessa seurataan lintujen kev
Tunnista lintuja laulun perusteella, seuraa pesäliveä, pelaa lintumuistipeliä ja lue mitä outoja uskomuksia lintuihin on liittynyt!
Trollibunkkeri - mediataidot tutuksi pelaamalla!
3D-tekniikalla rakennetussa Trollibunkkeri-pakohuonepelissä käyttäjä on tutkiva toimittaja, joka on jäänyt virheellistä tietoa maailmalle syytävän trollin vangiksi. Pelaajan on osattava ratkaista asunnosta löytyviä tehtäviä päästäkseen eteenpäin – ja lopulta ulos talosta.
Sananvapaudesta
Valeuutisten maailma
Trollibunkkeri-pakohuonepelissä ollaan huijarin jäljillä
Nokkeluus ja mediataidot auttavat ulos trollin talosta.
Astut sisään ja ovi sulkeutuu takanasi. Tajuat joutuneesi valeuutisia tehtailevan trollin ansaan. Tarvitset nokkeluutta ja mediataitoja päästäksesi ulos talosta.
Valheenpaljastajan mediataitopaketti koululaisille ja opiskelijoille
Verkossa valheet leviävät kuin kulovalkea
Yle Oppiminen on koonnut 5.–6. luokille, 7.–9. luokille, lukioille ja ammattikouluille mediataitopaketit, joista saa 1–2 oppitunnin mittaisen kokonaisuuden. Materiaalina on Valheenpaljastaja-video, jossa toimittaja-tietokirjailija Johanna Vehkoo kertoo verkossa esiintyvästä harhaanjohtamisesta ja valheista.
Tunnista luotettava uutinen - kysy nämä 7 kysymystä
Aloita kysymällä mitä, miten, miksi ja milloin.
Luotettavan uutisen tunnistaminen on yhä vaikeampaa ja vaatii lukijalta yhä enemmän medialukutaitoa. Tässä on seitsemän kysymystä, joiden avulla voit tarkastaa voiko uutiseen luottaa.
Uutisia kouluihin
Yle Triplet muuttaa uutiset oppimateriaaliksi
Tripletistä löytyy joka koulupäivä kolme Ylen uutisvideota sekä niihin liittyvät tehtävät, vastaukset ja visat.
Yle Mix - uutisia lapsille
Makein sekoitus maailmaa
Yle Uutisluokka
Yle Uutisluokassa nuoret ryhtyvät toimittajiksi Ylen journalistien auttaessa uutiskummeina.
Testejä ja juhlapäivätietoa
Oppimisen testejä
Oppimisen testipankista löytyy joukoittain testejä erilaisista aiheista, mm. historiasta ja maantiedosta.
Juhlapäivät
Juhlapäivät.
Juhlapäivät ovat kirkollisia, valtiollisia tai muuten vain vakiintuneita päiviä, joita juhlistetaan monin tavoin.
Yhteiskunnan toiminta
Lakien syntymisestä on hyvä tietää ainakin perusasiat – testaa tietosi 10 kysymyksellä!
Lakien syntymisestä on hyvä tietää ainakin perusasiat.
Unohda käsitys siitä, että lait ovat jotain kaukaista. Kolmen minuutin videot paljastavat yllättäviäkin faktoja laeista ja niiden säätämisestä. Jos haluat loistaa tietovisassa, katso ensin videot.
Mitä tarkoittaa suhteellinen vaalitapa? D'Hondtin menetelmä lyhyesti
Lyhyt video avaa Suomen vaaleissa käytettävää suhteellista vaalitapaa. Videon lisätiedoista löytyy tehtäviä, joilla voi testata oman osaamisen.
Näin kunta toimii! - kunnan tehtävät 3 minuutissa
Kuka kunnissa tekee päätökset? Miten sinä voit vaikuttaa verorahojesi käyttöön? Tiivis tietopaketti kunnista ja niiden toiminnasta.
Fiksusti verkossa
Hakkerin tietoiskut – katso lyhyet videot, niin pidät parempaa huolta tietoturvastasi
Katso 3 minuutin videot, niin pidät huolta tietoturvastasi.
Laura Kankaala on tietoturvan asiantuntija ja nettirikollisia paljastava “hyvishakkeri”. Hän avaa lyhyillä videolla jokaisen netinkäyttäjän kohtaamia tietoturvan haasteita ja ilmiöitä.
Keskustelukulttuuri-videosarjan tehtäväpaketti kouluille
Miten käyttäydymme verkossa?
Peruskouluille ja toisen asteen opiskelijoille suunnattujen tehtäväpakettien materiaalina on Julia Thurénin vihan valtatiellä -videosarja. Videoilla Thurén tutkii ja pohtii tapaamme keskustella somessa ja keskustelupalstoilla.
Muista myös nämä
Abitreenit
Ylen Abitreenit valmentaa lukiolaisia ylioppilaskokeisiin tiedollisesti, taidollisesti ja henkisesti.
Yle Kielikoulu – Yle Språkskolan
Opi suomea tai ruotsia katselemalla Ylen videoita.
Yle Kielikoulu – Yle Språkskolan on palvelu, jossa voit opiskella suomea tai ruotsia katselemalla Ylen videosisältöjä sovelluksessa tai selaimella.
Ylen sisältöjä etäopetukseen ja -opiskeluun
Media- ja digitaitoja, kieliä, historiaa – tänne on koottu artikkeleita tv-ohjelmia, videoita ja sarjoja etäopetuksen tarpeisiin.
Avaruus
Tutustu avaruuteen ja havainnoi taivaan valoilmiöitä.
Miten planeetat ovat syntyneet? Miten Maan ja Kuun liikkeet vaikuttavat vuorokaudenaikoihin ja vuodenaikoihin? Tutustu myös lähemmin aurinkokuntaan ja havainnoi taivaalla näkyviä valoilmiöitä sekä ammenna tietoa tähtitieteen historiasta.
Elinympäristöt
Millaisia lajeja elää suolla, millaisia taas metsässä?
Millaisia lajeja elää suolla, millaisia taas metsässä? Näillä sivuilla voit katsella ja kuunnella ohjelmia suomalaisista metsä- ja suotyypeistä. Tutustu myös keväiseen saaristoon ja kaupunkiin elinympäristönä.
Hyönteiset ja muita selkärangattomia
Tutustutaan suomalaisiin hyönteisiin.
Tiesitkö, että muurahaiset pitävät kirvoja kotieläiminään? Entä montako jalkaa tuhatjalkaisella todellisuudessa on? Tutustu näihin ja moniin muihin Suomen luonnossa eläviin pikku ötököihin.
Kalat, matelijat ja sammakkoeläimet
Suomessa elää kolme sammakkolajia
Melkein kaikki suomalaiset tunnistavat ahvenen, mutta tiedätkö miltä näyttää nieriä tai kuha? Vakituisesti vesissämme uiskentelee noin 70 kalalajia, joista 20 lajia on kalastajan melko helppo saada pyydettyä. Suomessa elää vakinaisesti kolme sammakkolajia rupikonna, sammakko ja viitasammakko. Sammakkoeläimet ovat vaihtolämpöisiä ja ne tulevat toimeen sekä maalla että vedessä.
Linnut
Tutustutaan suomalaisiin lintuihin.
Mikä se oli, vilahti niin nopeasti? Millainen nokka, minkämuotoiset siivet, entä väritys? Lintuja on kaikkialla, tarkkaile niitä. Aina ei edes tarvitse tunnistaa lajia, kun voi päätellä paljon niiden elämästä ja elintavoista.
Luonnontieteet
Kemiaa, fysiikkaa ja matematiikkaa Yle Oppimisen netissä.
Kemiaa, fysiikkaa ja matematiikkaa Yle Oppimisen netissä.
Luontoa harrastamaan
Suomen luonnosta voi nauttia monin tavoin.
Suomessa edellytykset luonnon havainnointiin ja harrastamiseen ovat hyvät. Meillä on esimerkiksi laajat jokamiehenoikeudet, joista monissa maissa voi vain haaveilla.
Nisäkkäät
Tutustutaan Suomen nisäkkäisiin.
Tiesitkö että, hirvi oli vähällä kuolla Suomesta sukupuuttoon liiallisen metsästyksen takia? Tai piisamin olevan kotoisin Pohjois-Amerikasta. Oppimisen sivustolla tutustut näihin ja moniin muihin Suomen luonnossa eläviin nisäkkäisiin.
Solubiologia
Kaikki elämä maapallolla muodostuu soluista.
Kaikki elämä maapallolla muodostuu soluista. Pienimmät eliöt koostuvat vain yhdestä solusta. Ihmisen keho sisältää miljardeja soluja, jotka ovat erilaistuneet kudoksiksi. Solun toimintaa ohjaa sen tumasta löytyvät DNA-molekyylit. Geenit ovat DNA:n osia joiden perusteella solun työkalut ja rakennusaineet, proteiinit, valmistetaan.
Sää ja ilmasto
Ilmaston ja sään havainnointi
Säähän vaikuttavat auringon säteily sekä maanpinnan ominaisuudet kuten vesistöt ja vuoristot. Säähän liittyviä ominaisuuksia ovat muun muassa lämpötila, ilmankosteus, ilmanpaine ja tuulen nopeus. Säätä ei ole varmuudella aivan helppo ennustaa, sillä se saattaa muuttua hyvinkin nopeasti. Ilmasto taas saadaan selville, kun tehdään pitkän ajan kuluessa säännöllisiä säähavaintoja.
Yhteinen ympäristö
Yhä useampi ympäristökysymys on maailmanlaajuinen.
Yhä useampi ympäristöön liittyvä kysymys on maailmanlaajuinen. Myös vastuu maapallon tulevaisuudesta on kannettava yhdessä. Kuormitus tarkoittaa luonnonvarojen kuluttamista ja jätteen tuottamista. Kestävän kehityksen tavoitteleminen vaatii näiden molempien vähentämistä.